Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Amerika gedraagt zich al meer dan honderd jaar volstrekt willekeurig

  •  
19-08-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1120 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2017-08-19-om-15.30.05
"De Verenigde Staten gedragen zich al meer dan honderd jaar volstrekt willekeurig, daar waar het gaat om rechtsorde, democratie en vrijheid - toch de begrippen waarop het land zich nadrukkelijk laat voorstaan."
Hoe geloofwaardig willen de internationale instituten nog zijn. De Europese Unie kan maar niet loskomen van de kritiek dat ze vooral aan het handje van de internationale bankwereld loopt. De NAVO tast haar eigen geloofwaardigheid aan door wapens aan de vijand van hun leden te leveren. De Verenigde Naties op haar beurt maakte zichzelf al bij voorbaat machteloos door het vetorecht van grootmachten, of voor wie daarvoor door wil gaan. De VN geeft aldus willens en wetens in veel gevallen de overige landen het nakijken en maakt het instituut tot een schijnvertoning.
Om bij de laatste te blijven; het is toch volstrekt onbegrijpelijk dat de Verenigde Naties vanuit haar beginselen, namelijk het recht op soevereiniteit van de aangesloten landen, niet nadrukkelijk opstaat op het moment dat de gemankeerde President van de Verenigde Staten openlijk suggereert Venezuela te zullen aanvallen? Onvoorstelbaar dat er geen enkel land, de grote verontwaardiging in een aantal Zuid-Amerikaanse landen ten spijt, de VN bijeen roept om dit mogelijke voornemen van Trump aan de kaak te stellen.
De zesde President van de Verenigde Staten, John Quincy Adams, sprak ooit profetische woorden: ‘Amerika gaat niet naar het buitenland om monsters te vernietigen. Als Amerika zich gaat mengen in buitenlandse oorlogen dan zou zij eindigen als heerser van de wereld, maar haar eigen ziel verliezen.’ Zeventig jaar later, in 1898, was het eerste buitenlandse militaire avontuur van de VS echter een feit: de Spaans-Amerikaanse Oorlog, die leidde tot de verovering van Puerto Rico, Cuba en de Filippijnen.
Kennelijk beviel deze door grootheidswaanzin aangewakkerde expansiedrift dusdanig goed dat President Wilson in 1912 militaire interventie, gegoten in de vorm van Amerikaans imperialisme, tot een missie van de VS op zichzelf maakte. Intussen meent de VS ten onrechte nog meer legitimiteit voor een dergelijke politiek te hebben gevonden in militair-strategische, alsook economische overwegingen. Zij is intussen ver afgedwaald van de woorden van diezelfde Wilson: ‘De wereld moet veilig worden gemaakt voor democratie.’
De Verenigde Staten gedragen zich al meer dan honderd jaar volstrekt willekeurig, daar waar het gaat om rechtsorde, democratie en vrijheid – toch de begrippen waarop het land zich nadrukkelijk laat voorstaan. Natuurlijk is de uitspraak van Wilson ook de invalshoek die men in de VS graag gebruikt om een eventuele inval in Venezuela tegenover de internationale gemeenschap te verantwoorden. Maar de democratie in Latijns-Amerika veiligstellen is allang niet meer het doel. Zie de volstrekt selectieve benadering van diverse regimes in de voorbije tijd. Daar waar het rechtse schrikbewind van de Argentijnse President Videla haar gang kon gaan, werd de vredelievende, maar linkse President Allende van Chili met behulp van de CIA opzij geschoven en vermoord, ten gunste van de rechtse generaal Pinochet.
Amerikaanse transnationale ondernemingen en financiële instellingen maken in Latijns-Amerika meer dan ooit de dienst uit. Steeds meer komen de beslissingen te liggen bij instanties en personen die de Latijns-Amerikanen niet hebben gekozen. De multinationals en de financiële speculanten worden immers niet geleid door de wetten van de democratie, maar uitsluitend door die van de markt. De democratie veilig stellen. Jawel.
Het grote voordeel van Trump is dat hij als geen andere President de ware mentaliteit van het land toont. Hoog tijd voor West-Europa en de rest van de vrije wereld om zich eens los te gaan maken van dit land, dat het allang niet meer verdient voorbeeld voor vrijheid en democratie te zijn, zou dat al ooit het geval zijn geweest.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

Pater
Pater
21 aug. 2017 - 0:52
Een geforceerd, goedkoop en slordig verhaal. Begrijp me goed, er is veel verkeerd in en aan de VS, en ook aan de EU en de NAVO (Witte over het kapitalistische karakter van de EU, het kan niet mooier worden). Maar dit is een gotspe. Cuba 1898 was geenszins het eerste Amerikaanse buitenlandse avontuur. Ergens rond 1850 veroverden de VS, nadat een deel van Mexico besloot zich van dat land af te scheiden wegens centralistische wetgeving daar (ik meen Californië, maar mogelijk ook nog een stuk Texas) een enorm stuk Texas, tot de Rio Grande, dat zich níet van Mexico had afgescheiden. "Onvoorstelbaar dat er geen enkel land, de grote verontwaardiging in een aantal Zuid-Amerikaanse landen ten spijt, de VN bijeen roept om dit mogelijke voornemen van Trump aan de kaak te stellen." Die landen hebben zonder de VN heel goed duidelijk genaakt dat zij, ondanks de Venezolaanse opbouw van een dictatuur, bij een Amerikaanse invasie toch achter Venezuela gaan staan. Tegen die tijd zullen ze ongetwijfeld ook een veroordeling van de VN vragen. En krijgen, ware het niet dat de Amerikanen als enigen zouden vetoën. "Kennelijk beviel deze door grootheidswaanzin aangewakkerde expansiedrift dusdanig goed dat President Wilson in 1912 militaire interventie, gegoten in de vorm van Amerikaans imperialisme, tot een missie van de VS op zichzelf maakte." Welk besluit of welke uitspraak van Wilson uit 1912 bedoelt Witte precies? In elk geval niet "to make the world safe for democracy", die was uit 1917 en was een belangrijk argument om de eigen bevolking te overtuigen van de noodzaak om Duitsland de oorlog te verklaren. (Evengoed was die uitspraak natuurlijk wel een lachertje als je die afzet tegen de vele bemoeienissen met L-Amerika. Of met Vietnam). "Het grote voordeel van Trump is dat hij als geen andere President de ware mentaliteit van het land toont." Dat is wel heel goedkoop. Toonde Obama de onware mentaliteit van de VS? Nog nooit in de Amerikaanse geschiedenis van na de oorlog was er een president die zo weinig intervenieerde. Niet om Obama heilig te verklaren, wel een feit.
3 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak221 aug. 2017 - 11:57
Wat is nu precies je probleem? Dat Trump in de eerste 100 dagen nog niet de derde wereldoorlog is begonnen en dus de meest vredelievende president aller tijden is? Nou ja, afgezien van een paar cruise missiles natuurlijk en de "moeder van alle bommen" en "boots on the ground" in Irak, Syrie en Afghanistan maar dat is juist om de vrede te herstellen natuurlijk.. Hopelijk komen we die 4 jaar zonder al te grote ongelukken door.
Pater
Pater22 aug. 2017 - 1:01
Kan geen kwaad als je probeert te snappen wat er staat. Namelijk geen goed woord over trump, wel een aanval op de bewering dat trump de ware Amerikaanse aard zou zijn. Was Obama dan de valse Amerikaanse aard?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak222 aug. 2017 - 15:19
"Was Obama dan de valse Amerikaanse aard?" Ik denk dat Obama en Trump 2 gezichten zijn van de Amerikaanse aard: de "good cop" en de "bad cop". Aan het einde van het verhaal wordt je door allebei genaaid, omdat ze beiden in dienst staan van hetzelfde systeem.
Spelchecker2
Spelchecker2
20 aug. 2017 - 21:40
Hear hear!
Cliff Clavin
Cliff Clavin
20 aug. 2017 - 20:27
Overigens, wie graag wil weten wie de echte voorvader van Donald J. Trump is, een man die maximaal gebruikt maakte van het zaaien van verwarring en 'disruptie', om zichzelf te ensceneren - ik heb net genoten van deze rolprent: https://www.youtube.com/watch?v=XBYpS5wmxdU Grote en ontregelende kunst, mensen.
1 Reactie
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2017 - 12:12
Ah, deze kopie is veel beter: https://www.youtube.com/watch?v=xvQRYd8xUYU
Dunya2
Dunya2
20 aug. 2017 - 19:26
Interessante bijdrage!
Cliff Clavin
Cliff Clavin
20 aug. 2017 - 12:23
Henk Witte heeft gelijk - al zal hij dat van een aantal mensen niet krijgen. Het vraagt nogal wat om als West-Europeaan je een zo objectief mogelijk beeld te vormen van de Verenigde Staten van Amerika. Wij zijn allemaal in opvoeding en onderwijs groot gebracht binnen de context van Amerikaanse perspectieven, meningen, en (ik zeg dit met terughoudendheid:) idealen. Daardoor krijg je steeds minder oog voor tekortkomingen, leugens, en verschrikkelijke missers en misdaden. Want je krijgt alleen het 'Amerikaanse verhaal' te horen, je raakt ervan doordrongen, je vergroeit ermee, en bezonnen reflectie en kritiek hierop worden erg moeilijk. Maar het kan. Dat de Amerikanen (en de Canadezen, en de Russen, en andere legers) Europa bevrijd hebben van de terreur van de Nazi's, dat wil niet zeggen dat de motieven van de Amerikanen moreel loepzuiver en altruïstisch waren - noch betekent het dat de bommen op Hiroshima en Nagasaki onvermijdelijk waren om de capitulatie van Japan af te dwingen. Machtspolitiek is altijd smerig en bloederig. De Europese kolonisten die het noorden van Amerika maakten tot wat het nu is, die maakten zich schuldig aan landroof, diefstal van natuurlijke hulpbronnen, terreur, marteling, en genocide. Dat was, en is nog steeds, het Amerikaanse verdienmodel; je moet wel erg naïef zijn wil je dat ontkennen. De illegale Irak-oorlog die in 2003 begon, die is daar een recent bewijs van. En wat Trump zoal ten beste geeft, dat wijst hier ook op. Nu heeft Henk Witte gelijk, als hij zegt dat Donald Trump wel op erg rigoureuze wijze de vele nare kanten van de U.S.A. aan de wereld toont; dit zou op zich genomen al reden kunnen zijn voor een diepe herbezinning voor de culturele en politiek-economische leiders in Europa. Naar mijn idee is ook het internet voor veel mensen een bron geworden om heel snel betrouwbare, en voor de VS onwelgevallige informatie te vergaren. Dat heeft tijd gekost. Ik geloof zelf dat de mensheid nog altijd niet bekomen is van de opkomst en consolidatie van het web. We gebruiken het dagelijks. Maar misschien duurt het nog decennia totdat we zich krijgen op de immense invloed ervan op alle aspecten van de belangrijkste delen van ons bestaan. Het is de politiek nog niet gelukt om het internet te temmen, en geheel naar eigen hand te zetten (afgezien van ingrepen van dictaturen her en der - maar die kunnen op de duur best leiden tot destabilisatie van de regeringen die dat doen, maar dat is speculatie van mijn kant). De Amerikanen worden ongerust, en daarom is Google begonnen met het op achterstand zetten van sociaaldemocratische informatie-websites in de rangorde van zoekresultaten. Om ze minder zoekbaar te maken, en om hun inkomsten in te perken. Dat is: ondemocratisch. En het is heel Amerikaans. Mijn stelling: steeds meer mensen, overal, die zich moeite getroosten om aan de weet te komen hoe Amerika écht functioneert, die zien heel ware en heel nare kanten van dat land. De vuile was bevindt zich niet langer binnenshuis. Je ziet ook veel minder dan, zeg, twintig jaar geleden de tropen, de automatismen voorbij komen, die altijd ingezet werden om de V.S. te verdedigen: 'ja dat is niet mooi wat er daar gebeurt, maar Amerika heeft een weergaloos zelfreinigend vermogen, het is een práchtige democatie!'. (Om er eentje te laten zien.) Ik ben het met dit pleidooi oneens. Áls Amerika zichzelf al reinigt (de meeste misdaden van de politiek worden onder het vloerkleed geveegd), dan gebeurt dat pas nadat de aangerichte schade immens is. Eén prestatie moet je de U.S.A. nageven: tijdens en na WO II werd daar, in samenwerking met een kleine kring Europese intellectuelen, de basis gelegd voor het moderne roofkapitalisme, dat nu de hele wereld teistert. Men had in de smiezen dat die latere hegemonie niet met wapengeweld, maar met langdurige indoctrinatie gerealiseerd zou kunnen worden. Transnationale bedrijven, rechtse denktanks, en private kapitalistische investeerders werkten intensief, maar aanvankelijk onzichtbaar samen; de departementen voor economie op alle grote universiteiten werden ingepalmd (= opgekocht). Economie was aanvankelijk een sociaal georiënteerde discipline, heel pluriform van karakter; en men dwong af dat er nog maar één doctrine gedoceerd en bestudeerd mocht worden: de neoklassieke (de neoliberale). Dat is veelzeggend: want het is onacceptabel als binnen een universitaire richting afwijkende meningen en kritiek verboden worden. Toch gebeurde dat - en het gebeurt ook nu, en ook in ons land, met dank aan de ideologen in de V.S. Waar zagen en zien wij zulke methodes nog meer? Jawel: in de DDR, in de USSR, in China, en in Noord-Korea. ------- De rest hebben we geweten, en goed ook. Misschien is aan de V.S. in de huidige vorm geen al te lang leven meer beschoren. Als dat een vreedzaam overlijden wordt, dan zal ik er niet rouwig om zijn. Maar ook dan nog zal de wereld voor heel lange tijd met de ideologie van dat land opgescheept zitten. En in menig opzicht is dat een totalitaire ideologie, die volstrekt afwijkt van wat we zien in alle Hollywood-onzin, in alle dommige TV-series, en aan alle vormen van onnodige en vervuilende consumptie-troep die we op ons afgevuurd krijgen.
16 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 16:35
"in menig opzicht is dat een totalitaire ideologie" Dat is een zeer terechte en waardevolle constatering: het gaat inderdaad om een buitengewoon totalitaire ideologie. Dat kun je goed aflezen aan de impasse waarin "links" op dit moment verkeert, omdat men er niet meer in slaagt buiten dat model om te denken. Het enige dat rest zijn een paar sociaal-democraten die zich druk maken om humanitaire kwesties en de vraag hoe je die kapitalisten het beste kunt belasten. Het commentaar van rechts is zo mogelijk nog dommer, als men tegenwerpt dat het ons zo goed gaat en daarbij uit het oog verliest dat ze in Afrika en Zuid-Amerika hetzelfde economische model hebben en honger. Of wijst op de enorme vooruitgang, alsof dit te danken zou zijn aan het economische model en niet aan de technische vooruitgang. De vraag is niet of Bill Gates en Steve Jobs slim zijn, maar hoe het mogelijk is dat ze er in slaagden in relatief korte tijd enorme rijkdommen te vergaren met semi-monopolies. Waarom je die concentraties van macht en kapitaal op alle gebieden ziet en wat dat betekent voor onze "democratie". De vraag is niet of ze misschien meer belasting moeten betalen, maar hoe dat kan worden voorkomen. En het antwoord is niet, dat je dat niet kunt voorkomen.
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 aug. 2017 - 17:47
@Henk Witte "De motieven van de VS om deel te gaan nemen aan de oorlog zijn echter niet zo edelmoedig als u kennelijk veronderstelt." Dat heb ik ook niet beweerd.Je voert oorlog omdat je denkt dat dat in je belang is. Net zo goed dat je samenwerkt omdat dat in je belang is. Hier een wiki-overzicht van de doctrines voor buitenlands beleid van de VS. https://en.wikipedia.org/wiki/Category:Foreign_policy_doctrines_of_the_United_States
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 aug. 2017 - 17:52
@Cliff Cavin Mijn generatie, en zeker die doorgeleerd hebben, is opgegroeid met een flinke dosis anti-amerikanisme vanaf de tijden van de Vietnamoorlog, Chili, Israel etc. Geen land kon hier zoveel tegenstanders op de been krijgen als de VS.
Pater
Pater21 aug. 2017 - 0:22
@Cliff "De Amerikanen worden ongerust, en daarom is Google begonnen met het op achterstand zetten van sociaaldemocratische informatie-websites in de rangorde van zoekresultaten. Om ze minder zoekbaar te maken, en om hun inkomsten in te perken." Interessant. PvdA en SPD zullen stomverbaasd zijn dat sociaaldemocratische websites de Amerikaanse regeringen ondergraven! Maar afgezien daarvan, Cliff maakt zelfs geen begin met een onderbouwing van zijn zotte redeneringen. Inwoners van de DDR, de USSR, China en N-Korea wonen over het algemeen liever in de VS. En dat is nu eens wel in de praktijk gebleken. "Wij zijn allemaal in opvoeding en onderwijs groot gebracht binnen de context van Amerikaanse perspectieven, meningen, en (ik zeg dit met terughoudendheid:) idealen." Ik ben opgegroeid in een tijd dat de VS de democratische rechten en de vredeslievende buitenlandse politiek dagelijks aan hun laars lapten. In Vietnam vermoordden ze duizenden Vietnamezen die niks anders deden dan opkomen voor hun eigen zelfstandigheid. De zwarte bevolking kende geen gelijke rechten. Het heeft me eerder moeite gekost om ook oog te hebben voor de meer positieve kanten van de Amerikaanse samenleving, zoals de emancipatiestrijd van zwarten en vrouwen, culminerend in het presidentschap van Obama en de kandidatuur van Hillary. Cliff is aan die fase kennelijk nooit toegekomen. @Klaas "een buitengewoon totalitaire ideologie. Dat kun je goed aflezen aan de impasse waarin “links” op dit moment verkeert, omdat men er niet meer in slaagt buiten dat model om te denken." Als het al waar zou zijn dan zou je de vraag kunnen stellen of links niet wat meer in zijn mars heeft. Maar het is natuurlijk onzin. Nog nooit na de oorlog is er een zo linkse kandidaat als Bernie Sanders zo ver gekomen. Nog maar kort geleden was die man totaal kansloos geweest en afgeschilderd als een levensgevaarlijke communist. En over de (linkse) politiek correcte sfeer bij veel universiteiten wordt steen en been geklaagd.
Dirk G.
Dirk G.21 aug. 2017 - 4:50
"...de basis gelegd voor het moderne roofkapitalisme, dat nu de hele wereld teistert." Met vooruitgang, technologie, rijkdom en een hogere levensstandaard voor nagenoeg iedereen. Verschrikkelijk.
Minoes&tuin
Minoes&tuin21 aug. 2017 - 5:46
Wat moet ik hier nog aan toevoegen? Niets. Goede bijdrage.
Cliff Clavin
Cliff Clavin21 aug. 2017 - 10:48
@ Dirk G. - "Met vooruitgang, technologie, rijkdom en een hogere levensstandaard voor nagenoeg iedereen." Kan je dat 'nagenoeg' even preciseren? Dit ook in het licht van het doorgaande plunderen van alle natuurlijke hulpbronnen en het gegeven dat het klimaat het niet zo best maakt. Jij als rasoptimist moet dit aan ons kunnen uitleggen, vind ik.
arjenZH
arjenZH21 aug. 2017 - 11:47
"Kan je dat ‘nagenoeg’ even preciseren" Vergelijk de levensstandaard uit 1939 met die vandaag en je kunt het woordje "nagenoeg" ook weglaten. Iedereen is erop vooruit gegaan, niemand uitgezonderd. Je moet blind zijn om dat niet te willen zien. Oost Europa en China zijn hun achterstand pas gaan inlopen nadat ze ook de vrije marktideologie hadden omarmd.
arjenZH
arjenZH21 aug. 2017 - 12:00
@KV "De vraag is niet of Bill Gates en Steve Jobs slim zijn, maar hoe het mogelijk is dat ze er in slaagden in relatief korte tijd enorme rijkdommen" Jobs en Gates hebben iets volledig nieuws geschapen met veel waarde. De vraag is of de overheid, een cooperatie of staatsbedrijf daartoe ook in staat waren geweest. En ten koste van wie is de rijkdom van Gates en Jobs -die ze zelf geschapen hebben- precies gegaan? Zou het wel eerlijk zijn geweest als hun rijkdom was verdeeld onder alle Apple en Microsoft medewerkers? Of zou er dan nog steeds onrechtvaardigheid zijn ten opzichte van werknemers die de pech hebben bij minder succesvolle bedrijven werken?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak221 aug. 2017 - 13:16
@Pater - Inderdaad een buitengewoon totalitaire ideologie. Dat kun je bijvoorbeeld ook aflezen aan het feit dat jij geen flauw benul hebt waar ik het over heb. Luister hoe deze professor in de economie dat uitlegt - http://tinyurl.com/kmd3owo Ga naar 15:40, waar Moyers zegt: "You graduated from Harvard, then Stanford, then Yale...
Klaas Vaak2
Klaas Vaak221 aug. 2017 - 18:13
ArjenZH - Waarom is dat de vraag? Er bestaat ook nog zoiets als Linux en als daar net zoveel geld en marketing tegenaan was gesmeten, dan gebruikte iedereen dat nu. Temeer daar het beter is. "Jobs en Gates hebben iets volledig nieuws geschapen met veel waarde." Daar valt het één en ander op af te dingen, maar het belangrijkste is nog wel dat jij de mensen verheerlijkt die als eersten op een bepaald idee zijn gekomen. En de "rechten" daarover hebben kunnen claimen. Had je een maandje gewacht, dan was dat een ander geweest. De mythologisering waar jij je schuldig aan maakt is in wezen dezelfde als de mythologisering van "de sterke man", die zijn macht aan niets anders ontleend, dan aan jouw geloof in de mythe. Echte geniën -type Tesla- zijn uiterst zeldzaam en sterven meestal arm en berooid.
arjenZH
arjenZH21 aug. 2017 - 19:32
@KV "Daar valt het één en ander op af te dingen, maar het belangrijkste is nog wel dat jij de mensen verheerlijkt" Dat verzin je ter plekke, ik verheerlijk helemaal niemand en al helemaal Steve Jobs niet, dat was een hele nare onuitstaanbare man. Maar weer beantwoord je mijn vragen niet.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak222 aug. 2017 - 15:30
"Maar weer beantwoord je mijn vragen niet." Ik heb je al eens eerder proberen uit te leggen wat een "vals dilemma" is. Als jij denkt dat ik ga kiezen uit de opties die jij aan mij aanbiedt, dan zit je er naast. In de bijbel noemden ze dat "strikvragen". Ik geef een antwoord op alle punten die je aanroert op mijn manier en dan zie je maar wat je er van maakt. Met een open mind en een beetje intelligentie kom je een hele eind en als je op jouw manier blijft steken, dan is dat jouw probleem en niet het mijne.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak222 aug. 2017 - 15:48
Ik zal je nog een zetje geven: zonder de mogelijkheid om de “rechten” te kunnen claimen met betrekking tot een idee waar iedereen op zou zijn gekomen als je wat langer zou wachten, omdat het als het ware een geboorte is van de tijd+technische ontwikkelingen, zouden Microsoft en Apple "de markt" helemaal niet kunnen beheersen op de wijze waarop ze dat nu doen. Het zou wel eerlijker zijn geweest als het bedrijfsresultaat ten goede was gekomen aan alle werknemers, maar de vraag is dus wel of ze daarmee allen miljonair geworden zouden zijn. En ik heb nu met opzet niet het woord "verdeeld" gebruikt, omdat sommige mensen daar onmiddellijk de conclusie aan zouden verbinden dat iedereen dus hetzelfde krijgt. Maar ja, de taal is rijk en biedt ontelbare mogelijkheden tot onbegrip, dus ik heb niet de illusie, dat ik -net als bij een schaakspel- alle zetten vooruit kan bedenken. Dus je vindt vast wel weer iets.
Piet de Geus
Piet de Geus22 aug. 2017 - 23:24
"Het zou wel eerlijker zijn geweest als het bedrijfsresultaat ten goede was gekomen aan alle werknemers, maar de vraag is dus wel of ze daarmee allen miljonair geworden zouden zijn." Dat principe is tamelijk gebruikelijk bij startende techbedrijven: er gaan werken voor aandelen (dus een deel van het bedrijfsresultaat) in plaats van je investering af te laten kopen met een salaris. Velen zijn inderdaad op die manier miljonair geworden en velen hebben zo gewerkt zonder dat er uiteindelijk inkomsten tegenover stonden. Dat is namelijk de consequentie als je een aandeel in het bedrijfsresultaat wilt: dan moet je ook meedragen in de risico's en het resultaat kan dan evengoed nul of minder zijn. Maar jij wilt dat werknemers meedelen en dat is een ander verhaal: werknemer ben je als je je tijd af laat kopen, ongeacht of je inspanningen iets opleveren of niet. Dan moet je ook niet zeuren als anderen miljonair worden. Als zij er geen cent aan verdienen sta je tenslotte ook niet klaar om je salaris terug te betalen.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak223 aug. 2017 - 15:17
Even twijfelde ik of Piet wel reageerde op mijn reactie... Blijkbaar heeft hij niet in de gaten dat mijn kritiek onder meer gericht is tegen het octrooirecht.
Geert Vonk
Geert Vonk
20 aug. 2017 - 10:41
Amoreel is niet hetzelfde als willekeurig, lijkt me. Maar punt is helder. Het is met Amerika altijd 'America first' geweest.
Piet de Geus
Piet de Geus
20 aug. 2017 - 0:54
"De Verenigde Staten gedragen zich al meer dan honderd jaar volstrekt willekeurig, daar waar het gaat om rechtsorde, democratie en vrijheid" Wat beoog je te bereiken door te doen alsof je zo naïef bent dat je denkt dat internationale politiek louter om moraliteit draait en machtspolitiek daarbij geen enkele rol speelt? Dan heb je om te beginnen de lessen van WOII nooit geleerd. De VS verlieten hun isolationistische politiek pas nadat de Jappen Pearl Harbour aanvielen. De Russen hadden pas problemen met nazi-Duitsland nadat het Molotov-Ribbentroppact schonden en hen belette de helft van Europa in te nemen, zoals na WOII wel werd toegestaan. Had Hitler zich beperkt tot West-Europa, dan hadden de Russen noch de Amerikanen daar een traan om gelaten. Waarschijnlijk waren ze een concurrentiestrijd begonnen om van Hitler hun son of a bitch te maken en had je van de winnaar daarvan geen woord gehoord over moraliteit, terwijl de verliezer zijn verdediging meteen op zou tuigen met morele argumenten. Morele overwegingen zijn handig om mensen achter je te krijgen maar op zich zijn ze maar zelden doorslaggevend als het om machtspolitiek draait: de morele argumenten worden simpelweg ingezet zoals het het beste van pas komt. Niet alleen door wereldleiders overigens: het 'ja maar hullie' wordt door alle lagen van de bevolking gretig ingezet. En hoe meer ideologisch of religieus bevlogen, des te sterker wordt die neiging.
15 Reacties
arjenZH
arjenZH20 aug. 2017 - 6:09
Mee eens eigen belang is altijd de belangrijkste drijfveer. Maar de VS steunde Engeland en de Sovjet Unie -weliswaar mondjesmaat- als voor Pearl Harbor. Mondjesmaat omdat de isolationalisten zich hiertegen verzetten. Maar het argument van Roosevelt was dat Nazi Duitsland op termijn ook een bedreiging voor de VS zouden vormen. Inderdaad weer eigen belang dus.
poeslief
poeslief20 aug. 2017 - 8:15
Uw bijdragen onder deze column: Top!
Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2017 - 9:03
"Maar de VS steunde Engeland en de Sovjet Unie -weliswaar mondjesmaat- als voor Pearl Harbor." Ze leverden inderdaad met name wapens aan de Russen om te zorgen voor een soort machtsevenwicht. Maar dat is van een heel andere schaal en orde dan directe betrokkenheid.
H.Witte
H.Witte20 aug. 2017 - 9:08
Pietdegeus u heeft kennelijk mijn commentaar op 19.50 niet gelezen.
Molly Veenstra
Molly Veenstra20 aug. 2017 - 11:24
'De VS verlieten hun isolationistische politiek pas nadat de Jappen Pearl Harbour aanvielen.' Bovendien hebben de VS nooit de oorlog verklaard aan Duitsland. Hitler verklaarde de oorlog aan de VS, waarmee hij zijn kop vrijwillig in de strop stak. 'De VS verlieten hun isolationistische politiek pas nadat de Jappen Pearl Harbour aanvielen.' Bovendien hebben de VS nooit de oorlog verklaard aan Duitsland. Hitler verklaarde de oorlog aan de VS, waarmee hij zijn kop vrijwillig in de strop stak. Dat moraliteit een ondergeschikte rol speelt in de internationale politiek klopt denk ik wel. En misschien is het maar goed ook dat dit zo is. Dat geldt echter niet voor de individuele burger. In het stemhokje spelen morele overwegingen voor veel kiezers ongetwijfeld een grote rol, en het is toch lastig voor politici om daar omheen te manoeuvreren. En ook politici zijn uiteindelijk individuen met morele standpunten. Of het beleid van bijvoorbeeld, Roosevelt op geen enkele manier werd beïnvloed door zijn morele weerzin tegen het nazisme zou ik niet hardop durven zeggen. Hadden de VS op dat moment een president gehad zonder enig moreel kompas, die zijn beleid uitsluitend liet afhangen van de koers van zijn eigen aandelenportefeuille, was de geschiedenis heel anders gelopen vrees ik.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 12:03
Pet deGeus schrijft: "Wat beoog je te bereiken door te doen alsof... " Daarmee beoogt Henk Witte precies hetzelfde als Piet deGeus, namelijk laten zien dat morele overwegingen handig zijn om mensen achter je te krijgen, maar zelden doorslaggevend zijn als het om machtspolitiek draait. Wat beoog je door te doen alsof je het niet eens bent met de schrijver om vervolgens slechts argumenten aan te voeren die diens stelling onderschrijven? Hoe geloofwaardig willen de internationale instituten nog zijn?
arjenZH
arjenZH20 aug. 2017 - 13:23
"Hoe geloofwaardig willen de internationale instituten nog zijn?" De internationale instituten zouden een tegenwicht moeten bieden tegen het machtsstreven en het handelen uit puur eigen belang van individuele staten. Het Vetorecht in de VN ondergraaft die positie echter wat betreft de 5 grote mogendheden.
Dunya2
Dunya220 aug. 2017 - 15:29
@PietdeGeus "de morele argumenten worden simpelweg ingezet zoals het het beste van pas komt. Niet alleen door wereldleiders overigens: het ‘ja maar hullie’ wordt door alle lagen van de bevolking gretig ingezet. En hoe meer ideologisch of religieus bevlogen, des te sterker wordt die neiging." Zo is het.
Pater
Pater20 aug. 2017 - 23:01
@Piet Goeie kritiek op de wat wereldvreemde en bovendien warrige bijdrage van Witte. Twee kanttekeningen: - eigenbelang is niet een objectief gegeven maar is op haar beurt medebepaald door, jawel, moralistische overwegingen. De invasies van Bush jr. in Afgh.tan en Irak waren helemaal niet in het belang van de VS maar werden vooral moralistisch en electoraal bepaald: de duivel achter 9/11 moest bestraft worden - ga geen "wat - als" - verhalen houden. Dat is pure speculatie. Roosevelt, de meester van het pragmatisme, was ten diepste wel degelijk moralistisch gemotiveerd, de Landlease Act (steun aan Engeland op makkelijke voorwaarden) had hij er al door, wellicht was hij er ook zonder P. Harbour in geslaagd de VS de oorlog in te rommelen. Stalin was puur nationalistisch gemotiveerd, maar de kans is groot dat hij juist daarom toch met Hitler in oorlog was geraakt.
Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2017 - 23:11
"Wat beoog je door te doen alsof je het niet eens bent met de schrijver" Waar beweer ik dan dat de politiek van de VS inderdaad volstrekt willekeurig is? Als iets je boven de pet gaat, is het helemaal geen gek idee om eventjes te zwijgen.
Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2017 - 23:19
"Dat geldt echter niet voor de individuele burger." Uiteraard geldt dat niet voor iedere individuele burger of politicus. Het gaat erom wat er aan het eind van het proces uitkomt en welke factoren kennelijk doorslaggevend zijn om een stevige meerderheid mee te krijgen. Betreft het vooral morele argumenten dan blijft dat hangen bij resoluties van internationale organisaties die beogen een tegenwicht te geven. Spelen directe belangen een rol dan lukt het veel makkelijker om stevig op te treden. "In het stemhokje spelen morele overwegingen voor veel kiezers ongetwijfeld een grote rol, en het is toch lastig voor politici om daar omheen te manoeuvreren." Andersom komt toch vaker voor: stemmen onder invloed van door politici gemanipuleerde morele overwegingen. "Of het beleid van bijvoorbeeld, Roosevelt op geen enkele manier werd beïnvloed door zijn morele weerzin tegen het nazisme zou ik niet hardop durven zeggen." Natuurlijk speelde dat een rol. Maar louter daarmee had hij de VS de oorlog niet in gekregen. Dan was het gebleven bij wapenleveranties aan de Russen, zoals het in Afghanistan beperkt bleef tot wapenleveranties aan de taliban uit weerzin tegen het communisme.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak221 aug. 2017 - 18:29
Piet deGeus: "Waar beweer ik dan dat de politiek van de VS inderdaad volstrekt willekeurig is?" Nee, maar je beweert wel -met andere woorden- dat de politiek van de VS er een eentje is van volstrekte willekeur. Het moge haarkloverij lijken, maar eer bestaat natuurlijk een wezenlijk verschil tussen willekeur en willekeurig: zoals het mij het beste uitkomt een "random". Het is me overigens een raadsel hoe een neerlandicus zich schuldig kan maken aan een dergelijke fout, maar je wilt tenslotte niet op alle slakken zout leggen. Tenzij je daartoe gedwongen wordt door iemand als Piet, die alles reduceert tot een woordenspel in een poging het slimste jongetje van de klas te lijken.
Piet de Geus
Piet de Geus22 aug. 2017 - 23:32
"je beweert wel -met andere woorden- dat de politiek van de VS er een eentje is van volstrekte willekeur" Zoals gezegd: als het je boven de pet gaat kun je er ook een keer gepast het zwijgen toe doen. Dat een complex van motieven en factoren (morele, machtspolitieke, economische) een rol spelen maakt de uitkomst weliswaar lastig voorspelbaar maar daarmee is er nog geen sprake van volstrekte willekeur. Het kan zelfs consequent zijn om de ene keer het ene en de andere keer het andere te doen om je doel te bereiken. Afhankelijk van je mogelijkheden en van wat haalbaar is. Om nog maar te zwijgen over iets als voortschrijdend inzicht.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak223 aug. 2017 - 22:20
"Het kan zelfs consequent zijn om de ene keer het ene en de andere keer het andere te doen om je doel te bereiken." etc. En dat is geen willekeur? willekeur - grillige, tegen recht en regel indruisende manier van handelen, handeling die zich niet aan enige regel buiten de voorkeur van de handelaar stoort. Je gebrek aan fatsoen kan je gebrek aan logisch inzicht niet verhullen.
Piet de Geus
Piet de Geus25 aug. 2017 - 0:03
"En dat is geen willekeur?" Nee sufferd. Willekeur is met een blinddoek op pijltjes gooien en maar zien waar die terechtkomen. Een proces waarbij verschillende overwegingen niet iedere keer tot dezelfde uitkomst leiden is dat beslist niet. Daarom heeft het geen enkele zin om willekeurige processen te bestuderen, terwijl het buitengewoon zinvol is om de internationale politiek te bestuderen of te monitoren hoe een besluitvormingsproces verloopt en in te schatten wat de volgende stap kan zijn. Alleen vergt het vaardigheden die zwart-witdenkers ontberen.
wouterw2
wouterw2
19 aug. 2017 - 20:29
Ik heb in die 60 jaar nog nooit een amerikaan horen klagen over ons, europeanen. En wij doen dat dagelijks over hun. Ik heb ze nooit horen klagen dat ze als jonge vrouwen, 6 dagen/week in de oorlogsindustrie moesten werken. Dat er geen ene personen auto in die periode is gebouwd. Dat ze 300.000 jonge mannen verloren hebben. En toen de oorlog gewonnen was, konden ze met een 40% gift en 60% gunstige lening aan de europeanen de rommel opruimen. Dat ze de oorlogsmisdaddigers niet geexecuteerd hebben, maar een proces gegeven hebben.Dat ze Berlijn behouden hebben met een luchtbrug 3 jaar nadat de troep over was. Dat ze Duitsland in 20 jaar gedenazificeerd hebben en tot een democratie hebben gemaakt. Ik heb ze zich daar nooit over horen opscheppen of klagen.
4 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 23:42
Slechte oren?
Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2017 - 1:01
"Dat ze de oorlogsmisdaddigers niet geexecuteerd hebben, maar een proces gegeven hebben" Of ze een baan hebben aangeboden in de oorlogsindustrie als hun kennis van pas kwam. "Ik heb ze zich daar nooit over horen opscheppen of klagen." Het is al opscheppen als je doet alsof daar louter morele overwegingen aan ten grondslag lagen. Alsof ze WOII niet ingebombardeerd werden door de Jappen. En alsof het Marshallplan geen strijd om de invloedssfeer met vreedzame middelen was. Doen alsof moraliteit een rol speelde is net zozeer opscheppen als de Sovjets die schermden met hun aantal oorlogsdoden (alsof de bevolking er voor hen toe deed) in de strijd tegen de nazi's, terwijl ze pas problemen met hen kregen toen ze zich niet aan de deal hielden om Europa onderling te verdelen maar de agressie zich ook in hun richting keerde.
wouterw2
wouterw220 aug. 2017 - 6:47
@Klaas Vaak. Waarom een denigrerende opmerking ?? @ Piet de Geus. U heeft volkomen gelijk. En ja, er zijn lijsten vol met lieden die hun gerechtigheid ontlopen hebben met hulp van vele regeringen. En ja, regeringen handelen in verreweg de meeste gevallen in hun eigen strategische belang. Blijft de vraag, waaom hoor/lees ik europeaanse burgers zich dagelijks uit kotsen over Amerikanen in dit soort forums en hoor ik dat nooit van een amerikaanse burger over ons?
spagaat
spagaat20 aug. 2017 - 7:13
@Piet: Tuurlijk heb je gelijk. Maar ik ben blij dat ze het hebben gedaan.
bv-user-84072
bv-user-84072
19 aug. 2017 - 19:29
--- Dit bericht is verwijderd —
1 Reactie
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 23:40
"Amerika de meest solide en welvarende democratie ter wereld," Het beste bewijs dat de misdaad loont en zet "democratie" maar tussen aanhalingstekens.
korheiden2
korheiden2
19 aug. 2017 - 17:43
Inderdaad is Trump een ongeleid projectiel. Of hij de ware mentaliteit van het land toont, betwijfel ik. Wel die van de ca. 40% die op hem hebben gestemd. Maar het 'not my president' is niet van de lucht. De Amerikanen hebben aardig wat mislukte militaire avonturen achter de rug, maar toch ben ik blij dat ze hebben ingegrepen in de beide wereldoorlogen. Europa zou meer op eigen benen moeten staan, maar dan moet er flink wat meer aan defensie worden uitgegeven. Dat zie ik in bijv. Nederland nog niet gebeuren.
2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus20 aug. 2017 - 1:07
"Of hij de ware mentaliteit van het land toont, betwijfel ik." Het is sowieso nogal mal om over de 'ware mentaliteit' van zowel de East- en Westcoast als de wastelands daartussen te spreken. Net als de Nederlander bestaat ook de Amerikaan niet. "Europa zou meer op eigen benen moeten staan, maar dan moet er flink wat meer aan defensie worden uitgegeven. Dat zie ik in bijv. Nederland nog niet gebeuren." Het trans-Atlantische gedachtegoed is hier inderdaad nogal sterk: we juichen om het aantal banen dat onderhoud van de JSF oplevert, zonder te snappen dat we beter af zouden zijn als we een Europees gevechtsvliegtuig hadden aangeschaft en daarvan het onderhoud mochten verzorgen. En misschien zelfs een deel van de ontwikkeling ervan voor onze rekening konden nemen.
Anne Dijkstra2
Anne Dijkstra220 aug. 2017 - 12:51
"Europees gevechtsvliegtuig hadden aangeschaft en daarvan het onderhoud mochten verzorgen. En misschien zelfs een deel van de ontwikkeling ervan voor onze rekening konden nemen." Dat betwijfel ik, maar het was wel een stuk goedkoper geweest. Als je een beetje europees rond gaat kijken dan kom je al snel uit bij verschillende modellen die al vliegen en de ontwikkelingsfase dus al voorbij zijn. Daarnaast spek je inderdaad ook de Europese industrie, wat helemaal niet zo`n gek idee is. Maar ja, NL. Wat is de laatst succesvolle aankoop van de overheid geweest?
rgeurtsen
rgeurtsen
19 aug. 2017 - 17:34
Henk Witte schrijft: "Het grote voordeel van Trump is dat hij als geen andere President de ware mentaliteit van het land toont," en hoopt dat dit aanleiding is voor Europeanen om zich los te maken van dat land. Dat zal het niet zijn. Het voordeel wat mij betreft is dat Trump ons een spiegel voorhoudt, wij doen namelijk precies hetzelfde. . Waarom heet Noord-Korea al die jaren overleefd, hebben ze raketten-technologie en kernkoppen - omdat wij dat wilden en toestonden, en is er nu sprake van een feodaal kapitalistisch systeem dat net zo maf is als wij, en een model wordt waar grote ondernemingen naar zullen treven en waar Trump helemaal geen moeite mee zal hebben op het moment dat hij ziet dat het geen stalinisme is wat er in Noord-Korea gaande is, maar feodaal kapitalisme en neoliberalisme... waar stiekem Nederlandse keizers de voorkeur aan geven boven gematigde sociaal democratie en rechtstatelijkheid en internationale solidariteit.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak2
19 aug. 2017 - 17:14
Er zijn verschillende lijstjes in omloop, maar dit is een van de betere, omdat daarbij een historisch overzicht wordt gegeven: 35 Countries Where the U.S. Has Supported Fascists, Drug Lords and Terrorists - A handy A to Z guide to U.S.-backed international crime - http://tinyurl.com/ybwdng3d Om de gewelddadige onderdrukking van de bevolking in Midden- en Zuid-Amerika te organiseren werd zelfs een speciale opleiding in het leven geroepen, de "School of the Americas" - http://tinyurl.com/5u3kxy6 Feitelijk hebben de VS na de tweede wereldoorlog gewoon de rol van de nazi's overgenomen en niet toevallig hebben ze daarvoor ook en groot aantal leidende nazi's "overgenomen": Ruim 1600 van Hitlers onderzoekers werden naar de VS overgebracht in het kader van Operatie Paperclip. De naam verwees naar de paperclips waarmee valse biografieën van deze wetenschappers, waarin hun naziverleden werd gebagatelliseerd of zelfs was weggepoetst, aan hun officiële documenten vastzaten - http://tinyurl.com/j3jzce8 Ook werden experimenten op menselijke proefpersonen uitgevoerd, waaronder een programma genaamd MKUltra - http://tinyurl.com/yaoryev4 In zekere zin gaat dit door tot op de dag van vandaag - http://tinyurl.com/ya9f8qdu - http://tinyurl.com/o2szfon
12 Reacties
H.Witte
H.Witte19 aug. 2017 - 18:01
Dank Klaas Vaak voor deze aanvullende bijdrage.
arjenZH
arjenZH19 aug. 2017 - 19:24
"Feitelijk hebben de VS na de tweede wereldoorlog gewoon de rol van de nazi’s overgenomen" Die vergelijking raakt natuurlijk kant nog noch wal en hopelijk snap je dat zelf ook wel. Of had je liever gezien dat Stalin in 1945 geheel West Europa had bevrijd in plaats van die nieuwe Nazi's uit de VS?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 23:13
"Of had je liever gezien...." Dat moet je niet aan mij vragen, maar aan de inwoners van die 35 landen. Als jij de Oostenrijkers of Italianen in de periode van 1933-1943 gevraagd zou hebben of ze misschien liever Churchill of Roosevelt gehad zouden hebben dan bondgenoot Hitler, wat denk dat dan het antwoord geweest zou zijn? Ik begrijp best wel dat jij graag bondgenoot USA aan de macht ziet, ook al vermoorden ze miljoenen mensen. Het probleem ligt geheel anders: Als Castro, Lumumba en anderen de steun zochten van die slechteriken daar in de USSR, dan moet de VS het wel erg bont gemaakt hebben, nietwaar? .
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 23:20
En nog wat anders: zochten Mossadeq, Arbenz, Soekarno en Allende de steun van de USSR, of was alleen maar een leugen -vergelijkbaar met de WMD van Saddam Hoessein- om zich meester te maken van de grondstoffen daar? Dat immorele goedpraten van de oorlogsmisdaden van de VS met "Stalin, Mao en Pol Pot" moet maar eens afgelopen zijn.
Pulder
Pulder20 aug. 2017 - 5:37
Operatie Osoaviakhim de Russische tegenhanger van Operatie paperclip. https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Osoaviakhim
arjenZH
arjenZH20 aug. 2017 - 5:47
@KV "Dat moet je niet aan mij vragen, maar aan de inwoners van die 35 landen" Dat vraag ik je wel. Was West Europa volgens jou beter afgeweest onder Stalin, dan onder de Amerikanen? Geef nou eens gewoon antwoord. Over de Amerikasnse misdaden in Zuid Amerika hoef je me helemaal niet te overtuigen, daar ben ik het volkomen mee eens, maar daar ging mijn opmerking niet over
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden20 aug. 2017 - 8:48
Serieus? 'Feitelijk hebben de VS na de tweede wereldoorlog gewoon de rol van de nazi’s overgenomen'. Trump kan nog veel van jou leren!
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 11:42
Jij stelt dat mijn vergelijking kant nog wal raakt en om dat te bewijzen schotel je me een vals dilemma voor, waar ik nu antwoord op MOET geven: is één plus één soms drie? Het gaat niet om de hypothetische vraag wat voor ons -de Nederlanders- de gunstigste uitkomst geweest zou zijn. De vraag is welke rol de Amerikanen na de oorlog gespeeld hebben.
arjenZH
arjenZH20 aug. 2017 - 13:20
"De vraag is welke rol de Amerikanen na de oorlog gespeeld hebben" Nou in ieder geval niet die van de Nazi's zoals jij beweert. Daarmee ontken ik hun misstappen en misdaden overigens helemaal niet. Maar een vergelijking met de Nazi's is absurd. Maar dat begrijp je zelf natuurlijk ook wel. Waarom durf je mijn vraag niet te beantwoorden?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 19:32
Weet j niet wat een "vals dilemma" is? Een drogreden is een reden of redenering die niet klopt, maar wel aannemelijk lijkt. Mensen worden in een vals dilemma gedwongen door te doen alsof er maar twee keuzes zijn, terwijl er meer zijn - https://nl.wikipedia.org/wiki/Drogreden#Vals_dilemma Ik heb de Amerikanen niet met de nazi's vergeleken, maar gesteld dat ze hun rol hebben overgenomen en daarvoor voorbeelden aangevoerd. Wat wil je nou eigenlijk: dat ik ze een slap aftreksel van de nazi's noem?
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden21 aug. 2017 - 2:59
@Klaas Vaak 'Wat wil je nou eigenlijk: dat ik ze een slap aftreksel van de nazi’s noem?' Het zou wel fijn zijn als je voortaan eerst eens nadenkt voor je weer allerlei forse beschuldigingen uit.
Andreas Cappen
Andreas Cappen21 aug. 2017 - 6:09
@ Klaas De vraag is welke rol de Amerikanen na de oorlog gespeeld hebben. >> Ja, en jij beweert dat ze de rol van de Nazi's hebben overgenomen, zonder daarvoor ook maar 1 steekhoudend argument te geven en vervolgens verwijt je iemand anders een stroman op te trekken.
Cave Canem
Cave Canem
19 aug. 2017 - 15:54
Er moet dan toch iets vreselijk fout zijn in de mentale instelling van al die honderden miljoenen stakkers wier grootste droom het is naar de Verenigde Staten te emigreren om daar een bestaan op te bouwen, hoe primitief dan ook. Helemaal aan de onderkant van de samenleving. Een verschijnsel dat al eeuwen aan de gang is en maar niet ophoudt. Niet in het minst vanuit al die landen die door de VS volgens Henk Witte stelselmatig in hun democratische structuur en cultuur werden en worden bedreigd. Toen Amerika zich met de revolutie in Cuba bemoeide wilde er geen hond naar het hulp biedende Rusland, maar vertrokken er miljoenen naar Miami en omgeving. Slechts een van de vele voorbeelden. Vreemd.
4 Reacties
Tom Meijer
Tom Meijer19 aug. 2017 - 19:14
Ga eerst eens de echte geschiedenis van postrevolutionair Cuba bestuderen voor je tot zulke domme uitspraken komt. Enig idee tot wie Castro zie aanvankelijk voor hulp wendde?
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 19:22
"Er moet dan toch iets vreselijk fout zijn in de mentale instelling" Daar mag je wel van uitgaan, aangezien ze daar ook de plaatselijke bevolking hebben uitgemoord.
Cave Canem
Cave Canem20 aug. 2017 - 1:22
@Meijer, je ontgaat de essentie wat ik hier over Cuba aanvoer: de vlucht van miljoenen Cubanen naar het vermaledijde Amerika. Je kunt dit historische feit onder het mom van verdieping in de postrevolutionaire geschiedenis van Cuba natuurlijk ook gewoon postrevolutionair wegretoucheren. En kom met iets beters dan die hier niet ter zake doende "hulpvraag" van vriend Fidel.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 12:22
Cave Canem - Uit Cuba vluchtten ze uit ideologische overwegingen. Vluchtelingen uit het Midden-Oosten en Afrika zijn gelukszoekers.
FransAkkermans1947
FransAkkermans1947
19 aug. 2017 - 15:46
Witte pleit er voor dat West-Europa het bondgenootschap met de VS opzegt. Nu wil het toeval dat dat land hier twee keer heeft moeten ingrijpen om vrijheid en democratie veilig te stellen en dat dankzij dat bondgenootschap de Russen hun imperiale ambities hebben moeten temperen.
3 Reacties
H.Witte
H.Witte19 aug. 2017 - 17:58
Beste FransAkkermans1947 Het staat buiten twijfel dat West-Europa het mede aan de inzet van VS-soldaten te danken heeft dat we onder het fascisme zijn uitgekomen. De motieven van de VS om deel te gaan nemen aan de oorlog zijn echter niet zo edelmoedig als u kennelijk veronderstelt. Het waren, als altijd, economische factoren die de werkelijke drijfveer waren achter de interventie. Voor de rest;kanonnenvlees genoeg voorhanden. zie: http://www.knack.be/nieuws/wereld/dit-is-hoe-de-verenigde-staten-economisch-profiteerden-van-de-tweede-wereldoorlog/article-longread-862535.html
Tom Meijer
Tom Meijer19 aug. 2017 - 19:17
Zonder af te doen aan de voor ons gunstige gevolgen van dat ingrijpen: dat ingrijpen was natuurlijk eveneens puur eigen belang, en de VS hebben er toen het afgelopen was enorm van geprofiteerd. Zelfs de Marshallhulp was gewoon ook eigenbelang van de VS.
arjenZH
arjenZH20 aug. 2017 - 5:38
"De motieven van de VS om deel te gaan nemen aan de oorlog zijn echter niet zo edelmoedig als u kennelijk veronderstelt. Het waren, als altijd, economische factoren die de werkelijke drijfveer waren achter de interventie. Voor de rest;kanonnenvlees genoeg voorhanden." Ga jezelf diep schamen voor deze walchelijke insinuatie. Dat de Amerikanen achteraf beter zijn geworden van de oorlog wil helemaal niet zeggen dat daar een vooropgezet economisch plan achterzat. Je opmerking over het Amerikaanse kanonnenvlees dat ten dienste van de economie zou zijn opgeofferd is een kwaadasrdige verdraaiing van de geschiedenis. De Amerikanen zijn gesneuveld voor onze vrijheid en ter voorkoming dat een groot Nazi rijk op den duur ook de VS zou bedreigren. Dat was inderdaad ook eigen belang. Maar Roosevelt was beslist geen Trump. En met economische motieven had het al helemaal nietd te maken. Ga eens een geschiedenisboek lezen.
Martijn8
Martijn8
19 aug. 2017 - 15:20
ja, sinds de FED in 1913 is de us gehackt. Misschien is Trump wel een tegenkracht met zn aparte beleid. Afwachten en zien. Nu decorporatie us in default is en de deadline eind sept. gaan er veel rare dingen gebueren dat staat vast. Leve de republiek.
rbakels
rbakels
19 aug. 2017 - 14:31
De Amerikanen stellen in hun internationale politiek hun eigen (vermeende) belang voorop. Ook de Chinezen staan daarvoor overigens bekend. De Amerikanen voelen zich een beetje god. Het heeft ook te maken met het feit dat Amerikanen bijna nooit buiten hun land komen. Waarom is het nodig de EU een sneer te geven? ("De Europese Unie kan maar niet loskomen van de kritiek dat ze vooral aan het handje van de internationale bankwereld loopt."). Dijsselbloem heeft als hoofd van de €-groep voor elkaar gekregen dat banken vooraan zelf moeten zorgen dat ze niet omvallen, en niet de belastingbetaler. De banken passen zich aan door hun eigen vangnetten te spannen. Intussen ligt het wel delicaat want een bankencrash heeft verregaande maatschappelijke gevolgen. Menige multinational bibbert overigens voor het mededingingsbeleid van de EU. Amerikanen klagen dat dit om politieke redenen speciaal tegen hen is gericht. Louche multinationals maken de EU zwart en sponsoren Eurofobe activisten omdat ze vrezen dat de EU wel eens een eind zou kunnen maken aan hun lucratieve belastingspelletjes.
5 Reacties
FransAkkermans1947
FransAkkermans194719 aug. 2017 - 17:38
"De Amerikanen stellen in hun internationale politiek hun eigen (vermeende) belang voorop." Dat lijkt me een heel gezonde hoeksteen voor je buitenlandse beleid. Daardoor is dat beleid redelijk en voorspelbaar en alles behalve 'willekeurig' zoals Henk Witte beweert.
H.Witte
H.Witte19 aug. 2017 - 18:08
Beste FransAkkermans, wellicht moet u de definitie van 'Willekeur' nog eens tot u nemen. Willekeurig handelen in de zin van hoe het op dat moment het beste uitkomt. Is het een gezonde hoeksteen voor je buitenlands beleid als je dat buitenland alleen maar voor je eigen belang gebruikt en het belang van dat buitenland dus volstrekt ondergeschikt aan dat van je eigen land te doen zijn? Probeer dat eens in de intermenselijke relatie voor te stellen. Zoiets heet dan egocentrisch, ego'isme, narcisme, navelstaren, 'ikke en de rest kan stikke' etc. In het persoonsverkeer zou je maar weinig vrienden overhouden.
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 19:24
Voorspelbaar wel, gezond niet.
Uitgekleed
Uitgekleed19 aug. 2017 - 20:03
" Dijsselbloem heeft als hoofd van de €-groep voor elkaar gekregen dat banken vooraan zelf moeten zorgen dat ze niet omvallen, en niet de belastingbetaler. De banken passen zich aan door hun eigen vangnetten te spannen" Bij het eerste de beste dreigende faillissement net kerstmis werd de Monte dei Paschi di Siena toch weer gered met gemeenschapsgeld, in overeenstemming met EU en ECB.
FransAkkermans1947
FransAkkermans194720 aug. 2017 - 7:30
Henk Witte Ik las 'willekeurig' als grillig, als onvoorspelbaar maar u bent de Neerlandicus. Het bepalen van je buitenlandse politiek op basis van een afweging van je belangen brengt rationaliteit in de politiek. Was Frankrijk maar niet zo rancuneus geweest na WO1 denk ik dan. En had Nederland zich maar niet zo idealistisch opgesteld in de Nieuw Guineacrisis. Je laten leiden door wat je ziet als je belang in het licht van internationale ontwikkelingen en krachtsverhoudingen wil niet zeggen dat je het niet mis kunt hebben en tegen je belang in gehandeld hebt. Maar dat is wijsheid achteraf. Had Ons land maar tijdig ingezien dat het beter af was zonder Indie, dat had ons veel ellende bespaard.
Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker
19 aug. 2017 - 14:30
Was de oorlog tussen de VS en Mexico, dan een binnenlandse oorlog? De oorlog waardoor de grens tussen de twee landen een fors stuk zuidelijker kwam te liggen en onder ander het huidige Californië ineens bij e VS hoorden?
spagaat
spagaat
19 aug. 2017 - 14:23
Dat Henk Witte slecht patronen herkent, betekent nog niet dat die patronen niet bestaan. Willekeurig optreden, en dat al eeuwenlang? Gij gelooft dat?
JohnVKR
JohnVKR
19 aug. 2017 - 14:19
Ik ben het ermee eens dat Europa.zich meer los moet maken van de VS. Maar wel onder 1 voorwaarde: dat we zeer fors meer investeren in defensie zodat we de hulp van de VS voor onze defensie niet meer nodig hebben.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden
19 aug. 2017 - 14:06
Trump spoort niet, daar zijn we het gauw over eens maar om dan te spreken over de ware aard van het Amerikaanse volk dat is is niets meer en niets minder dan een kunstig verpakte Godwin. Daarmee diskwalificeer je alle zinnige dingen die je verder in dit stuk terecht over het Amerikaanse buitenlandbeleid van de afgelopen 100 jaar zegt.
5 Reacties
Klaas Vaak2
Klaas Vaak219 aug. 2017 - 19:25
"Daarmee diskwalificeer je alle zinnige dingen" Leg dat eens uit?
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden20 aug. 2017 - 8:45
@Klaas Sorry Klaas ik lees hierboven net dat je de VS vergelijkt met Nazi Duitsland 'Feitelijk hebben de VS na de tweede wereldoorlog gewoon de rol van de nazi’s overgenomen'. Ik heb geen enkele behoefte om hier jouw groteske en pathetische complottheorieen en absurde beschuldigingen verder te voeren. Veel succes verder met je waarheidscommissie.
Hank Rearden
Hank Rearden20 aug. 2017 - 9:15
Trump spoort wel degelijk, hij voert alleen beleid uit tegen zere been van Amerikaans establishment aan. Bijvoorbeeld: plan van Trump om NAFTA af te schaffen komt uit extreem linkse hoek, en uiteraard wordt Trump daar door corporate America, dat zeer lucratief garen spint bij NAFTA, maar tegelijkertijd Amerikaanse bevolking uitmelkt, aan alle kanten zwart gemaakt. Bijvoorbeeld door link te leggen tussen Charlottesville en vrijwillig ontslag van enkele adviseurs/CEO's uit advierraden (1). Zoals Carl Icahn al zei: ''You learn in this business if you want a friend, get a dog,'' (2). Opmerkelijk dat gerespecteerde journalisten zo emotioneel reageren op Trumps uitspraken. Indien men bij feiten zou blijven ontstaat heel ander beeld, maar in Twittertijdperk (en eigenlijk altijd al) voert emotie boventoon. Dit geldt voor Trump, maar ook voor andere zaken als terrorisme (3). Ter aanvulling: feitelijk is (moslim)terrorisme goed te verklaren a.h.v. Westers kolonialisme/imperialisme (=olie/gas/grondstoffen stelen uit soeverijne vaak moslimnaties). Maar dat wil volk helemaal niet horen, die wil horen dat islam slecht is en daar over discussieren, en "samen" emotioneel en vredelievend met stille tochten meelopen. 1. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:https://www.ft.com/content/adc17d2e-83f5-11e7-94e2-c5b903247afd 2. http://www.nytimes.com/2003/08/10/business/business-people-one-of-the-few-that-got-away-from-icahn.html?pagewanted=1?pagewanted=1 3. https://www.volkskrant.nl/opinie/emotie-voert-de-boventoon-terrorisme-wakkert-de-verdeeldheid-aan~a4508660/
Klaas Vaak2
Klaas Vaak220 aug. 2017 - 11:46
Kunstig verpakte onzin dus.
Tjitske van der Velden
Tjitske van der Velden20 aug. 2017 - 13:18
@Hank Rearden Oké Hank, je hebt gelijk. Mijn eerste zin had beter kunnen luiden 'Trump en zijn groupies sporen niet, daar zijn verstandige mensen van links en van rechts het wereldwijd over eens.'

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor