Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De voorgestelde wet betaalbare huur is een goede vooruitgang

  •  
16-04-2024
  •  
leestijd 6 minuten
  •  
2674 keer bekeken
  •  
ANP-496174029

Minister Hugo de Jonge heeft een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd om huren voor iedereen weer betaalbaar te maken. Het plan is dat deze wet nog per 1 juli 2024 in werking kan treden als de Kamers deze tijdig behandelen. Natuurlijk is er direct een lobby opgang gekomen vanuit de vastgoedsector omdat de wet vooral nadelig is voor bestaande vermogende verhuurders die daardoor minder winst kunnen maken. Aan deze lobby nemen een aantal onderzoeksinstituten bewust of onbewust deel door te focussen op nadelen die de wet niet zelf kan oplossen.

Eerder zagen we dat ook na de invoering van de opkoopbescherming. Er werd geconcludeerd dat 3 jaar oudere en iets rijkeren het voordeel hadden om door de wet beschermde woningen te kopen terwijl de iets armeren moesten blijven huren. Dit leidde tot een conclusie dat de wet heeft geleid tot verschuiving van woningen ten koste van een groep met minder geld, alleen kon die helemaal niet getrokken worden. Daarvoor had een land waar de wet wel was ingevoerd vergeleken moeten worden met een land waar de wet niet was ingevoerd. Die vergelijking was natuurlijk niet beschikbaar dus werd de gentrificatie na invoering van de wet waargenomen. Of deze erger was dan de gentrificatie veroorzaakt zonder invoering van de wet kon niet onderzocht worden. Ook dan zouden de huren steeds hoger geworden zijn als een verhuurder een koophuis opkoopt. Hetgeen alleen opgebracht kon worden door die 3 jaar oudere en iets rijkere huurder. Alleen dan met als resultaat dat deze het huis moest huren tegen hoge kosten ten opzichte van het zelf bezitten. Het was nu juist de bedoeling van deze wet dat kopen van huizen betaalbaar werd voor deze groep, dat kan dus niet als nadelig effect gezien worden.

Onderdeel van hun argumenten is nu ook dat de wet nadelig kan uitpakken voor de lagere sociale klassen. De wet kan namelijk als resultaat hebben dat er juist voor hen minder huurwoningen beschikbaar zijn. Dit argument is op zichzelf waar, want er treedt een herverdeling op van wie er in de bestaande woningen woont en hoeveel mensen er in die woningen wonen. Als mensen meer kunnen krijgen voor minder geld dan kan het dus ook zijn dat ze meer ruimte kunnen kopen of huren dan daarvoor en dus groter gaan wonen, waardoor de gemiddelde bezetting lager wordt. Dit voordeel komt terecht bij de mensen die het meeste te besteden hebben van de groep die nu geen huis kunnen kopen en dus duur moesten huren. Daardoor zijn er nog meer woningen nodig om alle Nederlanders te huisvesten.

Dezelfde onderzoeken geven ook aan dat het precies de mensen zijn die eigenlijk recht hebben op een sociale huurwoning die hier de dupe van worden. Er wordt met de voorgestelde wet dus een probleem voor bepaalde doelgroepen opgelost, terwijl er voor andere doelgroepen een groter probleem ontstaat. Die groep kan mogelijk niet weg bij hun ouders, of komen op straat te staan nadat hun huidige contract afloopt. Bij een goed werkende woningmarkt zou er voor die groep een sociale huurwoning zijn, maar zoals bekend is daar een chronisch tekort aan met lange wachtlijsten tot gevolg. Er moet dus een oplossing voor dit probleem gevonden worden om geen draagvlak in de samenleving te verliezen. Maar ook hier zijn oplossingen denkbaar. Zo heb ik eerder al eens op deze site voorgesteld hoe we het voor ouderen haalbaar kunnen maken om hun grotere eengezinswoning te verlaten en hoe we hen met een daadwerkelijk lagere huur een kleinere huurwoning kunnen geven. Daardoor kunnen er grotere gezinnen wonen in de vrijgekomen eengezinswoningen en stijgt de gemiddelde bezetting weer.

Daarnaast zijn er initiatieven om huurwoningen geschikt te maken voor deelverhuur zodat het woningaanbod meegaat met de trend van meer en meer alleenstaanden. Hierdoor worden vierkamerwoningen niet onnodig verhuurd aan alleenstaanden. Ook het geheel afschaffen van de kostendelersnorm maakt het financieel aantrekkelijker voor mensen in de bijstand om samen te gaan wonen en zo sociale huurwoningen beschikbaar te maken.

Al deze zaken zorgen voor een stijging van de gemiddelde bezetting. Als ultieme ingreep kan ook gedacht worden aan meer noodvoorzieningen om slapen op straat te voorkomen. Ergens is het natuurlijk gek dat er wel een staatsecretaris is die heel Nederland doorbelt opzoek naar slaapplaatsen voor asielzoekers, om slapen op het gras te voorkomen, maar er geen minister is die hetzelfde doet voor daklozen. Als artikel 22 lid 2 in de Grondwet een resultaatsverplichting op voldoende betaalbare woonruimte zou worden, in plaats van de huidige inspanningsverplichting, dan zou de minister uiteindelijk ook gedwongen worden hotels af te huren voor daklozen. Niet dat het steeds verplaatst worden naar een nieuw hotel of kazerne een aanlokkelijk vooruitzicht is, maar het zet in elk geval druk op het sneller bouwen van sociale huurwoningen.

Voordat het zo ver is zou er ook goed gekeken moeten worden naar de leegstand in Nederland. Na de oorlog bestond er nog een regel dat je verplicht kon worden vreemden in huis te nemen. Nu zijn er mensen met tweede huizen waar ze niet of nauwelijks verblijven en waar dus geen anderen permanent kunnen wonen. Herinvoering van de verplichte vreemden in huis lijkt me geen goed idee. Maar verplichte verhuur en/of eigenbewoning, zelfs van al bestaande tweede woningen, kan leegstand wel voorkomen. We hebben er als samenleving niets aan als een buitenlandse belegger een appartement opkoopt, die leeg laat staan en ooit weer gaat verkopen met winst, alleen maar om geld veilig te stallen. Dan liever verplicht zelf bewonen, verkopen of verhuren (tegen de maximale huur) zodat de woningnood wordt opgelost.

Met andere woorden, de voorgestelde wet zorgt ervoor dat er geen onredelijke huren meer gevraagd kunnen worden aan huurders die geen kant meer op kunnen. Die krijgen de kans om te sparen of een huis te kopen (en dan nog meer te sparen). De verhuurder kan niet langer overwinsten maken, maar maakt nog steeds voldoende rendement.

Huurcontracten van bestaande langlopende huur worden niet aangetast totdat de huurder besluit ergens anders te gaan wonen. Daarna kan de verhuurder kiezen tussen verkopen en verhuren tegen het nieuwe maximum. Waar ze gaan verkopen kunnen ze hun geld daarna op een andere manier benutten voor vergelijkbaar rendement. De kleine koopwoningen die de afgelopen jaren zijn opgekocht om te verhuren worden waarschijnlijk weer verkocht aan de doelgroep waar ze eigenlijk voor bedoeld waren, de kopers. Die krijgen daardoor de kans om niet meer via de huur de hypotheek van de verhuurder te betalen plus de winst van de verhuurders, maar daadwerkelijk alleen hun hypotheek, met aflossing die bij hun zelf aankomt. Zij gaan er dus financieel ruim op vooruit.

Huren bij de institutionele beleggers en overgebleven particuliere beleggers worden gemaximeerd waardoor de huurders niet langer een te groot deel van hun inkomen kwijt zijn aan wonen en dus geld overhouden voor andere belangrijke zaken. Dit kan een hoop rijen bij de voedselbank schelen of gewoon meer geld opleveren om uit te geven in de economie.

Dit alles zou verloren gaan als de hele wet wordt afgeschoten omdat een groep er mogelijk nog slechter van wordt. We hebben het over een groep die dan nu te duur woont en waarschijnlijk al net, of net niet de rekeningen kan betalen. Deze groep is niet geholpen bij het benadelen van de andere groep met het geheel afserveren van de wet. Deze groep is geholpen met het krijgen van de sociale huurwoning waar ze recht op hebben en desnoods een tijdelijke woonruimte in een hotel.

Om ook deze groep aan een woning te helpen moeten we veel bouwen, bestaande vrijkomende woningen beter benutten en leegstand van tweede huizen voorkomen. Als we kunnen kiezen kunnen we ze beter door de kat gebeten laten worden, dan door de hond, zeker als we de kans hebben van die kat een braaf niet bijtend huisdier te maken.

Dus sluit u aan bij een al brede coalitie en roep allen op in ons aller belang om de wet betaalbare huur door te zetten, zodat huren en kopen beter betaalbaar worden. Flankeer dat dan met wetgeving die zorgt voor meer (sociale) woonruimte binnen de huidige capaciteit zodat alle woningzoekenden er voordeel bij hebben.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai
17 apr. 2024 - 10:01
allemaal prima! maar er komt niet een huis meer door!
1 Reactie
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 10:55
Met deze nieuwe wet komen er inderdaad geen extra huizen. Met mijn voorgestelde extra maatregelen wel extra bezetting van huizen door bijvoorbeeld leegstand te voorkomen. Daarnaast door het mogelijk te maken voor mensen om kleiner te wonen wanneer mensen dat willen. Extra bezetting zorgt voor een afname van woningzoekenden en dus minder woningtekort. Neemt natuurlijk niet weg dat er altijd nog gezorgd moet worden voor extra huizen.
Dr. Znayder
Dr. Znayder
17 apr. 2024 - 9:12
Het ingrijpen van de overheid bij zowel het bouwen als het reguleren van verhuur is de enige manier om het probleem op te lossen. De huizenmarkt is verpest door deregulering enerzijds en het monetaire beleid ingezet na 2008 anderzijds. Dat laatste heeft een bubble veroorzaakt waarbij schaarste en speculeren aantrekkelijker is/was dan bouwen. De markt zit dus vast en alleen de overheid kan dat doorbreken. Zelfs als het niet direct effect heeft zal op termijn het speculatieve en parasitaire karakter uit de woningmarkt gaan als de overheid zorgt dat woningen weer zijn om in te wonen. Wel is mijn vraag hoe ver ze durven te gaan aangezien een deel van de middenklasse zich inmiddels heeft rijk gerekend dankzij hun overgewaardeerde woning. De wet betaalbare huur is in elk geval redelijk. Men verbindt kwaliteit aan de prijs, net zoals bij sociale huur. Een schimmelhok van 25m2 voor 2000 euro verhuren in Amsterdam kan dus niet meer. Natuurlijk maken een aantal verhuurders zich zorgen over hun portemonnee en zijn ze zogenaamd opeens heel erg begaan met het lot van huurders. Volkshuisvesting heeft 10 vragen en antwoorden online staan hierover; in vrijwel geen enkel scenario gaat de huurvoorraad achteruit. Tot slot is het goed om over radicale oplossingen na te denken zoals coop complexen, zoals in Wenen. Huurders huren dan bij zichzelf en zijn direct ook investeerder. Ook moet de overheid ophouden met het frustreren van bouw door regels en procedures.
2 Reacties
Arbeider69
Arbeider6917 apr. 2024 - 11:15
''De huizenmarkt is verpest door deregulering enerzijds en het monetaire beleid ingezet na 2008 anderzijds.'' Het monetaire in 2008 ingezette beleid na de villahypotheekcrisis is inderdaad zeer ontwrichtend geweest. Niet alleen hebben tevreden rijke villaeigenaren hun villahypotheken praktisch allemaal kunnen omzetten in een hypotheekschuld met zeer lage rente en daarmee heel lage woonlasten. Tel daarbij op de onverminderde en zelfs steeds verder opgevoerde villasubsidies (bovenop de rente aftrek nog lage overdrachtsbelasting, zonnepanelen subsidie, warmtepompsubsidie, vrij van vermogensbelasting sparen in de villa etc. etc ) dan is het alleen maar logisch dat bij de rijken de poen tegen de plinten op klotst. En er steeds hogere prijzen worden geboden voor villa's. Aan de andere (arme) kant gebeurde het tegenovergestelde. De jaalijkse 2 miljard villahypotheekcrisisverhuurbelasting, elk jaar weer huren met 1% boven inflatie mogen verhogen etc. Van deregulering is dus allesbehalve sprake geweest. Integendeel. Regulering, maar dan wel heel foute woningmarkt ontwrichtende, a-sociale regulering.
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 11:09
Ik ben het eens met zowel Dr. Znayder als Arbeider69. In een vrije markt zie je vaak dat het voor veel partijen gunstiger is dat er schaarste ontstaat zodat de winst omhoog gaat. Dus zonder regulering kunnen we niet als we een eerlijke uitkomst voor iedereen willen. Tegelijk is de bestaande regulering in het verleden zeker niet altijd in het voordeel van de huurders geweest. De regulering is zelfs steeds slechter geworden voor huurders door bijvoorbeeld tijdelijke contracten lang toe te staan en hoger dan de inflatie te mogen verhogen. Dat zou juist lager dan de inflatie moeten zijn. Dus extra regulering met deze wet in het voordeel van de huurders is hard nodig en de richting van de nieuwe wet dus zeker een vooruitgang.
frankie48
frankie48
17 apr. 2024 - 8:32
Tussen een goede of de juiste keuze willen gaan maken, daar zit een wereld van verschil tussen.
1 Reactie
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 11:23
Eens Frankie48, de wet is een goede verbetering, het is alleen nog niet de beste keuze die je kan maken. Als juiste keuze kunnen er nog wel wat zaken aangepast zoals een WOZ-cap op sociale huurwoningen zoals Woonbonddirecteur Zeno Winkels vandaag in het Parool bepleit, of het ook toepassen op grotere woningen. Maar tegen deze wet stemmen is duidelijk niet een juiste keuze want dan is er geen stap vooruit voor de huurders. Dus nu is voor de wet stemmen de juiste keuze. Wellicht kan de Tweede Kamer hem met amendementen nog iets gunstiger maken voor de huurders en niet de wet (zoals vaak gebeurt) nog verder afzwakken.
Arbeider69
Arbeider69
17 apr. 2024 - 7:06
De tevreden rijke GroenLinks ondernemer Kluck pleit praktisch onnavolgbaar voor invoering van een slechte rechtse wet. En wenst gelijk de woningnood op te lossen door huurwoningen formeel geschikt te maken voor deelverhuur. De natte droom van menig rijke rechtse huisjesmelker. En tijdelijke opvang in een hotel. Zijn oproep om en ik citeer ''wetgeving die zorgt voor meer (sociale) woonruimte binnen de huidige capaciteit zodat alle woningzoekenden er voordeel bij hebben'' is a-sociaal. En dan ook nog net doen of het fenomeen dat twee woningzoekenden (geen partners) in uiterste nood samen een woning huren niet al lang bestaat. Je verwacht het niet van een milieuclub die er voor vecht dat kippen, varkens etc. meer ruimte krijgen. Maar als het gaat om die andere mensen die geen villa met subsidie kunnen verkrijgen dan is ophokken in steeds kleinere ruimtes wel o.k.
1 Reactie
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 12:02
Beste Arbeider69, hier schuift u een mening in mijn schoenen die ik niet heb geuit. Ik roep op om het mogelijk te maken voor mensen die kleiner willen gaan wonen, of samen willen gaan wonen, om dit ook te doen. Het is zeker geen verplichting of drang om dat te moeten doen. Nu zijn er helaas een aantal situaties waarin mensen het wel willen, maar ze daar financieel teveel op achteruit gaan. We kunnen het ze dan niet kwalijk nemen dat ze dat niet doen. Als het financieel gunstiger wordt om kleiner te wonen of samen te wonen dan zullen sommigen daarvoor gaan kiezen. Ze kunnen dan doen wat ze nu al willen maar nu voor hun onmogelijk is. Ik begrijp dat u de wet als rechts ziet, maar hij is linkser dan de huidige wet, dus een vooruitgang. Of woningen geschikt zijn voor deelverhuur zal een lokale gemeente moeten regelen. Dat moeten we niet landelijk willen blokkeren omdat het misschien soms ook nadelen heeft. Ik zie liever twee mensen in één huis, dan één in één groter huis en één op straat. Zeker als het gaat om een huis dat nooit gebouwd is voor eenpersoonsbewoning. De meeste woningen komen er overigens bij door mijn voorstel om tweede huizen niet langer leeg te laten staan. Dat is een nadeel voor de rijken die dan niet meer de keuze kunnen maken een extra huis nauwelijks te gebruiken. Het is een voordeel voor de degenen die opzoek is naar een koop of huurwoning.
Gio Servas
Gio Servas
17 apr. 2024 - 4:45
Het voordeel van een tekort creeren is dat je meer geld kan vragen waardoor je meer geld verdient. Dat doet men altijd in de vrije markt, kijk maar naar olie. Als dat te goedkoop wordt, produceert men minder en ontstaat er een tekort waardoor de prijs omhoog gaat. Dit gebeurd natuurlijk ook in de farmaceutische industrie en dan ook nog in onze woningmarkt. Niets gebeurd per ongeluk, hier wordt heel goed over nagedacht.
Ewout Pool
Ewout Pool
17 apr. 2024 - 4:35
Als ik het goed begrijp zegt de scribent dat als er geen aanvullende maatregelen worden genomen deze wet nadelig is voor huurders. Is er al zicht op wetgeving om deze aanvullende maatregelen mogelijk te maken?
1 Reactie
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 12:14
De wet is gunstig voor heel veel huurders en kopers en daarom een vooruitgang. Zij krijgen veel goedkopere maandlasten bij hetzelfde woongenot. Voor een veel kleiner deel van de woningzoekenden zal het moeilijker worden een woning te vinden. Voor een aantal van de voorgestelde aanvullende maatregelen is het niet nodig wetgeving te wijzigen, dat kan gewoon gedaan worden. Voor een aantal andere zal u meer kans maken op dergelijke wetgeving indien de meerderheid links stemt. Dan is dergelijke wetgeving zo geregeld.
Noordermeer2
Noordermeer2
16 apr. 2024 - 21:23
Las pas een heel artikel, dat bij de huidige bouwkosten maximaal een woning van 40 m2 in de top van de door De Jonge gereguleerde middenhuur (ca 1000/maand) gebouwd kan worden, uitgaande van het (al zeer beperkte) rendement van 3% voor de belegger. Voor een alleenstaande gaat 40 m2 misschien nog wel, maar als je wilt gaan samenwonen (en ca 70 m2 wenst) ben je daardoor dus al aangewezen op de vrije sector in de nieuwbouw (en dan praat je vanaf ca 1750/maand) want bestaande bouw van 70 m2 of iets dergelijks, wat tot voor kort nog wel te huur stond voor ca 1250/maand, maar nu door (min of meer gedwongen) verkoop uit de huurmarkt verdwijnt, is er (nu al) niet of nauwelijks meer. Succes!
2 Reacties
Dr. Znayder
Dr. Znayder17 apr. 2024 - 8:26
Ik weet dat men in Griekenland tot voor kort een ruim en kwalitatief goed vrijstaand huis neer kon zetten voor een ton. Wie houdt wie dan voor de gek vraag ik me af?
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 12:39
Het rendement op de stijging van de het pand is al hoger dan de 3% per jaar. Daar komt dan nog het rendement bij van de huurinkomsten t.o.v. de kosten. In het verleden was het rendement zo rond de 18% van het zelf geïnvesteerde vermogen, zie mijn eerdere artikel: https://www.bnnvara.nl/joop/artikelen/voer-strengere-regels-in-voor-beleggers-die-huizen-opkopen Geen wonder dat de betreffende verhuurders deze wet niet zien zitten. Om een rendement over te houden van 3% moeten ze jaarlijks verlies maken op de verhuur en dat dan goedmaken met de stijgende vastgoedprijs. 3% rendement komt dus niet neer op 40m2 bij 1000 euro/maand. Dat zal bijvoorbeeld zonder hypotheek en zonder waardestijging gerekend zijn. Zo hoog staan de maximale huren gelukkig ook niet in de wet. Degenen die gaan verkopen brengen de woning terug naar de kopers. Dat is een huurwoning minder en tegelijk ook een potentiële huurder minder. Dat is dus geen probleem of verergering van de situatie. Er blijven gelukkig genoeg institutionele verhuurders over die voldoende rendement maken en extra woningen bouwen om te gaan verhuren. Daarmee wordt de woningnood dan langzaam opgelost.
Robbin_T
Robbin_T
16 apr. 2024 - 19:10
2/2 ...Dit komt dus neer op een fictief rendement van €21.000 per jaar oftewel een huur van €1750 per maand nog zonder de kosten voor onderhoud, VVE, belastingen en verzekeringen mee te tellen. Aanzienlijk meer dan we nu aan huur rekenen. Het appartement komt deze maand vrij en gaat weer de verhuur in en nou hoef ik er niet de hoofdprijs voor te hebben maar ik hoef ook niet behoorlijke belasting te betalen over geld wat ik nooit heb verdiend. De huur gaat dus gewoon omhoog. Als na 1 juli tijdelijke verhuur niet meer mag (ook op zich redelijk maar maak dan wel een clausule voor huur opzeggen bij verkoop. Het is ons pensioen.) en de puntengrens wordt aangescherpt kan je je goed voorstellen dat een hoop huurhuizen van de markt af gaan. Wij blijven met een beetje geluk boven de grens maar zullen als we beslissen nog niet te verkopen alleen nog maar vie speciale expat kantoren verhuren want dan heb je hoge inkomsten en een soort zekerheid van tijdelijkheid. Als we wel verkopen dan gaat het weg voor €400K-€450K en is dat niet voor de doelgroep die nu nog enigszins schappelijk kan huren. Beleggen wij ons geld wel ergens anders of lossen we onze huidige hypotheek deels af. Begrijp het goed, wij zijn niet zielig en redden ons prima mensen die niet in een sociale huurwoning mogen of niet kunnen kopen hiermee geholpen zijn? De huurmarkt wordt krapper en wat overblijft wordt duurder.
12 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2024 - 20:29
@ Robbin_T Jij schrijft: Beleggen wij ons geld wel ergens anders of lossen we onze huidige hypotheek deels af. Lijkt mij een goed plan. Laat verhuur van woningen over aan institutionele beleggers of woningbouwcorporaties. Een dak boven je hoofd is een fundamentele levensbehoefte. Niet iets om mee te speculeren ook niet voor je eigen pensioen. De woonproblematiek heeft grotendeels zijn oorzaak in het idee dat je het aanbieden van woonruimte aan de markt moet overlaten. Dat is dus niet zo. Er zijn prima pensioenverzekeringen.
MarjoleinS2
MarjoleinS217 apr. 2024 - 5:34
Huurprijzen marktconform is geen excuus om een hoge huur te vragen.De prijzen zijn momenteel marktconform omdat ze gekoppeld zijn aan de koopprijs van woningen. En die zijn vanwege de scheve verhouding tussen vraag en aanbod, volkomen uit het dak gegaan waar uw huurder o.a. de dupe van is, en u gebruik van maakt. Daarom is het goed om die koppeling los te laten en de huurprijzen in de vrije sector te maximeren. Zoals u al aangeeft kan u beleggen ipv uw huurders het vel over de oren te trekken. Dat u gebruik maakt van de mogelijkheid betekent niet dat dit moreel gezien juist is.
itsme3
itsme317 apr. 2024 - 7:38
@Marjolein "Daarom is het goed om die koppeling los te laten en de huurprijzen in de vrije sector te maximeren." U bedoelt dat de verhuurders hun huizen onder de kostprijs moeten verhuren. Een soort liefdadigheid zullen we maar zeggen. Ik denk dat we dan heel veel daklozen gaan krijgen onder mensen met een goed inkomen die geen huis kunnen kopen, want het aanbod van vrije sector huurhuizen stort volledig in.
Robbin_T
Robbin_T17 apr. 2024 - 7:39
@DaanOuwens "Laat verhuur van woningen over aan institutionele beleggers of woningbouwcorporaties. Een dak boven je hoofd is een fundamentele levensbehoefte. Niet iets om mee te speculeren ook niet voor je eigen pensioen." En wat zijn institutionele beleggers anders dan o.a. pensioenfondsen? Zolas je uit mijn verhaal kan opmaken zijn wij niet aan het speculeren maar hadden wij door omstandigheden een huis over. Dat huis heeft een behoorlijke financiele waarde en het beschikbaar stellen daarvan mag ook wat opleveren. Als ik een huis koop en bij de bank aanklop voor een hypotheek betaal ik daar ook rente over. Of is geld verdienen met vermogen alleen maar iets wat toegestaan moet zijn aan grote financiele instellingen en bedrijven?
Robbin_T
Robbin_T17 apr. 2024 - 7:47
@MarjoleinS2 "Huurprijzen marktconform is geen excuus om een hoge huur te vragen.De prijzen zijn momenteel marktconform omdat ze gekoppeld zijn aan de koopprijs van woningen. " "Daarom is het goed om die koppeling los te laten en de huurprijzen in de vrije sector te maximeren." De overheid belast je op een fictief rendement van 6.17% van de WOZ waarde van je huis. Denk jij dat verhuurders dan niet hun best gaan doen dat rendement ook te behalen? Als diezelfde overheid jouw inkomstenbelasting zou baseren op een jaarinkomen van 75K terwijl je daadwerkelijk maar 50K hebt verdiend zou het land te klein zijn, of niet? Als je de huurinkomsten gaat beperken is vooral het eerste gevolg dat de huurmarkt zal worden gedecimeerd en het tweede gevolg dat wat er overblijft door de toegenome schaarste alleen maar duurder wordt. Als je echt iets wil doen als overheid moet je of de vraag verkleinen of het aanbod vergroten. Alle andere oplossingen verschuiven alleen het probleem.
MarjoleinS2
MarjoleinS217 apr. 2024 - 9:17
Robbin_T Je huis of appartement niet meer verhuren omdat het wordt belast is vooral om te demotiveren. Daar zit een strategie achter. Als het niet meer loont, te weinig loont, dan kan het u misschien troosten dat deze maatregel huurders helpt tegen huisjesmelkers. Dat het u persoonlijk raakt omdat u bent vergeten een pensioen op te bouwen, is vervelend voor u, maar mijn sympathie gaat naar jongeren die geen huis meer kunnen kopen, maar wel idioot veel huur moeten ophoesten zodat ze of niet kunnen sparen, of niet door kunnen studeren, of geen gezin kunnen stichten. Hun perspectief wordt ze ontnomen. En ik vermoed niet dat particuliere verhuurders of beleggers die verhuren voor prijzen die meer dan 50% van het inkomen van de huurder kost zij er vervolgens mee zitten dat er minder huurhuizen op de markt komen. Dat is vooral eigenbelang. En ja, het zal tijdelijk weer een verstoring op de markt brengen, maar daar staat tegenover dat mensen die huren betaalbaar kunnen huren. Laten we alsjeblieft voor de komende twee generaties zorgen dat zij behalve huur betalen, kopen zitten er voor het gros niet meer in vanwege de bizar hoge koopprijzen, nog geld over houden om die kansen te krijgen die onze generatie heeft gehad. Er worden nieuwe woningen gebouwd, die noodzaak is inmiddels wel ingedaald. En ja, dat kost helaas nog heel veel jaren. Maar dat mag niet als excuus worden gebruikt om huurders perspectief te ontnemen.
Dr. Znayder
Dr. Znayder17 apr. 2024 - 9:30
@MarjoleinS2 Eens. Bovendien, een markt waarbij het aanbod stelstelmatig wordt gefrustreerd is geen markt. Daarbij komt dat die prijs internationaal te correleren is aan de enorme hoeveel goedkoop geld en krediet, wat beschikbaar kwam n.a.v. 2008. Ook dat is precies geen marktwerking, maar een typische manier om een financieel piramidespel op te tuigen. En dat is precies wat de huizenmarkt is. @itsme3 Een periode met verlies verhuren was lange tijd vrij normaal hoor, het is immers een investering. Het is een hele vreemde situatie dat men een hypotheek kreeg, amper eigen geld inlegt en gewoon direct met winst verhuurt. Laat de bank dan gewoon direct aan de verhuurder verhuren, want dat is in feite wat er gebeurt, de 'investeerder' voegt niets toe.
frankie48
frankie4817 apr. 2024 - 9:52
De boekwaarde van al het onroerend goed wordt elke dag, zolang de gekte op de markt van koopwoningen blijft duren, ook meteen door elke leek en gier aangegrepen om de opbrengsten van huurpenningen tegen het licht te gaan houden. Wij leven door het neoliberale beleid in een land waar mensen niet meer het verschil tussen gewenst en ongewenst uit elkaar weten te houden, omdat ze maar konden blijven doorgaan, om het hoogst mogelijke rendement over de ruggen van de slachtoffers die dit systeem heeft opgeleverd te blijven behalen.
Robbin_T
Robbin_T17 apr. 2024 - 11:05
@MarjoleinS2 "maar daar staat tegenover dat mensen die huren betaalbaar kunnen huren." Een direct bijgevolg is wel dat er voor veel mensen helemaal geen huurhuis meer gaat zijn. Daarbij komt dat de maandelijkse lasten voor een hypotheek voor deze woning aanzienlijk hoger gaan zijn dan wat de huur nu is en daarnaast komen er ook nog kosten voor VVE, verzekering, onderhoud en gemeentebelastingen. Je bouwt dan wel wat op maar je moet het wel maar even €2000 per maand kunnen ophoesten. En vergeet ook niet dat de nieuwbouw van betaalbare huurwoningen stokt omdat geen investeerder (bv jouw pensioenfonds) voldoende rendement kan halen als de huur dusdanig wordt beperkt maar de bouwkosten wel hoog zijn.
MarjoleinS2
MarjoleinS217 apr. 2024 - 16:12
Robbin_T U blijft bij de voor u enige mogelijkheid; alleen nog duur verhuren want verhuurders moeten hun rendement halen. Beleggers die bestaande sociale huurwoningen opgekocht hadden hebben allang hun rendement behaald door doorteverkopen. Wat ik destijds al bizar vond was dat deze investeerders rijker werden, hun corebusiness, terwijl deze huuropbrengsten in buitenlandse handen vielen en niet in onze eigen economie terugkeerde toen sociale huurwoningen nog onder de woningcorporaties vielen. Er is zoveel kapitaal weggegeven. Vanaf diezelfde tijd konden particulieren maximaal 5 woningen kopen om belastingvrij te verhuren. Die vervolgens voor heel veel geld zijn verhuurd. De huur moest minimaal 3 keer de hypotheek opbrengen. Pure winst. Ik heb met verhuurders geen medelijden omdat het met de nieuwe wet niet meer in die mate rendabel is. En ja, vanwege de inflatie is alles duurder geworden. De wooncrisis is een meerkoppige draak en de nieuwe woonwet snelt niet meteen al die koppen. Maar de crisis moet op verschillende manieren aangepakt worden, want doorgaan op deze weg helpt het niet op te lossen. Het is wel het begin ervan. Naast het bouwen van nieuwe woningen. Ik hoop ook seniorenwoningen zodat er betaalbare eengezinswoningen vrij gaan komen voor jongeren die nu niet kunnen huren of kopen. Dit is wat minister Stef Blok destijds had moeten ipv zoveel mogelijk te verkopen. De markt heeft zich tegen zichzelf gekeerd. Dat vraagt om lange termijn oplossingen.
JaneSO
JaneSO17 apr. 2024 - 21:15
@MarjoleinS2 Wat duidelijk en inzichtelijk jouw betoog.
Ewout Klück
Ewout Klück20 apr. 2024 - 13:16
Beste Robbin_T, of u uw appartement blijft verhuren is uw keuze. U maakt wel een rekenfout wat betreft uw rendement. Deze hoort inclusief het rendement op de verkoop en dus de prijsontwikkeling per jaar te zijn. Daarover hoeft u bij verkoop geen belasting te betalen, wat in buurlanden wel gebruikelijk is. Zolang uw appartement dus elk jaar 21k meer waard wordt betaalt u alleen belasting over dat rendement en geen belasting over het door u bedoelde rendement op verhuur. U haalt wellicht niet de benodigde 4,7% waardestijging elk jaar, dus wellicht worden de huurinkomsten ook nog gedeeltelijk belast. Maar het klinkt nog niet als hogere belasting dan die een willekeurige werknemer op inkomen heeft. Wel vervelend dat u alvast de belasting moet voorschieten uit uw eigen vermogen en pas bij verkoop het geld in handen krijgt. Zoals Daan Ouwens al aangeeft heeft u geen recht op dit rendement. U kunt vrijelijk kiezen het appartement te verkopen als u vindt dat u onvoldoende rendement heeft of de risico's te groot worden. In dat geval zal een koper blij zijn, die kan nu waarschijnlijk geen koopwoning vinden en is nu aan het huren. Daardoor komt er weer een huurwoning vrij die wellicht ook verkocht wordt of naar een nieuwe huurder kan. In elk geval geen probleem voor de woningmarkt en het heeft ook niet tot gevolg dat er mensen boven de sociale huurwoninggrens geen woning kunnen vinden. Om het ontstane probleem voor anderen mede op te lossen, zie mijn artikel voor wat suggesties.
Robbin_T
Robbin_T
16 apr. 2024 - 19:10
Ik zal even onze situatie uit de doeken doen en dan mijn mening hierover geven. Ruim 1.5 jaar geleden hebben wij in verband met de zoektocht naar een woon/werkruimte (oude kantoor werd opgedoekt) een huis gekocht met een grote benedenverdieping die als kantoor dienst kon doen. Door omstandigheden is het kantoor daar uiteindelijk niet gevestigd. Ondertussen was de situatie nogal onzeker (kosten en toekomstperspectief) en daarom hebben wij het oude appartement aangehouden en wordt dat nu verhuurd. Het is volledig afbetaald en vormt voor een belangrijk deel de basis van onze pensioenvoorziening. De afgelopen twee jaar is het verhuurd voor een marktconforme prijs maar ondertussen zijn een hoop regels behoorlijk veranderd. Dat je belasting betaalt over inkomen uit vermogen (dus verhuur) is niet meer dan redelijk maar de overheid is volledig aan het doorslaan in haar beleid. Aan de ene kant wil men de huur maximaliseren maar aan de andere kant wordt je voor een fictief rendement van 6.17% van je WOZ waarde aangeslagen met 36% belasting. Die WOZ waarde wordt ondertussen door dezelfde overheid vastgesteld en is voor ons appartement dit jaar ruim opgehoogd tot €340.000... 1/2
adriek
adriek
16 apr. 2024 - 18:08
Geef de markt een echte kans. Met alle beperkingen en door grondspeculatie kunnen nu alleen mondjesmaat te dure huizen gebouwd worden , in een echt vrije markt zou niet zo'n tekort zijn.
1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens16 apr. 2024 - 20:34
@ adriek Jij schrijft: in een echt vrije markt zou niet zo'n tekort zijn. Natuurlijk wel. Jij gaat uit van het idee dat een vrije markt vraag en aanbod met elkaar in balans gaat brengen. Maar zo werkt de woningmarkt niet. Omdat een woning een noodzakelijk artikel is heeft de aanbieder ervan belang bij schaarste. Genoeg woningen van de juiste soort brengt de prijs per woning omlaag en dus ook het rendement op de investering. Dus de huidige situatie is voor eigenaren het best denkbare. De aanbieder kan de prijs bepalen, de vraag is groter dan het aanbod. Dus geen risico om met een onverkoopbaar product te blijven zitten. Het rendement is maximaal. Dat is het gevolg van een vrije markt. Op wonen zal de overheid moeten sturen.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor