Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De verkiezingen worden gekaapt door de landelijke politiek

  •  
17-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De oplossing hiervoor ligt voor de hand: het loskoppelen van de gemeenteraadsverkiezingen
Nagenoeg alle peilingen beloven een lage opkomst deze gemeenteraadsverkiezingen. Sybrand Buma wijt dit aan gebroken verkiezingsbeloften van de minister-president en geeft hem in de Telegraaf dan ook openlijk de schuld. Hij richtte zijn pijlen op het niet uitbetaalde ‘duizendje van Rutte’ en de leningen aan Griekenland. Oud nieuws en vooral gericht op punten scoren in de Telegraaf. De lage opkomst komt natuurlijk niet door wat Mark Rutte beloofd heeft, of wat Buma vindt van die beloftes. De oorzaak heeft te maken met het feit dat er bij deze lokale verkiezingen überhaupt aandacht is voor de genoemde partijleiders.
Door: Stefan de Koning en Jurjen Hoekstra
Wanneer alle gemeenteraadsverkiezingen tegelijk worden gehouden, zien de media geen andere mogelijkheid dan aandacht geven aan de Pechtolds, Ruttes en Buma’s van dit land en die blaffen vervolgens braaf in de camera. De Jonge Democraten willen af van een landelijke ronde van gemeenteraadsverkiezingen. Iedere gemeenteraadsverkiezing moet op zich staan en de burgers betrekken bij de lokale problemen. Of dit nu een grote stad is, een fusiegemeente of Schiermonnikoog; lokale democratie verdient beter.
Als Buma gelijk heeft over de beloftes van Rutte en zijn eigen partijgenoot Jan-Kees de Jager, zou dat betekenen dat het niet nakomen van verkiezingsbeloftes automatisch een daling van de opkomst betekent. Er is echter geen enkel statistisch verband tussen gebroken verkiezingsbeloften en opkomst. Als dit verband er wel zou zijn, dan worden de woorden van Buma al helemaal lachwekkend. Het CDA heeft met zijn voorlopers de meeste na-oorlogse regeringsjaren op het CV, waarmee de partij volgens Buma’s eigen logica verantwoordelijk moet zijn voor de gehele trend van dalende verkiezingsopkomsten.
Het echte probleem is dat mensen de gemeenteraadsverkiezingen gekaapt zien door de landelijke politiek. De oplossing ligt dan ook voor de hand: een ingrijpende hervorming van onze democratie. Een goede eerste stap is het loskoppelen van de gemeenteraadsverkiezingen. Buma, deze aanval is er een schrijnend voorbeeld van, is deel van het probleem. In plaats van afstand nemen en de lokale politiek de ruimte te geven doet hij mét zijn collega’s stug mee aan het circus. De kiezer ziet het verband niet meer tussen wat er in de gemeente speelt en waar het in de media over gaat. Dát is waarom er niemand gaat stemmen. En niet het populistische geneuzel van Rutte in 2012, of het even populistische getreiter van Buma in 2014.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor