Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De strijd gaat door

  •  
26-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
30828137843_3036ec4b62_k

© cc-foto: TaylorHerring

Alle platformwerkers moeten per direct worden verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid
Nu de rechter in de zomer heeft geoordeeld dat Sytze niet zijn oude dienstverband bij Deliveroo terugkrijgt, heeft Sytze besloten om op zoek te gaan naar werk waarbij hij gewoon zeker is van een inkomen en bescherming als hij op de fiets zit. Sytze wil geen gedwongen ondernemer zijn en heeft daarom besloten niet in hoger beroep te gaan.
De rechtszaak van Sytze heeft wel enorm veel los gemaakt. Een jaar geleden toen we begonnen met de rechtszaak was er nauwelijks aandacht voor het lot van Sytze en zijn collega’s. Sinds de crowdfunding is er volop over geschreven, hebben vrijwel alle politieke partijen zich erover uitgesproken en kwamen er veel positieve reacties en aanmoedigingen binnen uit heel het land. Dit allemaal dankzij Sytze en de honderden gulle gevers, die er voor hebben gezorgd dat deze rechtszaak kon plaatsvinden. Samen hebben we deze belangrijke actie tot een succes gemaakt. Daarom gaan we ook door met onze strijd voor bescherming en inkomen van alle platformwerkers.
De uitspraak van de rechter was duidelijk, de politiek moet in actie komen. Ondanks grote politieke eensgezindheid om Sytze en zijn collega’s beter te beschermen heeft het kabinet nog altijd niets gedaan voor de fietskoeriers van Deliveroo en andere platformwerkers. Terwijl zij elke dag het gevaar lopen dat hen iets overkomt zonder dat zij beschermd zijn. Daarom gaan wij zelf aan de slag met voorstellen, waarbij alle platformwerkers zeker zijn van een inkomen, een pensioen en bescherming bij ongevallen en ziekte.
En dit is al op de korte termijn mogelijk. Alle platformwerkers moeten per direct worden verzekerd voor ziekte en arbeidsongeschiktheid. Dat kan via een regeling die nu al geldt voor topsporters en musici. De verzekering wordt betaald door de overheid, maar kan worden verhaald bij Deliveroo en andere platformbedrijven. Ook moet het minimumuurloon voor zelfstandigen zo snel mogelijk worden ingevoerd. Hierdoor worden de riders van Deliveroo en andere platformwerkers die onder de 18 euro per uur verdienen als werknemer met alle de daarbij behorende zekerheden behandeld. Eventueel moet de minister dit via een noodmaatregel regelen.
Actie is dus nodig. We willen dat iedereen zeker is van een inkomen, bescherming als het tegenzit en een pensioen.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.