Het wordt nu zeker tijd voor waakzaamheid.
Direct na de verkiezingsuitslag konden democratisch denkende Nederlanders zich vleien met de gedachte dat slechts een kwart van het electoraat zijn vertrouwen had gesteld op de autocraat Wilders en zijn gehoorzame secondanten. Drie kwart van de Kamerleden was waakzaam: zij zouden erop toezien dat de grondwettelijke vrijheden niet werden geschonden.
Dat is gelogenstraft. Martin Bosma, de extreemrechtse ideoloog van de PVV, is met 75 stemmen gekozen tot voorzitter van de Tweede Kamer. De man die ooit beweerde dat op de vierde mei "de slachtoffers van het (nationaal) socialisme" werden herdacht, zal op die datum ambtshalve kransen leggen. De man die de termen "nepparlement" en "stasisecretaris" als bijnaam voor staatssecretaris Uslu wel geinig vond, zal gaan over de orde in ons parlement.
Hij begint goed. Martin Bosma, de geestige intellectueel, de kenner van Reve's werk, de fan van Afrikaners voor zover zij heimwee hebben naar de Apartheid, deze Martin Bosma heeft nu al laten weten dat hij de term "extreemrechts" als typering voor Kamerleden niet zal toestaan. Dat is meteen al een stevige beperking van de vrijheid van meningsuiting in het parlement. Hij maakt daardoor duidelijk dat hij de nieuwe coalitie van PVV, NSC en BBB in bescherming zal nemen.
Dat was te verwachten en toch heeft een meerderheid van de Kamerleden op hem gestemd. Het ligt voor de hand dat behalve de fracties van PVV en BBB een groot deel van de NSC-ers en VVD-ers hem liever in de voorzittersstoel zagen dan Tom van der Lee ondanks zijn loepzuiver democratische getuigschriften.
We mogen er geredelijk van uitgaan dat deze Kamerleden als het erop aankomt de kant van het autoritarisme zullen kiezen.
Misschien zijn stemmers op Bosma nog wel enger dan de nieuwe voorzitter zelve.
Het wordt nu zeker tijd voor waakzaamheid.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: een trip