Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De sombere jongere vormt een spiegel

  •  
15-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2710 keer bekeken
  •  
8406876068_bec246256b_k

© cc-foto: sophiadphotography https://flic.kr/p/dNTrn7

Niet de jonge mensen zijn ‘gek’ geworden, maar de wereld waarin ze leven.

Het nieuws volgde elkaar snel op: jonge mensen kregen in de coronatijd veel meer antidepressiva voorgeschreven en de psychische problemen onder jongeren namen in dezelfde periode ook fors toe. Bij meisjes meer dan bij jongens, hoewel ik overtuigd ben dat dit verschil irrelevant is, de ellende bij jongens uit zich anders en/of later.

De veelgehoorde reflex is: er moet meer en betere hulp komen voor die jonge mensen. En dat is niet waar! Gek he, dat een therapeut dat beweert?

Ik leg het even uit: niet de jonge mensen zijn ‘gek’ geworden, maar de wereld waarin ze leven. En die recente toename bevestigt wat iedere ouder stiekem al wel weet: je weg vinden in de waanzinnige tijd waarin we leven is moeilijker dan ooit. Je kan iedereen op de wachtlijst van jeugdzorg of ggz plaatsen, maar dat verandert niets aan de overbelastende omstandigheden. Symptoombestrijding die het zicht op het onderliggende verhaal wegneemt. Het coronabeleid was een aanslag op de mentale gezondheid van jonge mensen, de klimaatcrisis en de oorlog in Oekraïne doen ook niemand goed. En de prestatiedruk, de sociale media, de focus op de buitenkant.

We zijn de weg kwijt met zijn allen, dat is wat de mentale gezondheidsstatistieken ons laten zien. Volwassen worden betekent onder meer ‘weerbaar worden’ en dat is momenteel nogal een uitdaging. De jongere met psychische problemen is een spiegel, geen pakketje dat je aflevert bij de zorg.

Het moet anders mensen, we moeten terug naar de tekentafel met onze samenleving. Niet alles wat er de afgelopen jaren veranderde was verkeerd of moet worden afgeschaft, maar: de prijs is te hoog, vooral voor de jeugd die de toekomst zou moeten hebben. Wat zijn we kwijtgeraakt, en wat hebben we nodig om meer mensen een goed gevoel over zichzelf en de wereld om hen heen te geven? Dat is geen taak die we kunnen delegeren aan toch al overbelaste zorgmedewerkers. Dat moeten we met zijn allen aanpakken, want: de maatschappij, dat zijn wij… 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Leo Hollander
Leo Hollander
16 sep. 2022 - 9:31
Deze problematiek is niet iets sinds Corona, het heeft het hooguit verergerd. Bij alle onderdelen die te maken hebben met Jeugdbescherming ziet men het kind als een dossier. Letterlijk zelfs, zonder het zelf door te hebben. Check maar eens: https://denk-wijzer.nu/wat-is-ons-grootste-probleem/ De zorg in zijn totaal heeft het over 'het leveren van producten'. Onder andere in de DBC. Maar vooral wordt door medewerkers geen werkelijke aandacht in het werk gelegd. In het verlengde voelt de medewerker zich niet verantwoordelijk en gedraagt zich daarnaar. Protocollen, wetten en regels zijn in de plaats van menselijkheid gekomen. Ik zou bijna zeggen dat de mens niet alleen vervreemdt is van zijn werk, maar tevens geen oog meer heeft waar zijn wezen werkelijk behoefte aan heeft...
Mirzas
Mirzas
16 sep. 2022 - 7:49
Net als anderen hier denk ik dat de digitale wereld veel ellende veroorzaakt. Niet alleen het perfecte plaatje van sociale media dat in stand moet worden gehouden, maar ook het gebrek aan privacy. Alles wat een kind nu doet wordt geregistreerd, gerapporteerd en besproken. Ik was vroeger uren ongezien altijd op pad om van alles uit te halen. Als ik een onvoldoende haalde kon ik ervoor kiezen deze te verdonkeremanen. Nu gaat het de app in. En weet je als ouder nog voordat het kind zelf er iets van heeft kunnen vinden wat het heeft gescoord. Alles draait om testen en toetsen. Tegelijkertijd levert het schoolsysteem hoogopgeleide kinderen af die het verschil tussen me en mijn niet kennen of ieg kunnen toepassen. Kinderen die niet meekunnen worden aan de haren door bijlessen examens doorgesleept. Want stel je voor dat je kind niet hoogopgeleid raakt. Ik ken brugklassers die iedere ochtend om 5 uur opstaan om hun huiswerk af te krijgen. En dan in de avond doorwerken tot half elf. Daarvoor zaten ze nog op de basisschool waar bijna geen week voorbij ging zonder dat er een leuk evenement gepland was. Van feest naar ratrace. Doelen halen, resultaten scoren, continue onder de loep van systematische registratie en goedbedoelende ouders en docenten die almaar meer meer meer van ze willen. Zonder dat dit echt leidt tot een helder perspectief. Meisjes die zodra ze enigszins beginnen te bloeien bepoteld worden, hoer genoemd, nagefloten, nagesist. Ja heerlijk hoor, jeugd.
Mark Huysman
Mark Huysman
15 sep. 2022 - 14:55
Ik denk dat we ons aan het eind van een cyclus bevinden die in de jaren 80 begon. Alles moest vermarkt, gedereguleerd en geprivatiseerd worden, het sociale vangnet moest uitgehold worden en iedereen moest zich overal ‘invechten’. There's no such thing as society, volgens Thatcher en dat werd bijna overal het motto, ook in Nederland. Ieder voor zich en de markt voor ons allen. En helaas ook met medewerking van partijen die zich vroeger voor het sociale inzetten. Dit leidde al in 2007 tot een financiële crisis die alleen met gigantisch veel belastinggeld enigszins in banen geleid kon worden. Maar ondertussen laat niks zich meer in banen leiden. De klimaatcrisis, de verarming, de onzekerheid, de pandemie, de onbetrouwbare en vijandige overheid, de toenemende invloed van extreem-rechts, etc: het is geen kwestie van hier en daar wat bakens verzetten maar het hele systeem moet op de schop. Ik denk dat veel jongeren dat aanvoelen en tegelijk zien dat de krachten die werkelijk een -sociaal en ecologisch verantwoord- alternatief voorstaan buitengewoon zwak zijn. En dat is deprimerend als je aan het begin van je leven staat.
1 Reactie
drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert16 sep. 2022 - 5:22
@ Mark Huysman - dit is een uitstekende bijdrage. Dank hiervoor.
Berend22
Berend22
15 sep. 2022 - 13:13
Zelf heb ik het idee dat jongeren het gevoel hebben mee te moeten doen aan de ratrace terwijl ze daar helemaal niks voor voelen. Maar misschien zegt dat meer over mijzelf dan over de jongeren.
Marka.
Marka.
15 sep. 2022 - 11:45
Ik denk dat dit klopt. En ik denk ook dat de rol van de geestelijke gezondheidszorg dubieus is, het ontneemt het zicht op onderliggende factoren en legt de focus bij het individu. Maar je moet wel voorzichtig zijn met zo'n uitspraak als 'de wereld is gek.' Dat is niet ver van zo'n idee als 'clown world' en dat is voor sommigen een reden om zich terug te trekken in een staat van permanente verongelijktheid of een geïdealiseerd verleden of iets dergelijks. Ik zie mensen van mijn leeftijd vaak zo'n Esther Fennema reflex hebben, dat ze denken dat zij zelf weerbaar zijn opgegroeid en dat de jeugd uit slappe vaatdoekjes bestaat. Dat legt de focus weer bij het individu, want die moet dan weerbaarder worden. Maar daar schiet je niets mee op, dat is voor de Fennema's van deze wereld niets meer dan een self-serving narrative. De jongere generaties kunnen minder makkelijk wegkijken dan onze generatie. Ze moeten de huidige perfect storm aan crises recht in het gezicht kijken, en dat realisme gaat nu eenmaal gepaard met depressiviteit. Het beste wat we kunnen doen is dat onderkennen, er niet teveel van vinden en hen de ruimte geven om zelf een minder gestoorde samenleving te schetsen.
MicroWolf
MicroWolf
15 sep. 2022 - 11:15
Hoezo is het - in tegenstelling tot vroeger - nu zo'n moeilijke tijd voor jongeren? Bram Bakker oogt oud genoeg om zich de jaren '80 te herinneren. U weet wel, de tijd van mondiale crisis, enorme werkeloosheid, en dat alles tijdens de koude oorlog en de constante angst voor "De Bom". Ja, de kids konden twee jaartjes niet naar dance festivals en de kroeg. So what? En die druk om je continu maar te moeten profileren op TikTok, Facebook, Instagram en weet ik wat nog meer is toch echt je eigen keuze. Ik zie weleens een groepje jongeren op een terrasje zitten, ieder voor zich verdiept in wat er op die vervloekte smartphone gebeurt. Wij kochten vroeger een tas bier en gingen met een groepje naar bos, duin, strand of meertje om te zuipen en te lanterfanten. Kon ook in coronatijd trouwens...
4 Reacties
Berend22
Berend2215 sep. 2022 - 13:14
Misschien omdat “succes” nu een keuze is en vroeger gewoon een samenloop van omstandigheden waar je maar gedeeltelijk invloed op had.
Miss Piggy
Miss Piggy15 sep. 2022 - 13:36
Wel, dit a-empathische antwoord geeft wel aan hoe serieus de oudere generaties de problemen nemen waarvoor jongeren de laatste jaren staan. Tuurlijk, we hoeven ze echt niet in de watten te leggen. Maar ik heb veel jongeren gesproken en waar ze afgelopen 2 jaar voor hebben gestaan gaat echt verder dan niet naar feestjes kunnen. Het is eenzaamheid, opgesloten zitten in een klein studentenkamertje, geen of nauwelijks contact met leeftijdsgenoten. 1 op de 5 had de afgelopen periode suicidale gedachten. Mogen we daar svp wat meer empathie voor hebben dan een zuur 'so what'?
Backtobasics
Backtobasics15 sep. 2022 - 15:14
Beetje lullig comentaar om de jaren 80 te vergelijken met de huidige tijd. De wereld was toen wel een stuk overzichtelijker en er was toen nog veel meer gemeenschapszin dan tegenwoordig. Het sociale vangnet was nog niet helemaal uitgekleed, je had geen dagelijkse hersenspoeling van de media om "succesvol" te moeten zijn. Ook was het muzieklandschap lang niet zo "versplinterd" en "commercieel" als tegenwoordig waardoor je je vaak meer verbonden met anderen kon voelen door fan te zijn van een artiest of band. Van klimaatopwarming had men ook nog niet gehoord.
Radio-Head
Radio-Head16 sep. 2022 - 4:35
@Back to Basics Goed dat je muziek ook mee aanstipt (denk ook aan Adorno in deze), vind het trouwens hoopvol dat meerderheid van de reacties getuigen van inlevingsvermogen en begrip. Zelf is mij een Essay van Anna Enquist "Het verlangen naar de oppervlakte" in de Trouw(2014) bijgebleven. Het zit helaas achter een betaal muur. Maar in de link een interview met haar hierover. https://www.medischcontact.nl/nieuws/laatste-nieuws/artikel/ongeduld-is-de-gesel-van-onze-tijd.htm
Nicolay2
Nicolay2
15 sep. 2022 - 10:58
Als ik 30 jaar geleden op een terras of in een café zat ging ik de krant zitten lezen, maar natuurlijk deed ik dat niet als ik met andere mensen was. Maar tegenwoordig zitten jonge en wat oudere mensen op hun telefoon te staren zelfs in restaurants als zij met meerdere mensen zijn. Ik denk dat de “sociale media” de oorzaak is van de vele depressieve jonge mensen, want als één of meerdere van hun vele “vrienden” niet reageert op hun telefoontje of bericht heeft dat invloed op hun zich prettig voelen. En dan het ongelofelijke kudde dieren gedrag om ergens bij te horen met grote gaten in hun broek, als jonge kinderen dat doen begrijp ik dat nog, maar ik zie moeders en grootmoeders van 40-50 jaar er mee rond lopen. Dan denk ik, wat een bizarre wereld.
Backtobasics
Backtobasics
15 sep. 2022 - 9:34
Helemaal mee eens. De jeugd heeft de toekomst. De druk die opgelegd wordt is enorm, soms bewust soms onbewust. Je moet overal succesvol in zijn ( werk (hoogopgeleid), relaties ( populair) en uiterlijk( fit en slank) anders ben je niet interessant. En daarbij gaat het vooral om een oppervlakkig imago. Uiteindelijk is het natuurlijk extreem uitputtend en deprimerend om daar aan te moeten voldoen, want het echte leven is vaak heel anders met ook de nodige tegenslagen, verdriet en ziekte. En daar komt nog eens bij dat er tegenwoordig een grotere verwende oudere generatie is die helemaal geen veranderingen wilt op gebied van huisvesting, klimaat, en natuur en mobiliteit. Gevolg: zelfstandig betaalbaar wonen wordt steeds meer een probleem, dagelijks steeds onheilberichten over klimaat en een land dat langzaam dichtslipt door ongeremd autogebruik met nog maar weinig natuur.
Miss Piggy
Miss Piggy
15 sep. 2022 - 9:03
Ik denk dat hier wel een kern van waarheid in zit. Een mede-generatie X-er zei laatst tegen mij 'wij zijn de laatste generatie die een redelijk zorgvrije jeugd heeft gehad' . En dat klopt wel. Tuurlijk heb ik ook mijn mindere momenten gekend als kind of puber, maar ook zoveel momenten van vrijheid en geluk. Met vriendjes het bos in op verkenning, zonder dat je ouders wisten waar je was, geen social media die je continu moet bijhouden. Zeker de laatste jaren hebben we onze jeugd (onbedoeld) klap na klap gegeven. Social Media speelt een grote rol in dalende welzijn van jonge mensen en dat met name jonge vrouwen. We hebben met hardvochtige Coronamaatregelen onze pubers en studenten bijna 2 jaar lang geïsoleerd. Kritiek die er gaandeweg kwam dat dit bijzonder slecht voor de geestelijke gezondheid werd gewuifd of niet serieus genomen. Want, ja, besmettingscijfers waren heilig. Daarnaast nog de woningmarkt, onderwijs, klimaat etc etc die wij en voorgaande generaties maar niet hebben opgelost, dan snap ik wel waarom er zoveel jongeren met hun ziel onder hun arm lopen. Ben ik pessimistisch? Nee, want ik heb de afgelopen jaren veel met jongeren gewerkt, jongens en meisjes met verschillende achtergronden, die slim, empathisch, ambitieus zijn. Maar ook terechte zorgen hebben over hun toekomst.
TheunT
TheunT
15 sep. 2022 - 8:51
Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor