Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De slavernij is de verantwoordelijkheid van héél Nederland

  •  
24-06-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2616 keer bekeken
  •  
Slavenschepen_voor_St._Eustatius

© Slavenschepen voor St. Eustatius, Atlas van Stolk

Fatah-Black spreekt in zijn stuk het vermoeden uit dat juridische procedures nazaten van slaven weinig verder zullen helpen. Hij verwacht meer van het kwade geweten bij families die denken van slavernij te hebben geprofiteerd
Het lijkt de Leidse historicus Karwan Fatah-Black een goed idee  als families die destijds veel verdiend hebben aan de slavernij, overwegen hoe zij die winsten van toen kunnen gebruiken voor de strijd tegen “de voortdurende ongelijkheid onder de nazaten van de vrijgelatenen”, zo schrijft hij in de NRC.  Hij besluit zijn artikel aldus: “Het valt te verwachten dat de meest betekenisvolle excuses en  reparations  niet van overheidswege zullen komen, maar eerder uit het directe contact tussen nazaten van specifieke slaafgemaakten en de eigenaren van toen”.
Zo wordt de verantwoordelijkheid voor de gevolgen van slavernij en daarmee verbonden kolonialisme geïndividualiseerd. Specifieke personen krijgen de rekening en de nazaten over huis. De methode om hen te identificeren is die van de erfzonde.
Ben ik even blij dat mijn voorouders Westfaalse sloebers zijn die pas aan het eind van de achttiende eeuw naar ons land kwamen waarna zij niet aan dit sloeberschap wisten te ontsnappen. Ik ga vrijuit. Ik heb er niets mee te maken. Ze kunnen bij mijn voorzaten geen aandeelhouders vinden in de WIC of de Middelburgsche Commercie Compagnie of een vroeg negentiende eeuwse tante met een paar aandeeltjes in een Surinaamse plantage.
In zijn artikel gaat Fatah-Black van drie premisses uit: 1. Er is veel verdiend aan de slavenhandel. 2. Daar hebben tal van families, bedrijven en instanties van geprofiteerd. 3. Die hebben daarom een bijzondere verplichting aan de nazaten van degenen die destijds in slavernij werden gehouden. Hij geeft als voorbeeld Georgetown University die in 1838 om een faillissement te voorkomen 272 slaven verkocht. De nazaten van die slaven zijn zoveel mogelijk opgespoord. De universiteit stelt aan aspirant-studenten zeer hoge eisen. Die worden voor deze nazaten verzacht. Ook besloten studenten bij referendum tot een verhoging van hun jaarlijks collegegeld met 27 dollar twintig om de basis te leggen onder een herstelbetalingenfonds.
Loterij Zo wordt steun bij wijze van herstelbetaling een lot uit de loterij. Alleen als je een verband kunt leggen tussen jouw voorouder en een bedrijf, een instelling of een familie, ben je spekkoper. Anders trek je een niet. De vraag is bovendien: hoe loopt het genealogisch onderzoek dan? Alleen in de mannelijke of ook in de vrouwelijke lijn? In dat laatste geval neemt het aantal nazaten exponentieel toe. Dan kom je in de positie van iemand die met 70.000 anderen de voetbaltoto goed heeft ingevuld. Nee, dit is een heilloze weg die tot veel woede, verdriet en teleurstelling zal leiden. En tot onrecht. Wat moeten wij immers doen met de nazaat van iemand die in 1863 compensatie kreeg voor vijftig slaven, 300 gulden per persoon, zegge 15000 gulden met de kop van Willem III erop, maar zelf in de WIA zit, terwijl zijn voorouders hun fortuin er doorheen gejaagd hebben? Ten derde, hoe om te springen met de families Hudig, Rochussen en Van Coopstad. Die waren betrokken bij de belangrijkste Rotterdamse slavenhandelmaatschappij Van Coopstad en Rochussen. Maar dat bedrijf ging failliet. Fatah-Black spreekt in zijn stuk het vermoeden uit dat juridische procedures nazaten van slaven weinig verder zullen helpen. Hij verwacht meer van het kwade geweten bij families die denken van slavernij te hebben geprofiteerd.
Hoogmogende Heren Er zijn vanuit schepen onder de vlag van de Hoogmogende Heren van de Staten-Generaal, direct of indirect onder hun octrooi, honderdduizenden mensen gekocht op de kusten van West-Afrika en weer verkocht in de beide Amerika’s. Daarnaast vond er onder de paraplu van de Verenigde Oost-Indische Compagnie veel handel in slaven plaats. Overigens liepen schepelingen uit de Republiek zelf ook  kans om slaaf te worden gemaakt en wel door kapers onder Turkse vlag maar dat laten we even buiten beschouwing. Het is wel een een wezenlijk onderdeel van de werkelijkheid op zee in de zeventiende en de achttiende eeuw. Nee, dit is niet de weg om te komen tot een behoorlijke compensatie voor de gevolgen van de slavernij.
Schulden en verplichtingen Als we het hebben over compensatie, dan is dit het enige feit van belang: de honderdduizenden die zijn weggevoerd. De vraag of Nederland er rijk van geworden is, heeft geen enkele relevantie. Voor de slachtoffers en hun nazaten doet dat er namelijk niet toe. Ook als het een verliesgevende operatie was, doet dat niets af aan schuld of verantwoordelijkheid.
Het Koninkrijk der Nederlanden heeft destijds alle schulden en verplichtingen van de Republiek op zich genomen. In de nationale mythe die dit koninkrijk heeft geschapen om de eigen identiteit en nationale trots nader te bepalen, speelden die Republiek en de Gouden Eeuw een centrale rol. Het Koninkrijk der Nederlanden is de erfgenaam van de hele boedel, van de witte en van de zwarte bladzijden, van de grootsheid en van de misdaad, van Rembrandt en van Rochussen met zijn slavenschepen.
Paspoort Wie het paspoort van dit koninkrijk accepteert, deelt in de erfenis. Die draagt de lusten én de lasten. Daar hoort verantwoordelijkheid bij voor de gevolgen van wandaden in het verleden. Anders moet je dat paspoort verscheuren en afzien van het burgerschap.
Er is in het hedendaagse debat nogal sprake van het begrip “ privilege”. Sommige mensen zouden “ privilege”  hebben, een oneerlijk voordeel in de strijd om het bestaan. Op hun renbaan worden minder horden geplaatst. Dáárom kunnen zij winnen.
Het is ongelijk gedeeld in de wereld en je kansen hangen sterk af van het land en het werelddeel waar je wiegje stond. Wie in Nederland opgroeit heeft veel meer kansen om het ver te brengen dan leeftijdgenoten in pakweg Nigeria of Bangladesh. Ook als je ouders op de onderste sporten van de maatschappelijke ladder staan. Natuurlijk, er is in de Nederlandse maatschappij het nodige vooroordeel en racisme, maar met die discriminatie erbij zijn je levenskansen toch een stuk groter dan in de meeste andere landen. Voor de goede orde en om elk misverstand te voorkomen: discriminatie en racisme dienen in ons land met kracht bestreden te worden.
Niet individuen, maar Nederland als geheel hoort te erkennen dat zijn aandeel in de slavernij van twee eeuwen geleden gevolgen heeft en dat het bereid is daarvoor compensatie te bieden. En niet een of andere symbolische grijpstuiver. Het zou mooi zijn als we dit konden aanpakken samen met onze partners in crime. Daarvoor komt allereerst in aanmerking de rechtsopvolger van het koninkrijk der Ashanti, de republiek Ghana. Allebei naar draagkracht natuurlijk.
Hoe we dat moeten doen is vers twee. Het ligt voor de hand dat het iets te maken moet hebben met kansen geven. Tot slaaf maken betekent immers dat je iemand alle keuzevrijheid en alle kansen ontneemt. Kansen geven kan in die zin van  alles betekenen: de opbouw van de vakbeweging steunen in het Caribisch gebied, onderwijsverbetering, vrije toegang tot de Europese markt. Als een paal boven water moet natuurlijk staan dat wij het niet zullen zijn die bepalen wat goed is voor de nazaten van de slaven maar dat die nazaten de prioriteiten stellen. En dan ook daadwerkelijk die nazaten, niet allerlei handige jongens en corrupte politici die zich als hun woordvoerders en belangenbehartigers voordoen.
Maar laten we eerst eens als land onze verantwoordelijkheid erkennen.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (38)

LxGoodies
LxGoodies
26 jun. 2019 - 17:54
Mooi stuk Han vd Horst en je legt ook de zere vinger op de plek.. Alles individueel doen zou een enorm probleem zijn, en hard bewijs zou eindeloos onderzoek vergen, zowel voor de eisers als voor de gedaagden. Ook is het onrechtvaardig ten aanzien van de landen waar het onrecht plaatsvond: de benefactors bij rechtszaken in Nederland zouden mensen zijn die in Nederland wonen.. en hun advocaten. [Hoe we dat moeten doen is vers twee.] Dat is dus het lastige punt ! als je meer wilt, dan alleen een symbolisch gebaar.. afgezien van het feit, dat de hoogte van een reeël bedrag in de triljoenen zou lopen.. zelfs met een VN-fonds, kwijtschelding van schulden, opheffen van handelsbarrieres.. hoe selecteer je op een rechtvaardige manier de benefactors ? Je kunt prima op historische gronden een bepaald geografisch gebied aanwijzen, waar slaven vandaan kwamen. Daar liggen nu meerdere moderne natiestaten, elk met een eigen, vaak corrupte regering, die als benefactor het geld in no time zou beleggen op de beurs. Dan komt het dus vanzelf terug (naar onze beurs) en de belangen die je dient, zijn westerse belangen.. en belangen van de zittende macht. [Maar laten we eerst eens als land onze verantwoordelijkheid erkennen.] Dat moet sowieso. Een Keti Koti feest kunnen we alleen samen vieren, wanneer we het beestje bij de naam durven noemen en de politiek excuses aanbiedt voor Nederlands wangedrag in het verleden. De Republiek én het Koninkrijk zijn verantwoordelijk voor de kolonialisme en de winst die daarmee werd gemaakt, over de hoofden van en ten koste van de lokale bevolking én slaven van elders. Wanneer dergelijke excuses dan allerlei rechtszaken en individuele claims ten gevolge gaan hebben.. so be it..
Jorah
Jorah
25 jun. 2019 - 16:02
Waarom blijven hangen in het verleden als slavernij vandaag de dag nog een probleem is. Vandaag de dag zijn er nog miljoenen slaven. Maar daar is schijnbaar geen oog voor en die mensen kunnen stikken. Daarnaast draag ik geen schuld voor wat anderen met dezelfde nationaliteit gedaan hebben, niet nu en niet lang geleden. Ik kan slechts excuus aanbieden voor de dingen waar ikzelf aandeel in heb of heb gehad. En ik wens ook niet dat een ander uit mijn naam excuus maakt voor iets waar ik geen aandeel in heb of heb gehad. Deze collectieve schuld voor zaken in het verleden lijkt verdacht veel op religieuze constructies als de erfzonde.
12 Reacties
Libertain
Libertain26 jun. 2019 - 6:29
@Jorah, je reactie is op veel niveaus typerend voor onze cultuur. Heel leuk. ("Waarom blijven hangen in het verleden..") Eigenlijk hier stel je terecht de vraag - wat is uberhaupt het nut van het school oftewel onderwijs? Indien je ooit opgelet zou hebben, zou je mogelijk reeds ontdekt hebben dat in het lange traject op school krijg je steeds geselecteerde informatie uit het verleden waarop je leert thans de zaken uit het heden te beoordelen en daarop wel overwogen keuzes te kunnen maken. Het is echt niet zo ingewikkled, hoor. Echter is het onduidelijk of je ooit op school ben geweest. Indien wel mag je het beproefde systeem gebruiken om op het actuele onderwerp in te gaan.
Mark Huysman
Mark Huysman26 jun. 2019 - 8:49
@Jorah [Waarom blijven hangen in het verleden als slavernij vandaag de dag nog een probleem is.] Je blijft niet automatisch in het verleden hangen als je zaken uit het verleden wilt rechtzetten. [Vandaag de dag zijn er nog miljoenen slaven. Maar daar is schijnbaar geen oog voor en die mensen kunnen stikken.] Dat is wel oog voor. Keer op keer wordt er door organisaties als de “Schone Kleren Campagne” op gewezen dat bedrijven als C&A, Benneton, Zarah, Primark, GAP gebruik maken van slavenarbeid. Als jij een bijdrage wilt leveren staan hier wat suggesties: https://www.schonekleren.nl/doe-mee/ [Daarnaast draag ik geen schuld voor wat anderen met dezelfde nationaliteit gedaan hebben, niet nu en niet lang geleden.] Het gaat niet om jou (of mij) als persoon. Het gaat om de Nederlandse staat. Ik doe hieronder de suggestie om de schulden van de Derde Wereld kwijt te schelden. Dus niet alleen van de landen waar slaven uit weggehaald zijn maar ook van de landen die getroffen zijn door Europees kolonialisme. Nederland heeft in de periode 1871-1941 circa 54 miljard gulden winst uit koloniale activiteiten in Indonesië getrokken. Die 54 miljard gulden staat vandaag de dag gelijk aan ongeveer 400 miljard euro. Kwijtschelding van de schulden zou een eerste aanzet kunnen zijn tot een eerlijke wereldeconomie.
Jorah
Jorah26 jun. 2019 - 20:08
@Libertain, ik heb zelf 5 jaar voor de klas gestaan en ook geschiedenis gegeven. En jij? @Mark, ik heb zowel een Indonesische als Oost Nederlandse achtergrond. Mijn voorouders zijn uitgebuit en onderdrukt door de voorouders van de Hollanders. Krijgen de mensen uit het oosten van het land (en voor het zuiden en noorden gaat dit evengoed op) nou eindelijk ook excuses van Nederland, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, Amsterdam en de andere Hollandse steden die actief meehielpen aan het uitbuiten en onderdrukken van de andere landsdelen? Nee. En dat hoeft ook niet want ik leef in 2019. Ik heb geen last meer van de onderdrukking en uitbuiting van en de moordpartijen en plunderingen op mijn voorouders.
Jansen7
Jansen727 jun. 2019 - 12:46
Waarom moet Nederland de schulden van een land kwijt schelden dat niet door Nederland is gekoloniseerd en waar Nederland geen slaven vandaan gehaald heeft? Volgens mij is dat ideologie verpakt onder het mom van een slavernijschuld.
Mark Huysman
Mark Huysman27 jun. 2019 - 20:52
[Krijgen de mensen uit het oosten van het land (en voor het zuiden en noorden gaat dit evengoed op) nou eindelijk ook excuses van Nederland, de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland en Zeeland, Amsterdam en de andere Hollandse steden die actief meehielpen aan het uitbuiten en onderdrukken van de andere landsdelen?] Dan moet je eerst maar eens uitleggen hoe die uitbuiting en onderdrukking van Oost-Nederland er uitzag en waarom dat vergelijkbaar is met de plundering van Indonesië. [Waarom moet Nederland de schulden van een land kwijt schelden dat niet door Nederland is gekoloniseerd…] Indonesië is niet door Nederland gekoloniseerd?
Jansen7
Jansen728 jun. 2019 - 5:14
@Mark: "Ik doe hieronder de suggestie om de schulden van de Derde Wereld kwijt te schelden " En dat is vanuit Nederlands persectief gezien meer dan Indonesië en Suriname alleen.
Libertain
Libertain28 jun. 2019 - 6:27
("@Libertain, ik heb zelf 5 jaar voor de klas gestaan en ook geschiedenis gegeven.") Bedoel je hiermee dat we nu het belangrijke onderwerp over de roofachtige colonisatie van deze wereld en het ontvreken van excuses vanuit de progressieve humanitairte gronden moeten achterlaten om de slechte kwaliteit van het onderwijs te moeten bespreken? Blijf bij het thema: afstand nemen van misdaden tegen de mensen rechten.
Libertain
Libertain28 jun. 2019 - 6:29
..ontbreken....humanitaire....
Libertain
Libertain28 jun. 2019 - 7:30
@Jorah, nog een zeer goede tip: het zou uitstekend uitpakken om KOZP op school te doen uitnodigen om uit eerste hand het verhaal over de uitwerkingen van het Nederlands verleden op onze huidige samenleving aan te horen. De heer Jessajas zal zeker in mooie taal en met veel voorbeelden de toeschouwers tot zelfreflexie brengen. Lijkt mee een prachtig voornemen om een vaste programma voor deze voorlichting in het Nederland onderwijs op te nemen.
Libertain
Libertain28 jun. 2019 - 16:07
Mijn excuses omdat het naam is echter Mitchell Esajas. Goed.
ymsh
ymsh22 apr. 2020 - 22:55
Goed zo helemaa mee eens.
ymsh
ymsh22 apr. 2020 - 22:55
Juist.
de Boer2
de Boer2
25 jun. 2019 - 9:17
De Boer legde de ploegstaart om en las in zijn krant over de slavenhandel. Wie waren ze, die profiteurs? Waren dat Pieter & Nel? Mozes en Saar? Mensen die in luxe leefden? Nee, het was de toenmalige 17e euwse elite. De adel, de rijken en niet de gewone mensen die sloofden en zwoegden, de de hitte van de dag verdroegen. Voor hen geen Gouden maar een roestige eeuw Maar wel samen schuldig, strafbaar. Het waren de rijken die het deden, die we vervloeken tot in het zevende geslacht. Hoe veel beter is het de nazaten van de arme vergaan toen de tijd verstreek.? In de tijd van democratie en eensgezindheid, van verlichting? In de tijd dat de Europese Unie werd bedacht? Er zijn dan wel een beperkte hoeveelheid zeer welgestelden, maar de meeste burgers in dit gelukkige land hebben niet echt zoveel reden tot klagen als hun voorvaderen. Ze wanen dan wel niet in Blaricum, maar het gras ter plekke is niet dor en geel maar alle kleuren sappig groen. De sociale zekerheden zijn hen niet ontgaan, rangen en standen zijn stukken minder pregnant, er is recent zelfs een hele onderklasse afgeschaft, die heet nu lagere middenklasse. Maar wie gelooft dat daarmee het grote genoegen van de harmonie en de nivelleringis bereikt, de hele solidariteit is verdampt, is wel een beetje onnozel. Nog steeds is de volmaaktheid niet bereikt, is de geluksindicator bij de 8 blijven steken. Het is valt moeilijk te ontkennen dat de harmonie als de Uil van Minerva min of meer geluidloos is neergestreken in de olm maar de appel van Hera wordt ook geworpen. De klassenstrijd wordt gereanimeerd, wakker gekust. Het is welletjes, gordt u ten strijde. Ontwaakt verworpen deez aarde. Het verleden is vaardig over ons. En voor het vergeten zorgen de scholen. . .
de Boer2
de Boer2
25 jun. 2019 - 7:36
Het probleem dat hier voorgelegd wordt is het historisch probleem van de collectieve schuld en boetedoening. Het gaat over de vraag of een groep.verantwoordelijk kan worden gehouden voor daden van enkelingen. Recenter, als moslims een aanslag plegen dragen dat alle moslims schuld en moeten ze collectief boete doen?. De fictie van de godsmoord heeft zeker bijdragen aan het antisemitisme, want het waren niet de joden als groep die de mensgod aan het kruis spijkerden, en ook niet ik, zoals Jacob Revius dichtte. het waren degenen die daar volgens de Schrift min of meer toevallig aanwezig waren in het jaar 33 nC.. Het Nederlandse strafrecht gaat dan ook niet over collectieve schuld en boete, maar steeds over de verwijtbaarheid van individueel handelen. Hooguit in gemeenschap met anderen. Daarom is het verbieden van motorclubs wel interessant: om dat verbieden te bereiken wordt dat principe even losgelaten en zijn mensen die lid zijn schuldig aan overtredingen, waarvan niet wettig en overtuigend bewezen is dat zij in persoon die begingen. De gedachte van collectieve schuld is veel te complex om af te doen met geselecteerde historisch onderbouwde feiten. Niet alleen door historische getuigen à charge aan het woord te laten en de anderen thuis te laten. . Als Van der Horst, De Boer dus bits verwijst naar boeken van een professor met de onderliggende suggestie dat een boer onmogelijk intelligent kan zijn, dan wijst hij hem eenvoudig en met respect terug naar de Wet en zegt ie: Lex dura, sed lex. .
1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst25 jun. 2019 - 9:08
die boeken gaan over de gewone mensen van vroeger. Daar was je toch zo in ge"interesseerd?
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty
25 jun. 2019 - 5:21
“de voortdurende ongelijkheid onder de nazaten van de vrijgelatenen” Misschien heb ik iets gemist, maar in ons landje zijn alle staatsburgers gelijkwaardig en krijgen in beginsel dezelfde kansen. Een causaal verband tussen afstamming van vrijgemaakte slaven in de overzeese gebiedsdelen en marginalisering en achterstelling in het hedendaags Nederland lijkt mij lastig aan te tonen. Hier zullen eerder andere veel objectiveerbaardere factoren een rol spelen. Als er sprake is van een slechtere positie op de arbeidsmarkt onder deze groep nazaten moeten we ons daar op focussen. Lijkt mij veel productiever dan het blijven hangen in het cultiveren van slachtofferschap.
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin
24 jun. 2019 - 23:20
We kunnen in het verleden blijven hangen maar slavernij bestaat nu nog, ik denk dat het veel zinvoller is in te zetten op het bevrijden van de slaven van vandaag, nou kan het lastig zijn de scheidslijn tussen slavernij en slechte arbeidsomstandigheden te trekken, wat in het midden oosten gebeurt heeft echter m.i. veel weg van slavernij, als we beginnen stennis te maken over de omstandigheden waarin deze mensen worden gehouden en ons niet blindstaren op eigen verleden terwijl mensen vandaag de dag soortgelijke onvrijheden, weliswaar gestoken in een modern jasje moeten ondervinden; zou m.i. een allergische reactie moeten opleveren, niets van dien.
ymsh
ymsh
24 jun. 2019 - 22:02
Ok. Bij mijn crematie zal mijn paspoort meeverbrand worden. Nadat de enige aanwezige het eerst heeft verscheurd. Nu nog even niet, eerst even nog meer heel verre reizen maken van de erfenis van mijn totknechtgemaakte .voorouders
OlavM
OlavM
24 jun. 2019 - 21:05
Hieronder zijn weer veel van de gebruikelijke nonsensargumenten, whataboutisms, enz. te lezen. Het heeft allemaal niets met een “erfzonde” o.i.d. te maken, en ook niet met de individuele afkomst van wie dan ook, van b.v. een keuterboer of boerenknecht, dan wel een rijke koopmansfamilie. Het is gewoon onbetwistbaar dat de Nederlandse samenleving als geheel –hoe ongelijk verdeeld dan ook- uiteindelijk geprofiteerd heeft van de slavenhandel en kolonialistische uitbuiting. De opkomst en bloei van b.v. Amsterdam heeft er natuurlijk alles mee te maken. Het betreft een eigen “Vergangenheitsbewältigung”, om die term maar weer eens te gebruiken. En het is vooral een kwestie van morele verplichting, en niet van juridische haarkloverijen. Nederland is a.h.w. “erfgenaam” van het historische onrecht, en dus gaat het om denken over een mogelijke vorm van compensatie, al of niet met een aandeel hierin van Ghana. Ik denk ook wel dat de door Karwan Fatah-Black voorgestelde weg: welke families hebben er het meest van geprofiteerd?, een heel moeilijke is, en ook tot veel betwistbare resultaten zou leiden. Het is meer een collectieve verantwoordelijkheid die we als natie hebben. Wat dit betreft zouden we veel kunnen leren van het door Fatah-Black gereleveerde voorbeeld van de University of Georgetown, waar studenten zelf –die natuurlijk persoonlijk en individueel geen enkele “schuld” dragen betreffende de slavernij- zelf hebben besloten tot het heffen van een jaarlijkse toeslag van 27,20 dollar bovenop het collegegeld ter stichting van een “reparations fund”. Ook is kwijtschelding van de schuldenlast, zoals hieronder genoemd door Mark Huysman, een optie. Dan gaat het om een veel bredere genoegdoening ten opzichte van alle gekoloniseerde volkeren. Het is hoe dan ook zaak met een open geest naar deze kwestie te kijken, en niet weer in zo’n kleingeestige verdediging te schieten, zoals we ook hier weer zien.
5 Reacties
JasDon
JasDon25 jun. 2019 - 7:11
"Het is gewoon onbetwistbaar dat de Nederlandse samenleving als geheel –hoe ongelijk verdeeld dan ook- uiteindelijk geprofiteerd heeft van de slavenhandel en kolonialistische uitbuiting. De opkomst en bloei van b.v. Amsterdam heeft er natuurlijk alles mee te maken. " Als het zo onbetwistbaar is mag je het ook aantonen, bronnen? Ik zie genoeg goede argumenten voorbijkomen die niet vallen onder "nonsensargumenten, whataboutisms, enz." Het is nonsens om alle reacties zo af te doen omdat het je niet uitkomt.
Auke2
Auke225 jun. 2019 - 8:47
Nederland is na de tweede wereldoorlog, weer zo'n beetje bij nul begonnen. Daarnaast hebben Arabieren / Moslims veel Europeanen tot slaaf gemaakt, en zijn daar beter van geworden. Wie A zegt, moet ook B zeggen. Lijkt me onwaarschijnlijk dat er uit die hoek een soortgelijke dicussie op gang komt. Probeer de geschiedenis zo naukeurig mogelijk te doseren aan onze nazaten, zodat besef blijft.
OlavM
OlavM25 jun. 2019 - 19:04
@ Auke: De omvang en impact van het door jou bedoelde slaven maken is in geen enkel opzicht te vergelijken met die van de eeuwenlang durende slavernij en economische uitbuiting van de koloniën. @ JasDon: Hier ga ik geen boekenlijst opgeven.Je moet tenslotte zelf maar je huiswerk doen. Zo moeilijk is het niet. Eén tip: lees een het boek "Roofstaat" van Ewald Vanvugt eens. En wie weet kan je ook hier wat opsteken, als je tenminste écht belangstellend bent: https://www.doorbraak.eu/5-juli-amsterdam-bijeenkomst-over-het-grote-profijt-van-slavernij-en-kolonialisme-voor-de-nederlandse-economie/
JasDon
JasDon26 jun. 2019 - 5:34
Belangstellend? Tot een gezond historisch besef is dat beperkt. Roofstaat vertelt niet over de welvaart die door de generaties is doorgegeven, de gelinkte bijeenkomst ook niet.
denk eens na
denk eens na26 jun. 2019 - 16:29
Amsterdam (en Holland in het algemeen) heeft zijn opkomst helemaal niet te danken aan de slavenhandel ...maar aan de Spaanse Koning die nog al onderdrukkend bezig was in de zuidelijke Nederlanden en België.
Zapata
Zapata
24 jun. 2019 - 20:47
“”Wie het paspoort van dit koninkrijk accepteert, deelt in de erfenis. Die draagt de lusten én de lasten. Daar hoort verantwoordelijkheid bij voor de gevolgen van wandaden in het verleden. Anders moet je dat paspoort verscheuren en afzien van het burgerschap”” - Huh, heb je dan een keuze waar je geboren wordt? Overigens waren mijn voorouders lijfeigenen in Frankrijk. Mag ik nu ook een schadeclaim indienen bij de Franse regering? Het is toch totale onzin om misdaden begaan in een ver verleden als verantwoordelijkheid van de huidige generaties te zien?
W2
W2
24 jun. 2019 - 18:27
Ik weet niet of mijn verre voorouders hebben gestolen, hebben geprofiteerd of zich iets illegaal hebben toegeëigend tijdens de slavernij periode? Waarschijnlijk niet... Maar ik voel mij totaal niet en op geen enkele manier verantwoordelijk voor misdaden begaan door eventuele voorouders in een ver verleden en geen haar op mijn hoofd die er aan denkt om te gaan betalen voor misdrijven die in een ver verleden vele generaties voor ergens op deze wereld zijn begaan!
Eerlijk is Eerlijk
Eerlijk is Eerlijk
24 jun. 2019 - 18:01
Als alle landen waar slaven verhandeld en gebruikt werden smartegeld gaan betalen aan de nazaten van slaven, dan wordt het een druk bankverkeer. Ik ken geen land of continent waar nooit slavernij bestond. Als gewoonte, handel, en oorlogsbuit. Vaak door de lokale bevolking. En nóg in sommige landen. Open slavenmarkten zelfs.
mordicant
mordicant
24 jun. 2019 - 17:49
""Wie het paspoort van dit koninkrijk accepteert, deelt in de erfenis. Die draagt de lusten én de lasten. Daar hoort verantwoordelijkheid bij voor de gevolgen van wandaden in het verleden. Anders moet je dat paspoort verscheuren en afzien van het burgerschap"" Ik kreeg ineens een visioen van een Afrikaanse vluchteling die zijn inburgeringscursus heeft afgerond en na zijn nationalisatie trots zijn Nederlandsche paspoort in ontvangst neemt en vervolgens dit stuk leest...
Contramine
Contramine
24 jun. 2019 - 15:23
Goeie aanzet, maar dit moet natuurlijk veel serieuzer en diepgaander aangepakt worden. Onder de hoede van de VN moet er een Vereveningsfonds komen, waar ieder individu, iedere groep of ieder land zijn (en vooral haar) claims tegen wie dan ook kan registreren (reden, jaartal, omvang bedrag). Uiteraard een belangwekkende commissie die alle claims toetst. Pas als we daarna een goed overzicht hebben van alle claims kunnen we in één klap over gaan tot verevening van al deze claims. Vooruitlopend op de vorming van deze nieuwe VN-instelling wil ik alvast twee claims onder de aandacht brengen (waar ik zelf overigens geen geld uit ga vangen). Bij de slag bij Lepanto op 7 okt 1571 kwamen die dag ongeveer 80.000 mensen om. Onder hen 15.000 mensen uit Europese landen die aan Ottomaanse kant moesten meevechten, nadat ze eerder door dat rijk tot slaaf waren gemaakt. De nakomelingen van deze slaven dienen zeker niet vergeten te worden. Nog belangrijker zijn de claims van mensen die voorzienbaar in de toekomst te lijden krijgen van het gedrag van anderen. Wie de geschiedenis een beetje kent, kan zich echt niet voorstellen dat de ellende per 2019 plotseling voorbij zal zijn. Het zou een schande zijn als deze toekomstige slachtoffers het nakijken hebben na de Grote Verevening. In een jolige bui heb ik eens gesuggereerd dat wij onze claim op de nakomelingen van de Vikingen nu al kunnen 'verkopen' aan mensen die nog iets van ons denken tegoed te hebben. In 1850 was Zweden zo ongeveer het armste land van Europa - toen zou dat een schandelijke suggestie zijn geweest. Maar kijk nu eens, Zweden is hartstikke rijk geworden en mijn suggestie moet zo gek nog niet zijn.
Gaanweweer2
Gaanweweer2
24 jun. 2019 - 14:49
Ja meneer Van der Horst, ook u zult de hete adem der beroepsgekwetsten en andere sociale jammmeraars steeds meer in uw rationele nek voelen.
3 Reacties
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:23
Weer zo'n opmerking, we mogen er niet over praten.
Gaanweweer2
Gaanweweer224 jun. 2019 - 17:30
Tuurlijk mag je erover praten Satya, net zoals ik er kritiek op mag hebben.
Joe Speedboot
Joe Speedboot24 jun. 2019 - 18:45
'de hete adem der beroepsgekwetsten' Die groep is blank, en meestal man.
ruma ankka
ruma ankka
24 jun. 2019 - 13:35
Uiteindelijk gaat het weer om pecunia. Wie zegt nu nee tegen gratis geld vanwege iets dat verre voorouders is overkomen.
1 Reactie
LaBou
LaBou 25 jun. 2019 - 5:31
Als we al praten over "typisch Nederlands" dan lijkt me dit het: nooit eens denken aan de gevoelens van anderen maar gelijk denken "wat kost dat". De ultieme Hollandse koopman.
msj_meijerink
msj_meijerink
24 jun. 2019 - 12:38
Waarom zou ik iets moeten betalen aan wie? Niemand heeft zijn/haar (voor)ouders uitgekozen!
2 Reacties
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:25
Lekker makkelijk als je de ellende ervan niet ervaart. Ook al zou het niet om geld hoeven te gaan maar om gewoon het recht er normaal over te kunnen spreken.
msj_meijerink
msj_meijerink25 jun. 2019 - 4:55
Ik klaag toch ook geen Romeinen, Franken, Bourgondiërs, Fransen, Spanjaarden, etc, aan, die op diverse momenten in de geschiedenis mogelijk een (of meer) van mijn voorouders op een of andere nare manier naar het leven hebben gestaan. Erover spreken kan altijd, maar wat lost dat op?
ton14024
ton14024
24 jun. 2019 - 12:38
Gisteren bij Het filosofisch kwintet de opmerking dat ´vrijheid in tegenstelling tot slavernij, de vrijwaring van willekeur is´. Kijk dus uit wie je de schuld in de schoenen schuift.
Anna A Ros
Anna A Ros
24 jun. 2019 - 12:13
"Wie het paspoort van dit koninkrijk accepteert, deelt in de erfenis. Die draagt de lusten én de lasten. Daar hoort verantwoordelijkheid bij voor de gevolgen van wandaden in het verleden. Anders moet je dat paspoort verscheuren en afzien van het burgerschap." Volstrekt mee oneens! Tenzij je ook bereid vent om over te gaan tot herstelbetalingen aan de nazaten van allen die uitgebuit werden. Want waarom zouden vissers die op zee bleven omdat hun reders slechte schepen in bedrijf hielden anders behandeld worden dan slaven? Ook zij waren immers feitelijk slaven. Van mijn voorouders in de mannelijke lijn is ongeveer 40% op zee gebleven - als ik terug ga tot 1632. 40%, waarvan een flink deel eigenlijk vermoord door eigenaren van vissersboten die ongeschikt waren om de zeeën te bevaren. Voor een hongerloontje, of zelfs dat niet eens. Herstelbetalingen aan nazaten kan alleen maar tot vergroting van onrecht leiden, want er zullen altijd grote groepen worden genegeerd. Vissers, landarbeiders en dagloners, fabrieksarbeiders. Allemaal groepen in onze samenleving hier waar uitbuiting, honger en te vroege dood vaak regel was. Kortom, stop met dit soort onzin te ondersteunen! Veel beter kun je je - en iedereen trouwens - bezighouden met de hedendaagse slavernij in binnen- en buitenland. Met de kinderen in de mijnen in Afrika die delfstoffen winnen voor de accu's van onze computers, telefoons en elektrische auto's. Met de mensen die afgeknepen en uitgebuit worden in de tuinderij in Nederland, met vrouwenhandel en mensenhandel, met de Nepali's die de voetbalstadions bouwen in Qatar waar het westen zoveel mee 'verdient', met de kledingfabricage in de sweatshops in Azië, de prostitutie van kinderen en vrouwen in landen die 'wij' steunen, met de manier waarop de economische vluchtelingen van een continent dat al eeuwen uitgebuit wordt behandelen, met de manier waarop omgegaan wordt met mensen die oorlogsgeweld ontvluchten om hier gediscrimineerd te worden. Moet ik nog even doorgaan, of kun je zelf ook begrijpen dat je je prioriteiten volstrekt verkeerd legt, net als al die mensen die compensatie voor een collectief verleden willen. Druk maken over eeuwen her, maar niet kijken naar wat er nu aan de hand is. Bah!
4 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2019 - 12:51
Wat is de url van je website en je actiecomité?
Tom7
Tom724 jun. 2019 - 13:17
@HanvanderHorst Dus alleen met een website of een actie groep doe je wat of zoiets. Wat een slap geouwehoer. Het verzet is iets van jezelf, en als het moet in volle eenzaamheid, weghoners zijn vaak mensen die hun eigen tekortkomingen en geweten proberen af te dekken.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:31
Beetje te simpel. De nazaten van slaven zijn op een achterstand gesteld om te beginnen in het leven. Nu valt dit in Nederland wel mee maar in de Amerikaanse wereld ligt dat heel anders. Segregatie en de gevolgen daarvan bijvoorbeeld. Dat is iets wat gewoon vandaag de dag speelt. Peter Hotez heeft onderzoek naar armoede ziektes in de VS gedaan die nog steeds voornamelijk onder deze groep voorkomen, vooral in warmer klimaat. Deze zijn relatief goedkoop te bestrijden.
Eerlijk is Eerlijk
Eerlijk is Eerlijk24 jun. 2019 - 18:24
@Satia De steeds grotere sociale problemen in de grote Amerikaanse steden worden duidelijk door b.v. even hier naar te kijken (en de gemeente kan het niet meer aan): "Human Feces in San Francisco" https://tinyurl.com/yxcstpha En zo is het nu in alle grote steden in Amerika.
JasDon
JasDon
24 jun. 2019 - 12:03
"Niet individuen, maar Nederland als geheel hoort te erkennen dat zijn aandeel in de slavernij van twee eeuwen geleden gevolgen heeft en dat het bereid is daarvoor compensatie te bieden. " Oneens, in hoeverre deze rijkdom behouden is gebleven kan je je afvragen. Hoeveel is er niet door de Duitsers vernietigd of door de Fransen onder Napoleon, welk proportioneel gedeelte is er door de Belgen meegenomen bij de afscheiding van Nederland? Welk percentage van de oorspronkelijke bevolking woont hier nog? Laat staat dat de nakomelingen niet primair het slachtoffer zijn van de slavernij, maar van een corruptie, misdaad etc.. Daar kunnen we met zijn allen weinig aan doen, erger nog geld investeren in die situatie zou voor grotere problemen kunnen zorgen.
bv-user-40841
bv-user-40841
24 jun. 2019 - 12:02
Op zich interessante opinie, Han. Jammer dat het zich telkens toespitst op Afrikaanse slavernij, terwijl het door de eeuwen heen, met wisselende 'drijvers' een topic was, ook door de volkeren rond de Middellandse Zee, die rustig veel West Europeanen tot slaaf maakten. Gaan we die ook in deze discussie betrekken?
1 Reactie
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:47
Heb jij de indruk dat die mensen op continenten en eilanden wonen waar ze in achterstand terecht zijn gekomen? Vaak door segregatie en niet volwaardig mee mogen draaien. Een tekst uit de jaren 80 van Fishbone. "Born in the 1940s, my parents couldn't vote X and king were on a march for power true Black power that is panthers and their attitudes Sport fresh new business suits, yeh, yeh, yeh ! Stricken with determination to rise above a slave The mayo men used firehoses To spray the monkeys back in their cages To spray the monkeys back in their cages Round and around and around they go The bus is goin' mighty slow Brothers in the back seat Caucs in the front People gettin' hostile when I kill someone" Heerlijke muziek. https://youtu.be/ZlTPBIa0Tww k weet niet waarom deze zaken zo hard te bespreken zijn? Is het zo moeilijk te begrijpen wat voor gevolgen zoiets heeft? Ik weet niet wat ik van herstel betalingen moet vinden. Ik weet wel dat in zwarte wijken in Amerika heel wat minder budget wordt gegeven voor scholen en minder aan de bestrijding van armoede ziektes wordt gedaan. Peter Hotez, vaccinatie en tropische ziektes expert heeft hier veel onderzoek naar gedaan wat de effecten van armoede ziektes op de ontwikkeling van hersenen hebben. Best schokkend. Ik vind het slecht als er jou een schuldgevoel wordt aangepraat maar ik vind het slecht om niet over deze dingen te kunnen spreken. Ik vind het in Nederland overigens anders, hier is veel meer een gelijke kansen maatschappij maar ook nog niet zo lang. Waarom niet gewoon over zaken praten ipv direct met niet gelijkwaardige vergelijkingen komen? Het is geen aanklacht mijn betoog maar een poging om de realiteit van nu te laten zien en waar die oa vandaan komt. Ik vind dat bij1 naast de pot piest, veel te zwart wit maar gewoon praten moet toch kunnen m
Gerry Damen
Gerry Damen
24 jun. 2019 - 11:42
Los van alles van wat er al gezegd is, hoe ga je dat doen met mensen van gemengd bloed? Krijgen die uitbetaald en mogen ze het dan weer inleveren? En met mensen van (mede-)Afrikaanse afkomst die zelf slaven hadden? Mogen die nakomelingen ook gaan betalen als ze hier wonen? En als ze op de Antillen wonen? En wat gaan we doen met de mensen die in semi-slavernij gewerkt hebben en die vanuit India en Indonesie kwamen? Voorgelogen en wel? Er was overigens ook slavernij in Indonesië, waarom is daar iedereen stil over? Daar kun je bijna niets over terugvinden. Moet dat niet eens hard meer aandacht krijgen? Herstelbetalingen is heen heilloze weg. Niet op willen gaan. Aandacht voor het verleden ja. Leren van het verleden ja. Maar herstelbetalingen zijn onzin
tempest
tempest
24 jun. 2019 - 11:24
tja, gewoon een onmogelijk punt. En uiteindelijk gaat het alleen maar om macht en geld, want iedereen weet dat dit soort extreme zaken nooit meer "recht" te zetten zijn, net als oorlog of onderdrukkende regels uit het verleden die bijvoorbeeld homo's, vrouwen of anders gelovigen troffen. Gelukkig doen wij en ook onze overheid best wel veel dingen om anderen te helpen die het moeilijk hebben, hier en elders. In die zin nemen wij en onze overheid wel degelijk de verantwoordelijkheid, die mensen met middelen en rijkdom per definitie hebben. Is het genoeg? Vermoedelijk is het nooit genoeg, er vallen altijd mensen buiten de boot. Niemand ontkent het slavernij verleden, maar volgens mij heeft die "verantwoordelijkheid erkennen" dan ook enkel een juridische waarde. Dat een overheid daar heel bewust mee omgaat lijkt me dan ook heel terecht. Eerlijker delen en gelijke kansen nastreven dat is de verantwoordelijkheid die de overheid heeft, maar gezien de complexiteit weet ik niet of deze weg inslaan daar echt aan zal bijdragen.
kipzonderkop
kipzonderkop
24 jun. 2019 - 11:08
Het blijft blijkbaar knagen bij de nazaten van de destijds door hun naasten slaafgemaakte voorouders. Of er bij die naasten nog wat is te halen (poen, want daar gaat het uiteindelijk om) valt te betwijfelen. Hoeveel zou Michiel de Ruyter c.s. destijds hebben betaald aan de naasten van slaafgemaakten? https://www.parool.nl/nieuws/twee-slaven-voor-de-prijs-van-een-stadsarchief-toont-koopcontracten~b9e97df5/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F https://www.maartenonline.nl/nl/nieuws/20964/we-zijn-niet-rijk-geworden-van-slavenhandel.html Stel fl 60 per slaaf 200 jaar geleden. Omgerekend naar heden tegen 5% komt dat op ca. 1 miljoen gulden per slaaf. Kassa!
1 Reactie
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:50
'Het blijft blijkbaar knagen bij de nazaten van de destijds door hun naasten slaafgemaakte voorouders. Of er bij die naasten nog wat is te halen (poen, want daar gaat het uiteindelijk om) valt te betwijfelen.' Dat is later wel weer afgepakt door de nazaten van de slaven handelaars.
Van Tax
Van Tax
24 jun. 2019 - 11:01
Die "grijpstuiver" moet juist wel symbolisch. Juist vanwege "vers twee". Het is niet reel om schadevergoeding te betalen voor iets dat 2 eeuwen geleden heeft plaatsgevonden. De betrokken partijen zijn er niet meer, zoals je zelf aangeeft. Ook nog interessant om bij stil te staan: kleinkind van een slaaf krijgt kinderen met kleinkind van een slavenhandelaar. Krijgen de achterkleinkinderen dan wel of niet schadevergoeding. En maakt het dan nog uit of ze in Nederland wonen (en zo ja voor hoeveel generaties?) of op de Antillen of in de VS? En wie krijgt er schadevergoeding? Tegenover wie bestaat nu die schuld? Moeten er echt stambomen gaan worden gemaakt - die kant moet je toch niet op willen. Eigenlijk is er sprake van een soort nieuwe erfzonde zoals ferdy hieronder aangeeft. Niet af te kopen, leer er mee leven. Die schuld/zonde moet trouwens wel in het juiste perspectief worden gezien. Het koninkrijk bestaat pas sinds 1813. De geschiedenis wordt gedeeld met de Fransen en de Spanjaarden. De Duitsers zijn ook nog langs geweest. Bovendien hebben in de open economie die Nederland is/was vele anderen (Belgen, Engelsen Duisters, Scandinaviers enz enz geprofiteerd van de rijkdom. Kortom, je komt er nooit uit.
Mark Huysman
Mark Huysman
24 jun. 2019 - 10:43
Is niet de meest logische optie kwijtschelding van de schuldenlast? Wat mij betreft niet alleen van Afrika maar van de hele Derde Wereld omdat het niet alleen om slavernij gaat maar ook om kolonialisme. Volgens onderzoeker Alec Gordon heeft Nederland (de staat, bedrijven en individuen) alleen al in de periode 1871-1941 circa 54 miljard gulden winst uit koloniale activiteiten in Indonesië getrokken. Die 54 miljard gulden staat vandaag de dag gelijk aan ongeveer 400 miljard euro: https://www.researchgate.net/publication/254317169_How_Big_was_Indonesia's_Real_Colonial_Surplus_in_1878-1941
8 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2019 - 11:09
Dit is een heel interessante suggestie.
poeslief
poeslief24 jun. 2019 - 11:30
@Mark Huysman Aanrader: 'Het zwart-wit denken voorbij' van P.C. Emmer. Kwijtschelding van schuldenlast alleen qua geldschulden? Of ook voor vermeende erfzonden? Alleen voor de gevolgen van slavernij en kolonialisme of ook voor de slachtoffers - kwetsbaren - van onze verhardende - steeds meer globalistische - consumptiemaatschappij? En tot hoever terug in de tijd mogen claims gaan Mark?
Mr Ed
Mr Ed24 jun. 2019 - 11:30
400 miljard is slechts 23.000 euro per inwoner. Misschien kunnen mensen die zich bezwaard voelen door deze erfzonde gewoon dit bedrag zelf overmaken naar Unicef of een goed doel in Indonesië?
henk-alexander
henk-alexander24 jun. 2019 - 12:51
Mark Huysman Niet alleen kwijtschelding van de schuldenlast maar ook staken van het dumpen van m.n. landbouwoverschotten in Afrika door de EU waardoor lokale markten verpest worden met tragische gevolgen. '(…)The EU common agriculture policy enables, if not compels, EU farmers to dump their excess but cheap farm produce on African markets, thus forcing African farmers to sell their products at a loss or leave the market altogether. And, while pushing for ever more foreign aid to Africa, the EU also imposes stiff tariffs on African agricultural imports, thus making it impossible for Africa to trade itself out of poverty. The result is the vicious cycle of poverty, war, famine, diseases and refugee exodus we are witnessing today.(…)' https://www.theguardian.com/world/2016/feb/28/the-european-union-is-an-ongoing-disaster-for-africa
Kniertje2
Kniertje224 jun. 2019 - 13:24
Frankrijk verdient er nog steeds goed aan. Lees en huiver: https://joop.bnnvara.nl/opinies/frankrijk-heeft-een-bijna-psychopathische-relatie-met-afrika
Peterrr2
Peterrr224 jun. 2019 - 16:14
@Mark, goed voorstel. Voor iedereen is het 't beste als het beter gaat met de derde wereld landen. Het is waanzin dat 'we' die landen nog steeds uitbuiten. Als het daar beter gaat, dan hoeven mensen ook niet huis en haard te verlaten om een beter leven te zoeken. Waarom zou je dan nog?
Mark Huysman
Mark Huysman25 jun. 2019 - 7:40
@Poeslief [Aanrader: ‘Het zwart-wit denken voorbij’ van P.C. Emmer.] De onderzoeksmethode van Emmer staat al enige tijd ter discussie. Nieuwe historici, zoals de hierboven aangehaalde Fatah-Black stellen dat er een veel grotere impact van de slavenhandel op de Nederlandse economie was dan Emmer beweert. Zie: https://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/31050/slavenhandel-winstgevender-dan-gedacht.html [Kwijtschelding van schuldenlast alleen qua geldschulden? Of ook voor vermeende erfzonden?] Ik geloof niet zo in erfzonden. Nederland heeft zich kunnen ontwikkelen door uitbuiting van andere gebieden. Die andere gebieden zullen nooit de welvaart van de Europese landen bereiken simpelweg omdat het kapitaal ontbreekt. Hierdoor blijven die landen in een afhankelijkheidsrelatie. Die relatie moet verbroken worden en een eerste stap kan opheffing schuldenlast zijn. [Alleen voor de gevolgen van slavernij en kolonialisme of ook voor de slachtoffers – kwetsbaren – van onze verhardende – steeds meer globalistische – consumptiemaatschappij?] We hebben het hier over compensatie voor slavernij en kolonialisme. Natuurlijk is er nog veel meer mis op de wereld maar dat zou ik niet allemaal op een hoop gooien. [En tot hoever terug in de tijd mogen claims gaan Mark?] Tot het moment waarop de Europese landen de andere werelddelen gingen overheersen en plunderen. Door die plundering heeft er immers een eerste accumulatie van kapitaal kunnen plaatsvinden in de Europese landen waardoor industriële ontwikkeling mogelijk werd. De landen van de Derde Wereld zijn blijvend op afstand gezet. @Abel [400 miljard is slechts 23.000 euro per inwoner. Misschien kunnen mensen die zich bezwaard voelen door deze erfzonde gewoon dit bedrag zelf overmaken naar Unicef of een goed doel in Indonesië?] Een hele slechte suggestie. Het gaat er niet om of mensen zich bezwaard voelen. Het gaat erom dat er gerechtigdheid komt. Je gaat aan een dief niet vragen of hij zich bezwaard genoeg voelt om een tijdje in de gevangenis te gaan zitten. @henk-alexander [Niet alleen kwijtschelding van de schuldenlast maar ook staken van het dumpen van m.n. landbouwoverschotten in Afrika door de EU waardoor lokale markten verpest worden met tragische gevolgen.] Mee eens. Om tot een eerlijke wereldeconomie te komen is er veel meer nodig dan schuldsanering. Alleen gaat dat het kader van deze discussie iets te buiten. @Kniertje [Frankrijk verdient er nog steeds goed aan.] Ook Nederland heeft na de soevereiniteit van Indonesië nog flink aan het land verdiend. Bij de soevereiniteitsoverdracht werd Indonesië gedwongen om 4,5 miljard gulden aan Nederland te betalen. Dit was ongeveer even veel als de hele Mashallhulp aan Nederland. In tegenstelling tot de Marshallhulp ging het bij de Indonesische steun echter niet om een lening maar om een bedrag dat niet terug betaald hoefde te worden. Je kunt dus met recht zeggen dat Indonesië de wederopbouw van Nederland heeft gefinancierd. Overigens wilde Drees nog 2 miljard extra omdat hij Indonesië ook wilde laten opdraaien voor de kosten van de koloniale oorlog. Dat ging zelfs de VS wat te ver die de Nederlandse onderhandelaars onder druk zette om genoegen te nemen met 'slechts' 4,5 miljard.
Jansen7
Jansen727 jun. 2019 - 12:42
@HanvanderHorst: Psychologisch begrijpelijk want in eerste instantie voelt niemand dat en dan denken we dat de grote bedrijven de rekening voor ons betalen, maar wat nog openlijker eerlijker is: gewoon een belastingverhoging voor iedereen. Of schrikken voorstanders dan terug van het idee? Als het gaat om principes en morele eerlijkheid zou dat niet de overweging moeten zijn! @MarkHuisman: "Nederland heeft zich kunnen ontwikkelen door uitbuiting van andere gebieden" 1) En Scandinaviè en Duitsland?. Er zijn mensen die durven te beweren dat Duitsland zijn welvaart te danken heeft aan industrialisatie, inventieve techniek en een zeer goede arbeidsethos en niet aan kolonialisme. 2) En Ethiopië? Ook onze schuld, een westers land heeft het immers (4 jaar uit mijn hoofd) veroverd. En waarom wil je het niet op één hoop gooien? Zogenaamd omdat het te ingewikkeld is of omdat je dan eigenlijk moet bekennen dat het een onbegonnen zaak is ALS je het consequent en eerlijk wil doen. Verder zeg je wel dat er gemeten moet worden vanaf de Europese overheersing maar niet waarom. Is het niet erg dat de Turken en Arabieren wegkomen met hun misdaden of mogen ze van jou gewoon soeverein zelf beslissen of ze nog behoefte hebben om daar schadevergoeding voor te geven?
frankie48
frankie48
24 jun. 2019 - 10:09
Via koninklijk besluit alle nabestaande van slaven een uitnodiging voor op de koffie toesturen bij die ene gefortuneerde familie die dat voor 1815 per decreet deed!
5trong5tyle
5trong5tyle
24 jun. 2019 - 9:46
Dit is een lastig verhaal Han. Je wil een algemene schuld, gedeeltelijk betaald door de nazaten van degenen die hier geen deel aan hadden in Nederland, om een zeer persoonlijke geschiedenis van reparaties te voorzien. Je maakt er een soort erfzonde van Nederlanderschap van, zonder op andere machtsrelaties echt terug te kijken. In Oost-Nederland was horigheid nog een stelsel dat in gebruik was tot mid-19e eeuw, komen daar ook vergoedingen voor? Of is dit vooral weer een randstedelijke kwestie, aangezien Holland vooral de aanvoerder was in de slavenhandel, die door de periferie betaald mag worden? Hoe verkoop je dit ook, nu, aan burgers in Groningen? De overheid staat de vernieling van hun huizen toe, doet moeilijk over de afhandeling van de schade, maar dan wel vragen om te lappen voor een historisch feit waar waarschijnlijk het merendeel van hun voorouders niet bij betrokken waren? Ik ben voor betere kennis van het slavernijverleden en een groter bewustzijn van privilege, maar betalingen voor historische wandaden door mensen die daar, ook via familielijnen, niet voor verantwoordelijk zijn, is in mijn ogen de verkeerde weg. Het zet alleen kwaad bloed, vooral in de periferie van Nederland waar de eigen historie al verdrongen wordt door een randstedelijke lezing van de geschiedenis. Het zou beter zijn om het bewustzijn van al onze geschiedenis meer publieke invulling te geven.
2 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2019 - 11:11
Groningen had een kamer van de West Indische Compagnie. Het een hoeft het ander niet uit te sluiten. Bedenk dat die Groningers ondanks alle ellende er een stuk beter aan toe zijn dan de mensen in de buurt van Port Harcourt in Nigeria, waar gas en oliewinning afschuwelijke schade hebben aangericht.
poeslief
poeslief24 jun. 2019 - 11:38
Het economisch gewinbelang maakt vele slachtoffers - in het heden en verleden - onder mensen en van de natuur die onze soort - de mens - heeft voortgebracht. Leed met leed vergelijken of zelfs het van de ene leed afdoen voor het (vermeende) grotere leed van de ander blijft een sterke reflex Han.
Herr Vorragend
Herr Vorragend
24 jun. 2019 - 9:35
Goed stuk ! Maar niet alleen als Nederlandse paspoorthouders zijn we verantwoordelijk voor het leed van de door Nederland gehouden slaven. Wat dacht je van de inwoners van een aantal West-Afrikaanse staten wiens voorouders die slaven gevangen hebben en hebben doorverkocht aan de Nederlanders ?
3 Reacties
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 10:19
Ga je nu je zakenpartners meteen belazeren?
Sam V
Sam V24 jun. 2019 - 10:37
Dat zegt vd Horst ook. Hij noemt de Ashanti. Wel apart dat hij van Ghana iets verwacht. Ghana is ontstaan na een Britse overheersing. Dat is zoiets als de Verenigde Staten nu verantwoordelijk houden voor het leed dat de Sioux de Apachen hebben aangedaan.
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2019 - 11:58
Sam, de koning van de Ashanti heeft een officiële status in Ghana. Dat daar een tijdje Britten hebben gezeten doet er niet toe.
Bluesboy
Bluesboy
24 jun. 2019 - 9:24
Waarom heel Nederland?Laten we eens beginnen met de top! https://www.google.nl/url?sa=i&source=images&cd=&ved=2ahUKEwinj7K25IHjAhWMfFAKHa5GBsUQjxx6BAgBEAI&url=http%3A%2F%2Fdegrauweeeuw.blogspot.com%2F2017%2F08%2Feen-beetje-majesteit-heeft-voc.html&psig=AOvVaw1e_upBS_7xm82E_ZD1Oow_&ust=1561454154516412
D4
D4
24 jun. 2019 - 8:56
Slecht idee. Ik ga mee tot aan de laatste twee alinea's. Juist door de manier waarop de discussie gevoerd wordt, privilege, reparations, willen mensen gewoon een voordeeltje, een symbolisch gebaar of structurele verbetering zoals toegang tot markten merken ze amper dus zullen daar geen genoegen mee nemen. De slavernij is als een stok om mee te slaan, maar niemand is tegenwoordig nog verantwoordelijk dus mist het een doelwit. Geef het een doelwit en die stok zal telkens worden opgepakt wanneer een voordeeltje wil worden gehaald. Want wanneer is het genoeg?
2 Reacties
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 10:13
("Want wanneer is het genoeg?") Simpel zat: zodra de welgemeende excuses aangeboden zijn. In dit opzicht loopt ons land ver achter vergelijkbare gevallen.
Mr Ed
Mr Ed24 jun. 2019 - 17:12
"(“Want wanneer is het genoeg?”) Simpel zat: zodra de welgemeende excuses aangeboden zijn." Ik durf er een mooie fles naar keuze om te wedden dat dit verhaal na het aanbieden van welgemeende excuses nog lang niet klaar is.
de Boer2
de Boer2
24 jun. 2019 - 8:56
Geschiedenis is belangrijk om hoofdstromen te laten zien, niet om details te belichten. Veel mensen zoeken naar hun voorouders, dat is overbodig, je bent wie je bent en in de 21e eeuw eland. Je moet het niet zoeken in anderen, maar in je zelf Al dat andere is ijdelheid, vluchtig. Een van de ouderwetse hoofdzonden. Geschiedenis is geen psychotherapie. Beide zijn bedoeld om van te leren, maar dan houdt het wel zo'n beetje op. Geschiedenis gaat dan ook niet over gewone mensen, maar meer over helden. over geweld en onderdrukking. Over nederlagen en triomftochten. Nooit gaat het over gewoon, alledaags. Altijd over buitengewoon en schokkend. Het moet knallen, geheel in stijl met het egocentrisme en genieten van de huidige tijd. Hup daat gaat weer een volle vlucht naar Krakow, mooie stad en dan nog gauw even naar het kamp voor een seffie. Nou geniet ervan ik hoef niet zo nodig. Ik ben al opgewonden genoeg van mezelf.
1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst24 jun. 2019 - 11:13
Ga eens naar boekhandel of bibliotheek en bekijk de boeken van professor Auke van der Woud. Die zullen een openbaring voor je zijn. Echt waar.
Mr Ed
Mr Ed
24 jun. 2019 - 8:45
Zouden de nazaten in Nederland van de tot slaaf gemaakten het echt zoveel slechter hebben dan de nazaten van hun stamgenoten die in Afrika zijn gebleven?
Napoleon3
Napoleon3
24 jun. 2019 - 8:41
Fantastisch plan! Laten wij dan bij de Scandinavische landen dan een claim neerleggen want die Vikingen waren ook geen lieverdjes. En Italie mag gaan compenseren voor de wandaden van de Romeinen. En Spanje voor de inquisitie. En Duitsland natuurlijk. In de middeleeuwen waren gewone mensen meestal lijfeigene. Maar eens kijken welke adellijke families ons daarvoor gaan compenseren. En laat elk land in de wereld dat met terugwerkende kracht doen. Nog beter, laten we het wettelijk zo regelen dat de schuld van iemands zonden automatisch overgaan op je kinderen, kleinkinderen...tot in de eeuwigheid.
12 Reacties
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 10:18
("En laat elk land in de wereld dat met terugwerkende kracht doen. ") Jammer maar fout, edele fout zogezegd. Zijn er veel landen die aan bovengenoemde niet hebben gedaan, daarom laat ons bij ons land blijven concentreren en dus niet meteen gaan rondwandelen zodra kritiek op ons geuit wordt.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 10:30
Toon maar aan dat er mensen rijk zijn geworden in de Romeinse periode en die vruchten nu nog plukken. Hysterische reactie. Onnavolgbare logica met verbanden die er niet zijn. Waarom zou ik klagen over wat Afrika is en wordt aangedaan, jij bent natuurlijk van het uitverkoren volk dat recht op alles heeft.
Sam V
Sam V24 jun. 2019 - 10:55
@Satya Volgens mij geen hysterische reactie. Hier zou men het vooral een whataboutisme noemen. Dit gaat ook niet over Afrika, maar over nazaten die hier leven die excuses eisen. Dus als we het focussen op de slavernij uit Afrika (want daar gaat dit altijd over, alsof er nu geen slavernij heerst in veel andere landen). Voor de slavernij uit Afrika van honderden jaren geleden is het maar de vraag wie er hoeveel aan verdiend heeft. In elk geval zullen de grootste verdiensten niet bij de vervoerder en doorverkoper liggen, maar vooral bij de kolonisten die de slaven hielden voor arbeid. De nazaten daarvan zullen nu vooral Brazilianen, Cubanen, Amerikanen, etc. zijn. Ik vind het hoe dan ook onzinnig om de Nederlander nu te laten opdraaien voor leed dat voor de huidige generatie niet bestaat. Als de huidige gerneratie nazaten ergens last van heeft, moeten we dat aanpakken, maar dat heeft niets, maar dan ook niets te maken met de slavernij.
JasDon
JasDon24 jun. 2019 - 11:34
@Satya "Toon maar aan dat er mensen rijk zijn geworden in de Romeinse periode en die vruchten nu nog plukken. Hysterische reactie. Onnavolgbare logica met verbanden die er niet zijn." Vervang Romeinse met slavernij en je valt in dezelfde hysterie.
Peterrr2
Peterrr224 jun. 2019 - 11:43
Satya 24 juni 2019 at 12:30 Toon maar aan dat er mensen rijk zijn geworden in de Romeinse periode en die vruchten nu nog plukken. Ik denk niet dat dat nog aan te tonen is. Maar kun jij of wie dan ook wel aantonen wie er nu nog de vluchten plukken van de winsten uit het slavernijverleden?
poeslief
poeslief24 jun. 2019 - 11:50
@Satya https://www.nrc.nl/nieuws/2013/03/15/paus-van-de-armen-en-baas-van-een-hele-rijke-multinational-12630466-a236111 https://vastgoedjournaal.nl/news/10500/57/Sobere-paus-aan-hoofd-grootste-vastgoedimperium-ter-wereld/ Beste Satya jouw 'jij bent natuurlijk van het uitverkoren volk dat recht op alles heeft' is van hetzelfde soort vooringenomen generaliseren waar o.a. racisten zich van bedienen, jij draait het alleen om. Maakt jou niet een beter mens maar het spiegelbeeld van de door jou verfoeide. De uitbuiting van Afrika is schandalig maar niet per se schandaliger dan alle andere vormen van uitbuiting van mens & natuur. De uitbuiters vinden altijd wel een (non-)argument.
Napoleon3
Napoleon324 jun. 2019 - 15:54
@Satya "jij bent natuurlijk van het uitverkoren volk dat recht op alles heeft" Fijne bijdrage van je! Mijn punt is dat als we alle Nederlanders van nu laten betalen voor de zonden van de slavernij van toen, we de deur openzetten voor oneindig veel meer vergelijkbare claims. Gaat de hele wereld zo denken dan is er nog zoveel te vereffenen, dat wordt een onoplosbare puzzel. Ik denk dat het beter is de misstanden van nu aan te pakken, niet die van vroeger. En de weerstand die herstelbetalingen zouden oproepen leiden alleen maar tot meer raciale vooroordelen in het heden. En krijgen de westerse landen dan ook een prijs voor het afschaffen van de slavernij? Daar waren ze toch ook de eerste in?
Satya
Satya24 jun. 2019 - 18:12
Sam Gelijke kansen zijn er in veel gebieden niet voor de nazaten van slaven. De mensen die er rijk van werden konden er diensten mee kopen wat welvaart voor anderen bracht, een aspect wat zwaar onderbelicht blijft als er in Nederland over gesproken wordt. Nu vind ik wel dat er in Nederland zelf weinig reden tot klagen is maar in de Amerikaanse regio zeker wel. De mensen die in segregatie zijn gestopt hebben vaak nog een achterstand. Jasdon Nee, de nazaten van slaven zijn vaak economisch nog achtergesteld en hebben nooit een zelfde start positie, dit geldt voornamelijk voor de Amerikaanse regio. Ik zie die nazaten van Romeinse slaven niet. Peterrr Reis naar de zuidelijke Staten van Amerika. Ook zijn er in Nederland nog mensen die profijt hebben van vroegere plantages in Indonesië, ik weet de rol van slavernij daarin niet zo goed.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 18:20
Napoleon Excuses, was onder de gordel. Wereldwijd zie je dat nazaten van slaven in ontwikkelde landen nog steeds een andere startpositie hebben. Ik zie die niet terug in de door jou benoemde groepen. Na slavernij volgde segregatie en die is relatief recent opgeheven. De start situatie is vaak veel minder nog steeds, minder budget voor scholing, niet dezelfde toegang tot zorg en gezond voedsel. Allemaal zeer belangrijke gegevens om een goede start te maken. Ik vind het in Nederland wel een stuk beter dan in bv America. Nogmaals mijn excuses maar ik hoor dat altijd als eerste argument in discussie hieromtrent en vind het geen relevant argument. Meer een dooddoener.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 18:28
Poeslief 'jouw ‘jij bent natuurlijk van het uitverkoren volk dat recht op alles heeft’ is van hetzelfde soort vooringenomen generaliseren waar o.a. racisten zich van bedienen, jij draait het alleen om. Maakt jou niet een beter mens maar het spiegelbeeld van de door jou verfoeide. ' Onzin. Het was alleen grof en onnodig. Ik heb inmiddels mijn excuses aangeboden.
Napoleon3
Napoleon325 jun. 2019 - 13:21
@Satya "Excuses, was onder de gordel" Dankjewel en geaccepteerd!
Peterrr2
Peterrr225 jun. 2019 - 14:41
@Satya, jij schrijft: "Ook zijn er in Nederland nog mensen die profijt hebben van vroegere plantages in Indonesië, ik weet de rol van slavernij daarin niet zo goed." Dat weet ik ook niet. Maar dat zullen er zo weinig geweest zijn dat het onredelijk is om iedereen dan maar over één kam te scheren. Wat ik veel liever heb is dat we actief er voor gaan proberen te zorgen dat het verschil in kansen wat kleiner wordt. Daar heeft volgens mij iedereen wat aan. Zag zondag op tv een programma over Los Angeles. De pracht en praal in de ene straat en een klein stukje verder pure armoede en uitzichtloosheid. Nooit geweten dat de verschillen zo groot en zo dichtbij elkaar zijn. Als we dat verschil terug kunnen brengen is het voor iedereen beter.
Daniel Blank
Daniel Blank
24 jun. 2019 - 8:36
De discussie moet reëel worden, omdat het Koningrijk misschien wel verantwoording neemt maar wij als ingezetenen niet. Immers dat zou rieken naar bloedschuld en laten we nu die kant niet opgaan. We stellen de Italianen immers ook niet verantwoordelijk voor de Romeinse overheersing die een Germaanse genocide hebben realiseert en een groot deel van de bevolking tot slaaf heeft gemaakt. Het is lastiger om te komen tot een echte oplossing, juist omdat er zoveel schuldigen zijn. Ja de Nederlanders waren ook schuldig. Net als de Afrikaanse slavenhandelaren. Hiermee is het lastig de schuld te vereffenen en het is in deze tijd van polarisatie makkelijk de 'witte' Nederlander aan te geven of de Nederlandse staat die vooral wordt vertegenwoordigd door 'witte' Nederlanders. Er zijn oplossingen, maar die zijn 1 dimensionaal. Geven van geld....terwijl het de nazaten zijn en niet de pijn en ellende voelen van de werkelijke slachtoffers. Ook doe je geen recht aan de slachtoffers zonder nakomelingen....Dan krijg je een pervers beeld, je kunt een slaaf beter dood laten werken dan te overleven met kans op nakomelingen. Geschiedenis ongedaan maken door mensen terug naar het Afrikaanse land te sturen, uiteraard meer dan ridicuul. Ze op te nemen als voorwaardig Nederlander met dezelfde kansen. Dat lijkt mij de enige optie, maar is door de jaren heen lastiger gebleken dan ik hier neerzet. Iedereen ervan doordringen van dit feit, lijkt mij evident.
2 Reacties
Satya
Satya24 jun. 2019 - 17:22
Afrikaanse rijkdom vertrekt nog altijd richting westen, nu via Chinese omweg.
Daniel Blank
Daniel Blank25 jun. 2019 - 6:52
@Satya, dat is een een andere discussie. Dit heeft enerzijds met Europa te maken, maar ook met een aantal Afrikaanse bazen..... Ik sluit niet uit dat de kolonisatie van Afrika heeft gezorgd dat een aantal hoogst corrupte leiders daar (ja ik generaliseer nu enorm) aan de macht is gekomen, die vooral aan zelfverrijking doen. Mijn kennis is te beperkt om dit te staven, maar ik sluit niet uit dat er een verband is. Dit heeft de democratie daar beknopt, hoewel in landen die Europa niet heeft gekoloniseerd zien we dit ook.
Frits Jansen
Frits Jansen
24 jun. 2019 - 8:27
Het lijkt me zinvoller aandacht te besteden aan hedendaags kolonialisme, in de vorm van minachting voor buitenlanders, met de daaraan verbonden negatieve gevolgen voor de betrokkenen.
1 Reactie
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 9:17
("Het lijkt me zinvoller aandacht te besteden aan hedendaags kolonialisme..") Derze problematiek wordt omgeschreven als intrinsiek zijnde oftewel kenmerkend voor de post-koloniale maatschappij. Typerend voor deze is het feit dat er nooit excuses aangeboden zijn, die meteen het culturele context doen veranderen.
MountEverest
MountEverest
24 jun. 2019 - 8:26
We zouden kunnen beginnen met de Antillen de onafhankelijkheid te verlenen... https://www.nrc.nl/nieuws/2013/07/22/onafhankelijk-dat-willen-de-antillen-en-de-vs-nie-1275130-a199513
Wilma3
Wilma3
24 jun. 2019 - 8:19
Moeilijk verhaal. Natuurlijk hebben onze voorouders schuld maar Ik weet niet of ik het eens ben met het compensatie bieden. Wat? en aan wie? en voor hoe lang? en wat dan als we nog meer op ons geweten hebben vanuit het verleden en diegenen zeggen rechten te hebben omdat ze afstammelingen zijn. Moeten we die dan ook compensatie bieden? Om eerlijk te zijn: ik veroordeel de slavenhandel die heeft plaats gevonden en al het onrecht wat deze mensen is aangedaan maar voel ik me er in het geheel niet verantwoordelijk voor. Ik weet het niet want ik leefde niet in die tijd maar ik kan met bijna niet voorstellen dat ik het in die tijd normaal zou hebben gevonden dat mensen werden verhandeld en als dieren werden gehouden. Hoogst waarschijnlijk zou ik behoren tot een arme familie die nergens invloed op zou hebben gehad. Je kunt moeilijk stellen dat de mensen die op dit moment leven last hebben van de slavenhandel van destijds. Net zomin dat ik er nu last van heb dat ik afstam van mijn grootmoeders kant van een rijke boeren familie die alles heeft verbrast. We moeten zorgen dat nu zoveel mogelijk mensen gelijke kansen krijgen. Maar dat moet losstaan van de slavenhandel van destijds. Laten we kijken naar de huidige wanstanden in de wereld want het is nu niet veel beter in China, Syrië, Libië etc.
16 Reacties
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 9:14
In principe heb jij het probleem goed aangevoeld ook afgezien of je het goed kan verwoorden: ("Hoogst waarschijnlijk zou ik behoren tot een arme familie die nergens invloed op zou hebben gehad. "). Klopt, lekker makelijk. Welnu, heden heb je invloed er op - wordt je daarom uitdrukkelijk gevraagd om veel later deze zaken recht te zetten. En, wat doe je nu?
Tom7
Tom724 jun. 2019 - 9:56
@Wilma Het verhaal wordt destemeer achterhaald, vanwege het feit dat er in het huidige Nederland vergelijkbare praktijken plaatsvinden. Duizenden en duizenden ontheemden worden hier nu uitgebuit, in de prostitutie, de bouw, landbouw, chauffeurs etc. Ik zie dit soort opinies dan ook niet meer dan als een afleiding. Het enige wat het kan bewerkstelligen is dat bepaalde volkskarakter kenmerken hierdoor moeilijk weg te denken zijn. Ze waren er in het verre verleden, de vorige eeuw, en in het recente verleden. We stemmen ondanks de feitelijke tekortkomingen voor types als Timmermans, voor het pensioenakkoord, en accepteren schijnbaar achteloos dat misstanden in de financiele wereld, het rechtsysteem, de zorg, de steun aan kindermoordenaars en vrouwenverkrachters in bijv. Syrie, geen consequenties hebben. Als iets duidelijk mocht worden uit dit verhaal, dan is het dat "Verantwoordelijkheid" ten opzichte van de Moraal in Nederland, in het verleden en in het heden een verknipt begrip is. Geld doet ons buigen als knipmessen.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 10:52
Tom Lekker gemakkelijk gesteld. Wat betreft het heden heb je gelijk maar het wordt echt een keer tijd dat de gevolgen van de acties van Nederland in het verleden te bespreken. Het is zo simpel iedere keer het wegkijken, als ik in Kenia kijk en wat de gevolgen van het kolonialisme zijn. Dan wil ik het nog niet eens hebben over het verschil in ontwikkeling en de reacties daarop, die zijn pas echt schandalig.
Wilma3
Wilma324 jun. 2019 - 11:24
Libertain, en wat doe je nu? Ik snap je vraag niet maar goed ik zal je antwoorden. Ik leef naar naar mijn idee mijn leven op een manier waarbij ik vind dat een ieder recht heeft op zijn eigen mening, geloof en maak geen onderscheid tussen rassen of homo's hetero's etc. en jij? We moeten kijken wat er nu mis is in de wereld en helpen dat op te lossen. Dat kan ik echter niet alleen. Zo vind ik dat de Nederlandse kinderen, vrouwen en mannen die voor IS hebben gevochten terug gehaald moeten worden. De kinderen ondergebracht en de vrouwen en mannen berecht. Dit is een voorbeeld waarin Nederland zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat . En dat is nu. Je schrijft: klopt, lekker makkelijk. mijn antwoord: misschien moet ik met de teletijdmachine terug gaan en de slavenhandelaren de les lezen! Oh kan dat niet? Dus nee ik voel me niet verantwoordelijk voor wat er destijds is gebeurd. Ik veroordeel het wel. Als jij je wel verantwoordelijk voelt dan moet je er wat aan gaan doen. Anders is hetgeen je schrijft ook lekker makkelijk.
poeslief
poeslief24 jun. 2019 - 12:30
@Satya https://nl.wikipedia.org/wiki/Geschiedenis_van_Kenia Circa 60 jaar kolonialisme in Kenia. Onafhankelijk van Europese kolonisatoren 56 jaar. Jouw keuze om de hele geschiedenis en het heden van Kenia of Afrika te beschouwen met de kolonisatie-door-blanken-bril op je neus leidt alleen naar infantilisering van de Afrikaan die enkel en alleen slachtoffer is & blijft van de immense invloed van blanke Europeanen, volgens jou. Er hebben verschrikkelijke mensonterende toestanden plaatsgevonden in o.a. Kenia. Maar net als in alle bezette gebieden kan de overheerser alleen hand in hand met plaatselijke elites (blijven) overheersen. Corruptie en inhalig zijn is een onder alle rassen, sekses, sektes voorkomend fenomeen.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 16:24
Wilma 1963 is Kenia bevrijd. Ik erger me al kapot aan de smerige leugen dat de slavernij eerder is afgeschaft. Had je mijn oma en opa mogen vertellen en hun kinderen, mijn moeder en ooms en tantes. Maar nee wij mogen niet klagen over de effecten.
Stheno
Stheno24 jun. 2019 - 17:39
Satya 1824u, "1963 is Kenia bevrijd." Waarvan? Van 60 jaar Engelse kolonialen? Of van 1000 jaar 'anderen' (die helaas niet door de de regie komen). Die 'anderen' hebben nog steeds slavernij in hun systeem, t/m de dag van vandaag. Ik begrijp dat je de Engelsen (of Europeanen) veel kwalijk neemt, terwijl het zonder hun niet gelukt was slavernij af te schaffen. Het Sultanaat en de Afrikaanse stammen (ja, vooral ook in huidig Kenia zelf) hebben een groot aantal andere Kenianen tot slaaf gemaakt; de Engelsen hebben het afgeschaft.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 18:25
Stheno Ja joh. Jij weet het beter dan mijn familie die hun ervaringen hebben met de Engelsen. Wat kenianen daar onderling mee te maken hebben is mij volstrekt onduidelijk. Als je het daar over wilr hebben prima hoor maar daar ging dit niet over. De maumau zijn echt door de Engelsen afgeslacht en mijn oma door Engelsen verkracht maar als ik jouw reactie lees moeten we daar dankbaar voor zijn. De Engelsen hebben pas hun excuses pas aangeboden voor deze zaken, pas erkenning aan gegeven maar voor jou zal al die nep informatie voor die tijd wel gelden.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 18:38
Poeslief Weer onzin. Ik ontken de Afrikaanse rol nooit. De koloniale periode wordt zo verdraait iedere keer. 1498 waren de Portugezen er. De gevolgen van een paar blanken is bv in Congo overduidelijk geweest en dan heb ik het niet over de genocide maar de val van het koninkrijk. De dubbele standaard die gehanteerd wordt is zo schokkend, joodse mensen mogen altijd vrij over hen trauma praten maar Afrikanen moeten niet zeiken. Joden hebben een staat gekregen maar Afrikanen moeten hun mond houden. Joden van de 3e generatie gaan door de familie trauma in therapie maar Afrikanen moeten hun kop houden. Zit ik nu in de slachtoffer rol of jij?
Stheno
Stheno24 jun. 2019 - 19:27
Satya, Dank voor het bevestigen van mijn punt: 1000 jaar tribale en MO-overheersing is blijkbaar zo onbelangrijk voor je dat je het niet eens durft te benoemen. De vele miljoenen tot slaaf gemaakten (in voormalig Kenia alleen al) schrijf je af zonder enige erkenning, zodat je 60 jaar Engels kolonialisme als de grote vijand kan benoemen. Hoe extreem ridicuul en vooringenomen dat ook moge zijn. Wellicht had je je grootouders dit willen besparen, echter de andere optie was om ze een MO/sharia wetgeving toe te wensen. Gezien je opmerkingen tot nu toe opteer je vooralsnog voor de 2e optie. Beste Satya, ik heb t beste met je voor. Maar je reageert als een rebelse puber die bij voorbaat nee zegt tegen ouders die t beste voor hebben met hun kind. Zeg maar het kind wat kiest voor de foute loverboy, enkel en alleen omdat de ouders gezegd hebben dat je daarvoor moet oppassen. Overigens, de Mau Mau beweging had er geen enkel probleem mee om kleine kinderen van blanke boeren af te slachten; en wel op de meest gruwelijke wijze. Qua gedrag weken ze niet af van wat IS in Syrie en Irak de afgelopen 5 jaar deed. Dat je dit 'detail' niet noemt zegt meer dan als je het wel zou durven benoemen.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 21:56
Stheno Ik vind in deze de discussie niet van belang over de volkeren in Kenia. Ook de Arabische overheersing niet. Over de volkeren, 1 van de redenen dat Kenia niet verder vooruit komt zijn politici die op etniciteit inspelen. Rond verkiezingen vallen daarom altijd doden. Dit zijn zaken die ik op Afrikaanse forum bespreek. Lijkt me hier niet zo nuttig. Je kennis over de mau mau bijspijkeren mijn beste. De Engelse regering heeft zijn excuses in ik meen 2003 aangeboden voor deze propaganda oorlog, nepnieuws. Het is inderdaad voorgekomen dat er kleine groepjes mau mau dit hebben gedaan maar dat is niet veel geweest. De Engelsen hebben het zwaar overdreven. Ook hier weer de dubbele standaard, Europa mag bezetten, het Nederlands verzet tegen onderdrukking wordt bewierookt maar Afrikaanse verzetsstrijders worden criminelen genoemd. Ook hebben de nog levende mau mau een schadevergoeding gekregen voor de martelingen die zij hebben meegemaakt zoals castratie. https://www.nrc.nl/nieuws/2013/06/07/britse-excuses-voor-marteling-mau-mau-1257383-a786461 Ik reageer hier op een nederlands/Europees forum. Ik lever mijn kritiek op Afrika op Afrikaanse forum .Lijkt me veel zinvoller. Wat jij van mij vindt is niet belangrijk. Ik ben niet van plan rekening met jouw tere ziel te houden. Wat ik beschrijf klopt en deze reactie over de Europese kant heeft in Afrika weer weinig nut.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 22:16
Stheno Wat mij altijd verbaast is dat mensen in Europa hun eigen geschiedenis wat betreft volkeren en strijd niet meenemen als ze Afrika bekritiseren op hun volkeren strijd. Hoe lang heeft het hier geduurd voordat die rivaliteit naar de achtergrond verdween? Duizenden jaren en Afrika is in 1 keer gedwongen een stap in de evolutie te maken die geen enkel continent gemaakt heeft. Azië liep eeuwen op Europa voor wat betreft bestuur en filosofie. Die weg is voor Afrika lang en mensen van buiten die misbruik maken van corruptie en etniciteit helpt niet echt en moderne wapens ook niet. Daar mag best eens over gesproken worden hoe daar op een ethische manier mee om gegaan kan worden. Afrika heeft een hele lange weg te gaan. Eenheid in Afrika zonder strijd zoals die in Europa heeft gewoed, ik hoop erop maar de geschiedenis van Europa maakt dat ik denk dat de weg lang is.
poeslief
poeslief24 jun. 2019 - 22:30
@Satya 'De dubbele standaard die gehanteerd wordt is zo schokkend, joodse mensen mogen altijd vrij over hen trauma praten maar Afrikanen moeten niet zeiken. Joden hebben een staat gekregen maar Afrikanen moeten hun mond houden. Joden van de 3e generatie gaan door de familie trauma in therapie maar Afrikanen moeten hun kop houden. Zit ik nu in de slachtoffer rol of jij?' Werkelijk Satya??? Satya ik lees bijna altijd jouw reacties. Je bent een fel baasje. Ik mag dat wel. Je schiet wel regelmatig door in een door emotie gevoede beleving van de werkelijkheid. Het bovenstaand stukje van jouw hand neigt naar jodenhaat (dat tegenwoordig antisemitisme genoemd wordt). Volgens mij is er niemand die reactie heeft gegeven die ontkent dat er vele wreedheden hebben plaatsgevonden in voormalige kolonies. Wel is het zo dat er grote verschillen zijn per kolonisator, en het is onhandig om hen op 1 grote hoop te gooien; het verward altijd iedere discussie. Jij zit heel duidelijk in een agressief-assertieve slachtofferrol. Ik vraag me af of dit in Kenia zelf op dit moment ook zo leeft als bij o.a. jou (en dit is een vraag Satya). Leestip: 'het zwart-wit denken voorbij' van P.C. Emmer. En ik vraag jou niet om 'om je kop te houden' en dat verlang ik van geen enkel - gekwetst - mens dus ook niet van mijn Afrikaanse medemensen. Wat ik jou wel durf te vragen (!) is een poging te wagen tot een gedachte-experiment: had jij 100 jaar geleden deze discussie in Nederland vrijelijk kunnen voeren en had jij dan eenzelfde percentage medestanders gehad zoals jij nu op deze site hebt? Ergo: er is vooruitgang Satya, zelfs bij de boze blanke nazaten in voormalige koloniserende landen.
Satya
Satya25 jun. 2019 - 9:00
poeslief Jodenhaat? Dat vind ik nergens op slaan. Ik vind de aandacht voor de holocaust zeer terecht. Ik ben benieuwd hoe je het antisemitisme in mijn reactie zou onderbouwen. Hoe het 100 jaar geleden was is niet van belang. Het gaat om dit moment. Ik heb zelf een probleem met identiteitspolitiek zoals die van bij1, wat ervoor zorgt dat rechtse identiteitspolitiek terug is. Kenianen zijn inderdaad nog weinig met deze onderwerpen bezig. De strijd om te overleven en identiteitspolitiek zijn nu nog overheersend. Je merkt wel dat onder hoogopgeleide jongeren de aandacht meer en meer begint te komen. Ik begrijp niet hoe ik in de slachtoffer rol zou zitten. Ik vind juist dat mensen die bij partijen als pvv, fvd, denk en bij1 in de slachtoffer rol zitten. Ik wil dat geschiedenis gewoon besproken kan worden zonder dat cafés hun naam moeten veranderen of je direct wordt verweten dat je mensen een schuldgevoel probeert aan te praten. Dat zijn beide slachtoffer rollen. Ik vind dat de geschiedenis een rol in het heden speelt, kijk daar gewoon naar. Graag onderbouwing van het antisemitisme. Die begrijp ik totaal niet.
Wilma3
Wilma325 jun. 2019 - 9:44
@Satya, je schrijft: Maar nee wij mogen niet klagen over de effecten. Dat schrijf en zeg ik helemaal niet. Ik zie er alleen geen heil in om de nakomelingen van de slavernij door Nederland financieel te laten compenseren. Mijn mening heb ik hierboven gemotiveerd. Slavernij, verkrachtingen, onderdrukking, mishandeling het is allemaal verschrikkelijk en natuurlijk moet daarover worden gepraat en vooral in de toekomst worden voorkomen. Alleen als ik in de huidige toestand van de wereld kijk dan gebeuren al deze dingen nog steeds en ik ben ook bang dat het altijd zo zal blijven. Ik heb de mazzel te zijn geboren in Nederland en ik dus daardoor een relatief gemakkelijk leven leidt. Ik ben me er zeer van bewust dat mijn leven er totaal anders zou hebben uitgezien als ik in een van de meeste andere landen zou zijn geboren. Ik zou alleen niet weten hoe ik al deze dingen kan voorkomen. In ieder geval niet alleen. Ik probeer het door op een redelijke partij te stemmen. Een partij die niet alleen naar binnen gekeerd is en niet verder kijkt dan onze landsgrenzen. Echter ik voel mij niet persoonlijk verantwoordelijk voor de wantoestanden in het verleden en ook niet voor de dingen in het heden. Ik schaam mij wel voor een Nederland die wezen van Syrië gangers daar ver weg dood laat gaan en voor het feit dat wij de Nederlandse mannen en vrouwen niet terughalen en dus onze verantwoordelijkheid niet nemen.
Satya
Satya25 jun. 2019 - 12:42
Wilma Volgens mij is er niemand die jou persoonlijk verantwoordelijk wil stellen. Volgens mij is dat het misverstand.
TheeDrinker2
TheeDrinker2
24 jun. 2019 - 8:16
Als je IS kinderen naar Nederlands terughaalt, en die ook niet schuldig acht aan de misdaden van hun ouders, dan kan je een klein blank Nederlands jongetje van een jaar of 9 - die nog geen idee heeft wat er zich op de wereld afspeelt - ook niet schuldig achten aan slavernij.
8 Reacties
Daniel Blank
Daniel Blank24 jun. 2019 - 8:37
Sterk
Peterrr2
Peterrr224 jun. 2019 - 8:47
Mooie vergelijking. Daar zal vast wel een goed weerwoord op te vinden zijn ;-)
MountEverest
MountEverest24 jun. 2019 - 9:22
Dit vind ik een heel sterk argument. IS is een genocidale SS-achtige club is die trouwens ook slaven en slavinnen hield en ze verkocht als vee. De slavernij is op geen enkele manier te vergelijken de vreselijke misdaden van IS.
Libertain
Libertain24 jun. 2019 - 10:33
@TheeDrinker, denk je echt dat deze blog voor minderjarigen is? Leuk geprobeerd om over 9 jarigen, of misschien 5-jarigen te willen praten. Mijns inziens worden hier morele vragen aan volwassenen gesteld waarbij je verwacht dat ze zodra volwassenen zijn, zouden ethische en morele integriteite en ethische waarden hebben ontwikkeld die bij onze beschaafde maatschappijen ertoe horen. Mag je natuurlijk altijd naar het tegenoverste streven, het is je goede recht.
Gerry Damen
Gerry Damen24 jun. 2019 - 11:46
MountEverest: moet je toch eens wat meer lezen over de slavernij in Suriname. Hoe daar met mensen werd omgesprongen, hoe mensen daar werden gemarteld en vermoord, hoe daar huisgehouden is. Ging alleen om slaven en niet om andersgelovigen etc. Maar de overeenkomsten in barbaarsheid zijn treffend.
MountEverest
MountEverest24 jun. 2019 - 13:40
@Gerry In Suriname gebeurden vreselijke dingen maar de slavenhouders waren er niet op uit om net zoals IS genocide te plegen (Yezidi's). Dat zou namelijk tegen hun eigen belang ingaan.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 16:16
Onzin vergelijken. Wil jij beweren dat is strijders zo'n welvaart voor zichzelf hebben gecreëerd? Je moet behoorlijk wanhopig zijn voor deze argumentatie.
Satya
Satya24 jun. 2019 - 16:20
'De slavernij is op geen enkele manier te vergelijken de vreselijke misdaden van IS.' Als jij het op volle zee overboord gooien van mensen die ziek zijn en uit angst voor besmetting van de handelswaar en mensen letterlijk met zwepen stuk slaan en verkrachting niet net zo erg afkeurt heb ik mijn twijfels bij jouw objectiviteit.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor