Over hoe een kleptocratische fascist zijn macht gebruikt en waarom miljoenen hem blijven steunen.
Er zijn weinig moderne politici die zo systematisch het politieke ambt misbruiken voor persoonlijk gewin als Donald Trump. De man die in 2016 het Witte Huis binnenliep onder het motto drain the swamp, is er sindsdien vooral in geslaagd er een moeras van kleptocratie, loyaliteitscultus en antidemocratische tendensen voor terug te bouwen. Zoals Meridith McGraw het in haar onthullende boek Trump in Exile formuleert: Trump is niet zomaar uit op macht, maar op wraak, erkenning en rijkdom. In die volgorde.
Wat we al sinds zijn eerste ambtstermijn zien is een politiek van pure ontwrichting, waarbij het presidentschap wordt teruggebracht tot drie simpele facetten: verdelen, heersen en profiteren. Het is een methode die zijn wortels heeft in klassieke autocratieën, maar zich in het geval van Trump uitdrukt in meme coins, algoritmen en aandelenbeurzen. En het werkt.
Totale plundering
Begin april van dit jaar kondigde Trump nieuwe importtarieven aan op goederen uit zestig landen. De beurs reageerde heftig: de Dow kelderde. Maar slechts een week later draaide Trump zijn beslissing deels terug en kondigde hij een 90-daagse pauze op de meeste tarieven aan. Gevolg: de beurzen schoten direct weer omhoog.
Maar vóór die aankondiging deed Trump iets opmerkelijks. Op zijn sociale mediaplatform Truth Social schreef hij: “THIS IS A GREAT TIME TO BUY!!! – DJT”. Die initialen aan het eind zijn niet toevallig: DJT is ook het tickersymbool van Trump Media & Technology Group, een bedrijf waarin Trump een belang van 90% heeft. Na zijn bericht stegen de aandelen van zijn bedrijf met 22%, en daarna nog eens 5% in de pre-market.
Congresleden spreken van brutale marktmanipulatie, en hebben opgeroepen tot onderzoek naar mogelijk handel met voorkennis. Want wie wist op voorhand dat Trump zijn beleid ging bijstellen? Wie kon daarop inspelen? Behalve overduidelijk Trump zelf. Hoe groot is het netwerk dat met hem meeprofiteert?
Wat hier opnieuw en pijnlijk duidelijk zichtbaar wordt, is een presidentieel beleid dat functioneert als financiële hefboom voor persoonlijke rijkdom. Het is geen klassieke belangenverstrengeling meer, het ís het verdienmodel.
Trump als Poetin met een baseballpet
In Rusland kennen we het model al langer: Poetin die oligarchen bevoordeelt en een systeem opbouwt waarin loyaliteit en zwijgen wordt beloond met miljarden. Trump heeft dat model vooralsnog niet rechtstreeks gekopieerd, maar aangepast aan de Amerikaanse omstandigheden. Waar Poetin zijn inner circle beheerst via angst en staatscontrole, benut Trump de markt, het mediaspektakel en de Amerikaanse obsessie met individualisme om zijn kring van profijt uit te breiden. De angst en staatscontrole is vooralsnog gereserveerd voor diegenen in de Amerikaanse samenleving in de zwakste positie, met name immigranten van kleur en de trans gemeenschap.
Zoals Anne Applebaum beschrijft in haar boek Autocracy, Inc., zijn moderne autocraten niet gebonden door ideologie, maar door deals. Het gaat niet zozeer om visie, als om rendement: financieel, electoraal, emotioneel. De president is CEO geworden, en het volk aandeelhouder van zijn mythe.
Verdelen als strategie
Wat Trump al sinds zijn opkomst onderscheidt, is zijn instinct om te verdelen. Niet als bijproduct van verwoestend beleid, zoals bijvoorbeeld bij Ronald Reagan of George W. Bush, maar als strategie. Zoals McGraw toont, zoekt hij actief naar tegenstellingen om uit te vergroten: tussen stad en platteland, tussen elite en ‘gewone Amerikaan’, tussen zwart en wit, tussen ‘patriotten’ en ‘verraders’.
Zelfs binnen zijn eigen partij speelt hij dit spel. Ron DeSantis, gouverneur van Florida en voormalig kroonprins van het Trumpisme, werd na het kleinste beetje tegengas publiekelijk vernederd met bijnamen als “Ron DeSanctimonious” en “governor pudding fingers”, een verwijzing naar een verhaal over hoe DeSantis ooit bij gebrek aan bestek een bakje pudding met zijn vingers leegat. Het doet denken aan Saul Alinsky’s Rules for Radicals, waarin staat: “Belachelijk maken is het krachtigste wapen van de mens.” Trump kent die les als geen ander.
Maar verdelen is niet genoeg, ook de instituties zelf moeten worden verzwakt. In zijn tweede termijn kiest Trump open en bloot voor sabotage als bestuursmodel. Niet via achterkamertjes en sluiproutes, maar via frontale aanvallen: het uitschakelen van onafhankelijke departementen, het schenden van de Grondwet, en het wachten op wat er dan gebeurt (meestal niets). Hij verkiest openlijke wetteloosheid boven bureaucratische autocratie. Niet de geest van de wet ondergraven, maar de wet zélf finaal kapotmaken.
Waarom volgt men hem?
En dan blijft de vraag: waarom volgen zoveel mensen hem nog steeds? Waarom laten miljoenen Amerikanen zich vertegenwoordigen door een man die hun belangen ondermijnt, hun instituties sloopt, en hun economie gebruikt als goktafel? Waarom blijven ze ondanks alles pal achter hem staan, ook als hij hen goedkopere boodschappen beloofde die ondertussen met de dag duurder worden?
In het boek The Cult of Trump zoekt Steven Hassan naar een psychologische verklaring. Trump gebruikt technieken die typerend zijn voor sekteleiders: hij verkondigt een absolute waarheid, eist onvoorwaardelijke loyaliteit, vereenvoudigt complexe problemen tot vijandbeelden, en voedt zijn aanhangers met een mengsel van angst en belofte.
Hassan erkent wel dat de cultmetafoor niet helemaal opgaat. De meeste Trump-stemmers zijn geen zombie-achtige volgers. Ze zijn eerder politiek teleurgestelden die zich door het establishment verraden voelen. Hun stem is geen liefdesverklaring, maar een vuist op tafel. Ze kopen niet het hele pakket, maar vooral het wraakgevoel. “I am your retribution”, beloofde Trump tijdens zijn campagne in maart 2023.
Voor deze groep is Trump niet de oorzaak van de chaos, maar de wraak op degenen die die chaos decennialang negeerden. In zijn handen wordt het presidentschap een symbolische knuppel tegen Washington, tegen universiteiten, tegen experts, tegen de media - tegen alles wat ooit als ‘gezaghebbend’ gold. En laten we eerlijk zijn, voor een groot deel van de Trump-aanhang is ook snoeihard racisme een gemene deler, en ook daarmee komen ze bij hun president ruimschoots aan hun trekken.
Toch is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen de doorsnee Trump-stemmer en de harde kern van de MAGA-beweging. Die laatste groep vertoont namelijk wel degelijk alle klassieke kenmerken van een sekte: ze aanbidden een in hun ogen charismatische leider die als onfeilbaar wordt gezien, een zwart-witwereldbeeld waarin twijfel gelijkstaat aan verraad, een gemeenschappelijk gevoel van vervolging, en rituelen die loyaliteit versterken. Ze dulden geen tegenspraak en voeren in kleinere kring hun eigen schrikbewind om zieltjes te winnen of te behouden. Aanhangers dragen rode MAGA-petten als symbolisch uniform, scanderen kreten als “Stop the Steal” of “Trump won” als ware het gebeden, en beschouwen ze de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021 als een patriottische daad, niet als een terreuraanslag.
Trump zelf speelt op dat beeld in door de gearresteerde bestormers te betitelen als “gijzelaars” en hun gezichten op T-shirts te drukken tijdens zijn bijeenkomsten, terwijl het volkslied op de achtergrond schalt en er gezamenlijk wordt gebeden, alsof het gaat om martelaren van een heilige zaak. Voor deze aanzienlijke groep aanhangers is Trumpisme geen politieke beweging, maar een geloofsgemeenschap die haar leider eerder als Messias ziet dan als mens.
De dreiging in het daglicht
De ironie is schrijnend. Een man die zegt namens ‘het volk’ te spreken, maar datzelfde volk gebruikt als dekking voor zelfverrijking. Een leider die zegt de instituties te herstellen, maar die alleen kan regeren door ze te vernietigen. Een president die zich presenteert als martelaar, terwijl hij een systeem optuigt waarin de grenzen tussen privébelang en publiek ambt volledig zijn opgeheven.
Dit is geen samenzweringstheorie, geen achterkamercomplot. Het gebeurt openlijk, op sociale media, in aandelenkoersen, in wetgeving. Het is de plunderdemocratie: een vorm van bestuur waarin de schatkist openligt voor wie weet hoe het spelletje gespeeld moet worden.
De hamvraag is niet langer of Trump nog een bedreiging vormt voor de democratie, dat staat buiten kijf. De vraag is hoeveel van die democratie er nog over is tegen de tijd dat hij eindelijk het toneel verlaat. En hoe groot het deel van de wereld is dat een geïmplodeerde VS dan definitief de rug heeft toegekeerd.
Conclusie: stop de verdeel en heerstactiek…
Besef, dat het onderwijs afbreken eveneens deze gevolgen heeft.
Geen intelligent en hoogopgeleid mens laat zich zo opstoken of misleiden.
Stop de huidige bezuinigingen!
Gerygrr
Ik vind dat u wel overspannen verwachtingen van het onderwijs hebt. Denkt u werkelijk dat onderwijs mensen boven zichzelf uit kan laten stijgen?
.
Verder vind ik dit wel erg ver gaan: Zo kun je alle kritiek op de samenleving wel zo ombouwen dat, al zou er al sprake zijn van goed onderwijs, het onderwijs verbeterd moet worden. Alsof 'goed' onderwijs niet een noodzakelijke voorwaarde is maar een medicijn tegen alle kwalen.
... en ALS hij het toneel al verlaat, of vrijwillig verlaten wil - dat valt nl nog te bezien of en hoe dat gaat gebeuren
Een relaas met uitstekende analyse van hoe we hier gekomen zijn. Van Reagan naar Trump, en van New Deal en Socialisme naar neoliberalisme en derde weg.
.
Regime Change in the West? / Perry Anderson
https://www.lrb.co.uk/the-paper/v47/n06/perry-anderson/regime-change-in-the-west
.
Vroeger was er een pendulum met socialisten aan de ene kant en heersende klasse en kapitaal aan de andere. Nu is alles aan de rechtse kant. De vroegere sociaal democraten en socialisten zijn nu de liberalen, en de vroegere liberalen zijn nu de dienaars van kapitaal en de winnaars onder hen proberen de staat te pakken die voorheen weggeliberaliseert is door wat de volksvertegenwoordigers hadden moeten zijn.
Liberalisme zonder socialisme baart fascisme.
.
Liberalisme, dwz kleine overheid, democratische overheid caciteit wegprivatiseren, en prive recht die dan die capaciteit gaat bezitten, en deregulatie zodat ze niet meer gepakt, kunnen worden, worden een veel grotere macht dan dat nietig eens in de vier jaar bid-stemmetje, van mensen die b=niet echt mogen meedoen. Dan word de overheid maar een formulieren haag om prive winst buiten schot te houden of de dienaars van die firmas waar cariere wacht en op een gegeven moment rechtstreeks een regering voor of met magnaten foor grootkapitaal.
.
Een brede partij die niet wijkt van de liberale status quo maar wat linksig zegt te willen is prima. Maar het is niet genoeg. Dat kan je in de VS ook zien.
Weer een uitstekend verhaal! Wat mij betreft een volledig beeld van de situatie. Trump is een aberratie in de Amerikaanse geschiedenis.
-
[De hamvraag is niet langer of Trump nog een bedreiging vormt voor de democratie, dat staat buiten kijf. De vraag is hoeveel van die democratie er nog over is tegen de tijd dat hij eindelijk het toneel verlaat.]
-
Dit zullen de Amerikanen, met hun toch al twijfelachtige democratie, en daarnaast inwoners van andere landen die direct met de gevolgen te maken hebben. goed in de oren moeten knopen. Herstelwerk zal zwaar zijn.
Trumps is een volslagen gek. Hij bevrijdt de Amerikaanse douche:
"make America’s showers great again."
https://www.reuters.com/world/us/trump-lift-water-curbs-make-americas-showers-great-again-2025-04-10/
https://www.welingelichtekringen.nl/politiek/trump-verhoogt-waterdruk-douche-om-zijn-mooie-haar-te-verzorgen
Het meest problematische is, dat Trump iedereen maar kan ontslaan, die een verkeerd woord over hem zegt.
Daarin wijkt hij in niets af van o.a. Orban en Erdogan.
Het kost een biljoen om een president aan de stemmers te verkopen. En iemand word de kandidaat door invloed te beloven. End de stemmers kiezen over het algemeen Republikein of Democraat. Niet voor dictator.
.
De trend is al heel lang voor een concentratie van macht van de executive branch. En de leiderschap van de republikeinse partij is inmiddels overgenomen. En Trump plaatst overal loyalisten inplaats van deskundigen. Dan word het maar de vraag of de Republikeinen met wie dan ooit als prez de boel ooit zullen teruggeven. Ook omdat de Democraten zullen hetzelfde gaan proberen om tegen de Republikeinen te kunnen vechten. Dat word een crisis.
.
Het is nu bijna helemaal een monarchie. De familie Trump en bijbehorende kliek runnen de boel. Decreten die de overheid en de vooruitgang van de laatste eeuw slopen vliegen de deur uit. En het is harstikke corrupt. De tarrieven betekenen dat andere machten en corporaties nu bij Trump en co moeten bedelen en betalen.
@ PauI_Spijkers
Jij schrijft: End de stemmers kiezen over het algemeen Republikein of Democraat. Niet voor dictator
De groep mensen die jij arbeiders noemt kiest wel een dictator. Dat is Trump in de VS, Poetin in Rusland, Erdogan in Turkije. En Orban, Bolsenaro en ga maar door tot Wilders in Venlo. Allemaal conservatieve leiders die beweren op te staan voor de arbeider, voor het volk. Het is dezelfde boodschap als die van jou. En net zoals jij de elite de schuld geeft doen zijn dat ook. Kortom met jouw denkbeelden en opvattingen stemmen velen extreem rechts.
In de VS is het zoals altijd maar een paar procent verschil geweest tussen Democraten en Republikeinen. Laatsts weer. Het is dus in het establishment waar de revolutie plaatsvond, niet in je droom van wat er in de hoofden van stemmers zit. Zo'n soort democratie hebben ze daar helemaal niet. Het is niet mogenlijk de wil van het volk direct terug te herkennen in wat die boeven doen. Dan snap je de grondwet niet, het geld niet, de duopolie niet, en deze greep van een kliek niet.
.
Ik had het ook niet over 'arbeiders'. Wat ben je nu weer aan het verzinnen over wat ik zou denken. Kan je helemaal niet meer lezen?
.
In drie stappen fantasie 'bewijs' je iets over de projectie die je maakt. Best een aparte ad hominem. Maar omdat ad hominem, irrelevevant.
.
De machtsvergaring rond het presidentschap is al jaren bezig. De wegliberalisering van het sociaal compact vooruitgang post New Deal is al sinds Reagan bezig.
De USA heeft ook een defacto aristocratie deel oud geld families. Trump zou ook zo'n positie kunnen ambiëren als Washington afwees.
@ PauI_Spijkers
Jij schrijft: Het is niet mogenlijk de wil van het volk direct terug te herkennen in wat die boeven doen
Kijk eens naar een serieuze docu of lees eens een artikel. De Trump kiezer krijgt wat hij wil.
En: Wat ben je nu weer aan het verzinnen over wat ik zou denken. Kan je helemaal niet meer lezen?
Ik refereer even aan eerdere uitspraken van jou op deze site. Daar komt het woord arbeider frequent voor. Dus ik reageer niet op wat je denkt, maar op wat je schrijft op deze site. En dat vertoont grote overeenkomst met de visie van extreem rechts.
@Paul
.
"Het is niet mogenlijk de wil van het volk direct terug te herkennen in wat die boeven doen"
.
Misschien moet je eens ophouden te denken dat jou duiding van belangen overeenkomt met de duiding van belangen voor degene waar je van zegt dat je voor op komt.
.
Jou arbeiders hebben immers Trump gekozen.
Zoals ook hier jou arbeiders overeenkomen met dat deel van de middenklasse dat bovengemiddeld fascistisch stemt.
.
En je snapt niet dat een president gezien het een persoon, hoeveel macht ie ook vergaart, nooit de algemene wil democratisch zou kunnen vertegenwoordigen.
In een biggen stal kan je alleen voor varkens kiezen. Het idee dat als men maar stemt het een democratie is klopt helemaal niet.
@paul
.
Wat een dedain paul, dat jij wel maar de stemmers op trump niet wisten waarop ze stemden.
.
En dat jij het denken voor ze doet.
.
Goed geschreven. Minstens zo beangstigend vind ik dat de aanhangers van de PVV en FvD hier in Nederland niet in willen zien dat hun "grote" leiders kwijlend achter deze fascist aanlopen. Trump bewondert openlijk Xi Jinping, een man die 14 miljoen Chinezen met ijzeren vuist regeert en Oeigoeren in werkkampen opsluit. Orban bewondert Trump en Wilders bewondert Orban én Trump. Kijk je naar Trump, dan moet je toch weten wie Wilders is....
Volgens mij vergeet u één of twee Chinezen bij uw telling van maar 14 miljoen...
@ Frsou12:
"14 miljoen Chinezen"?
Dit moet je met 100 vermenigvuldigen, en dat wordt dan dus: 1,4 miljard.
Bravo, prima beschrijving. Volgende onderwerp: waarom reageert de EU zo stilletjes, zwak en onduidelijk?
Het zal toch niet zijn dat het Brusselse dorp óók wel goed belegd brood ziet in deze MAGA-cult?
@ IkHelpJeWelEven
Jij schrijft: Volgende onderwerp: waarom reageert de EU zo stilletjes, zwak en onduidelijk?
Omdat dit niet het probleem is van de EU. Ook ten aanzien van Polen en Hongarije is de EU zeer behoedzaam. Het werkelijke bestuurs primaat ligt nog steeds bij de natiestaten. De EU kan intern en extern pas wat doen als tussen de staten overeenstemming is. Wat de bestuurders in Brussel dus doen is theedrinken en hier de boel bij elkaar houden en voorzichtig de koers verleggen naar een meer autonoom Europa. Meer kan men, mag men en wil men niet doen. En dat is prima.
Waarom reageert de EU zo stilletjes, zwak en onduidelijk?
Dat is niet zo moeilijk te beantwoorden. Omdat rechts al tientallen jaren een meerderheid heeft in de EU, en nu is extreem rechts er ook nog eens bij gekomen.
Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.
Dit komt allemaal doordat door polarisatie de executive branch de afgelopen 20 jaar meer en meer macht heeft gekregen. Momenteel is de president net een koning daardoor.
@Plain
.
"door polarisatie "
.
Nee. Niet door polarisatie maar door rechtsextremisme.
Duidelijk is echter waarom jij het stelling nemen tegen rechtsextremisme polarisatie noemt.
.
"Momenteel is de president net een koning daardoor."
.,
Als je dat vervelend had gevonden had je het verzet daartegen geen polarisatie genoemd.