ZEMBLA: Consumenten misleid door stempel ... Jaarlijks 4 miljard euro aan eetbaar voedsel onnodig weggegooid
Nederland en België zitten in de top van Europa als het gaat om voedselverspilling. Gemiddeld gooien we jaarlijks zo’n 44 kilo aan voedsel weg dat goed voor zo’n 4 miljard euro. Dat is ongeveer 9 procent van het voedsel dat we in huis halen. De onduidelijkheid over de houdbaarheidsdatum op de producten is een belangrijke reden waarom we voedsel weggooien onthult Zembla vanavond.
Meer dan de helft van de mensen weet het verschil niet tussen ‘te gebruiken tot’ voor bederfelijke waar en ‘tenminste houdbaar tot’ voor minder bederfelijke spullen. Daarom verdwijnt veel goed voedsel in de prullenbak. Het Voedingscentrum pleit er voor om op bepaalde producten geen houdbaarheidsdatum meer te vermelden. Zoals bijvoorbeeld op pasta, rijst en meel. Deze producten zijn veel langer houdbaar dan op de verpakking staat.
De regering gaat de houdbaarheidsdata op verpakkingen onderzoeken en kijken of deze versoepelt kunnen worden of zelfs helemaal afgeschaft. GroenLinks-Kamerlid Arjan El Fassed had hiertoe een motie ingediend die dinsdag steun kreeg van een Kamermeerderheid.
El Fassed: “Het terugdringen van voedselverspilling is effectiever dan het verder opvoeren van de voedselproductie om de schaarste aan te pakken. De ‘Ten minste houdbaar tot’-termijn is daar debet aan. Voedsel wordt vaak ten onrechte weggegooid, dat leidt tot onnodige verspilling, vooral bij bedrijven en supermarkten.”
Voedselproducenten mogen nu zelf bepalen welke houdbaarheidsdatum zij op voedsel zetten. Daarover moeten ze wel rapporteren bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit maar die controleert de datums maar steekproefsgewijs op het criterium of het voedsel nuttigen na de datum een gevaar voor de gezondheid oplevert.
Het weggegooide voedsel is zo enorm dat er in Nederland groepen mensen zijn die volledig van dit goede voedsel kunnen leven. Deze zogenoemde dumpsterdivers leven uit protest volledig van dit ‘afval’. Zij halen hun dagelijkse kost uit de vuilnisbak van de lokale supermarkt omdat ze het niet eens zijn met het huidige consumptiegedrag. Voedselverspilling vinden zij ongehoord. In ZEMBLA zien we vanavond een groep Utrechtse dumpsterdivers, die dagelijks hun kost uit de containers halen. De opbrengst is opmerkelijk.