Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De oneerlijkheid van het pensioenstelsel

  •  
11-05-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
25252 keer bekeken
  •  
ANP-494658779

De huidige Regeling Vervroegd Uittreden(RVU) voor werknemers die eerder met pensioen willen gaan eindigt op 31 december 2025. Werkgeversorganisaties en vakbonden zitten nog niet op één lijn over dit onderwerp. Vakbond FNV heeft aangekondigd er zelfs over te willen staken.

Sinds het, door velen bejubelde en door andere pensioendeelnemers zwaar verguisde, bereikte Pensioenakkoord uit 2019 weet elke pensioengerechtigde inmiddels wat de gevolgen van dat akkoord zijn geweest. Een onder grote tijdsdruk en vooral zware politieke druk van het laatste kabinet Rutte letterlijk door het parlement gejaagde nieuwe pensioenwet. Welke de gemoederen nog dagelijks in beweging brengt.

De harde werkelijkheid voor pensioengerechtigde werknemers in de laagste inkomenscategorieën laat goed zien dat die groep feitelijk jaren korter van hun pensioen kan genieten in vergelijking met hogere inkomenscategorieën. Voor iedereen een waarheid als een koe.

In ons economisch systeem wordt een hogere opleiding nog steeds beter beloond dan een lagere beroepsopleiding. Qua beloningsstructuur wordt vakmanschap in essentiële beroepen, welke onze samenleving als geheel draaiende houdt, financieel minder gewaardeerd.

Zolang de beloningsstructuur direct gekoppeld blijft aan een hogere opleidingsgraad en de toegevoegde waarde van een werknemer aan onze  economie zal dat niet veranderen. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom een medewerker met een hoog kennisniveau die bij de chipproducent ASML werkt véél meer verdient dan een werknemer in de zorg, bij de politie, bouwbedrijf of een ander beroep waarvoor met een lagere scholing kan worden volstaan.

In ons economisch en sociaal stelsel zijn de laagste opleidingsniveaus en inkomenscategorieën altijd de klos. De vraag rijst dan ook of hen niet door werkgevers- en werknemersbonden en de overheid een worst wordt voorgehouden? Zit de oplossing om langer en gezonder van hun pensioen te kunnen genieten niet gewoon in het veel beter doen organiseren van zwaar en essentieel werk en vooral het beter doen betalen ervan?

Het probleem van te kort kunnen genieten van pensioen omdat het beroep te zwaar is geweest en de gezondheid te slecht vanwege dit langdurig zware werk reikt véél verder dan enkel het oplossen van een los eindje van het in 2019 gesloten Pensioenakkoord.

Hoogste tijd om de arbeidsomstandigheden en beloningsstructuur van ons economisch en sociaal systeem kritisch tegen het licht te houden en meer duurzaam te maken zodat ook de lager opgeleide werknemers een goed pensioenperspectief in al zijn aspecten kan verkrijgen.

Nu de laaggeletterdheid in Nederland schrikbarend blijft toenemen zal de groep met lage opleidingsniveaus en inkomens alleen maar groter worden. Dan redt je het niet met alleen een op papier leuke regeling over vroegpensioen.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

adriek
adriek
12 mei 2024 - 6:24
De statistieken laten zien dat de mannen in mijn familie tussen 67 en 72 jaar overlijden. Ik ben goed opgeleid en heb een redelijk inkomen maar de kans is groot dat ik niet heel lang van mijn pensioen zal kunnen genieten. Waarom zou wel rekening gehouden moeten worden met de statistische gemiddelden van bepaalde beroepsgroepen, en niet met andere factoren zoals woonomgeving, genetische invloeden enzovoorts? Maar je zou ook eet- en leefgewoonten (gewicht, roken, sporten) mee moeten tellen in de leeftijdsverwachting... Je kunt dit niet 'eerlijk' doen: elke vorm van aanpassen op een bepaalde groep is een vorm van cherrypicken.
Norman ledenoer
Norman ledenoer
12 mei 2024 - 5:47
Ik ben het niet helemaal eens met dit artikel, ik heb 45 jaar een niet zwaar beroep gehad ik heb 45 jaar achter een buro gezeten. Ondanks ik regelmatig sport groeide ik dicht. Op aanraden van een dokter heb ik een maag verkleining gekregen anders had ik volgens hem de 65 niet gehaald. Bewegende beroepen hoeven niet altijd ongezonder te zijn mits goed begeleid en ondersteund. Ik denk dat de totale levensstijl van belang is en die verschild nog al eens tussen laag en hoog opgeleide werknemers.
De Wouwelaar
De Wouwelaar
11 mei 2024 - 17:52
Ik ben nog jong. Ik ben er redelijk van overtuigd dat er voor mij door of financiële crisis of door oorlog geen cent in de pensioenpot zal zitten. Het nieuwe stelsel schijnt een goed begin te zijn, de prognose is circa 10% verlies ten opzichte van het oude stelsel.
1 Reactie
adriek
adriek12 mei 2024 - 6:28
Die tien procent is geen verlies maar juist winst voor de pensioenverzekeraars en de beleggers die er voor werken. En het is natuurlijk volkomen logisch dat u en ik voor deze dienstverlening (flink) betalen. Beleggers en managers hebben tenslotte een zwaar beroep met veel stress en lopen veel risico op gezondheidsschade door de vrijmibo, te snel rijden in hun leaseauto, cocaïnegebruik... Die mensen verdienen hun topsalaris omdat ze zich volledig inzetten.
Pater
Pater
11 mei 2024 - 15:10
Loongebouw moet zeker heringericht worden ten gunste van de zware beroepen, waar ik verpleging/verzorging, onderwijs en politie bij meereken. Zware beroepen moeten ook eerder toegang krijgen tot het pensioen. Het is onzin dat dat niet te bepalen zou zijn, meerdere landen hebben dat al ingevoerd.
5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2024 - 16:53
@ Pater Jij schrijft: waar ik verpleging/verzorging, onderwijs en politie bij meereken. En die beroepen worden nu te laag betaald? Omdat het pensioen eerder in moet gaan? En wie gaan dan solidair zijn met deze zware beroepen? En waarom? De schrijver had al een vaag verhaal. Dat van jou mist alle onderbouwing.
adriek
adriek12 mei 2024 - 6:30
Aangezien een zittend beroep aantoonbaar ongezond is ('zitten is het nieuwe roken') moeten alle zittende beroepen ook als zwaar aangemerkt worden.
DaanOuwens
DaanOuwens12 mei 2024 - 9:30
@ adriek Met een beetje goede wil kan je een eindeloze lijst maken https://nl.indeed.com/carrieregids/baan-vinden/beroepen-met-hoge-werkdruk Top 5 is hier. koks, artsen, juristen, managers zakelijke en administratieve dienstverlening, leerkrachten in het basisonderwijs
Markzelluf
Markzelluf12 mei 2024 - 10:12
Helemaal eens, Daan
adriek
adriek12 mei 2024 - 12:04
@DaanOuwens dat is precies wat ik bedoel. Bijna elk beroep is, of kan zwaar zijn. De verhoging van de pensioenleeftijd naar 67+ was een onverstandig besluit en de eerste sporen - in sterke groei van het aantal arbeidsongeschikten - worden inmiddels zichtbaar in de statistieken.
agnar123
agnar123
11 mei 2024 - 13:42
Als het minimumloon naar (bijv.) 16 euro zou gaan, wordt veel lage lonen arbeid in Nederland onbetaalbaar. Bedrijven die daar op steunen, zouden uit Nederland verdwijnen. Is dit erg? Of onvermijdelijk? Huisvestingskosten in Nederland zijn extreem hoog. Nederland is eigenlijk een stadsstaat en geen land. Nederland in zijn geheel lijkt meer op New York city dan op Polen of Frankrijk. Misschien moet de regering duidelijk kiezen voor een veel hoger minimumloon en een economie die gebaseerd is op hoge kennis en ontwikkeling. Dat trekt automatisch de andere lonen omhoog.
5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2024 - 17:00
@ agnar123 Jij schrijft: Misschien moet de regering duidelijk kiezen voor een veel hoger minimumloon en een economie die gebaseerd is op hoge kennis en ontwikkeling. Da kan. Onder andere de Brainport regio kreeg langs die manier van denken vanaf 2006 vorm. Het levert 2 fundamentele zaken op. 1. De vraag naar mensen met een hoge kwalificatie kan niet lokaal ingevuld worden. 2. Er blijven wel banen op op lager niveau maar niet voldoende om voor 50% van de autochtone bevolking werkgelegenheid te bieden. Ik ben het niet geheel met je oneens maar hier liggen twee onoplosbare problemen voor het beleid dat je suggereert.
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2024 - 17:40
Wanneer de vraag naar mensen met hoge kwalificaties enkel kan worden vervuld door buitenlandse werknemers aan te trekken wordt de vraag of er alles op alles moet worden gezet om dit soort bedrijven te faciliteren legitiem. Ik zie ook de schaarse open ruimte al weer verdwijnen onder ruimopgezette villawijken en golfterreinen.
DanielleDefoe
DanielleDefoe11 mei 2024 - 17:47
Nederland is een peri-urbane staat aan het worden. Eeen combinatie van het slechtste van 2 uitersten
adriek
adriek12 mei 2024 - 6:45
Die hoogopgeleiden moeten we voor een flink deel in het buitenland halen met als gevolg dat een flink deel van de hoge loonkosten naar datzelfde buitenland verdwijnen. Veelal onbelast.
Robbin_T
Robbin_T12 mei 2024 - 10:38
Steeds slechter kunnen lezen en schrijven maar wel een hoger loon eisen. Succes.
DaanOuwens
DaanOuwens
11 mei 2024 - 13:17
Wat de schrijver impliciet suggereert is dat er geen relatie moet zijn tussen de opbrengst van arbeid en het salaris. Eigenlijk moet iedereen ongeacht functie hetzelfde salaris krijgen. Er zullen vast mensen zijn die blij worden van een dergelijke egalitaire samenleving maar heel veel niet. Ik denk zelfs een grote meerderheid. Een econoom die dat aspect van zijn ideeën niet benoemd is niet helemaal bij de les. Verder neemt het aandeel laagopgeleiden niet toe. Dat is en was altijd al een grote groep. De omvang is nogal afhankelijk van de definitie. Maar de groep mensen die niet minimaal kwalificatie niveau 2 heeft is klein. En betere vraag is of er voor iedereen ongeacht kennis en vaardigheden een baan is en of die baan er wel moet zijn. Als ik dit stukje lees roept het bij mij veel meer vragen op dan de schrijver beantwoordt. Ik denk niet dat mensen met zware beroepen veel opschieten met zijn suggesties.
2 Reacties
Pater
Pater11 mei 2024 - 15:07
Inokiciet suggereren, vager kan het niet. Het is dan ook een fantasie van Ouwens dat Kerstholt hetzelfde salaris voor iedereen wil. Wel pleit hij voor een herschikking van het loongebouw, richting hoger loon voor de zware beroepen. Daar ben ik het 100% mee eens. Opleiding telt te zwaar.
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2024 - 16:38
@ Pater Jij schrijft: Wel pleit hij voor een herschikking van het loongebouw, richting hoger loon voor de zware beroepen. Daar ben ik het 100% mee eens. Opleiding telt te zwaar. Veel dommer dan dit kan niet. 1. In alle CAO wordt het loon niet alleen op basis van de opleiding bepaald. 2. In alle CAO-s wordt de lichamelijke belasting meegewogen in het salaris. 3. Het is helemaal niet duidelijk wat wel of niet een zwaar beroep is. 4. Ook voor zware beroepen geldt dat de salarisruimte wordt bepaald door de opbrengst van de geleverde arbeid. En ik kan deze lijst eindeloos uitbreiden. Maar jij beweert dat je het licht hebt gezien. Verder schrijft Kerstholt: Zolang de beloningsstructuur direct gekoppeld blijft aan een hogere opleidingsgraad en de toegevoegde waarde van een werknemer aan onze economie zal dat niet veranderen. Dat staat dus: de toegevoegde waarde van een werknemer aan onze economie zal dat niet veranderen.
Hikkm
Hikkm
11 mei 2024 - 11:32
Wat de oplichters die dit pensioen stelsel hebben of willen doorvoeren is nog ruimte in Ukraine als kanonnenvlees.
Gio Servas
Gio Servas
11 mei 2024 - 10:30
Het is natuurlijk onzin wat er staat. Agenten kunnen prima doorwerken tot 68 jaar, echter wel in een andere functie (en dat geldt eigenlijk voor iedereen). Veel mensen hebben een onschatbare kennis en ervaring en wat is er mooier dan hier gebruik van te maken. Door bijvoorbeeld deze mensen lessen te laten geven zodat jongeren voordeel halen van de ervaring. Zo werkte het vroeger ook. Een soldaat die te oud was om te vechten werd een trainer. Deze komt dan ook niet meer in gevaar en dit kan met vele beroepen. Het mes snijdt meteen aan 2 kanten. Te veel opleidingen zijn theoretisch en door mensen met praktijkervaring trainingen te laten geven wwordt dat nivo een stuk hoger. De ouderen zelf kunnen zonder gevaar voor lijf en leden gewoon doorwerken waardoor pensioenen e.d. betaalbaar blijven.
5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2024 - 13:11
@ Gio Servas Jij schrijft: Veel mensen hebben een onschatbare kennis en ervaring en wat is er mooier dan hier gebruik van te maken. Door bijvoorbeeld deze mensen lessen te laten geven zodat jongeren voordeel halen van de ervaring. De schrijver heeft inderdaad onzin opgeschreven, maar jij doet dat ook. Dat doorwerken in een andere functie kan namelijk vaak niet. Iemand moet daarvoor de vaardigheden en kennis in huis hebben. En zeker als die kennis overgedragen moet worden aan jongeren. Veel ouderen snappen daar helemaal niets van. Dat het vroeger wel zo ging komt omdat innovaties en sociale veranderingen 70 jaar geleden veel minder snel plaatvonden als nu. Nu is specialistische kennis van enkele jaren gedateerd en zijn veel oudere werknemers helemaal niet in staat jongeren te coachen. Mensen die willen blijven werken en in beginsel is dat goed. Zullen vooral moeten zorgen dat ze zelf bij blijven.
Mathijsco
Mathijsco11 mei 2024 - 16:02
In beginsel eens, maar verplichte component ( doorwerken tot 68) moet eruit. Die wordt in de praktijk namelijk maar wat vaak misbruikt door allerlei (sociaal) liberalen om mensen pootje te lichten en te tornen aan hun pensioenopbouw.
Mathijsco
Mathijsco11 mei 2024 - 16:05
@DaanOuwens, Ik vind jou een systeemdenker, en niet op een positieve manier.
DaanOuwens
DaanOuwens11 mei 2024 - 17:03
@ Mathijsco Jij schrijft: Ik vind jou een systeemdenker, en niet op een positieve manier. Als jij iemand negatief kwalificeert is het geen racist, geen fascist, discrimineert iemand niet, verspreid iemand geen leugens, schrijft iemand geen beledigende teksten, verspreid iemand geen haat en is iemand niet al te dom. Dus als jij mijn een negatieve kwalificatie geeft ben ik zeer tevreden.
adriek
adriek12 mei 2024 - 7:04
Mensen omscholen boven een bepaalde leeftijd. Prachtige droom. Al dertig jaar. Probeer als (bijvoorbeeld) 55+ vrachtwagenchauffeur of metselaar maar een kantoorbaan te vinden. Liefst niet op een tijdelijk contract, en met een (beginners!) salaris dat niet al te veel lager is dan je gewend was. Hoeveel trainers zijn er nodig om honderd soldaten te trainen (die allemaal ongeveer tegelijk op een leeftijd komen dat ze niet meer kunnen soldaten...) Theorielessen zijn noodzakelijk: je wilt dat een cv monteur begrijpt wat het verschil tussen aanvoer en retour is, of tussen een 15mm koperen leiding waar gas of juist water door stroomt, en waarom afvoeren 'op afschot ' moeten liggen. En zo werkt het in heel veel theoretische beroepen. Heeft een ervaren vrachtwagenchauffeur genoeg inzicht in logistiek om een vloot aan te sturen?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor