Als de Russen een tactisch kernwapen gebruiken tijdens een race met Max Verstappen, zullen de luisteraars van NPO Radio 1 dit pas vernemen nadat dit idool is gefinisht. Je hebt zelfs kans dat de nabespreking voorgaat. Zo althans ziet in de praktijk het redactioneel beleid eruit van Klaske Tameling, netcoördinator van NPO Radio 1, de nieuws- en sportzender. Zij heeft dat niet van zichzelf. Haar voorganger Laurens Borst – broer van Hugo – is er al mee begonnen.
Ongetwijfeld doet het primaat van de sport miljoenen genoegen, maar bij minstens zoveel belastingbetalers leidt dit tot ergernis. Zo werd deze zondag de radioversie van Vroege Vogels zonder meer geschrapt, omdat aan de andere kant van de wereld Max Verstappen wegens regen niet op het geplande tijdstip kon starten.
Sportverslaggeving is zeker een taak voor de publieke omroep. In 2020 was niet minder dan 29% van de bevolking aangesloten bij een sportclub. We hebben het hier niet over supporters of liefhebbers maar over actieve deelnemers. Dat rechtvaardigt het oprichten van een specifieke sportzender die 24 uur per etmaal in de lucht is met reportages en achtergrondverhalen. Zo ontstaat er ook meer ruimte voor sporten die niet meteen de emoties van miljoenen gaande houden. NPO 1 wordt dan uitsluitend een praatzender voor nieuws, actualiteiten, achtergronden en discussie.
Waarom geen commerciële sportzender zoals het Italiaanse Radio Sportiva? De sport zelf is al zo in de greep van sponsors en commercie dat de berichtgeving daarvan vrij moet blijven. Daar hebben de miljoenen sporters en hun fans recht op. Sport is namelijk geen bijzaak. Het is een belangrijk onderdeel van het leven. Daarom heeft de Italiaanse publieke omroep Rai in 2018 ook een eigen sportzender in het leven geroepen.
Iedereen blij als de sport zijn eigen locatie krijgt binnen de publieke omroep. Niet alleen de sportliefhebbers, maar juist ook de medeburgers die liever naar iets anders luisteren.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.