Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De meest voor de hand liggende klimaatmaatregel wordt genegeerd

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
166 keer bekeken
  •  
36857281801_f2f716a1f0_z
Terwijl de wereld in rap tempo overhit raakt, met catastrofale gevolgen voor mens en dier, zoeken overheden naarstig naar maatregelen om de uitstoot van broeikasgassen te beperken en dit proces af te remmen. Toch wordt de meest voor de hand liggende maatregel daarbij vaak genegeerd. Dat stellen internationale klimaatwetenschappers en -activisten vandaag in de Guardian.
Zij pleiten voor het herstel van natuurlijke bossen en kustlijnen, waardoor zowel klimaatopwarming als het uitsterven van diersoorten kan worden afgeremd. Planten en bomen zuiveren koolstofdioxide uit de lucht en bieden daarnaast een noodzakelijke leefomgeving voor dieren. Onder het manifest staan vele handtekeningen, waaronder die van klimaatprotestleider Greta Thunberg, klimaatwetenschapper Professor Michael Mann en schrijvers als Margaret Atwood, Naomi Klein, George Monbiot en Philip Pullman. Zij schrijven:
"De wereld staat voor twee existentiële crises, die zich met angstaanjagende snelheid ontwikkelen: de afbraak van het klimaat en de afbraak van het ecosysteem. Beiden worden niet beantwoord met de urgentie die nodig is om te voorkomen dat de systemen die leven op aarde mogelijk maken volledig imploderen. Wij pleiten voor een hoopgevende maar verwaarloosde aanpak die klimaatchaos bestrijdt en de levende wereld beschermt: natuurlijke klimaatoplossingen. Het verdedigen van de levende wereld en het verdedigen van het klimaat zijn, in veel gevallen, hetzelfde."
De groep benadrukt dat nutuurlijke klimaatoplossing geen alternatief zijn op het verminderen van de uitstoot door energieverbruik, transport en veehouderij. Beiden zijn nodig.
Uit onderzoek blijkt dat ongeveer een derde van de broeikasgasreductie die nodig is voor de doelstellingen van 2030, bereikt kan worden door het herstel van natuurlijke leefomgevingen. Toch trekken dergelijke oplossingen tot nu toe slechts 2,5 procent van de klimaatinvesteringen.
Het herstel van bossen, vooral die in tropische gebieden waar regenwoud gekapt werd en wordt ten gunste van veehouderij, palmolieplantages en houtkap, zou een gigantische impact kunnen hebben. De groep tekent daarbij aan dat de belangen van de wereldvoedselvoorziening en de lokale bevolking niet uit het oog mogen worden verloren. Ook dieren kunnen een belangrijke rol spelen bij het herstel. Een grotere olifanten- en neushoornpopulatie in Afrika en Azië helpt met de verspreiding van boomzaadjes die een hoge hoeveelheid koolstofdioxide kunnen omzetten. Een terugkeer van de wolf in Noordelijke gebieden zorgt ervoor dat er minder planten verdwijnen door grootgrazers als elanden.
De grootste impact is echter te behalen in het herstel van begroeide kustgebieden zoals mangroves, zoutmoerassen en zeebedden, die ook mensen in kustgebieden beschermen tegen stormschade. Deze gebieden halen 40 keer zo snel koolstofdioxide uit de lucht als tropische regenwouden. Ook het behoud van veengebieden is belangrijk, omdat er een derde van alle bodemkoolstof wordt opgeslagen, terwijl zij slechts 3 procent van het aardoppervlak beslaan.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.