Het leek wel een soort eerste voorbereiding op een andere manier van leven voor ons allemaal.
Wacht even. Zei hij dat nou echt? Klaas Knot zei het echt, open en bloot in Buitenhof. De Nederlandsche Bank staan zware verliezen te wachten, negen miljard in de komende drie jaar. Hij heeft al een brief aan minister van Financiën Sigrid Kaag geschreven met een schreeuw om hulp. De president van onze centrale bank had net uitgelegd dat de overheid niet al te roekeloos moest zijn met hulp aan mensen die door de crisis van nu kopje onder dreigden te gaan en zich diende te beperken tot wie echt steun nodig had. Hij voegde daaraan toe dat de renteverhogingen van de ECB – waar hij helemaal achter staat – bijdroegen tot een recessie. Ja, dan gingen bedrijven failliet. Dan kwamen mensen op straat te staan. Persoonlijke drama's allemaal. Jammer maar helaas.
Om zijn eigen Nederlandsche Bank maakte hij zich minder druk. Geen wonder: die is misschien niet te groot maar wel te belangrijk om kopje onder te gaan. Dan verliest het het hele financiële stelsel zijn stabiliteit. Kennelijk vreesde hij ook niet voor zijn baantje.
Het is wel schokkend, zulke verliezen. DeNederlandsche Bank spreekt op zijn website sussende taal over deze crisis maar die stellen niet gerust.
Daarna verscheen in Buitenhof admiraal Rob Bauer, nu de hoogste militaire baas van de NAVO. Hij stelde vast dat de Europese oorlogsindustrie niet aan de vraag kan voldoen en dat grote investeringen nodig zijn om productie en voorraadvorming aan wapentuig weer op peil te brengen. Dat is noodzakelijk. Anders wint Poetin de oorlog tóch, te beginnen in Oekraïne dat dan onvoldoende hardware krijgt om de strijd vol te houden. De admiraal keek daarbij naar de pensioenfondsen, waarvan vele zich het afgelopen decennium van investeren in wapenfabricage hebben afgewend. Met andere woorden: om de verdediging op peil te brengen stelt hij iets voor dat maar al te vaak ontaardt in een greep uit de pensioenkassen.
Dat was nog niet alles. Volgens Bauer valt er waarschijnlijk niet aan een oorlogseconomie te ontkomen. Dan krijgt de productie van wapens prioriteit boven die van andere artikelen. "Fietsen", suggereerde Twan Huys. Dat wilde Bauer niet bevestigen "want dan stonden maandag de fietsenfabrieken in de krant". Wellicht dacht hij eerder aan chips. Of aan computers voor de burgerij, waarvan de import dan een lagere prioriteit krijgt want die dingen komen allemaal uit Oost-Azië.
Het was alles bij elkaar de meest verontrustende uitzending van Buitenhof ooit. Het leek wel een soort eerste voorbereiding op een andere manier van leven voor ons allemaal.
Bekijk de hele uitzending van Buitenhof hier.
Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin.
Beluister Het Geheugenpaleis, de podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis.