Balletje-balletje met de pensioenen van buschauffeurs en andere hocus pocus
En plotseling was daar de loondeal voor het overheidspersoneel. Maar waar toverde Rutte die centen ineens vandaan? FNV-vicevoorzitter Ruud Kuin geeft een inkijkje in de hoge hoed van Rutte.
5% loonsverhoging voor douaniers, docenten, militairen en politie. Dat lijkt mooi, totdat je kijkt waar dat geld vandaan komt. Want als je goed oplet, zie je dat deze deal het kabinet eigenlijk maar 0,85 % loonsverhoging per jaar kost.
Om 600.000 overheidsmedewerkers een loonsverhoging te geven, wordt namelijk ingegrepen in de pensioenen van 2,8 miljoen mensen. Dat zijn gepensioneerden én mensen die pensioen opbouwen bij pensioenfonds ABP, maar niet onder de betrokken overheidscao’s vallen. “Waarom moet ik pensioen inleveren? Daar staat voor mij niet eens een loonsverhoging tegenover” , vroeg een buschauffeur mij laatst. De FNV heeft daar maar één antwoord op: deze deal deugt niet. We moeten alles op alles zetten om betere afspraken te maken over loon, pensioen en het tegengaan van de doorgeslagen flex.
De loonsverhoging en de rookmachine Want laten we nog even kijken naar de loonsverhoging. Het kabinet hult die niet voor niets in een dikke rookwolk. Wat er niet bij wordt gezegd is dat een groot deel van de loonsverhoging wordt betaald met pensioengeld (ruim 2 procent). Dat leidt tot een lagere pensioenpremie (van afgerond 20 naar 17 procent). En met pensioenen werkt het heel simpel: als je er 15 procent minder in stopt, dan komt er uiteindelijk ook 15 procent minder uit.
Bedenk ook dat de lagere premie-inkomsten voor het ABP de kans vergroten dat pensioenen niet worden aangepast aan de koopkracht. Vooral voor de jonge docenten, politieagenten en gevangenismedewerkers pakt deze truc slecht uit. Zij kunnen nu misschien een extra pak koffie kopen, maar moeten straks de auto wegdoen. Of anders gezegd: om hetzelfde pensioen te kunnen behalen, moeten jongeren straks 2 jaar langer doorwerken boven de AOW-leeftijdsverhoging die al is doorgevoerd – maar daar hoor je Rutte niet over, die zet gewoon de rookmachine aan.
De zaagtruc en het halve akkoord Het kabinet heeft de loondeal vlak voor de vakantie gesloten. De andere vakbonden zijn onder druk gezet om bij het kruisje te tekenen, omdat het kabinet de ‘loonsverhoging’ vier weken later zou laten verdwijnen. Dat is chantage. En waar het kabinet Rutte in verkennende gesprekken bereid bleek om de doorgeslagen flex aan te pakken, is dat in het akkoord ineens verdwenen. Weggezaagd! En wat overblijft is een half akkoord.
Met deze deal leeft Rutte dubbel op de pof. Er wordt niet alleen pensioengeld van werknemers uitgegeven aan boodschappen voor nu, het kabinet int door deze deal een hele hoop belastinggeld dat eigenlijk voor de toekomst bestemd is. Dat zit zo: over je pensioenpremie betaal je geen belasting, maar wel over je loon. Door de forse verlaging van de pensioenpremie, gaat iedereen die bij ABP pensioen opbouwt over een groter deel van het inkomen belasting betalen. En omdat het om de lonen gaat van enorm veel mensen, vloeien er – hocus pocus pas! – zomaar honderden miljoenen euro’s extra in de staatskas. Zo wordt de loonsverhoging niet alleen deels betaald met pensioengeld, maar ook uit de extra belastingopbrengsten die het kabinet ontvangt. Ofwel: het kabinet wil nu rekeningen betalen met geld dat we later hard nodig hebben, bijvoorbeeld voor de zorg.
De FNV zegt: geen trucs met de kwaliteit van de overheid! Politiemedewerkers, douaniers, onderwijzers, militairen, belastingmedewerkers en al die andere overheidswerkers verdienen respect voor hun werk. Dus: meer koopkracht en afspraken over echte banen!