“Leeuwinnen, waarom noemen ze hen nou weer leeuwinnen? De mannen noemen we toch ook geen leeuwen?”
Woensdag moeten de Leeuwinnen langs de Zweedse Blauwgelen om straks in de finale tegenover Team USA te staan. Of tegenover de Engelsen, dat is als ik dit schrijf nog niet duidelijk. De laatste optie kan nog wel eens voor verwarring zorgen want de bijnaam van het Engelse team is ook al leeuwinnen: Lionesses. Net als trouwens de Bulgaren en de Noord Macedoniërs (Rode Leeuwinnen).
Een vriendin van me ergerde zich dood aan de benaming. “Leeuwinnen, waarom noemen ze hen nou weer leeuwinnen? De mannen noemen we toch ook geen leeuwen?” Nee, dat is zo. Het Oranje mannenteam is de Leeuw. Of liever gezegd, ze symboliseren de Nederlandse leeuw, zoals duidelijk wordt uit het lijflied:
Hup, Holland hupLaat de leeuw niet in z’n hempie staanHup, Holland hupTrek het beessie geen pantoffels aan
Dus waarom zijn de mannen de leeuw en de vrouwen plots de leeuwinnen? Is het omdat een leeuw er in de natuur een min of meer solitair bestaan op nahoudt of met een hele zwik leeuwinnen samenleeft? Of is het allemaal niet zo biologisch?
Ze heten nog niet zo lang Leeuwinnen. Op de site van de KNVB zie ik de naam voor het eerst in 2017 opduiken. Daarvoor heetten ze gewoon de Oranjevrouwen.
Ineens schoot me iets te binnen. Ik herinnerde me dat bij het EK voor mannen in 2012 de Rotterdamse cabaretgroep Borrelnootjez een hit scoorde. Allez Allez Hup Hup! Oranje Hup! heette die met daarin de pakkende frase: Laat de leeuwen nu maar los.
Dat verbaasde me toen. Waarom was de leeuw ineens meervoud geworden? Wel, Borrelnootjez heeft Marokkaanse roots en de bijnaam van het nationale team van Marokko luidt ‘Leeuwen van de Atlas’. Het Marokkaanse vrouwenelftal heet, je raadt het al, ‘Leeuwinnen van de Atlas’.
Misschien komt de bijnaam van het Oranje Vrouwenteam via een omweg, dat Rotterdamse liedje, dus daarvandaan. De overeenkomst is er in ieder geval. Zo zie je maar weer, sport bevordert integratie.