De problemen van links liggen dieper. Een enkel electorale tactiek lost deze problemen niet op
Op de pagina “Opinie en debat” in de Volkskrant van 23 maart j.l. houdt oud-SP-Europarlementariër Erik Meijer een vurig pleidooi voor een linkse fusiepartij. Na de denderende verkiezingsnederlaag van links op 17 maart lijkt dat logisch maar het is, met zijn volledige focus op electorale processen en regeringsdeelname, slechts een illusie. De problemen van links liggen namelijk dieper. Een enkel electorale tactiek lost deze problemen niet op.
In zijn betoog begint Meijer met de stelling: “Bijeenbrengen van verschillende doelgroepen voor één gemeenschappelijke toekomstvisie was lang de kracht van links”. Het is leuk dit zo te stellen, maar is het ook waar? Is er sprake van een gemeenschappelijke toekomstvisie? En als er sprake is van fusiepartijen, hoe komt die gemeenschappelijkheid tot stand?
Het statutaire doel van de PvdA ligt vast in haar beginselen. In 3.4 van de beginselen wordt dit kort samengevat tot de toekomstvisie van “Een beschaafd kapitalisme”. Het statutaire doel van GroenLinks is het bedrijven van GroenLinkse politiek, wat uitgewerkt wordt in haar programma’s. Bij de SP is het statutaire doel “Het verwezenlijken van een socialistische maatschappij”. PvdD komt op voor de belangen van dieren en BIJ1 komt op voor het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de grondwet, het bevorderen van radicale gelijkwaardigheid en economische rechtvaardigheid. Eenieder kan hieruit zijn of haar ideale “gemeenschappelijke” toekomstvisie destilleren, maar dat is dan vooral zijn of haar toekomstvisie, geen gemeenschappelijke. Want “beschaafd kapitalisme”, in welke vorm dan ook, is uiteindelijk als toekomstvisie iets wezenlijks anders dan een “socialistische maatschappij”.
Hoe Meijer de gemeenschappelijke toekomstvisie ziet wordt niet geheel duidelijk, maar zijn stelling: “Zolang de politieke strijd niet gaat om alternatieven voor winstmaximalisatie, marktvrijheid, financieringstekorten en autoritair bedrijfsbestuur wordt door links denkende mensen D66 gezien als meest doelmatige partij”, doet vermoeden dat het eerder “beschaafd kapitalisme” is dan “het verwezenlijken van een socialistische maatschappij”. Meijer haalt de twee fusiepartijen PvdA en GroenLinks aan, maar welke kant ging de toekomstvisie op en was dat een succes? In beide gevallen verdween “het verwezenlijken van een socialistische maatschappij” als doelstelling. Bij de PvdA via de obsessie met meeregeren, bij GroenLinks door het te vervangen door “GroenLinkse politiek” en, de ene keer succesvoller dan de andere keer, gelikte marketing.
Meijer onderschat wat de gevolgen voor heel links zijn geweest van het meeregeren van de PvdA tussen 2012 en 2017. Het politiek geheugen van (het linkerdeel van) het electoraat blijkt toch niet zo kort als vaak wordt gedacht. Meeregeren door links staat voor veel mensen gelijk aan afbraakbeleid, mensen hebben er geen vertrouwen in. En daarmee kom ik op de diepere problemen die voor elk van de verschillende linkse partijen anders liggen. Bij onze eigen partij, de SP, is dat de aansluiting bij jonge mensen. Waar we in 2006 nog 30 zetels haalden bij de scholierenverkiezingen, was de uitslag onder 18-24 jarigen nu 2 zetels en onder 25-34 jarigen 6 zetels. Het is niet voor niets dat het conflict met onze jongerenorganisatie begon in oppositie tegen de hang naar regeringsdeelname. Voor veel jonge mensen zit er weinig licht tussen de SP, GroenLinks en de PvdA. Dat ROOD ondanks het conflict en het dichtdraaien van de geldkraan toch zo hard campagne heeft gevoerd voor de SP vervult me met trots. De geroyeerde leden van het Communistisch Platform behoorden in mijn afdeling tot de actiefste campaigners. Het is aan de SP om dit conflict te beëindigen.
Toch ben ik het met Meijer eens dat de linkse partijen meer moeten samenwerken. In campagnes voor een hoger minimumloon, tegen racisme en voor klimaatrechtvaardigheid. Hierbij zijn linkse partijgangers geen sta in de weg voor een snelle fusie, maar de ruggengraat van een linkse beweging die langzaam en geduldig weer het vertrouwen van mensen moet zien te winnen. Regeringsdeelname is geen doel op zichzelf, maar moet voortkomen uit een toekomstvisie. Die toekomstvisie verschilt onderling en daarom moeten we onderlinge discussie ook zeker niet uit de weg gaan. Een fusiepartij zou niet leiden tot het overstijgen van deze onderlinge verschillen. Eerder zou de politiek van de rechterzijde het nieuwe uitgangspunt worden van deze nieuwe partij, zoals gebeurde bij GroenLinks en PvdA. Gezamenlijk optrekken waar het kan maar met oog voor de onderlinge verschillen moet de basis zijn van het opbouwen van een links alternatief.
De haat en weerstand tegen de SP is omgekeerd evenredig met de inhoud. Die is er niet, het is een onsamenhangend epistel geworden.
Met zulke vrienden heeft "links" geen vijanden nodig en is de mogelijke fusie ver te zoeken.
Raymond, met je hele stuk bewijs je duidelijk, waarom een fusie zinloos is. Zo lang de PvdA aanhangers nog steeds rechtvaardigingen aan het verzinnen zijn om het regeren in 2012 goed te praten, staat jullie doelstelling : gereguleerde kapitalisme, nog overeind. Dat staat haaks op de SP en GL denkbeelden en standpunten.
Bedankt voor je uitleg dat mij overtuigt waarom een fusie onmogelijk is. De PvdA is niet links meer, maar neoliberaal. Hun beleid tussen 2012 en 2016 week niet af van het neoliberale partijen ervoor en erna. Hooguit is er verschil in wat ze nu zeggen, niet in wat ze deden.
Er bestaat helaas steeds minder rechts en links, het is verworden tot neoliberalisme en andersdenkenden. Onder de andersdenkenden kun je nu "links" plaatsen, net als extreem rechts en mogelijk sommige nieuwe partijen.
De neoliberalen regeren al 40 jaar en in die tijd is er een financien fethisjisme ontstaan, waarbij de kosten geminimaliseerd en gesocialiseerd worden. De baten geprivatiseerd en gemaximaliseerd voor een steeds kleinere groep.
Weer komt er één van de sp hier z’n doodsangsten uitstaan voor een fusie dat geopperd is door ene Meijer, wees maar niet bang, er komt geen vijandige overname, niemand gaat fuseren met de sp, bovendien gaan ze daar zelf over en aangezien Lilian Marijnissen te kennen heeft gegeven het cda en cu niet uit te sluiten hoeven we ons daar geen zorgen meer over te maken.
[In zijn betoog begint Meijer met de stelling: “Bijeenbrengen van verschillende doelgroepen voor één gemeenschappelijke toekomstvisie was lang de kracht van links”. Het is leuk dit zo te stellen, maar is het ook waar?]
Dat is zeker waar, heel veel stromingen vonden onderdak bij de pvda, waaronder gastarbeiders.
“Is er sprake van een gemeenschappelijke toekomstvisie?”
Vaste prik, er volgt een omzichtig pseudo intellectueel betoog waarom iets niet kan waarbij de nodige demagogie niet geschuwd wordt, die Jan Marijnissen doctrine valt niet te missen, als een Jehova.
Dan volgt er een ingenieuze opsomming met de nodige kwalificaties om de onoverbrugbare kloof te benadrukken, natuurlijk springt die van de pvda in het oog: [Het statutaire doel van de PvdA ligt vast in haar beginselen. In 3.4 van de beginselen wordt dit kort samengevat tot de toekomstvisie van “Een beschaafd kapitalisme”.]
Op het woord kapitalisme moet denk ik aangeslagen worden, als je het ook nog onder aanhalingstekens zet moet er wel meer aan de hand daarmee zijn, socialisme is niet gratis, niet in Nederland, niet in Noord-Korea, als er geen geld in het laatje komt kan je socialisme op je buik schrijven, je mag het kapitalisme noemen, je onttrekken aan globalisme levert inderdaad Noord-Koreaanse toestanden op, dat wil geen ene nederlander.
[Want “beschaafd kapitalisme”, in welke vorm dan ook, is uiteindelijk als toekomstvisie iets wezenlijks anders dan een “socialistische maatschappij”.]
Uiteraard, het verschil tussen de pvda en sp wordt hier fijntjes tot uitdrukking gebracht, beide dit keer onder aanhalingstekens, we gaan vooruit.
“ In beide gevallen verdween “het verwezenlijken van een socialistische maatschappij” als doelstelling.”
Uiteraard ziet de sp zich als kampioen socialistische maatschappij verwezenlijken, de pvda en gl afvalligen.
“Meijer onderschat wat de gevolgen voor heel links zijn geweest van het meeregeren van de PvdA tussen 2012 en 2017.”
Maar wel steevast zeuren dat de pvda hun handje niet heeft vastgehouden, terwijl ze dan weer wel dan weer niet met de vvd willen regeren in 2012, 2017 geen vvd maar wel cda, nu geen linkse samenwerking maar wel eventueel cda en cu, zonder zich af te vragen of die wel met de sp in zee willen gaan, kortom om de sp moet je je niet druk maken, bovendien heb ik geen hoge pet op over de rationaliteit van de kiezer..
“ Meeregeren door links staat voor veel mensen gelijk aan afbraakbeleid, mensen hebben er geen vertrouwen in.”
Typisch populisten trekje, zeggen namens veel mensen te spreken, dus gaan mensen dan maar rechtser stemmen.
“Waar we in 2006 nog 30 zetels haalden bij de scholierenverkiezingen, was de uitslag onder 18-24 jarigen nu 2 zetels en onder 25-34 jarigen 6 zetels”
Ik vind de 25 zetels die Jan Marijnissen te grabbel gooide omdat hij Balkenende precies dat vertelde in de verkenningsronde om de onderhandelingen vroegtijdig te stoppen waarna Marijnissen ineens onbereikbaar was, dus kwam het onvermijdelijke gezeur dat de pvda de sp in de steek had gelaten.
“ De geroyeerde leden van het Communistisch Platform behoorden in mijn afdeling tot de actiefste campaigners. Het is aan de SP om dit conflict te beëindigen.”
Hoe bestaat het, met zulke leden zou de sp verguld moeten zijn, maar nee hoor, het is een exclusieve club, je bent uitverkorene of je bent het niet.
“Regeringsdeelname is geen doel op zichzelf, maar moet voortkomen uit een toekomstvisie.”
In de tussentijd gaan we vanaf de zijlijn schreeuwen terwijl Rutte de vrije hand heeft de boel af te breken.
“Gezamenlijk optrekken waar het kan maar met oog voor de onderlinge verschillen moet de basis zijn van het opbouwen van een links alternatief.”
Klinkt constructief maar als je al gaat aangeven dat je cda en cu niet uitsluit geeft dat toch niet het gevoel broederlijk gebeuren.
De Socialistische Partij moet terug naar de volkswijken, de SP-afdelingen Roosendaal en Heerlen geven het goede voorbeeld. De Partij v/d Arbeid en Groenlinks zijn al te veel bedorven en verrot door macht.
"Toch ben ik het met Meijer eens dat de linkse partijen meer moeten samenwerken. In campagnes voor een hoger minimumloon, tegen racisme en voor klimaatrechtvaardigheid."
Dat hebben ze toch ook gedaan? Het heeft alleen niet gewerkt.
De meeste linkse (SP) kiezers interesseren zich helemaal niet voor anti-racisme en/of klimaat. Die gaan voor ecomische her-verdeling.
De meeste Groen Linksers gaan nou juist wel voor klimaat, voor windmolens (zolang niet in de eigen achtertuin), en ander 'woke' geneuzel. Dat interesseert de SP en ook de PvdA achterbal amper!
Echt links betekent nivelleren; maar dat raakt steeds meer ondergesneeuwd.
Het interesseert de gemiddelde arbeider - weinig verdienende helemaal geen ene klap of de een of andere transgender in de Pijp in Amsterdam nou hij/zij/het/onzijdig genoemd moet worden, of dat een wat bleke meneer nu blank of wit moet worden genoemd, of dat een homo-koppel nou wel of niet een kind mag adopteren.
Links is teveel bezig met petty-probleempjes voor de (un)happy few.
Uitstekend geformuleerd. Heb in mijn rurale omgeving binnenkort 80 windmolens staan met tiphoogte van boven de 200 meter, niet echt fraai allemaal en nulkommanul burgerparticipatie. Dat mocht namelijk niet van de gedeputeerde van GroenLinks, die molens waren maatschappelijk nodig dus moest het plebs dat maar zonder meer slikken. Sprak een neef van mijn vrouw uit Amsterdam-Noord bij een familiedag een paar jaar terug. Hij was helemaal de groene agenda toegewijd en was helemaal verguld toen Halsema als burgermoeder werd benoemd. Nadat het college plannen ontvouwd had ook in zijn buurt een paar windmolens te plaatsen draaide de beste man diametraal om, niks groene agenda meer en plakte hij ook een anti-windmolen-sticker voor het raam. En dat stoort mij vaak aan linkse mensen, wel anderen met de gevolgen opschepen van hun beleid maar als het te dichtbij komt worden ze nimby’s...
Ben bang dat Links een onderdeel van de NLse politieke ontwikkeling in het geheel is geworden: Van een land dat zich altijd realiseerde dat we compromissen moeten sluiten om verder te kunnen; een land dat van het comfort van 'doe maar gewoon normaal' houdt, is het verworden tot 'mensen die eruit stappen omdat ze hun zin niet (direct) krijgen en dan maar een eigen (standpunt) partij oprichten'. Wat moet je nou in Hemelsnaam met GL; PvdA; PvdD; BIJ1, SP allemaal op links met hun eigen compromisloze 'strijdpunten' . Met de grootte van rechts in NL is het dus verdeel en heers geworden. Succes....
Bunny, communisme is dan ook een geweldig plan, op papier.
In werkelijkheid krijgen we hebzucht niet uit de mens gedreven.
Daarom is het plan gedoemd te mislukken.
De meest sociale ideologie die in de echte wereld ook uitvoerbaar is, is sociaaldemocratie.
De overheid zorgt voor gezondheidszorg, onderwijs en goedkope huurwoningen.
En dan blijft er nog meer dan genoeg over voor het bedrijfsleven om de burgers een poot mee uit te trekken.
Kapitalisme IS NOOIT BESCHAAFD. Kapitalisme is uitbuiting op elk vlak van de maatschappij.
Eens dat links zich met name moet richten op gezondheidszorg, onderwijs en woningen - en daar moet toch ook echt bij: veilige, leefbare wijken en een antwoord op immigratie/integratie.
En dan kan elite links zich primair bezighouden met "klimaatrechtvaardigheid" en diverse vormen van identiteitpolitiek - dan ligt daar een goede scheiding.
De SP en ook PvdA hebben goede sociale plannen, maar zolang thema's veiligheid en immigratie niet concreter worden worden uitgewerkt (en problemen worden gebagatelliseerd), blijven kiezers in de 'volksbuurten' stemmen op partijen die hier wel helder over zijn.
"De meest sociale ideologie die in de echte wereld ook uitvoerbaar is, is sociaaldemocratie ..... Kapitalisme IS NOOIT BESCHAAFD. Kapitalisme is uitbuiting op elk vlak van de maatschappij."
En wie gaat al die beschaafde sociaal democraten dan een baan geven? Of hoeven die niet te eten?
Ik zie de advertenties al: "GEZOCHT; Onbeschaafde kapitalist om een bedrijf te starten, om beschaafde sociaaldemocraten in dienst te nemen. Graag met spoed - we beginnen nu toch wel erge honger te krijgen..."
Succes ermee!
Zonder kapitalisme zijn er überhaupt geen productiemiddelen om eventueel te onteigenen, zonder kapitalisme komen er geen coronavaccins binnen een jaar beschikbaar, zonder kapitalisme zijn de schappen leeg, zonder kapitalisme is er niet genoeg te eten. Daarom is het communisme van de aardbodem verdwenen en heerst er nu overal een vorm van (staats)kapitalisme.
Het verschil tussen kapitalisme en socialisme is de creativiteit en dynamiek van de ondernemers. Zonder hun inbreng rest slechts stilstand en stagnatie. Kapitalisme is een paard dat getemd moet worden, socialisme lijkt meer op een luiaard dir 23 uur per dag in de bomen hangt, wat overigens zeer rustgevend is. De sociaaldemocratie is de paardentemmer.
Het geld wordt verdient in het bedrijfsleven en vloeit deels via de belastingen naar de overheid, die daar allerlei zaken van publiek belang van betaalt, inclusief sociale zekerheid en gezondheidszorg. De politieke discussie gaat over de verdeling van de koek, wordt de verhouding publiek-privaat 40-60 of 45-55?
Een fusie met SP is natuurlijk zinloos. Ze liggen qua standpunten veel te ver van PvdA en GL. Maar PvdA en GL moeten toch eindelijk een keer fuseren? Een sociaal democratische partij met een groen karakter die wil meeregeren. Zodra deze partij groter is dan D66 wordt het gelijk aantrekkelijk voor iedereen die klaar is met het afbraakbeleid van de rechtsere partijen.
Wat deze verkiezingen is gebeurd is onder andere dat links zo versplinterd was dat D66 het progressieve alternatief was op de VVD en dat veel mensen daar "strategisch" op hebben gestemd. We zagen gisteren wat dat betekent voor Rutte, die is krapjes met hulp van D66 in het zadel gehouden. Als links een fusiepartij had die voor strategische stemmers aantrekkelijk was dan zouden we al van Rutte af zijn.
Eigenlijk is het grootste probleem van links dat links geen focus heeft. Het lijkt er wel op dat links een lijst heeft gemaakt met alle problemen in de hele wereld en dit allemaal tegelijk wil oppakken.
Hiermee komt links ook nog eens een keer in een spagaat terecht, want veel van de oplossingen van de problemen in de wereld zijn erg tegenstrijdig. Neem nu de vrijheid van Godsdienst. Als er iets racistisch, sexistisch en discriminerends is in de wereld is het Godsdienst en toch zijn de linkse partijen in Nederland grote beschermers van Godsdienst. Overigens wel selectief van de ene Godsdienst blijkt de andere niet te zijn.
Dan hebben we het over klimaat problemen. De oplossingen hiervoor kosten enorm veel geld, maar men wil het kapitalisme indammen waardoor er minder geld is en de armere/arbeider moet er wel op vooruit gaan. (Natuurlijk hebben we daar allemaal rijke mensen en grote bedrijven voor, maar het probleem is met Links is dat ze een Euro zien en als ze dat door 10 moeten delen dat ze denken dat het dan 10 euro is.
Dan hebben we het nog over de lokale klimaat problemen die opgelost moeten worden door minder uitstoot, terwijl ze wel meer mensen willen binnen halen. Natuurlijk is dit makkelijk op te lossen door het vee over de grenzen te gooien. Echter dat is een beperkte oplossing en lost waarschijnlijk een deel van de huidige problemen op, maar na invoering zijn tijden weer veranderd waardoor het achterhaald is.
Dan komt er ook nog eens bij kijken dat in Nederland de regels redelijk streng zijn vergeleken met andere landen waardoor dezelfde hoeveelheid vee in het buitenland meer klimaatproblemen, maar ook meer dierenleed gaat opleveren.
Dit zijn een aantal voorbeelden van issues waar links tegen aanloopt zolang er geen focus is.
Misschien dat het verstandig is voor links om een prio lijst te maken of iig het belang van issues (voorrang) in categorien te verdelen en naar aanleiding daarvan een duidelijke roadmap te maken.
Het maken is niet alleen belangrijk maar ook het propageren daarvan. Pro-actief marketing of wat dan ook zodat ook mensen die liever niet op sp.nl of wat dan ook kijken hierdoor wel de aandacht er op gaat vestigen. Immers staat en valt alles met goede marketing en daar is links echt wel heel erg slecht in.
'maar men wil het kapitalisme indammen waardoor er minder geld is '
Fredje heeft er weinig van begrepen. Het grootste probleem van deze tijd is juist dat de rijkste 1% alleen maar rijker wordt en de rest alleen maar armer. Dat terwijl de aarde naar de klote wordt geholpen en die 1% nauwelijks in investeert in zaken waar je wat aan hebt.
Zou het graaigedrag van die toplaag een beetje worden ingeperkt dan zou die arbeider er al lang op vooruit zijn gegaan.
'in categorien te verdelen en naar aanleiding daarvan een duidelijke roadmap te maken.'
Met dat soort middenkader cursuspraat kom je er echt niet.
Heb als linkse student de Sovjet-Unie en China redelijk goed gevolgd toen die nog op de leest van Marx geschoold waren. Vijf-jaren-plannen, kolchozen, sovchozen, grote sprongen voorwaarts en meer van dat fraais. Resultaat: miljoenen doden, onmetelijke onderdrukking, hongersnood. Nee dankjewel, voor mij geen Marxisme meer...
Het kapitalisme heeft natuurlijk net zo goed tot miljoenen doden en onmetelijke onderdrukking en ellende geleid. Van (wereld-)oorlogen tot hongersnoden, van slavernij en kolonialisme tot militaire en fascistische regimes en van genocide tot superuitbuiting, werkloosheid en klimaatverandering. Zoals een voorstander van kapitalisme zal zeggen, ‘ja maar dat zijn excessen’, zo zullen marxisten zeggen dat de stalinistische regimes weinig met de oorspronkelijke marxistische opvattingen te maken hebben. Sterker: juist veel marxisten hebben altijd systematische kritiek gehad op het ‘reëel bestaande socialisme’.
"Het kapitalisme heeft natuurlijk net zo goed tot miljoenen doden en onmetelijke onderdrukking en ellende geleid. Van (wereld-)oorlogen tot hongersnoden, van slavernij en kolonialisme tot militaire en fascistische regimes..."
Fascisme is OOK tegen kapitalisme... Net als de communisten.
Kapitalisme heeft tot grotere welvaart (wel oneerlijk verdeeld) en minder armoede geleid.
Communisme en fascisme hebben nooit tot iets goeds geleid.
@Mark Huysman
Toch is er in de geschiedenis geen enkel geslaagd voorbeeld van een op het Marxisme gestoeld regime te vinden. Het begint vaak goed, maar na een paar jaar staan mensen in de rij voor winkels en verdwijnen tegenstanders in gevangenissen. Terwijl er heel veel kapitalistische landen zijn waar een hoop op aan te merken is, maar waar mensen graag willen wonen.
En het gelukkigst zijn mensen in landen waar gematigd links / rechtse partijen de overhand hebben.
@Mark Huysman
"zo zullen marxisten zeggen dat de stalinistische regimes weinig met de oorspronkelijke marxistische opvattingen te maken hebben."
Daar het oorspronkelijke marxistische opvattingen alles mee te maken. Als jouw ideologie gebaseerd op een dictatuur dan is jouw macht gebaseerd op de absolute macht van apartheid.
[Fascisme is OOK tegen kapitalisme…]
Nee, fascisme is kapitalisme in turbostand. Onder de fascisten stegen de winsten enorm, werd er meer geprivatiseerd dan ooit (het woord ’privatisering’ werd voor het eerst gebruikt om de economische politiek van nazi-Duitsland te kenschetsen) en werden vakbonden en antikapitalistische partijen geëlimineerd. Vandaar ook dat de fascisten de steun hadden van het Duitse (en deels ook Amerikaanse) grootkapitaal.
[Toch is er in de geschiedenis geen enkel geslaagd voorbeeld van een op het Marxisme gestoeld regime te vinden.]
Er wordt pas een eeuw of zo geprobeerd om van het kapitalisme af te komen. Kijk hoe lang het kapitalisme erover gedaan heeft om tot een enigszins aanvaardbare situatie te komen. Althans in de rijke dominerende landen. En dat blijkt ook niet voor de eeuwigheid aangezien veel van de na-oorlogse verworvenheden al weer afgebouwd worden. Het zal een lange, ingewikkelde en moeizame strijd zijn om van dit systeem af te komen. Maar in mijn ogen is er geen alternatief. Het kapitalisme leidt onherroepelijk tot ondergang van het leven op aarde. De klimaatverandering zal niet gestopt worden in een systeem dat gebaseerd is op winstmaximalisatie en kapitaalaccumulatie.
Niks mis met gerenoveerd marxisme als leidraad voor hernieuwd socialistisch bewustzijn in deze barre tijden, waarin dubieus bijbels belijdingsgoed als opium van en voor misleide volksmassa's weer door Kerk en Staat als zaligmakend van stal wordt gehaald.
Marxisme heeft in de praktijk de wereld nooit iets anders dan onderdrukking en armoede gebracht. Een verstandig mens zou dan concluderen dat dit theoretische systeem, deze seculiere religie, niet werkt en stopt dan met het zoeken naar de Steen der Wijzen. Gerenoveerd marxisme is hetzelfde als een vierkante circel, een contradictio in terminis. Marxism is beyond repair.
Een ezel stoot zich in 't gemeen, niet tweemaal aan dezelfde steen. Een marxistische ezel doet dat gerust 10 keer.
Onze combinatie van de democratie en kapitalisme heeft veel vrijheid en welvaart opgeleverd.
Heer Eggermont, ("BIJ1 komt op voor het gelijkheidsbeginsel in artikel 1 van de grondwet, het bevorderen van radicale gelijkwaardigheid....")
Gelijkwaardigheid als "radicaal" omschrijven getuigt van opvattingen die ver achter deze van ontwikkeld Europa blijven lopen.
Gelijkwaardigheid is net als het zwangerschap - of je bent zwanger of je ben het niet. "Radicaal" zwangerschap bestaat evenmin als "radicale" gelijkwaardigheid.
Deze soort omschrijvingen als in het citaat bovenop zijn in wezen een getuigenis voor het feit dat in ons land over gelijkwaardigheid wordt enkel gesproken, terwijl de feiten en sociale structuren van ons-kent-ons meerwoudig die andere kant op wijzen.
Beste Michel, de werkelijkheidszin over wat er nu links en rechts op deze aardkloot ten aanzien van de mens aan het gebeuren is, bied hier in Nederland geen oplossing meer via de weg van de huidige statuur van een Parlementaire Democratie, die is corrupt en heeft zich aangesloten of werkt in opdracht van het surveillance-data kapitalisme, het bewijs voor het volgen van deze Totalitaire weg is daarvoor de afgelopen maanden geleverd.
Onze volksvertegenwoordiging vind het prima. Het Volk zelf met gemiddeld zo,n beetje de hoogste prive schulden van Europa, kijkt weg want ja hey wat anders, en denkt dan maar zo.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
De drones zijn geen vogeltjes, de camera,s met gezichtsherkenning maken geen kekkie selfies, het DIGITALE vaccinatie paspoort is er niet voor jou en mijn veiligheid.
De ingebeukte hoofden van demonstrerende oude van dagen of argeloze passanten die bijvoorbeeld hun fiets in veiligheid willen brengen, zijn niet veroorzaakt door geitenwollen sokken, maar door hard-rubberen knuppels.
Wake up man.????
Tom, dat is nog maar het topje van de ijsberg.
Laten we eens beginnen met het uitleggen van die achterlijke liberale ideologie, die stelt dat mensen die net rond kunnen komen van hun hongerloontje, ook nog eens ZELF de premie moeten betalen voor hun ziektekostenverzekering, arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenverzekering. Zodat de werkgevers die premie NIET meer hoeven te betalen.
En laten we dan vervolgens eens uitleggen dat de politiek de enige is die iets kan doen aan de opwarming van de aarde. Maar ze doen het niet, omdat ze de fossiele bedrijven de hand boven het hoofd houden. En waarom? Eigenbelang.
"de ruggengraat van een linkse beweging die langzaam en geduldig weer het vertrouwen van mensen moet zien te winnen. "
Ik ben een links burger en zie tot mijn leedwezen aan dat zg. linkse politici geen snars begrijpen van de menselijke psyche.
Nederland heeft geen "linkse" partijen die zijn dood.... PVDA en GL zijn light liberale partijen met hun onzinnige diversiteit discussies en eerlijkheid dit zal niks bewerkstelligen of mensen in beweging brengen. SP heeft zijn fundamenten de rug toegekeerd door ook semi liberaal en opportunistisch te opereren! Wat nodig is en waar Marx correct was en is in zijn analyse is de klassenstrijd die nog niet is opgelost. Wat beweeg mensen dan wel? Reële problemen zoals betaalbaar: woningen (zowel koop als huur), zorg, onderwijs, OV, baanzekerheid waar veel arbeiders voor hebben gestreden om voor elkaar te krijgen, wordt in 30 jaar afgebroken... dit zijn tastbaar materialiteiten die mensen in beweging brengen... De grote revoluties zijn niet gebouwd op inhoudsloze liberale retoriek zoals diversiteit, meer Europa of zogenaamd energie transitie of mensenrechten (liberalen geven zogenaamd om moslims uit China en tegelijkertijd bombarderen ze moslims in: Syrië, Libië, Irak, Jemen, Somalië etc.)
Misschien kan Eggermont mij uitleggen wat hij bedoelt met een socialistische maatschappij.
Het grote wantrouwen dat ik hier tegen heb is dat het een maatschappij is die niet de welvaart kan creëren die het kapitalisme wel gecreëerd heeft. Geen enkel socialistisch land kan ook maar enigszins tippen aan beschaafd kapitalisme.
De snelst groeiende economieën van de afgelopen 100 jaar waren China en de USSR.
De Sovjetunie heeft het om uiteenlopende redenen niet gehaald, maar dat men alleen vooruitgang kan boeken met kapitalisme is een waanidee.
Sterker nog, in conparatieve studies tussen socialistische en kapitalistische landen met een vergelijkbare economisch leven blijken die eerste beter te scoren op de meeste welzijns parameters.
De USSR had maar 2 problemen: de 5 jarenplannen en paranoïde leiders.
China is geen communisme, maar een dictatuur.
In een communistisch land krijgen oude mensen AOW.
In China moet de oudste zoon nog steeds voor zijn ouders zorgen als ze niet meer kunnen werken. En dát is de reden van het mislukken van de 1 kind politiek. De meisjesbabies werden gedood, zodat er alleen nog jongens overbleven. Die op volwassen leeftijd een meisje uit een naburig land haalden. Zodat 1 kind er uiteindelijk 2 werden.
Dr. No,
Gezien de opbpouw van je tekst, beschouw jij China en de USSR kennelijk als socialistische landen. In ieder geval in het verleden.
(de tijden dat daar tientallen miljoenen burgers de dood vonden?)
Vervolgens beweer je:
conparatieve studies tussen socialistische en kapitalistische landen met een vergelijkbare economisch leven, zouden aantonen dat eerstegenoemde beter scoren op de meeste welzijns parameters.
Ben benieuwd naar dat onderzoek. Welke landen zijn dat dan?
En is het je daarbij beperken tot "vergelijkbare ecomisch leven" wel eerlijk?
Want zo'n vergelijking zal zich dus automatisch beperken tot de ecomisch gezien socialitische top-landen. Versus de kapaitalistische landen die in de onderste economische regionen zitten.
(wat een indicatie zou kunnen zijn dat echt socialisme en ecomische vooruitgang, blijkbaar geen sterke correlatie kennen)
"Je bedoelt dat ze heel veel worsten en gehaktballen wisten te produceren die niemand lustte."
Dat doen ze hier inderdaad veel beter. Ze maken je hier eerst wijs dat je die worsten en gehaktballen best lekker vindt, zó lekker zelfs dat je zonder niet meer kunt leven. En dán gaan we die rotzooi pas produceren.
"De snelst groeiende economieën van de afgelopen 100 jaar waren China en de USSR."
Omdat ze in China 'gratis' Oeigoeren' hebben.
USSR had de Goelag (slavernij) Archipel.
Zo kan ik het ook... Echt een zegen, dat non-kapitalisme.
@Martin007, China werkt ook met 5 jaren plannen. Dat gaat uitstekend. Sterker nog, bedrijven als Walmart zijn ook kleine plan economieën.
Het kapitalisme lost geen armoede op maar houd deze noodgedwongen in stand. Er is namelijk noodzaak aan goedkope arbeid en grondstoffen.
90% van de afname van de extreme armoede van de afgelopen decennia komt op het conto van China.
@thuis aan het werk. Het kapitalisme heeft in bepaalde delen vd wereld gebruik gemaakt van slavernij, kolonialisme, neo kolonialisme, oorlogen,, coups, diefstal en wat niet al.
@LaBou: "Beschaafd kapitalisme is een illusie." Dat lijkt me niet. Er zijn zeker beschaafde kapitalisten. Er is weliswaar ook de neiging van de markt om geld boven alles te stellen, maar daar kan (moet) een overheid grenzen aan stellen.
@Libertain: "ooit in China geweest?" Nee, maar China is zeker geen socialistisch land, eerder kapitalistisch
@Dr. No: "dat men alleen vooruitgang kan boeken met kapitalisme is een waanidee" Dat klopt. Socialisme boekt echter op lange termijn minder welvaartsgroei dan kapitalisme. Kapitalisme dat gepaard gaat met grote ongelijkheid is echter ook niet optimaal. Beter is kapitalisme met mechanismen om de ongelijkheid sterk te beperken.
@Dr. No: "Het kapitalisme lost geen armoede op maar houd deze noodgedwongen in stand. Er is namelijk noodzaak aan goedkope arbeid en grondstoffen." Dat is maar de helft van het verhaal, of zelfs minder. Kapitalisme verhoogt ook de productiviteit en stimuleert de innovatie. Daardoor valt er meer te verdelen. Daarnaast kunnen vakbonden en sociale zekerheid juist zorgen voor hele goede inkomens voor arbeiders.
"90% van de afname van de extreme armoede van de afgelopen decennia komt op het conto van China. " Dankzij het omarmen van het kapitalisme!
Een fusiepartij ligt niet voor de hand.
Het beperkt de bestaande verscheidenheid, wat een kostbaar verlies zou zijn.
Maar een federatie, een gestructureerde, bindende samenwerking,
geen gelijkschakelende fusie, maar een eenheid in verscheidenheid,
daaruit kan zich een sterk en gevarieerd links machtsblok ontwikkelen.
Op voorwaarde natuurlijk dat alle deelnemende partijen ervoor gaan.
En als het lukt kan geen enkele linkse partij zich veroorloven niet daaraan mee te doen.
.
"Bij onze eigen partij, de SP, is dat de aansluiting bij jonge mensen. Waar we in 2006 nog 30 zetels haalden bij de scholierenverkiezingen, was de uitslag onder 18-24 jarigen nu 2 zetels en onder 25-34 jarigen 6 zetels. "
Jonge mensen zitten niet te wachten op een socialitische maatschappij, laat staan het marxisme. De SP wordt daardoor steeds meer een links 50+ van gestaalde kaders.
En dat wordt zeker niet beter als je er ook nog het marxisme aan koppelt, dat staat sinds 1989 in een bijzonder kwade reuk. Als je dat niet snapt, ben je redelijk wereldvreemd.
Ik ken een heleboel jonge mensen die er wel op staan te wachten. Helaas regeert het individu en de illusie van liberaal progressivisme. Dat iets niet heel populair is zegt niet dat je er niet voor moet inzetten.
Jonge socialisten die zich willen inzetten voor een modern marxisme, voorbij de gefaalde pogingen van de 20e eeuw waar de boomers aan vasthouden, kunnen zich melden bij ROOD en Marxistisch Forum :)
@dennismolema Wat heeft modern marxisme dan te bieden? Tot nu toe hebben de experimenten op socialistisch gebied slechts geleid tot totalitaire regimes waarin juist geen plaats is voor individuele vrijheid.
Met dramatische uitwassen van corruptie door de partijleiders en desastreuze van bovenaf bedachte planeconomie waarbij de gemiddelde burger op een houtje kan bijten.
Waarbij men voor andersdenkenden ook niets beters kon bedenken dan 'heropvoedingskampen' of anders maar 'gewoon' tegen de muur zetten.
Was vast niet de oorspronkelijke bedoeling, maar marxisme gaat uit van de maakbaarheid van het individu (wat tegenvalt) en negeert helaas een aantal fundamentele menselijke eigenschappen waardoor weinigen gelukkig worden in een dergelijk systeem.
"Jonge socialisten die zich willen inzetten voor een modern marxisme, voorbij de gefaalde pogingen van de 20e eeuw waar de boomers aan vasthouden, kunnen zich melden bij ROOD en Marxistisch Forum"
Hou toch op... Zodra die pubers een vriendinnetje krijgen zijn ze weer vertrokken. Geen normale jongere wil iets met Marxisme van doen hebben. Als de hormonen wat bedaard zijn gaat het vanzelf weer over. De SP heeft groot gelijk dat ze die wereldvreemde types royeren.