Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De Haagse politiek gaat met vakantie terwijl er oorlog dreigt, precies als in 1939

  •  
22-02-2025
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3975 keer bekeken
  •  
volk2

De Haagse politiek verheugt zich al op het komende reces. Men gaat eindelijk aandacht besteden aan het gezin. Men bindt de lange latten onder ergens in de Alpen. Carnavalisten zakken af naar Brabant, Limburg of Twente.

Ondertussen is de toestand in Europa sinds 1945 niet zo onzeker geweest. Alles is aan het schuiven. Niets is nog zeker. Vrijdagochtend interviewde Sven Kockelman de diplomaat Ed Kronenburg, kabinetschef van Jaap de Hoop Scheffer, toen deze nog secretaris generaal van de NAVO was, voormalig ambassadeur in Parijs en Peking, oud topman op het Ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Kronenburg stond altijd bekend als een geheide Atlanticus. Het bondgenootschap van de Verenigde Staten en Europa was een hoeksteen in zijn denken. Nu luidde hij de doodsklok over de NAVO. Hij stelde de Europese landen voor  samen met het Verenigd Koninkrijk een nieuwe defensiegemeenschap te vormen om zo de stroperigheid van de Europese Unie te vermijden. Uit de mond van zo iemand was deze uitspraak een week of drie geleden nog onvoorstelbaar geweest. ´s-Avonds ontving dezelfde Kockelman in zijn TV café Joris Voorhoeve, voorganger van Bolkestein als leider van de VVD, voormalig minister van Defensie en tegenwoordig sterk begaan met Oekraïne. Hij bleek president Trump inmiddels te zien als de leider van een vijandige mogendheid. Mind you: Voorhoeve heeft een Amerikaanse vrouw en was altijd zeer op háár land georiënteerd.

Maandag brengt president Macron een bezoek aan het Witte Huis. Er valt geen peil te trekken op het soort ontvangst dat hem daar wacht. De kans is reëel dat carnaval en vastenavond van 2025 niet meer op straat gevierd kunnen worden. Vanwege de internationale situatie.

Nogmaals: de politiek gaat heerlijk op reces. Dit doet allemaal sterk denken aan jonkheer Dirk Jan de Geer. Dat was een gerenommeerd politicus en financieel expert uit de Christelijk Historische Unie die in juli 1939 door koningin Wilhelmina uit de mottenballen werd gehaald om een regering te vormen,. De internationale situatie was penibel. Hitler eiste de vrijstaat Danzig op. Het was duidelijk dat hij zonder oorlog met Polen zijn zin niet zou krijgen. Engeland en Frankrijk hadden Polen een veiligheidsgarantie gegeven. Europa schudde op zijn grondvesten.

De Geer, een echte routinier, vormde een kabinet op brede basis waaraan voor het eerst de Sociaal Democratische Arbeiderspartij deelnam. Op 10 augustus 1939 werd het beëdigd. Daarna vertrok hij onmiddellijk naar het Zwarte Woud in Duitsland voor een heerlijke vakantie. Pas op 22 augustus, liet hij zich bepraten om naar Nederland terug te keren. Op 25 augustus gebeurde iets onvoorstelbaars: de tegenpolen Duitsland en de Sovjet Unie sloten een niet aanvalsverdrag. In het geheim spraken hun ministers van Buitenlandse Zaken Ribbentrop en Molotov af Polen onderling te verdelen.

Premier De Geer was niet niet op zijn post in Den Haag. Twee journalisten zagen hem wachten op station Den Haag HS. Ze spraken de premier aan, overigens nogal een waagstuk in die dagen – met de vraaag waar hij heen ging. De Geert antwoordde: "Ik heb hedenmorgen de ministerraad gepresideerd en voel mij overigens een vrij man". Daarna stapte hij in de trein op weg naar hotel Beekhuizen in Arnhem om daar nog eens goed uit te blazen. ´s-Avonds stond in veel kranten een foto van De Geer die samen met zijn Minister van Buitenlandse Zaken Elco van Kleffens nog een koffie nam op een terras aan het Buitenhof.

De liberale dagbladen Het Vaderland en de Nieuwe Rotterdamsche Courant braken de staf over De Geer. De NRC schreef: "Dit gevoel van vrijheid zal men onzen minister president niet kunnen benijden. Anderen – waarschijnlijk ook zijn ambtgenooten – zal het met zorg vervullen." Mocht – voegde het commentaar er aan toe – de premier op doktersadvies rust houden of zelfs een kuur volgen, dan hoorde het publiek dat te weten. "Maar dan nog, kunnen wij in deze dagen een minister president hebben die ingevolge een doktersattest vacantie moet nemen?"

De Geer was overigens zo gezond als een vis. De christelijke en katholieke bladen namen hem in bescherming. Door dat kopje koffie op het terras en zijn verblijf in Velp wilde de premier laten merken dat de toestand zo ernstig nog niet was.

Een week later brak de Tweede Wereldoorlog uit.

Gezien de lust tot vakantie vieren is de geest van De Geer opnieuw vaardig over politiek Den Haag.

Voor het overige ben ik van mening dat het toeslagenschandaal niet uit de publieke aandacht mag verdwijnen en de affaire rond het Groninger aardgas evenmin zeker nu de laatste putten open blijven. Tevens noem ik de PVV een extreemrechtse partij.

Beluister Het Geheugenpaleis, de wekelijkse podcast van Han van der Horst en John Knieriem over politiek en geschiedenis. Nu: Europa in de knel.

Illustratie: Het Volk, via Delpher.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (17)

Frans Akkermans3
Frans Akkermans3
23 feb. 2025 - 16:08

Dat de huidige situatie overeenkomsten laat zien met die van 1938-1939, daar ben ik het mee eens. Maar er zijn ook verschllen. Het zou welkom zijn als nu de historici concreet aandragen welke oorlog nu dreigt. Welk land met/tegen welk ander land. Aan speculaties geen gebrek.

henk-alexander
henk-alexander
23 feb. 2025 - 14:39

Waren het niet de machtige Amerikanen die de onderling bakkeleiende Europeanen uit elkaar hebben gehaald (WO 1 en 2)? Begrijpelijk dat de huidige Amerikanen, als nazaten van Europese migranten die het oorlogszuchtige continent voor een nieuwe wereld verruilden, het voor gezien houden. Nu de Amerikanen hun betrokkenheid bij Europa aan het terugschroeven zijn, vervallen de Europese staten weer in hun oude modus.

2 Reacties
Jos Scholte
Jos Scholte23 feb. 2025 - 18:14

Er zijn wel meer overeenkomsten. Bijvoorbeeld dat machtige Amerikaanse ondernemers (Ford bijvoorbeeld) de nazi’s steunden. In dit geval zijn de grote tegenstanders uit wo1 en 2, Duitsland, Frankrijk, Italie en het VK in hetzelfde kamp. Alleen Rusland is van de partijen aan de oorlogskant en Amerika lijkt wel erg amicaal te zijn tegen juist Rusland. Je vergelijking is dus erg zwak.

henk-alexander
henk-alexander24 feb. 2025 - 13:18

Nogal simplistisch om aan de hand van één enkele episode van de Europese geschiedenis tot één conclusie te komen. Er is altijd sprake van van een combinatie van een economische, geopolitieke en historische context. Als zodanig horen oorlogen belicht te worden - voortzetting van diplomatie, maar met andere middelen (vgl. Carl von Clausewitz). Geldt dus ook voor de oorlog die momenteel in het oosten van ons continent woedt - voor zover we de Oeral als de oostgrens van Europa willen zien.

Al met al zijn er in Europa vele oorlogen gevoerd met wisselende coalities. De moderne oorlogspropaganda (i.e. psyops) heeft een ongekende impact op de publieke opinie, wat een cognitieve inspanning vergt om objectieve vergelijkingen te maken.

Oldhabbits
Oldhabbits
23 feb. 2025 - 13:50

Han,

Ik deel je zorg maar zitten we in een situatie dat we over 2 weken een vijandige krijgsmacht op de stoep hebben? zo Ja, welke krijgsmacht?

In tegenstelling tot 1939 zijn de communicatiemogelijkheden wat anders en is er zo een teams of zoom meeting belegd en zijn de bewindslieden vermoedelijk 24/7 bereikbaar.

Kortom, ik zie geen enkel bezwaar in een reces/vakantie.

Mohawk2
Mohawk2
23 feb. 2025 - 10:18

"Kanniet ligt op het kerkhof, tijd dat Willen en Moeten hun luie nest uitkomen."

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/ik-voel-me-europeser-dan-ooit.html

El Mariachi
El Mariachi
23 feb. 2025 - 9:31

Antonie Kerstholt, een andere uitstekende Joop-columnist, schreef al ongeveer hetzelfde.

Van mij hoeven politici zich echt niet richting een burnout te werken. Maar de heiligheid van het reces (zoals Gajes het hieronder mooi noemt), zeker nu, is wel vrij bizar.

Op z'n minst van de bewindslieden en kamerleden die Defensie of Buitenland in hun portefeuille hebben mag verwacht worden dat ze dit reces maar eens uitstellen.

Zware en belangrijke beslissingen moeten genomen worden. En gezien het tempo waarmee de geopolitieke ontwikkelingen nu gaan, ook snel. Of we onze defensie flink gaan opschroeven en in welke mate. Hoe we de Europese samenwerking op dit vlak kunnen verbeteren. En met wie. Wat de gevolgen zullen zijn van de Duitse verkiezingen. Etc etc.

Maar goed, er moet geskied en gecarnavalt worden. Alaaf zou ik zeggen.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 12:14

Hoe kun je willen, dat deze bewindslieden de juiste beslissingen of maatregelen nemen?

Het gaat toch de richting op die ze willen?

Weg met ons, volg Trump en Poetin!

Laat ze lekker allemaal gaan skiën.

haarklover
haarklover
23 feb. 2025 - 6:47

Achteraf bekeken had De Geer het goed ingeschat:

Nederland kreeg pas een half jaar later last van de oorlog.

2 Reacties
Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 12:14

Wat?

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 feb. 2025 - 13:39

Dit is volstrekt onjuist.

AndyP
AndyP
23 feb. 2025 - 4:31

Het is natuurlijk wel zo dat als de Geer niet met reces was gegaan dat we toen eigenhandig de aanval van de Nazi's hadden kunnen afslaan en de 2e wereldoorlog meteen hadden beeindigd. Net zoals dat als het kabinet nu niet met reces zou gaan dat deze eigenhandig ervoor zou kunnen zorgen dat die 340 miljard euro wat de EU landen nu weggooien aan excelsheets en EU ambtenaren.... euh defensie wel goed zou gaan uitgeven en de EU meteen wel een goed geoliede defensie zouden hebben waardoor de Russen geen kans zouden hebben.

4 Reacties
Peterrr.
Peterrr.23 feb. 2025 - 11:20

Exact!

Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 12:19

1940 was niet te vergelijken met nu.

Er is nu sprake van een andere organisatie van top naar basis.

Meer organisatielagen tussen de praktijk van soldaat en de politieke aansturing van degenen, die alleen rapporten lezen.

Dan is het zicht op de werkelijkheid, de dramatische stand van zaken nog verder vertroebeld.

Ieder zit zijn eigen hypotheek te verdienen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst23 feb. 2025 - 13:41

Dit is echt bizarre onzin.

Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 15:10

https://www.grebbeberg.nl/index.php?page=slag-om-de-grebbeberg-in-4-minuten

Kijk even naar de geleverde strijd indertijd.

Er ligt een aanname achter, de Hollandse Waterlinie, die zou zorgen van een gestuite opmars van het Duitse leger.

Oost-Nederland werd opgeofferd.

En er landden parachutisten gewoon in het westen!

En de aannames van nu zijn ook verkeerd.

Net als toen.

Foute aannames op grond van afstand tussen politiek en praktijk, toch Han?

Pater
Pater
23 feb. 2025 - 3:45

Overdreven verhaal. Politiek Den Haag heeft het kabinet opdracht gegeven mee te werken aan garanties voor de veiligheid van Oekraïne in geval van een wapenstilstand, en daar wacht het kabinet niet mee tot het reces voorbij is.

VdHorst had beter wat kunnen zeggen van de bespottelijke vertoning van Frankrijk en Engeland over wie het eerst met Trump gaat praten, dat had natuurlijk samen gemoeten. Europa maakt zich belachelijk.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 12:20

Europa toont zich machteloos en krachteloos.

PauI_Spijkers
PauI_Spijkers
23 feb. 2025 - 3:04

"De kans is reëel dat carnaval en vastenavond van 2025 niet meer op straat gevierd kunnen worden. Vanwege de internationale situatie.".

.

Hoe kan je zulke onzin uit je vingers typen.

1 Reactie
JoepJos
JoepJos23 feb. 2025 - 16:09

Mijn vraag is meer WAAROM mensen dit soort onzin uit hun vingers willen typen. Dit kabinet uiteraard gewoon prut, of wellicht nog erger dan prut, maar dit soort polariserend soort onzin (de kans is reeel ...) is echt onnodig.

pahan
pahan
22 feb. 2025 - 23:14

Laten we hier volgende week eens op terugkomen.

Gajes
Gajes
22 feb. 2025 - 20:05

Het Heilige Reces.

Herinneren we ons Faber nog die ook uitgebreid op reces ging, en iets vergeten was, maar wat was dat nu ook weer ?

Oh ja, ze herinnerde opeens dat het een asielzoekers crisis was, en daarvoor moest de noodwet in werking gezet worden want het kon echt niet langer wachten..

Of Schoof, die door de meest dramatische nacht van Macabi 2024 doorsliep, onbereikbaar, ook voor Halsema die hem meerdere malen probeerde te bellen.

+

Dus meneer vdHorst, wat denkt u zelf?

Zijn we veiliger met of zonder dit kabinet ?

Ik weet het antwoord wel.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 15:12

met of zonder?

Beide niet.

Laat Schoof en Rutte maar voor ons spreken.

Laten we duimen voor een verstandig Duitsland na vandaag.

Peterrr.
Peterrr.
22 feb. 2025 - 17:54

Dit is paniekzaaierij. Er is altijd wel wat heftigs aan de hand in de wereld, dan zou de Kamer nooit op reces kunnen.

Bovendien, als er oorlog uitbreekt, zoals Han suggereert, dan lijkt het me dat er bij het Nederlandse leger genoeg deskundigheid is om adequaat te reageren. Daar heb je Ruud Brekelmans niet voor nodig.

8 Reacties
Gajes
Gajes23 feb. 2025 - 1:46

Hoop lef en trots was die slogan.

Hoop mest had ik zelf toepasselijker gevonden.

Of, Reces Niks Doen Reces.

Volkeren in China hebben het ook zwaar ja, maar we zijn hier in Europa, met aanstaande Duitse verkiezingen, Oekraïne wat daadwerkelijk urgent is.

Men had er voor kunnen kiezen om het reces uit te stellen. Want dan doe je je werk.

In het bedrijfsleven waren alle leden van deze coalitie al ontslaan. Al lang voor dit reces ook.

En je platina idool klapte ook voor de Heil groet. Maar dat is toeval en te verklaren, racisme is normaal, corruptie van Orban en Le Pen is normaal, de besties van Wilders, en het is ook normaal dat Krah niet alle SSrs misdadigers vindt want dat is gewoon een politiek onderwerp, dat de Jugend afdeling van AdD neo nazi is, ook toeval uiteraard, niets aan de hand mensen.

Ik zeg dan, de maskers komen af nu. En in hoeverre worden nu grenzen overgegaan waar de achterban achter blijft staan.

+

Bovendien, als er oorlog uitbreekt, zoals Han suggereert, dan lijkt het me dat er bij het Nederlandse leger genoeg deskundigheid is om adequaat te reageren. Daar heb je Ruud Brekelmans niet voor nodig.

Want dat vind je een gewenste en gemotiveerde houding?

Het is een crisis situatie in Europa ( zie bovenstaand) en dan is er diplomatie nodig, overleg, leger, en een onbestuurd land is ook kwetsbaar. Dit is een 0% werk ethos, onverantwoord, en het zijn profiteurs met een nazi-schapen achterban.

badgast
badgast23 feb. 2025 - 8:03

De Nederlandse krijgsmacht beschikt over veel deskundigheid. De bevoegdheid om daar iets mee te doen valt echter onder de politiek. En zo hoort het ook, in een democratie.

Peterrr.
Peterrr.23 feb. 2025 - 11:25

@Gajes, jij schrijft "Dit is een 0% werk ethos, onverantwoord, en het zijn profiteurs met een nazi-schapen achterban."

Als je zo denkt over 150 Kamerleden, dan is er wel iets mis met je bovenkamer en begrijp ik wel dat je werkelijk alles aangrijpt om onze regering af te zeiken. Als geen enkele politicus in jouw ogen deugt, wat maakt het dan nog uit of ze er wel of niet zijn. Als ze er wel zijn maken ze toch alleen maar foute keuzes in jouw ogen.

Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 12:21

Peterrrr,

Net zo veel deskundigheid als bij het ministerie van onderwijs?

Peterrr.
Peterrr.23 feb. 2025 - 15:40

@Gerygrr, beleidsmatig heb je idd niets aan dat ministerie, of tenminste niets aan Ingrid Paul. Zij heeft werkelijk geen idee waar het over gaat als om onderwijs gaat.

Geen idee of dat met defensie ook zo is.

Gerygrr
Gerygrr24 feb. 2025 - 11:11

Het managen van departementen ging via dezelfde opzet.

Er moest bezuinigd.

Er komen bestuurslagen tussen top en werkvloer.

Dat geeft werkdruk en een papieren werkelijkheid.

Denk bij defensie aan het werken met giftige verf.

Er hangt een werkinstructie, met veiligheidsvoorschriften.

Niemand krijgt de tijd die te lezen.

Men weet van de giftigheid, maar de verf blijft gebruikt worden.

Onderwijs in het primair onderwijs was in goede handen bij schooldirecties, met eigen praktijkervaring.

De directieleden zijn tegenwoordig bestuurders, het ontbreekt aan ervaring voor de klas.

De tussenlagen in de organisatie die geen praktijkervaring hebben, zitten er vooral voor hun eigen carrière.

Gerygrr
Gerygrr24 feb. 2025 - 14:10

Wat er is gebeurd, sta voor stap in het onderwijs.

Wantrouwen over te lage opbrengsten, er werd geïnvesteerd in onderwijsachterstanden.

Je werd door de buurtscholen gedwarsboomd.

De openbare school kreeg achterstandskinderen, die zij weigerden.

Er was een schoolbestuur, dat ons voorhield niet naar buiten te treden, want dan zouden we zelf moeten sluiten.

Je moest werken als een bikkel alles voor de kinderen, ze behoeden voor achterstelling.

Dat alles zonder het extra geld.

Ze kwamen met “taakbeleid”.

Je werd gevraagd je gemaakte uren t3 omschrijven.

En daarin werden de juist essentiële zaken weggeschrapt.

Zoals werk nakijken en op grondvan de gemaakte fouten met juist die kinderen apart gaan zitten.

Nee, kinderen moesten zelf hun werk gaan nakijken….

En de leerkracht moest administratieve taken of aansturing collega’s in zijn taken krijgen.

Zomaar een voorbeeld.

Musk doet het n7 ook:

Ambtenaren schrijf op wat u deed afgelopen week!

Pas op mensen.

Peterrr.
Peterrr.25 feb. 2025 - 7:23

@Gerygrr, oh ja het taakbeleid op de scholen. Dat was altijd een grote klucht. Het was vaak goochelen met getallen om toe te redeneren naar een gunstige uitkomst voor de directie.

Gevolg was dat mensen veel te veel taken kregen en ze gewoon niet of nauwelijks deden.

Ach ja, ik sta niet meer voor de klas. Mis het lesgeven zelf wel, maar dat was vooral bijzaak geworden. De rest eromheen mis ik niet.

Frits Jansen
Frits Jansen
22 feb. 2025 - 17:32

De columnist gaat er voetstoots van uit dat politici een nuttige bijdrage kunnen leveren aan de ontwikkelingen. Met zoveel PVV-ers in het Kabinet waag ik dat ernstig te betwijfelen. Als die al zin hebben om een constructieve bijdrage te leveren zal die waarschijnlijk niet veel nut hebben.

Voor mij is de vraag wie nu de leiding gaat nemen. Van mij mag dat Rutte zijn, maar ik weet niet of hij dat kan. Ik neem aan dat er op Buitenlandse Zaken (of in Brussel) inmiddels een "war room" is ingericht waar de deskundigen alle communicatiekanalen 24/7 in de gaten houden. Laten we wel wezen: heel veel weten we nog niet. Er zijn ook machtige Amerikanen de de belangen en de opvattingen van Trump niet delen.

Zondag zal blijken of Duitsland een democratie blijft. Wil de AfD inderdaad alle buitenlanders het land uit zetten? Waar moeten die dan blijven? In Russische strafkampen? De VS en Duitsland zijn beide federale staten. Die zouden wel eens uiteen kunnen vallen.

De communisten noemden de Muur de antifaschistische Schutzwall (anti fascistische beschermingsmuur). Gaan ze die herbouwen? In 1865 werd op het nippertje voorkomen dat de VS uiteenviel. Misschien gebeurt dat nu alsnog. Californië is behoorlijk liberaal, en de economie van die staat draait op immigranten uit midden- en Zuid-Amerika die ze niet kunnen missen. Of is de tech-sector op de hand van Trump omdat die meer vrijheid krijgt van hem?

5 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist22 feb. 2025 - 18:56

Ik zag een kaartje van de Duitse verkiezingsprognoses. De grens tussen oost- en westduitsland was duidelijk te zien. Alle voormalige DDR gebieden lijken in handen te vallen van extreem rechts.

Daar moet dan toch iets verkeerd gegaan zijn.

Pater
Pater23 feb. 2025 - 3:51

@Anna

Het is heel interessant waar die groei van extreemrechts in voormalig O-Dtsl vandaan komt. Deels door het gevoel achtergesteld te worden t.o.v. het westelijke deel (wat ook zo was, maar de welvaart ging er wel omhoog), maar ook door het volledige gebrek aan reflectie op de nazitijd. Toen de communisten door Rusland aan het bewind werden geholpen was de officiële opstelling dat er onder het communisme geen fascisten bestaan, daar mocht je het niet eens meer over hebben.

Gerygrr
Gerygrr24 feb. 2025 - 11:19

Interessant, Anna en Pater,

Jullie constateren het allebei, de een vraagt zich af wat er is misgegaan, de tweede weet het al.

Pater, iedere Duitser Oost of West wil gelijke behandeling en gelijke welvaart.

Het Oosten heeft niet dezelfde rijkdom en u zegt dat ze genoegen hadden moeten nemen met verbetering van hun lot en hadden moeten reflecteren op het naziverleden.

Dat is dus precies het irritante vingerwijzen wat Europa en de neoliberalen doen!

U moet zus u moet zo en u moet uw mond houden….

U moet ons helpen rijk worden, dat “trickelt” door naar beneden.

Pater
Pater25 feb. 2025 - 3:03

@Gerygrr

Ik zoek oorzaken en verklaringen, geeft daarvoor handvatten, hopelijk leidend tot een beter begrip, er valt overigens veel meer over te zeggen. Ik schrijf natuurlijk niks voor, wat een onzin.

Gerygrr
Gerygrr25 feb. 2025 - 11:25

@pater,

Zeg ik niet.

Anna R. Chist
Anna R. Chist
22 feb. 2025 - 17:32

Waarom staan ulieden eigenlijk niet op het maliveld om een oorlog te voorkomen?

Waarom roept u uw politici niet op om zich in te zetten voor vrede?

7 Reacties
JongMHF
JongMHF23 feb. 2025 - 4:05

Natuurlijk is Anna R. Christ de enige die demonstreert, oproept en, ja wat en meer?

Doet ze dat wel? Demonstreren en oproepen. Of valt afkraken en niks en niemand goedkeuring kunnen geven onder die noemer.

.

Ik heb zelden iets kunnen lezen van de hand van deze 'criticus' dat dat niet onder de noemer afzeiken, utopische droombeelden en verheerlijking van een soort kiezer die altijd op juiste gronden tot een weloverwogen en onafhankelijke keuze komt.

.

Ik lees in die woorden die dan geplaatst worden een afgeleide van wat er nu wereldwijd gebeurt, een afglijden naar democratie op basis van de autocratie. Een Trump-variant dus.

.

Dat alles omdat de kiezer gelijk zou hebben. Dat alles omdat per definitie links niet meer links is. Dat alles omdat in het eigen politieke bewustzijn het ware woord manifesteert.

.

In feite de andere kant van dezelfde medaille, door een grote groep hier beleden overtuiging, dat links de veroorzaker van alle kwaad is.

Pera
Pera23 feb. 2025 - 8:04

De bewindslieden Brekelmans en Veldkamp zijn vanmiddag in Utrecht op de enige échte vredesdemonstratie-van degenen die willen dat de Russische agressie op Oekraïne stopt.

Anna R. Chist
Anna R. Chist23 feb. 2025 - 11:10

Beste Jong

Ik ben voor democratie

Dat wil niet per definitie zeggen dat de kiezer gelijk heeft

Maar er zijn gewoon twee keuzes; macht aan het volk of macht van autoriteiten.

Het is opmerkelijk dat men inmiddels de macht aan het volk als utopisch ziet.

Verder weet ik nog hoe de Nederlanders in de jaren 80 tegen de kernwapens demonstreerden en tegen escalatie van de koude oorlog. Ik snap niet hoe ulieden zo naief militaristisch zijn geworden. Oorlog moet voorkomen worden ten alle tijden.

En als uw leiders brullen om oorlog dan moet u ze tegenhouden want ze zijn gek geworden.

JongMHF
JongMHF23 feb. 2025 - 12:01

Deze riedel van u is mi welbekend en daarin gaat u in feite weer niet in op de kritiek die ik heb op deze riedel.

U roept van alles en soms klinkt het alsof er iets gezegd wordt, maar der wordt niks gezegd. Er wordt alleen geroepen dat u schijnt te weten wat juist is, of beter gezegd, wat niet juist is.

.

Iets beweren, iets denken te beschrijven wat geen handen en voeten heeft stelt niks voor.

In uw woorden lees ik soms een hele verre echo van van Reybroeck, maar hij geeft aan welke wegen er bewandeld kunnen worden. U zet alleen wat bordjes neer en dan vaak nog met de tekst in de grond.

.

Alsof die ander toch vooral maar niet zal gaan doen wat u beweert te willen.

Gerygrr
Gerygrr23 feb. 2025 - 14:32

Anna,

Die demonstraties waren niet verdeeld.

Niet door de demonstranten zelf en niet door een zich bedreigd voelende bestuurderslaag.

Teveel gemobiliseerde protesten tegen beleid zorgde voor het zaaien van verdeeldheid.

Bijvoorbeeld door witte mensen te benoemen als schuldig aan misdaden begaan tegen zwarte mensen….

Dan kun je solidariteit opbreken.

De kapitalist met zijn volle koekjestrommel op de rug.

Twee kinderen de een zwart en de ander wit.

Samen krijgen ze een koekje.

Je vertelt het witte kind dat het zwarte kind jouw koekje moet krijgen!

Anna R. Chist
Anna R. Chist23 feb. 2025 - 15:35

[van Reybroeck]

Die moest ik even opzoeken. Even vanuit wikipedia dus (meen dat ik zijn verhaal over loting wel eens gelezen heb ergens)

Hij denkt tenminste na over democratie. Loting is overigens een Atheens gebruik en helemaal niet zo gek. In Athene wisten ze dat macht corrumpeert iets wat de uwen maar niet willen begrijpen en slaafs die gecorrumpeerde macht volgt.

Vertelt u eens. Waarom dat vertrouwen in de macht?

Gerygrr
Gerygrr24 feb. 2025 - 14:01

https://greekreporter.com/2024/08/20/ancient-athens-election-results/

Ook daar ging het mis.

Bovendien alleen onder burgers, mannen welteverstaan, werd geloot.

Mannelijke burgers, vrouwen en slaven uitgesloten.

wvlith
wvlith
22 feb. 2025 - 17:16

Nederland kan het verschil maken?

Zowel intellectueel als qua machtspositie lijkt dat niet echt realistisch.

Farmer3.0
Farmer3.0
22 feb. 2025 - 16:41

Gelukkig hebben we Rutte. De juiste man op de juiste plek.

Het niet willen betalen voor onze verdediging, de rekening en verantwoording maar bij de VS neerleggen is iets wat politici decennia hebben gedaan.

Dit is niet in een weekje opgelost.

6 Reacties
Anna R. Chist
Anna R. Chist22 feb. 2025 - 18:17

Rutte stort eerst Nederland in puin en nu wilt u dat ie verder Europa ook nog in puin stort?

Backtobasics
Backtobasics22 feb. 2025 - 18:34

Rutte heeft het knap lastig om toch maar constructief om te blijven gaan met Europa en Selenski in het bijzonder verrader Trump.

Ben benieuwd wanneer indaalt dat we zonder de VS verder zullen moeten, want de gemiddelde Amerikaan kan het geen zier schelen wat er in Oekraine gebeurt.

Landen die dichterbij Rusland zitten zijn wat dat betreft realistischer en gaan met Denemarken voorop werken keihard aan minder afhankelijkheid van Amerika.

Wij zijn vooralsnog aarzelend omdat we hier nogal in slaap gesukkelt zijn en altijd dachten dat we hier op een veilig eilandje leven waar niets kan gebeuren.

Sachs
Sachs22 feb. 2025 - 20:11

[Dit is niet in een weekje opgelost.]

.

Het afscheid nemen van de VS moet binnen een week kunnen, dunkt me. Dat Rutte daaraan kan bijdragen lijkt me onwaarschijnlijk.

ikdoemaarwat
ikdoemaarwat22 feb. 2025 - 20:51

[Dit is niet in een weekje opgelost.]

.

Het afscheid nemen van de VS moet binnen een week kunnen, dunkt me. Dat Rutte daaraan kan bijdragen lijkt me onwaarschijnlijk.

@Sachs:

.

Binnen een week afscheid nemen van de VS?

.

Gezien de militaire en economische verwevenheid van de EU/NATO met de VS vind ik dit een volkomen ridicule uitspraak.

Pater
Pater23 feb. 2025 - 3:53

Rutte is NAVO-chef geworden mede omdat men dacht dat hij Trump kon matigen. Dat blijkt niet het geval.

Overigens is het Rusland dat een deel van Europa in puin schiet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 feb. 2025 - 7:38

Rutte wil daar m.i. helemaal niet aan bijdragen.

Broodjeapoep
Broodjeapoep
22 feb. 2025 - 15:41
Deze reactie is verwijderd

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je hieronder gratis aan voor Joop NL. Iedere donderdag een selectie opvallende nieuwsverhalen, opinies en cartoons in je mailbox.

BNNVARA LogoWij zijn voor