Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De fluwelen putsch van CDA-staatssecretaris Knops op Bonaire

  •  
15-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
96 keer bekeken
  •  
Afbeelding1

© Bonaire 2014, foto: Petra Meese

Het gevoel van discriminatie van Den Haag jegens Bonaire en Statia is niet weggenomen, ergo: dat gevoel zal alleen maar groeien
Sedert 10-10-10 vormen de eilanden Bonaire, St.Eustatius en Saba “Caribisch Nederland” of BES; de andere eilanden zoals Aruba en Curacao vormen aparte landen in het Koninkrijk. De haat-liefde verhouding met de “bijzondere gemeente” BES Bonaire-Statia-Saba staat al ruim acht jaar enige vooruitgang in deze Caribisch Nederlandse gemeente in de weg. Dit valt te wijten aan slecht bestuur van beide kanten van de oceaan: zowel Den Haag maakt blunders (bijvoorbeeld 8 jaar lang weigeren om een sociaal bestaansminimum vast te stellen) als ook Bonaire.
Zelf heb ik gewerkt voor het Openbaar Lichaam Bonaire als senior communications advisor en JA er moeten dingen beter. Staatssecretaris van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) vindt ook dat het beter moet en dus volgde er een directe interventie uit Den Haag:
1. Op Statia, zoals de bevolking St Eustatius zelf noemt, vond een totale machtsovername plaats: Den Haag nam het gehele beleid over van het daar aanwezige college. Ook schrapte Knops de lokale verkiezingen die in maart 2019 zouden moeten plaatsvinden op dit eiland.
2. Op Bonaire vond een ‘fluwelen putsch’ plaats: Den Haag stelde een bestuursakkoord vast en legde dit op aan het college en de raad van Bonaire. Die tekenden (met uitzondering van Clark Abraham) ‘vrijwillig’ omdat Den Haag anders geen 9,3 miljoen euro aan steun zou verstrekken. Kun je dit vrijwillig noemen?
Mijn kanttekeningen zijn dan ook:
– tekenden de (eilands)raadsleden van Bonaire dit met volle overtuiging, of toch enigszins onder ‘chantabele’ druk dat er anders geen steun zou komen? – vanwaar de discrepantie tussen het ingrijpen van Den Haag in slecht functionerende besturen en gemeentes in Europees Nederland versus hoe er in geval van Caribisch Nederland wordt gehandeld? Hoe kan het dat in Europees Nederland artikel 12 gemeenten niet overruled worden door Den Haag, zoals wel in de Cariben?
– waarom worden er aan de ene kant wel ‘sancties’ in de vorm van bestuurlijk ingrijpen toegepast op het slechte functioneren van Statia en Bonaire, maar aan de andere kant niet op het slechte functioneren van Den Haag?
Kortom: het gevoel van discriminatie van Den Haag jegens Bonaire en Statia is niet weggenomen, ergo: dat gevoel zal alleen maar groeien. Waarom moet Den Haag steeds met een botte bijl door hun eigen slecht opgestelde gedrocht van ‘Openbaar Lichaam-bijzondere gemeente’ hakken? Natuurlijk ben ik voor pragmatisch handelen, maar doe dit niet zo en daarmee de getroffen burgers het gevoel te geven dat ze minderwaardig zijn. Als je als Den Haag de BES-volkvertegenwoordigers feitelijk afzeikt en als je weigert een sociaal bestaansminimumonderzoek in te stellen, geef je dat gevoel wel.
Te vaak en helaas ook steeds vaker overvalt mij als Europese Nederlander het gevoel dat Den Haag zich superieur waant aan Bonaire. Ook vraag ik mij af waarom Knops de hoofdambtenaar niet ontslaat op Bonaire, want de eilandsecretaris is samen met de colleges toch verantwoordelijk voor de niet kloppende begrotingen en de te laat komende jaarrekeningen zonder accountantsverklaring. Dat die secretaris op haar beurt getrouwd is met de fractievoorzitter van de ‘rode partij’ van het eiland maakt het dilemma niet eenvoudiger. Zoals gezegd heb ik gewerkt voor het Bestuurscollege, dit klopt niet. Wordt wakker politici in Den Haag!
Laat ik op een positieve wijze afsluiten: hopelijk komen er nu zo snel mogelijk gelijke rechten/plichten op het eiland door deze fluwelen putsch van Knops. Dat is het minste wat Den Haag kan doen om van het ‘kolonisatorimago’ af te komen. Aanstaande maart 2019 vinden er eilandsraadverkiezingen plaats op Bonaire. Heeft het uberhaupt nut te gaan stemmen wanneer Den Haag toch al vooraf het beleidskader heeft opgelegd? Feitelijk wordt de mensen een rad voor de ogen gedraaid met deze verkiezingen.
De verkiezingen schrappen, zoals Knops deed op Statia, is ook weer een zeer antidemocratische maatregel. Feitelijk hebben alle nu in de Eilandsraad zittende partijen een zweem van ‘medeplichtigheid’ aan corruptie-slecht bestuur-zelfverrijking om zich heen, dus wellicht krijgt de MLB Movemente Boneiru Liber partij van Eric Soleana veel stemmen. Maar al wint hij: het zal een Pyrrusoverwinning zijn omdat het bestuursakkoord is gedicteerd door Den Haag.
Soleana is wat mij betreft de eerlijkste en meest integere verkiezingskandidaat, maar ik vrees dat dit niet voldoende is om te kunnen zwemmen in deze ‘haaienpool’. Ook zal het beloven van onafhankelijkheidsreferenda niets opleveren. Een vicieuze cirkel van van minderwaardigheid en discriminatie/kolonialisme 2.0 begint het te worden.
Dios por fabor: Bendishon Boneiru!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.