PVV-Kamerlid ontwierp als studente gevangenis, kunstenaar Jonas Staal heeft die nu gebouwd
PVV-Kamerlid Fleur Agema schreef ter afronding van haar opleiding aan de kunstacademie een scriptie over een nieuw model gevangenis. Kunstenaar Jonas Staal dook die scriptie op uit het archief en bouwde de gevangenis van Agema als maquette.
Van het project is een papieren boek verschenen dat ook gratis is te downloaden.
Uit het boek:
Deze publicatie is een introductie tot ‘Gesloten Architectuur’, het afstudeerproject uit 2004 van Fleur Agema, kamerlid van de Partij voor de Vrijheid. Haar project omvat een schets voor een nieuw gevangenismodel, dat zij ontwierp in het kader van haar masteropleiding architectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht.
Beeldend kunstenaar Jonas Staal werkte Agema’s studies uit tot een volwaardig model dat haar gedachtegoed voor het eerst op gedetailleerde wijze visualiseert, en daarmee nieuw inzicht biedt in haar denkbeelden. Staal werd in dit onderzoek bijgestaan door architecten en ontwerpers, wat resulteerde in diverse digitale tekeningen en een maquette.
Middels een inleiding geeft hij inzicht in Agema’s ontwikkeling als architect en politica. Tevens onderzoekt hij in hoeverre haar architectonische werk van invloed is op het huidige regeringsbeleid, en daarmee de inrichting van onze samenleving.
Staal bouwde eerder een kopie van de inmiddels opgeheven Vrijdenkersruimte van de VVD. Hij schreef daarover op Joop.
Het boek is sinds vandaag verkrijgbaar bij uitgeverij Onomatopee, maar ook als pdf gratis te downloaden , de maquette is vanaf 17 november te zien in Extra City te Antwerpen en het theaterevent op 21 en 22 december in Frascati Amsterdam.
Ik hoorde haar laatst op de radio in een vraaggesprek en toen viel me al op dat zee een heel donkere en inktzwarte kijk heeft op haar medemens, ik heb zelden mensen gehoord die zo vol haat zitten, behalve Wilders dan maar die is in zwartkijkerij sowieso al buitencategorie.
Dit bouwwerk geeft wel aan hoe Agema in elkaar steekt als ook haar eigen frustratie dat ze privé maar geen relatie in stand kan houden.
De visie van Agema, zwart donker met een klein stukje daglicht waarbij het meest positieve wel is dat ze de gevangenen een kussen gunt en dat is voor Agema al de ultieme uiting van menslievendheid.
Niet om het een of ander maar je moet toch een vrij zieke geest hebben om voor je afstudeerproject uitgerekend een gevangenis te ontwerpen. Fleur Agema is eng!
Ah, ik geloof dat ik de bedoeling snap van die gefaseerde aanpak:
Autochtone criminelen, die nogal vertegenwoordigt zijn in de PVV-achterban, kunnen hun tijd uitzitten in riante bungalows met leuke parkjes, terwijl bovenstaande afdeling bedoeld is voor politieke gevangenen van het regime.
Ik raad iedereen aan het boek te downloaden en door te nemen. Lees ook de buitengewoon knappe analyse van het denken van Fleur Agema.
Uit haar recente uitspraken wordt duidelijk dat ze niet meer zo gelooft in verbetering van gevangenen en alleen maar de meest onmenselijke van haar opsluitalternatieven wil handhaven.
Het gevangenismodel van Fleur Agema is overigens een fascistisch utopia waarin mensen altijd onder totale controle werken.
Verder blijkt zij een aanhanger van negentiende eeuwse ideeën over het verbeteren van gevangenen. Die moest je hard laten werken én eenzaam opsluiten zonder prikkels van buiten zodat zij tijd hadden om over hun zonden na te denken. Fleurtje is vergeten het bewust smakeloze eten er nog bij te voegen. De ervaring leerde dat de meeste gevangenen zo stapelkrankzinnig werden gemaakt.
Als we beseffen dat Geert Wilders twee consiglieri heeft, Fleur Agema en Martin Bosma, dan moet dat toch tot grote zorg en veel waakzaamheid leiden.
Download dat boek. Lees het. Laat het ook aan anderen lezen.
Ik heb het boek gedownload en moet zeggen dat het best een interessant concept is. Het ljkt mij dat het goed gedrag stimuleert. Verder lijkt me zo'n onderzoek naar de gedachtegangen van mevrouw Agema door middel van een maquette van haar werk meer iets voor Diederik Stapel.
Ziet er goed uit, maar het is natuurlijk de vraag of dit een geheel correcte weergave is van Fleur Agema's ontwerpen.
Overigens is ze blijkbaar wel erg ruimhartig met de indeling en het aantal bedden in de cellen bezig geweest.
Per cel kunnen er toch echt een stuk of 3 bedden bij.
Een wat late reactie, moest even tijd vinden om het project te lezen en te bekijken en erover na te denken.
Fleur Agema was 28 jaar toen zij dit project uitvoerde. Ze was nog niet politiek actief en ook nog niet geconfronteerd met een ziekte die haar het werken als ontwerper onmogelijk zou maken, wat mij een persoonlijk drama lijkt. Het gevangenisproject gaat tot in extenso uit van de idee van de maakbare gevangene en een geconstrueerde omgeving die de gevangene moet dwingen de weg van het diepste duister naar het verlossende licht vrijwillig af te leggen.
In die zin is de ontwerper Fleur Agema bepaald geen solist of unieke denker. De denkbeelden die zij als 28-jarige ontwikkelt over zin en onzin van detentie en resocialisering zijn niet nieuw en staan niet op zichzelf. De verbanden die Staal legt met huidige politieke denkbeelden van Teeven en de mogelijke invloed die Agema op het huidige politieke denken heeft vind ik dan ook speculatief. Staal zelf ook, geeft hij ergens in de tekst toe. Ook zonder dit project bestaan deze utopische denkbeelden over de maakbaarheid van de goede mens/burger en de vooroordelen over de slechte mens/burger. En niet alleen in de politiek, ook in de samenleving.
Je kunt doen wat Staal (op een visueel erg mooie manier) heeft gedaan: het gevangenismodel gebruiken als projectie van het denken van Agema en dat te exponeren naar het denken van de huidige politiek van de PVV en via Teeven zelfs het gehele kabinet. Daarmee plaats je dit gevangenismodel in een ingeperkt kader, namelijk dat van de ultrarechtse politiek. Dat is gemakkelijk schieten en scoren voor zich links noemend Nederland. Je ziet dat aan de discussie hier, het gaat hoofdzakelijk over Agema zelf.
Het gebouw van Agema heeft geen verleden en geen toekomst. Het staat er en is een veredelingsfabriek, het moet slechte binnenlandse producten verbeteren. Het stelt geen vragen over de geschiedenis en de toekomst van de mensen die er binnen gaan en weer uitkomen. Of over de samenleving waarin deze mensen opgroeien en terugkeren. Die vragen stelt het grote publiek zich doorgaans ook niet.
Ik vraag me daarom af hoe relevant het is dat dit een project is van een vrouw die nu Kamerlid voor de PVV is. Of dat gegeven niet juist de brede discussie blokkeert die ik wel relevant en urgent vind: hoe kijken burgers tegen criminelen aan, in hoeverre is er in het denken over criminelen vandaag een vorm van dehumaniseren ingeslopen, wat is de zin en het doel van detineren, wat verwacht het grote publiek van detentie, wat is de zin van preventie, enzovoorts. Want het verleden en de toekomst van dit gevangenisproject stoppen niet bij Fleur Agema. Ik zou bijna zeggen: was het maar zo.
Ziet er streng, grauw en zeer knellend uit. Kortom, kopvoddenrukster Agema heeft een waar PVV-fähig opsluitmodel opgetekend voor de specifieke doelgroep van de xenofoben. Tuigoord...the inside model.
Ik heb het boek gedownload en even doorgekeken, en iets niet zo erg als hier staat. Ze heeft een gefaseerd gevangenismodel ontworpen waarbij mensen steeds een stapje hoger kunnen komen. De afbeeldingen die hier staan is de meest gesloten. Er is ook een gevangenis die een samenleving simuleert, waar mensen in appartementen leven.
Toch kan ik me niet voorstellen dat iemand op een cel met alleen maar een bed en een wc ooit dusdanig gedrag kan vertonen dat hij meer vrijheden kan krijgen.
Het ontwerp van de gevangenis komt mijns inziens overeen met de duistere hersenspinsels van deze mevrouw. Het biedt zodoende een inkijkje in haar donkere, benauwende fantasiewereld, van welke de donkere kamers nu tot uiting komen in een architectonisch ontwerp.
Ben benieuwd wat voor kunst zij nog meer maakte.
Het ontwerpen van een gevangenis zou toch wel het laatste zijn waar ik op zou komen als ik nog op de academie zat. Veelzeggend dat Agema hiervoor kiest en het project laat zien dat Agema er bizarre ideeën op na houdt omtrent de maakbaarheid van mensen. Aan de andere kant vraag ik me af wat je als kunstenaar drijft om het afstudeerwerk van een matig getalenteerde ontwerper zo minutieus te gaan zitten uitwerken. Dit soort 3d images/modellen maak je nou niet bepaald op een middagje.
Ben ik niet met je eens. Een gevangenis is juist een enorm uitdagende keuze. Het weerspiegelt hoop, verwachting en mensbeeld. In het geval van Agema is het vooral kaal grijs beton met het onthouden van daglicht als permanente marteling. Mooie ruimtes om Lucassen en Hernandez in op te sluiten lijkt me.
Interessant maar ik zou hier toch iets meer over willen weten, zonder een heel boek erover te moeten lezen. Ik vind het ook wel veel eer voor Agema, hoewel ik besef dat zij een grote stem in de PVV heeft. Persoonlijk vind ik haar behoorlijk eng. En dit ziet er dito uit.
"Beeldend kunstenaar Jonas Staal werkte Agema's studies uit..."
---
En vervolgens gaat de meute dit model aan Agema toeschrijven?
Zal ik ter illustratie die meute eens beschrijven?
Vooringenomen mensen, die vanuit hun benauwde geesten en kwalijke denkbeelden zo afgestompt zijn dat ze niet eens het verschil meer kunnen aangeven tussen een origineel, en een geïnterpreteerd model ervan wat volledig uit verband gerukt is.
Mensen die zó los staan van de fysieke werkelijkheid, dat hun beoordelingsvermogen verdwenen is, en een speelbal zijn geworden van hun eigen (groeps-)onderbuikgevoelens.
Herken uzelf hier vooral niet in - het is slechts mijn model, en de echte schuld ligt uiteraard bij de meute, waartoe u hopelijk niet behoort.
Nee, dan de stoel-ontwerpen van Fleur Agema - licht, vrolijk, om helemaal blij van te worden! Die zien tenminste niet uit als opgedroogde drollen, en zijn ook nog betaalbaar.
http://www.house-of-design.nl/craftdesign/sept99/nl/agema.htm
Die rode stoel is echt leuk!! Maar betaalbaar zou ik 'm niet willen nemen. En zeker niet voor Henk en Ingrid, maar dat zal in dit geval de doelgroep ook niet zijn....
Fleur heeft haar opdracht gewoon effe snel afgeraffeld.
Fantasieloos en zonder enig idee van wat een gevangenisstraf is en doet met een mens en waartoe die straf dient.
Na ja..geen research gedaan.
Ik zie niet in waarom een project zomaar heel Fleur Agema's gedachtegoed zou projecteren. Zeker als iemand anders het 'af' maakt.
Ik heb helemaal niets met Fleur Agema maar ik vind dit een laag en slecht artikel, enkel bedoeld om Fleur Agema af te kraken. Daar is ook dat project voor bedoeld. Het is duidelijk dat de maker van dit project haar niet mag...
Leg eens uit. In dit artikel lees ik niet dat de kunstenaar een oordeel uitspreekt over haar gedachtegoed of haar werk. Hij legt verbanden en beeldt die uit. Ik denk overigens dat het leggen van deze verbanden gerechtvaardigd is.
Het zijn de mensen die ermee geconfronteerd worden die een oordeel uitspreken. Uit uw reactie kan ik opmaken dat u negatief staat tegenover haar werk/gedachtegoed. U probeert u ervan af te maken door de kunstenaar hiervoor verantwoordelijk te stellen. Kunst kan soms nogal confronterend zijn, toch?
Oude gevangenissen zijn mooi ; de Schie en Noordsingel in Rotterdam, Havenstraat in Amsterdam, de Koepel in Haarlem eventueel.
Nieuwe gevangenissen zijn lelijk en eender. Ik was laatst in P.I. Almere en waande mij in P.I. Zoetermeer : volkomen tot in detail gelijk.
Strenger straffen om het strenger straffen is overigens ronduit dom, minimumstraffen zelfs gruwelijk. Maar dat terzijde.
En er onstabieler uitkomen dan ze er in gaan. Dat hebben ze in de 18e en 19e eeuw ook al gemerkt. Het moet een stabiele omgeving zijn met orde, regelmaat en veiligheid. Afstraffen van verkeerd gedrag maar ook mogelijkheden geven tot verbetering mocht iemand die willen pakken. (Zoals verplicht naar school en werk, maar extra lessen en/of werk aan bieden voor die wel interesse tonen). Het blijft een straf natuurlijk, maar je schiet er niks mee op als je psychopaten kweekt.
Die wc lijkt me niet lekker zitten en zelfs pijnlijk met die scherpe randen? Wat zou ze trouwens voor materiaal in gedachten hebben gehad. Het ziet er op de maquette nogal vreemd uit. Saai, donker, somber, introvert, kil, harteloos, dodelijk, als een doodskist van natuursteen. Maar het is niet echt, slechts een droombeeld van de rechterhand van Wilders.
De architecturale stijl vind ik trouwens niet zo slecht. Afgepast, wiskundig, modern en zakelijk.
De architecturale stijl vind ik trouwens niet zo slecht. Afgepast, wiskundig, modern en zakelijk.
Dat dacht ik in het begin heel even ook maar bij nader inzien is het toch maar fantasieloze lijnentrekkerij. Voor fraai afgepast en wiskundig ben je bijvoorbeeld beter af bij de Bossche School.
Of over de functie.
Wat een onzin om het ontwerp op de bedenker te projecteren.
Het ontwerp van het wetje om mauro uit te zetten is gemaakt door Cohen, met uw logica is Cohen dus een xenofoob.