Studenten en docenten in het Maagdenhuis gaan niet weg voor de angst weg is en voor onderwijs en onderzoek weer de kerntaken van de universiteit zijn
Vrijdagavond werd Rudolf Valkhoff door de politie in elkaar geslagen bij een lawaaidemonstratie in de Beursstraat in Amsterdam. Rudolf Valkhoff is docent geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en actief in het gevecht om de academische onafhankelijkheid dat al weken gevoerd wordt door studenten en docenten.
Dat deze angstcultuur reëel is blijkt onder andere uit het feit dat de UvA inmiddels een zwarte lijst bijhoud van docenten die zich bezig houden met de breed gedragen kritiek op de manier waarop de universiteit op dit moment georganiseerd is. Een groot percentage van de docenten werkt met tijdelijke contracten en wordt dus niet beschermd tegen ontslag wanneer zij zich kritisch uiten.
De academische vrijheid, een van de voorwaarden voor iedere wetenschappelijke praktijk, is ver te zoeken als docenten niet kunnen spreken. Als student literatuurwetenschap het ik het onderwijs de afgelopen jaren achteruit zien gaan. Docenten krijgen nauwelijks meer tijd papers na te kijken, en raken overspannen of gedesillusioneerd.
Kritiek hebben had toch geen zin. De kans dat je gehoord werd was nihil. De opstand van studenten en docenten in Amsterdam kwam dus niet uit de lucht vallen. De bezetting van het Maagdenhuis was een explosie van jaren opgekropte frustratie.
De afgelopen weken is het Maagdenhuis getransformeerd tot een plek waar mensen de vrijheid hebben gevoeld te mogen nadenken over wat een universiteit wel zou moeten zijn. Er zijn lezingen en colleges van denkers en docenten, er is muziek en er is debat, veel debat. De kern van het Maagdenhuis draait namelijk om inspraak. Dat is misschien niet altijd leuk voor de camera’s, het ziet er misschien zelfs wat knullig uit. Dat maakt niemand in het Maagdenhuis ook maar iets uit. Inspraak hoeft niet sexy te zijn. Gezamenlijk nadenken gaat voorbij gemakkelijke retoriek. Gezamenlijk nadenken zorgt voor een structurele evaluatie van de vraag: Wat is een universiteit en hoe dient deze te functioneren?
Het College van Bestuur lijkt deze vraag minder relevant te vinden. De 10 punten van verbetering die dinsdag gepresenteerd werden zijn stuk voor stuk retorisch van aard. Buiten de media neemt niemand binnen de UvA die punten namelijk serieus. Ze zijn algemeen geformuleerd en staan in schril contrast met de ervaring die studenten en docenten in het Maagdenhuis hebben met het UvA-bestuur.
Er is angst voor politiegeweld bij studenten en angst bij docenten voor ontslag. In die sfeer kunnen de 10 verbeterpuntjes van het College van Bestuur (CvB) nooit serieus genomen worden. Het wordt tijd dat het CvB alle persvoorlichters en communicatiespecialisten een dag vrij geeft en zichzelf de vraag stelt: Wanneer docenten en studenten zich niet meer vrij voelen om na te denken, is de UvA dan nog een universiteit?
Aanstaande woensdag komt Hans Amman, lid van het College van Bestuur, naar het Maagdenhuis om in debat te gaan met De Nieuwe Universiteit. Dat siert hem. Misschien kan hem vragen waarom hij zich niet aansluit. Als de gehele UvA weigert een bedrijf te zijn wordt Den Haag gedwongen worden na te denken over de waarde van onafhankelijke kennisvergaring.
Nu regeert de de angst aan de UvA maar de studenten in het Maagdenhuis en de docenten van Rethink UvA gaan niet weg voor die angst weg is en voor onderwijs en onderzoek weer de kerntaken van de universiteit zijn.