Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

De andere kant van de medaille: ziekelijke Olympische pesterijen

  •  
Gisteren
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
6964 keer bekeken
  •  
ANP-505796916

De Olympische Spelen mogen dan het grootste sportieve evenement ter wereld zijn, gericht op verbinding tussen mensen, maar sommigen - nou ja, best veel - kunnen hun kwalijke karaktertrekken niet in toom houden. Nu de Spelen voorbij zijn, vertellen sporters hoe de pesterijen hen raakten en worden er juridische stappen ondernomen om de haat te stoppen.

De bekendste hoofdverdachten zijn Elon Musk en J.K. Rowling die online een haatcampagne voedden tegen de Algerijnse boksster en Olympisch kampioene Imane Khelif (25). Rowling belasterde de sportvrouw met de leugen dat ze een man was en kwalificeerde haar als vrouwenmishandelaar. Ook miljardair Musk bestempelde Imane, die als tienermeisje schroot verzamelde om haar sport te kunnen bekostigen, tot man en verklaarde dat ze niet in de ring thuishoorde.

De Franse advocaat Nabil Boudi heeft namens de sportvrouw een strafklacht ingediend tegen een hele reeks online pestkoppen, waaronder Musk en Rowling. De aanklacht is mogelijk dankzij de Franse wet die cyberpesten strafbaar stelt en daders voor de rechter brengt. Dat geldt ook voor daders die in het buitenland verblijven, meldt Variety. Volgens Boudi kunnen de Franse autoriteiten daarbij een beroep doen op assistentie van de Amerikaanse justitie omdat de landen een verdrag hebben getekend voor het bestrijden van online haat. Cyberpesten wordt in Frankrijk zeer serieus genomen na ernstige incidenten waarbij zelfs dodelijke slachtoffers vielen.

De bekende Maleisische acteur en comedian Mohammad Aizat Ahmad Nazri heeft aangifte gedaan vanwege gemanipuleerde beelden van zijn vrouw, de schoonspringster Nur Dhabitah Sabri die in Parijs de finale wist te bereiken. De acteur, die tevergeefs trachtte in contact te komen met de dader, zegt wel wat gewend te zijn maar dat de bewerkte foto's alle grenzen overschreden. De smadelijke beelden werden via Facebook verspreid. Het verantwoordelijk account is nu opgeheven maar de dader heeft inmiddels een kennisgeving van het justitieel onderzoek ontvangen, meldt de South China Morning Post.

In Italië, waar extreemrechts aan de macht is, werd volleybalster Paola Egonu (25) die voor haar land goud won, opnieuw slachtoffer van racisme. Een muurschildering ter ere van de Italiaanse vedette werd door racistische vandalen verminkt waarbij haar zwarte huid werd overgeschilderd met roze verf.

Nog geen dag na de onthulling van het kunstwerk, lieten enkele vandalen zich van hun slechtste kant zien. Ze overschilderden de ledematen van Egonu met roze verf. De artiest reageerde intussen ook via haar Instagram-pagina: ,,Racisme is een kwaadaardig gezwel waarvan Italië moet genezen.”

Een vrouw heeft getracht de schade te herstellen. Egonu moest al eens eerder haar sportactiviteiten in Italië stilleggen vanwege racistische haatcampagnes.

Tegenover de NOS heeft beachvolleyballer Steven van de Velde voor het eerst gesproken over de grootschalige pesterijen die hij ondervond tijdens de Spelen. Van der Velde is 8 jaar geleden veroordeeld omdat hij seks had met een minderjarige. Hij heeft zijn straf uitgezeten en spijt betuigd. Een deel van het publiek meent het recht te hebben verder te gaan met straffen en achtervolgde de sporter tijdens de Spelen. Ze ziijn onder meer van mening dat hij zijn leven lang zal moeten boeten voor het misdrijf.

Hij verwachtte wel dat er controverse zou zijn, maar de omvang ervan verraste hem. "Het is zeker niet niks wat er op je wordt afgevuurd." (…) "Ik vind het jammer", zegt hij over de ophef. "Het is tien jaar geleden, ik heb meer dan honderd toernooien gespeeld." Maar hij heeft ook begrip. "Ik snap dat het een vraagstuk is: mag iemand met zo'n verleden op zo'n podium staan. Dat is een legitieme vraag." Hoe ziet hij dat zelf? "Iemand kan me voor altijd verantwoordelijk houden voor wat er is gebeurd. Dat is oké, daar heeft iemand recht op, maar ik probeer me te focussen op dat waar ik wel invloed op heb." Later voegt hij toe: "Ik weet dat dit de rest van mijn leven een rol zal spelen. Dat moet ik accepteren, want ik heb een fout gemaakt."

Van de Velde leed dusdanig onder de pesterijen dat hij overwoog zich terug te trekken maar besefte dat hij daarmee de pestkoppen een overwinning zou bezorgen. De pestkoppen, waar onder de beruchte Britse schandaalpers, gebruikten in hun campagnes onder meer beelden van zijn echtgenote.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.