Datalek bij Jeugdriagg legt gevoelige dossiers kwetsbare kinderen op straat
• 01-10-2020
• leestijd 1 minuten
Dossiers van kinderen met ernstige psychische problemen zijn gelekt als gevolg van een fout bij Jeugdriagg. Dat ontdekte
RTL Nieuws dat gemakkelijk toegang kreeg tot niet alleen gevoelige medische informatie, maar ook e-mails. Het was zelfs mogelijk deel te nemen aan behandelgesprekken over cliënten die sinds de coronacrisis via Microsoft Teams worden gevoerd. Anderhalf jaar geleden beloofde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een betere digitale beveiliging van dergelijke instellingen, maar dat is duidelijk nog niet gebeurd.
RTL Nieuws schrijft over het lek bij Kenter Jeugdhulp, zoals Jeugdriagg tegenwoordig heet:
"Als deze dossiers op straat komen te liggen en bijvoorbeeld op school worden verspreid, kan dat vreselijke gevolgen hebben voor deze toch al kwetsbare doelgroep, stellen experts. “Zo’n datalek kan consequenties hebben die hen de rest van hun leven achtervolgen”."
De onderzoeksredactie had door het overnemen van de website niet alleen toegang tot intieme details van de patiënten, maar kon dankzij toegang tot de VECOZO-database (‘hét internetportaal voor veilige communicatie in de zorg tussen zorgverzekeraars, zorgverleners en zorgkantoren’) ook de gegevens van miljoenen zorgverzekerde Nederlanders opvragen, inclusief volledige namen, woonadressen, Burgerservicenummers en medicatiegeschiedenis.
De Autoriteit Persoonsgegevens noemt het datalek een ‘ernstige waarschuwing’ voor organisaties die gevoelige gegevens beheren en gaat het bestuur van Kenter om opheldering vragen. Vecozo heeft Kenter inmiddels de toegang tot de database ontzegd. In april vorig jaar kreeg RTL Nieuws via dezelfde tipgever als nu toegang tot de dossiers van minderjarige cliënten van Jeugdzorg Utrecht.