Nieuwe daklozen druppelen binnen. Hoeveel daarvan de extra winteropvang nodig hebben, is onbekend
Terwijl de vorstperiode dit jaar langer duurt dan in de winter van 2011-2012, lijkt de media-aandacht voor de winterse daklozenopvang als sneeuw voor de zon verdwenen. Een crisis in de crisisnieuwsgaring?
Verkeersproblemen, lokale sneeuwpret en de kans op een Elfstedentocht zijn weer de traditionele items in het dagelijkse nieuws. De winteropvang voor daklozen mocht vorig jaar ook op grote belangstelling rekenen, al was dat niet dagelijks. Daar merken we nu weinig van.
De vorige winter schreef ik op Joop dat er elk jaar twee momenten zijn waarop daklozen de warme belangstelling van de media genieten: de kerstdagen en de vorstperiode. De rest van het jaar trekt dakloosheid alleen lokale belangstelling als er ergens wordt geprotesteerd tegen de vestiging van een opvanghuis.
Het artikel ging verder over de aantallen daklozen. Door gerichte aanpak van gemeenten en hulpverleningsorganisaties zouden er minder daklozen zijn. Dat stond haaks op mijn ervaringen als professional in de dak- en thuislozenopvang en de berichten over de winteropvang zouden wellicht een goede graadmeter zijn.
In de winter van 2011-2012 stroomden de locaties voor extra winteropvang pas in januari vol. Het was gelukkig van korte duur. De extra voorzieningen waren zeventien nachten open. Dat is deze winter anders. Op 8 december 2012 ging de winteropvang voor het eerst open. Na zeven nachten werd de winteropvang weer gesloten en op 11 januari werden door heel het land de diverse extra voorzieningen heropend.
Omdat het winterweer tot zondag 27 januari lijkt aan te houden zal de extra winteropvang deze keer zeker vierentwintig nachten ingezet worden. Als er geen vorstperiode meer bijkomt, blijft het daarbij. Er wordt nu al gesproken over de kans dat dit de langste vorstperiode sinds 1963 zal worden. Mocht het later nog eens gaan vriezen dan geldt het record dus ook voor de winteropvang voor daklozen.
Tot nu toe is dat echter geen nieuws. De spaarzame berichten over de winteropvang worden ondergesneeuwd door files en winterplezier. Omdat het aantal daklozen te verwaarlozen is?
Dat zou een gotspe zijn. Het aantal daklozen neemt toe en niet dankzij de traditionele clochard. De ‘nieuwe dakloze’ doet zijn intree. Gezinnen, maar ook alleenstaanden die voor het eerst te maken krijgen met tot huisuitzetting leidende schulden. Tel daar de zwerfjongeren bij op, waar vooral veel woorden aan worden besteed (Kamerbrieven februari 2012 en januari 2013), maar die nog niet tot een daling van het aantal dakloze jongeren hebben geleid.
Er is geen sprake van een ‘lawine van daklozen’. De nieuwe daklozen druppelen binnen. Hoeveel daarvan de extra winteropvang nodig hebben, is onbekend. Ik ken wel de tientallen nieuwkomers die wij hebben doorgestuurd naar de winteropvang, maar een landelijk beeld heb ik ook niet.
Wie wordt de eerste journalist die ‘ondergesneeuwde’ daklozen boven water weet te krijgen?