Over lokale politiek zijn Democraten '66 oorverdovend stil
Nu de campagne rondom de gemeenteraadsverkiezingen is losgebarsten is het verdraaid stil rondom D66.
Onder aanvoering van Nederlands beste politieke commentator, Alexander Pechtold , had de vrijzinnige partij haar mond vol over een flexibele arbeidsmarkt, over innovatie en over internationalisering in de trend van ‘over de grenzen heen kijken’. Dit alles komt neer op snel, efficiënt en eenvoudig. Een ja of een nee. Fantastische woorden maar zet het zoden aan de dijk?
Voor de lokale politiek heeft D66 eigenlijk geen woorden. Wel over innovatie maar niet over VMBO of het MBO. Wel over flexibele arbeidsmarkt ten koste van onze sociale zekerheid en ontslagrecht. Wel over grenzen heen kijken maar tegelijkertijd fors bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking. Vanuit landelijk perspectief kun je dit makkelijk roepen maar nu de partij moet dalen tot de mensen in de wijken, waar het altijd over gaat, vallen deze zaken moeilijk uit te leggen.
Bij monde van Pechtold is D66 een felle tegenstander van Wilders. Wilders gaat voor een samenleving die niet de samenleving is van D66. Daar schud ik de partij de hand. Ik ben het daar volledig mee eens. Maar tegen Wilders zijn, is niet genoeg. Wat wil D66 dan wel met integratie?
En dan… wordt het oorverdovend stil rondom D66.
In Bos en Lommer diende oppositiepartij D66 samen met VVD in 2008 een motie in om al het geld vanuit de wijkaanpak dat voor sociaal bedoeld was, in te zetten voor fysiek. De gelden voor wijkaanpak ten behoeve van sociaal waren bestemd voor voorscholen, buurtveiligheidsteams, naschoolse activiteiten op alle basisscholen, armoedebeleid en achter de voordeuraanpak, talentontwikkeling jeugd en projecten op het gebied van vrouwenemancipatie. De lijst met bestedingsvoorstellen is nog veel langer. Het gaat om een bedrag van rond de 1,3 miljoen euro. Dankzij Minister van der Laan kunnen we als lokale bestuurders, van uit de Wijkaanpak, nu meer betekenen voor de mensen in de krachtwijken.
Als oppositiepartij vond D66 de plannen van mij als portefeuillehouder niet concreet. Dat kan en mag maar om dan meteen te zeggen: “er gaat geen euro naar sociaal”, gaat mij een brug te ver. Is dit oppositie om de oppositie of wil D66 daadwerkelijk geen extra geld naar voorscholen, onze jeugd en ouderen? Dat is een vraag waar de partij zelf op mag en moet antwoorden.
Ook ik wil een land waar innovatie, kennis en onderwijs centraal staan. Daarom ben ik blij dat dit kabinet een miljard euro extra geeft voor onderwijs. In het kabinet waar Pechtold deel van uitmaakte, deed hij niets aan onderwijs. Althans niets extra’s.
Ik voer plannen uit waar onze kinderen iets aan hebben. Plannen voor beter taal en rekenonderwijs, voor meer conciërges, voor hulpbrigades aan zwakke scholen, voor betere leraren en voor het stapelen van diploma’s. En ondertussen is D66 bezig om de schepen van onze verzorgingsstaat achter zich te verbranden.