Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

D66 en VVD willen embryowet verruimen

  •  
30-05-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2121 keer bekeken
  •  
ANP-447391664

Door het zware stempel dat religieuze partijen drukken op de politiek loopt Nederland achter op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar embryo's en het voorkomen van ernstige erfelijke ziektes. D66 en VVD willen daarom een begin maken met het moderniseren van de wet op dat gebied. Dat vertellen de fractieleiders van de partijen in de Tweede Kamer, Sophie Hermans en Jan Paternotte, in een interview met Trouw. Het regeerakkoord maakt het mogelijk met steun van de oppositie de wet op dit punt te wijzigen, ook al zijn de christelijke coalitiepartijen tegen het voorstel. Voorwaarde is wel dat de verandering nog jaren op zich laat wachten.

Hermans: “We hebben hier in de formatie veel over gesproken. VVD en D66 willen een stap vooruit zetten. Maar voor de ChristenUnie en CDA zijn er zorgen en grenzen. De afspraak is dat we elkaar veel vrijheid gunnen, maar met één beperking. VVD en D66 kunnen beginnen met een initiatiefwet om het verbod op te heffen op het maken van embryo’s voor wetenschappelijk onderzoek. Maar het debat en het besluit erover zijn iets voor een volgende kabinetsperiode. Dat is de ruimte die we hebben gevonden. Voor ons is het toch belangrijk dat we vast met de voorbereidingen aan de slag kunnen. Het zijn veelomvattende vragen en we willen investeren in een maatschappelijke dialoog en in gesprekken met ethici, gynaecologen en fertiliteitsartsen. Het is goed om er de tijd voor te nemen.”

Paternotte: “Politieke discussie over medische ethiek kosten tijd, dat is altijd zo geweest. Een afspraak om een wet nog niet in te dienen, hoeft overigens niet twee kabinetsperiodes te duren...”

De Nederlandse wetgeving is nu nog veel strenger dan in de landen om ons heen. Zo mogen er geen embryo's gekweekt worden voor wetenschappelijk onderzoek. De modernisering van de wet moet dat veranderen. De nieuwe initiatiefwet moet het ook mogelijk maken bij embryo's bij dragerschap te selecteren op basis van de aanwezigheid van erfelijke ziektes. 

Hermans legt uit dat uitbreiding van de wettelijke normen onder meer nodig is vanwege IVF. De slaagkans daarbij is nog steeds gering, 25 procent, maar kan verbeterd worden door meer te weten te komen over de ontwikkeling van het embryo in de eerste dagen na de bevruchting. Kinderen die via ivf geborgen worden hebben bijvoorbeeld te kampen met lager geboortegewicht. 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.