Het onderzoeksrapport van de Commissie Ruys over de evacuatie van Nederlanders en Afghaanse medewerkers uit Kaboel in augustus 2021 geeft een goede inkijk in het functioneren van twee ministeries, Buitenlandse Zaken en Defensie, die een centrale rol hebben gespeeld in de internationale crisissituatie in augustus 2021, toen Kaboel werd overgenomen door de Taliban.
Het rapport formuleert vier hoofdconclusies, waarvan er twee gaan over getoonde incompetenties bij de ministeries van de toenmalig D66-bewindspersoon Kaag van Buitenlandse Zaken en CDA-minister Bijleveld van Defensie.
Met de uitkomsten van het rapport kan gesteld worden dat beide bewindspersonen achteraf te licht waren om in zo’n grote plotseling uitbrekende internationale crisis voornoemde ministeries goed te kunnen leiden en aan te sturen.
Saillant detail bij dit alles is het gegeven dat minister Kaag een lunchafspraak, die minder dringend was, prefereerde boven de hectische crisisproblematiek in het verre Kaboel. Maar ook minister Bijleveld deed iets opmerkelijks. Volgens media keek zij naar een nieuwe film over WO II toen er vanuit Kaboel mensen geëvacueerd moesten worden.
Het rapport van de Commissie Ruys is het zoveelste rapport uit een lange rij van onderzoeksrapporten die allen gaan over hetzelfde fenomeen: falend kabinetsbeleid, falende overheidsorganen en vooral incompetentie aan de top van ministeries en in de politieke leiding van die ministeries en uitvoeringsorganen.
Hoogste tijd om eindelijk eens in Nederland te breken met deze voor de samenleving en haar burgers zeer schadelijke praktijken van slecht bestuur en aansturen van ministeries door incompetente op baantjes jagende politici, die menen dat een politicus per definitie geschikt is om elk ministerie, politiek te kunnen aansturen en leiden.