Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Coronavirus lijkt zichzelf uit te roeien in Japan

  •  
23-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
565 keer bekeken
  •  
Japan extends COVID-19 state of eemrgency until 30 September in 19 prefectures

© epa09456822 Pedestrians wearing protective masks walk a crosswalk at Shibuya in Tokyo, Japan, 09 September 2021. Japan decided on 09 September to extend COVID-19 state of emergency in 19 pref

Opmerkelijk coronanieuws uit Japan. De Delta-variant van het virus lijkt zichzelf uit te roeien, zo vermoeden onderzoekers. In het land dat drie maanden geleden nog zo’n 26.000 nieuwe besmettingen per dag registreerde, is dat aantal inmiddels gedaald tot ongeveer 200. Afgelopen vrijdag was de eerste dag in de afgelopen vijftien maanden dat er geen enkele Japanner aan het coronavirus overleed.
Japan herstelt momenteel van de vijfde coronagolf, veroorzaakt door de ook in Europa dominante Delta-variant. Van de volwassen bevolking in Japan is ruim 75 procent gevaccineerd. Dat in tegenstelling tot in Europa het virus in Japan zo snel in kracht lijkt te zijn afgenomen, heeft volgens onderzoekers enerzijds te maken met de strikte naleving van coronamaatregelen als het dragen van mondkapjes en het bewaren van anderhalve meter afstand. Maar wellicht belangrijker zijn de tekenen die erop wijzen dat het voortdurende muteren van het virus, er nu voor zorgt dat het zichzelf onschadelijk maakt.
De theorie komt van professor Ituro Inoue van het Japanse nationaal instituut voor genetisch onderzoek. Die ontdekte dat de Delta-variant in het zogenaamde niet-structurele nsp14-eiwit, het virusdeeltje dat fouten corrigeert, te veel mutaties opeenstapelde. Het gevolg daarvan is dat het virus fouten niet of te laat herkent, waardoor het niet in staat is die fouten te herstellen en zichzelf uiteindelijk vernietigt.
Tegenover The Japan Times zegt Inoue dat hij en zijn team verrast waren door de ontdekking:
"De Delta-variant was in Japan zo besmettelijk dat het andere varianten geen kans meer gaf. Maar hoe meer de mutaties zich opstapelden, hoe meer we zagen dat er een defect virus overbleef dat niet langer in staat was kopieën van zichzelf te maken. Omdat het aantal besmettingen niet meer toeneemt, denken we dat de variant tijdens deze mutaties voor zijn eigen uitroeiiing heeft gezorgd."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor