Een asielzoeker, die zondag vanuit China op Schiphol aankwam, is meerdere dagen vastgehouden in een isolatiecel in het Justitieel Complex Schiphol wegens een vermeende besmetting met het coronavirus. Hij heeft enkele dagen in quarantaine gezeten totdat werd vastgesteld dat er geen sprake was van besmetting. Dat bevestigt de Dienst Justitiële Inrichting (DJI) aan de Volkskrant. Voor het eerst wordt er in Nederland een persoon afgezonderd in quarantaine vastgehouden vanwege de uitbraak van het virus.
De man vertoonde geen symptomen, maar werd toch geïsoleerd omdat hij uit een Chinese regio kwam waar ‘mogelijk het coronavirus heerst’, staat in interne berichtgeving van de DJI. Zijn advocaat, Bernadette Ficq, zegt dat er onvoldoende aanleiding was om de man geïsoleerd op te sluiten. In afwachting van zijn asielprocedure is de man nu overgebracht naar de reguliere vreemdelingendetentie. Daar heeft hij iets meer ‘vrijheid’.
Na aankomst op Schiphol is het gebruikelijk voor asielzoekers om in afwachting van hun procedure in het detentiecentrum op de luchthaven te worden vastgehouden. Maar de man, die in China studeerde en oorspronkelijk uit Jemen komt, werd op de speciale observatie-afdeling van het Justitieel Complex Schiphol geplaatst. Daar worden mensen in afzondering opgesloten die bijvoorbeeld door psychiatrische stoornis een gevaar kunnen zijn voor personeel of andere gedetineerden.
‘Dit is een absurde maatregel’, zegt de advocaat van de man tegen de Volkskrant. ‘Ik begrijp dat uit voorzorg iemand in quarantaine wordt gehouden, maar dat zou niet op deze manier moeten gaan.’ Volgens Ficq lijkt het op een geïmproviseerde noodmaatregel. ‘En nu wordt blijkbaar een isolatiecel als quarantaineplek gebruikt.’
Dat de man zonder enige symptomen van het virus te hebben toch in een observatiecel werd geplaatst heeft volgens een DJI-woordvoerder te maken met zijn verklaringen. De man claimt dat hij voor zijn reis door de Chinese autoriteiten al enkele weken uit voorzorg in quarantaine was gehouden. De woordvoerder van de DJI verklaart in het artikel dat de man zelf zou hebben ingestemd met afgezonderde opsluiting. Advocaat Ficq twijfelt tegenover de Volkskrant aan die vrijwillige instemming. ‘Je bent overgeleverd aan het detentieprogramma. Op dat moment heb je weinig keuze. Dat hij er vrijwillig mee heeft ingestemd is geouwehoer.’Ficq zegt te gaan onderzoeken welke stappen zij kan ondernemen tegen de vreemde gang van zaken bij de isolatie van haar cliënt.