Zo weet ik van een GroenLinks-stemmer die voor deze keer besloot D66 te stemmen. Hij kon het niet aanzien hoe Kaag van verraad werd beschuldigd.
De pandemie en hoe daarop van overheidswege wordt gereageerd was zeker een factor in de verkiezingen, met name indirect. In de eerste plaats kwam daardoor de premier, tevens lijsttrekker van de VVD, extra prominent in beeld. Voorts gaven de corona-maatregelen Thierry Baudet de gelegenheid om wat overtrokken demagogisch zijn campagne in het teken van vrijheid te zetten, alsof die maatregelen er niet waren uit `zorg’ en ‘verantwoordelijkheid nemen om de corona in bedwang te houden’. Ook al is er natuurlijk onvrede over de maatregelen bij onder andere de horeca.
Ook het feit dat grote bijeenkomsten taboe waren en de verkiezingen zich daardoor vooral afspeelden via debatten op het tv-scherm was bepalend. We zagen daardoor vriend en tegenstaander heel nabij in hun emoties en hoe ze hun visies verwoorden. In de grote bijeenkomsten van voorheen, bijvoorbeeld van een soort beweging als bij GroenLinks, gebeurde dat ook wel en was er zelfs meer contact met de eigen lijsttrekker, maar voor de tv zag men ook hoe de politici reageerden op hun collega’s. Daaruit bleek bijvoorbeeld dat de aanvallen van PVV-leider Wilders op Rutte en Kaag, en hoe zij die pareerden, een gunstig effect hadden voor beiden. Zo weet ik van een GroenLinks-stemmer die voor deze keer besloot D66 te stemmen. Hij kon het niet aanzien hoe Kaag van verraad werd beschuldigd omdat zij zich tijdens een diplomatieke missie in Iran uit noodzaak aan de hoofddoekregels hield.
Hetzelfde gebeurde door Wilders’ aanvallen op Rutte. De laatste is weliswaar een rechtse politicus, maar mede door de opkomst van populistisch rechts, komt hij gematigd over. Dat hij recent soms ook sociaal klinkende woorden uit, maakte dat populisten hem beschuldigen van linkse sympathieën.
Helaas heeft het woord links bij middengroepen een minder goede klank gekregen. Ik geef daarom soms of vaak de voorkeur aan het woord progressief. Beide woorden kunnen trouwens ook wat weerstand oproepen, bijvoorbeeld als men zelf wel duurzaam wil zijn of vegetarisch wil eten, om slechts twee voorbeelden te noemen, maar dit vaak nog niet echt kan opbrengen. Als anderen onder de linkse of progressieve vlag er dan voor pleiten om het toch maar wel te doen, kan dat soms wat weerstand oproepen, met als gevolg dat politici als Rutte en Kaag hen een beetje vertederen, als zij het nog niet zo gek doen en dan door uiterst rechts fel worden aangevallen of zelfs van linkse neigingen worden beschuldigd.
Dat verwijt zal ook weerklinken als Kaag bij de kabinetsformatie er voor pleit dat GroenLinks en/of SP en PvdA ook mee aan tafel zitten. Toch is het wenselijk dat dit wel gebeurt, al was het alleen maar om er voor te helpen zorgen dat het klimaatprobleem en het behoud van de natuur en aarde echt word aangepakt.
Er zijn wat zetels van het CDA verhuisd naar D'66 maar de regeringscombinatie heeft zo'n beetje hetzelfde aantal zetels als 4 jaar terug. De zetels op rechts zijn wat verschoven, kortom de Corona heeft helemaal niets veranderd. Dit verhaal lijkt me de obsessieve en compulsieve houding van de linkse partijen de oorzaken van series van steeds beroerdere verkiezingsuitslagen overal te zoeken behalve bij zichzelf. Dat het over 4 jaar beter zal zijn heb ik dan ook geheel en al opgegeven.
Natuurlijk bepaalde de situatie van nu en de tv debatten de uitslag, de tijd dat verkiezingsprogramma's de uitslag bepaalde is echt al heel lang geleden.
Als Kaag zegt dat ze links is pleegt ze ook verraad, dat is ze nl. niet.
In NRC stond een half jaar geleden een interview met haar, waaruit ik het volgende stukje citeer.
"Een ander punt: jullie pleiten in het verkiezingsprogramma voor een vermogensbelasting van 1 procent voor mensen met een vermogen boven een miljoen euro. Op dit moment is de effectieve vermogensbelasting 1,58 procent voor die groep. U wilt een belastingkorting?
„Ja, dat zou je zeggen. We hebben het op detailniveau laten doorrekenen, ik heb die totale doorrekening nog niet gezien.
Het kabinet wil naar 1,9 procent vermogensbelasting. Waarom dan een halvering?
„Nou, ik heb daar op dit moment geen antwoord op. Ik moet even kijken naar…”
Ze kijkt vragend naar haar politiek assistent, die het antwoord wel weet: „Wij willen daar een procent bovenop.” Kaag knikt."
Ook vindt Kaag dat we niet zo moeten afgeven op multinationals.
Ik zal de link erbij geven.
https://www.nrc.nl/nieuws/2020/09/29/sigrid-kaag-we-komen-in-dit-kabinet-niet-verder-a4014120
“Zo weet ik van een GroenLinks-stemmer die voor deze keer besloot D66 te stemmen. Hij kon het niet aanzien hoe Kaag van verraad werd beschuldigd.”
Komt me anekdotisch over, ik vind het ook een weinig nuchtere reden om op Kaag te stemmen tenzij je onder een steen hebt geleefd, ik zou eerder gaan voor wat heeft ze nou in die 4 jaar voor het land betekend, totaal onzichtbaar terwijl haar voorganger Ploumen bergen heeft verzet, het debat tussen de dames een theekransje, in dat opzicht acht ik Ploumen ongeschikt, veel te tam terwijl ze de vloer had moeten aanvegen met Kaag, van wat heb je nou 4 jaar uitgespookt behalve zo af en toe een erudiete lezing geven, wat heb je binnen gehaald terwijl je godganse dag fatsoen moet je doen uitstraalt, wat hebben we aan jou gehad, daar slaat de kiezer op aan, corona of geen corona zo heeft Samsom bewezen.
Dat Klaver gevoelig is geraakt door Kaag lijkt me aannemelijk, hij heeft z’n Jessias rol niet kunnen vervullen op z’n meetups wat een uitstraling naar niet aanwezigen zal hebben, ik heb weinig van Klaver gezien in de debatten, ik denk dat hij te tam was naar een zwakke Hoekstra door een onderkoeld optreden, als je het land een beetje kan bevrijden uit de tentakels van Rutte dan moet je daar m.i. niet al te scrupuleus over zijn, zeker niet in de tv debatten, je moet de kiezer verleiden, en door gebrek aan geestdrift is windbuil Kaag komen bovendrijven
“Wat bedoel je met onzichtbaar? Dat ze niets heeft gepresteerd of dat de media ervoor koos om wat zij deed als niet nieuwswaardig te beschouwen?”
Volgens mij heeft ze de diplomaat in het buitenland uitgehangen, lijkt me inderdaad weinig nieuwswaardig hoewel Ploumen ook beslist niet de voorpagina haalde met haar tomeloze inzet.
Vooral economisch rechts is er zeer goed in geslaagd om het te framen alsof je bij links al meer gaat betalen als je net boven het minimumloon zit. Het is een frame wat blijft hangen. En volgens mij ook een belangrijke reden achter de overwinning van Biden in de primaries. Bernie had hele goede plannen, maar veel Democraten in de voorsteden waren bang dat ze onder een president Sanders de rekening zouden betalen. Al die zorg plannen en klimaat plannen. Al die nivellering. Zouden zij ook worden getroffen?
Als je het bij de koele cijfers houdt dan worden ze niet getroffen, maar dat gevoel neem je niet zo snel weg. Los van dat Kaag een betere debater was als de linkse drie is dat ook een reden dat links zo verliest. Links moet de middenklasse( en dat mag je heel breed trekken) wat meer omarmen. En dus stoppen met nivelleren. En dat ook duidelijk maken naar de middenklasse. Van ons krijg je geen last.
Het oude links is kapot. Je hebt een socialistisch deel wat beetje bij de SP en PVV zit, maar volgens mij vooral thuis blijft tegenwoordig. En je hebt een steeds meer mensen die financieel de sociaal democratie ontgroeid zijn.
Een deel van het succes van New Labor in 1997 kwam daar ook door. Omdat New Labor ook met een verhaal voor de middenklasse kwam. Die haar geld veilig wilde stalde bij links. Links moet er echt wat aan doen, want het had sowieso vier verkiezingsnederlagen alleen al deze eeuw kunnen schelen. 2003,2006,2010 en 2012.
Je zag het ook al in het klein in Ijburg. Waar Groenlinks ook de prijs voor betaalde. En mensen naar D66 vluchtte. Kaag heeft goed door dat ook in de villawijken van Nederland er echt wel ruimte is voor een linkse boodschap. Alleen moet je die mensen niet op gigantische kosten jagen.
Toch hoor ik klaver vooral over maatregelen die veel geld gaan kosten. Iedereen aan de warmte pomp bvb. Of auto bezit nog duurder maken dan het nu al is. Zo zijn er meer voorbeelden. Naar mijn idee zijn dit vooral de zaken die linkse doelgroep doet besluiten niet op links te stemmen.
"Het oude links is kapot. Je hebt een socialistisch deel wat beetje bij de SP en PVV zit,"
Sonic ik lees je graag maar alsjeblieft, er is niets socialistisch binnen of aan de PVV. Extreem rechts op het sociaal vlak en economisch kneiter rechts. .
Weet je Sonic, al die analyses zijn hartstikke interessant hoor, maar je hebt er weinig aan. De linkse boodschap is niet zo ingewikkeld; gelijkwaardige kansen voor iedereen, goede hulp voor wie dat nodig heeft en een einde aan de roofbouw op de planeet. Even heel sec gesteld.
De boodschap uit het rechterkamp is dat het leven een zero-sum-game is. Dat als de een het beter krijgt, iemand anders er wel slechter van moet worden. Dat appelleert aan ons reptielenbrein; het jaagt angst aan dus mensen schieten in de verdedigingsstand. Heel primitief eigenlijk, maar wel effectief.
Bij het linkse verhaal moet je je van alles voorstellen, met haken en ogen, kosten die voor de baat uitgaan, baten die soms heel abstract zijn, vooruitzien en rekening houden met jan-en-alleman, ontzettend ingewikkeld. Als op rechts dan wordt gekrijst dat ze voor jou willen bepalen hoe je leeft, en jou je centen uit je zak willen kloppen - tja, dan lul je gewoon niet meer.
Maar het goede nieuws is dat linkse mensen vanzelfsprekend een lange adem hebben en ook niet gebrand zijn op één bepaalde manier om het doel te bereiken. Elke stap in de goede richting is er een, maakt niet uit hoe of door wie die gezet wordt. En de weg is zoetjes aan 't draaien, dus het hangt gelukkig niet af van het succes van linkse politieke partijen
@ Kaas
Dan zou dat moeten betekenen eigenlijk dat de meeste kiezers dus op dat specifieke dossier D66 als gematigd zien. Bedoeld u dat er mee? Dat zou heel goed kunnen namelijk. Dat mensen denken dat D66 op klimaat meer een middenkoers vaart
@ Paul
Dank en het is wederzijds. Ik ben het met u eens en ik schreef niet zozeer mijn eigen mening op, maar meer iets wat de mensen in het algemeen denken. Net als dat nivelleren vanaf het minimumloon niet klopt, geloven kiezer dat D66 links is. En ook is het een hardnekkig bestaand misverstand dus dat de PVV links is economisch. Gesteund door wat de premier altijd brabbelt.
Of dat DENK en Bij1 een enorm gevaar vormen voor onze maatschappij. Ook dat is een zeer hardnekkig misverstand, maar het zijn frames die niet de wereld uit zijn te helpen.We hadden hele andere verkiezingsuitslagen gehad als we er in slagen dat duidelijk te maken aan veel mensen.
@ Karingin
Mooie reactie. Weinig aan toe te voegen. En dus hoeft mijn betoog niet lang te zijn, want niets recht te zetten ;)
Jezus, zo veel goede ideeen. Referenda binnen parteien zijn wellicht niet volks, geniaal en democratisch het summum. De beste democraten zij die, die een referendum toe staan. De rest is communistisch.
Als Individuen sehr nützlich, nicht so schlau aber.
Ik zou het met je eens zijn als het gaat om inhoud en dat alles bekend is. Het achterhouden van feiten om het referendum te beïnvloeden is een pre om te winnen.
Ja heel irritant dat mensen hun stem bepalen op hoe goed iemand debatteert. Net of je een land goed bestuurt als je goed debatteert.
Een stem wordt veelal bepaald op basis van one liners
Bij dat laatste debat van Ploumen wist ik al dat de verkiezingsuitslag voor de PVDA weer niets zou worden.
Mensen weten helemaal niet waar ze voor kiezen en volgen het gedurende de jaren ook helemaal niet.
Omdat een heleboel mensen naar mijn mening helemaal niet weten waar ze voor stemmen ben ik ook fel tegen op een refferenda.
Wilma 25 maart 2021 at 21:22
Omdat een heleboel mensen naar mijn mening helemaal niet weten waar ze voor stemmen ben ik ook fel tegen op een refferenda.
----------------------
Weer zo een "progressief" figuur. Neemt het andere mensen kwalijk dat zij zich wel informeren. Success met je PvdA Wilma, ,.(, erg progressief......
Omdat een heleboel mensen naar mijn mening helemaal niet weten waar ze voor stemmen ben ik ook fel tegen op een refferenda.
-----------------
Progressief in optima forma. Niks nieuws, en links maar roepen dat intellectuelen op links stemmen. De over het paard getilde sonics :-)
Wat je zegt, het is echt triest gesteld met de kennis van de kiezers. Je hoeft echt niet overal het fijne van te weten, maar iets verder doordenken over wat die oneliner nou eigenlijk betekent is toch wel 't minste wat je kan vragen. Of 't überhaupt waar is om te beginnen.
Maar het is teveel gevraagd, de meeste mensen hebben geen zin om zich te verdiepen. Die hebben de instelling van een stoplicht, groen is go en boem is ho, meer zit er niet tussen
@Wilma, daar ben ik het geheel mee eens.
In referenda worden vaak politiek, juridisch, economisch, sociogisch, etc, zo' n specifiek inhoudelijke vragen gesteld over maatschappelijke items, waar grosso modo de meeste mensen geen kijk op of verstand van hebben.
Zie wat er terecht is gekomen van de Brexit.
Alle consequenties daaromtrent waren en zijn nog steeds niet te overzien. Interessant is dat landen als Rusland alles hebben gedaan om de Brexit te laten geschieden, omdat het een afbraak is van de EU; een verdeeld Europa is koren op de molen van Rusland. Enfin, maar dat terzijde. Het kroonjuweel van d66, - het referendum- , lijkt daarmee de ultieme democratische handeling waar de bevolking gebruik van kan maken. Niets blijkt minder waar... d66 zit er naast, faliekant naast. En ik beticht die partij van lichtzinnigheid, gebrek aan wijsheid en een groot gebrek aan menselijkheid.
"...waar grosso modo de meeste mensen geen kijk op of verstand van hebben."
Terwijl die 150 kamerleden dat natuurlijk bij hoopjes hebben. Of zouden die zo'n verdrag gewoon niet lezen en blind afgaan op wat de fractiedeskundige zegt. Overigens, de redenatie van Wilma em Joost volgend moet het CETA-verdrag ook ook een prima verdrag zijn. Tenslotte wordt dat door iemand gezegd die daarvoor is aangesteld.