We zoeken door naar een medicijn en een vaccin. Het systeem achter de ongelijkheid kunnen we nu al aanpakken.
Ik kreeg de tip van een vriendin. Het zwembad in de wijk verderop was aangenaam leeg in deze hitte. Het enige was dat je nogal goed moest zoeken naar de website om een kaartje te reserveren en ook flink veel doorzettingsvermogen om door het systeem te komen. Dit kon ik aan. Kleine Vos en ik wilden wel eens wat anders dan in de plomp in de buurt springen.
Dat je een kaartje online moest reserveren was inderdaad verstopt op de gemeentelijke website te vinden. Vervolgens moest er een account aangemaakt worden met een moeilijk wachtwoord. Leestekens, hoofdletters, cijfers. (Waarom moet er eigenlijk een account en wachtwoord aangemaakt worden voor het kopen van een kaartje?) Daarna opnieuw inloggen. Toch vergeten waar je de hoofdletter en cijfer in je standaardwachtwoord had gezet. Nieuw wachtwoord aanvragen. Opnieuw inloggen. Met nieuw wachtwoord ook weer opnieuw inloggen. Dan drie keuzemenu’s om te bepalen wanneer je komt, of je met een of twee ouders, met kind met of zonder zwemdiploma komt, of er nog een kind mee gaat met/zonder zwemdiploma, en dan eindelijk online betalen.
Een onneembare vesting voor laaggeletterden en digibeten. Of mensen zonder smartphone of laptop. Het zwembad was inderdaad leeg en ik zag veel MSM. Mijn Soort Mensen. Waar waren al die andere mensen die in gewone tijden hier op de grazige weiden met hun kinderen en picknicktassen de koelte zoeken?
Dit is een onbedoeld effect van beleid. Het idee is dat je door online van tevoren te reserveren ervoor kan zorgen dat er niet te veel mensen op populaire plekken komen. Het effect is dat alleen digitaal- en taalvaardige mensen de coronamaatregelen begrijpen.
Andere effecten van de coronacrisis lijken iets minder onbedoeld. Of hadden we kunnen weten. Dat jongeren met een flexbaantje massaal hun werk verloren en in de ww zitten, of inmiddels in de bijstand. We weten natuurlijk allang dat de flexibele schil op de arbeidsmarkt het eerste de pineut is als het slecht gaat met de economie. Maar zuur is het wel. Zeker als je je bedenkt dat er wat gedaan had kunnen worden aan het diepe gat waarin mensen altijd vallen na een flexbaan of een zzp-project. De sociale zekerheid die iedereen nodig heeft loskoppelen van het type arbeidscontract bijvoorbeeld.
Een bedoeld effect van de coronacrisis lijkt te zijn dat mensen met geld nog rijker worden en mensen zonder geld nog armer. Dit is de logica. Je bedrijfje gaat vanwege de lockdown failliet. Je gaat geld lenen om een investering te doen voor een nieuw bedrijf dat wel coronaproof is. Dat geld kan je lenen van iemand met veel geld. Stel dat de rijkste man van de wereld, Amazonbaas Jeff Bezos, via een fonds zijn miljarden via leningen in beweging brengt. Jeff Bezos is immers nog rijker geworden door de coronacrisis omdat nog meer mensen online bij Amazon kopen. Maar goed, Bezos is de kwaadste niet en begint een fonds om gedupeerde ondernemers geld te lenen voor een investering. Jij moet voor een Bezoslening 10% rente betalen. Als je bedrijfje slaagt krijgt Bezos zijn geld terug met 10% rente. Hij wordt sowieso weer rijker. Als je investering mislukt moet je het geld alsnog terug betalen. Jeff Bezos wordt ook als jij faalt rijker. Jij wordt nog armer. In deze constructie is het risico altijd voor jou en andere leners, de rente en de zekerheid zijn altijd voor degene die het geld kan uitlenen.
Vroeger, althans in de tijd van het Oude Testament in de Bijbel werden eens in de zeven jaar alle schulden kwijtgescholden. Dat heette het sabbatsjaar. Dan konden de armen weer met een schone lei beginnen. Alleen rijken die al hun geld hadden uitgeleend werden slechter van dat systeem. Er zijn echter geen gegevens bekend van rijken die zo radicaal hun geld uitleenden. Er zijn wel gegevens bekend van banken die te weinig geld in kas hadden toen de financiële crisis toesloeg. Maar zij werden gered door de overheid.
De coronacrisis verdiept bestaande ongelijkheden. We zoeken door naar een medicijn en een vaccin. Het systeem achter de ongelijkheid kunnen we nu al aanpakken. Bijvoorbeeld door elke zeven jaar schulden te verlichten, of voor sommige huishoudens zelfs kwijt te schelden. Of een inclusief sociaalzekerheidssysteem maken. Of de vermogenden meer belasting te laten betalen. Het minst politiek controversieel lijkt mij meer rekening houden met laaggeletterden en digibeten in deze ingewikkelde samenleving.
Over het vergroten van ongelijkheid gesproken, daarbij heeft de PvdA meer kwaad gedaan dan Corona. En dan is het ook nog eens zo, dat de gevolgen van Corona onbedoeld en onbewust zijn, en die van de PvdA bewust en bedoeld.
Te snel verzonden.
Rijkere samenleving begint met onderwijs en kansen voor mensen die een kans willen.
Wie dat niet wil met rust laten en investeren in mensen die vooruit willen.
Mei Li - dank voor het stuk. Ik ben met name opgelucht over dat account/password verhaal. Ik verbaas mij daar al tijden over. Wat kan er mis zijn met het reserveren van een plaats en daarna aan de kassa betalen en entreebewijs halen. Er is op het ogenblik sprake van een doorgeschoten vraag naar security op plaatsen waar dit niet hoeft. Ik vrees dat die managers toch niet zo slim zijn.
Enfin, zolang ze maar zorgen dat er geen kinderen verdrinken zal ik ze niet afvallen.
Uiteraard dient er een vangnet bij flexwerk of ZZP te komen. Wie dat betaalt lijkt mij een discussiepunt maar ik zou de werkgever daar voor aanslaan. Misschien wordt een vaste baan dan aantrekkelijker.
Onderschat de invloed van de AVG ook niet in de doorgeslagen account en wachtwoord rage niet.
Al wordt dit dan ook weer vaak als vals argument. Ook worden er vragen gesteld, maar wordt met de antwoorden niets gedaan. Zouden ze echt een een extra badmeester oproepen als er veel kinderen zonder zwemdiploma komen?
Ik geloof er niets van.
Wat er mis mee is is dat helaas veel mensen dan reserveren en niet komen opdagen en dus niet betalen. Dit soort clubs hebben toch al veel moeite het hoofd boven water te houden.
EricDonkaew: "Ik weet niet of het een bedoeld effect is, ik denk eigenlijk van niet."
"Corona-angst op de aandelenbeurzen" - EricDonkaew 29 februari 2020 at 04:25:
"Ik heb gisteren voor 10K ingekocht. Misschien iets te vroeg, maar dat weet je nooit zeker. Dus begin met z’n allen op maandag al aandelen te kopen, dat is goed voor de koersen en mijn geld.
Het getalletje waar ik steeds als eerste naar kijk, is s&p futures."
Als je een sabatsjaar invoert dat ook voor bijvoorbeeld banken geldt, Dus één keer in bijv. 10 jaar schulden kwijtschelden voor bijv. ondernemers die faalden of particulieren die failliet zijn verklaart is aan de ene kant heel erg goed omdat je dan niemand met onaflosbare schulden opzadelt.
Maar in de huidige economie zal dit waarschijnlijk niet werken omdat wanneer dit wordt ingevoerd banken 100% garanties willen hebben dat bedrijven of particulieren hun schuld kunnen terugbetalen en ze zullen dan nooit geld gaan uitlenen aan "onzekere partijen", hetgeen ook weer discriminatie in de hand werkt omdat dan alleen gegarandeerd succesvollen nog geld kunnen lenen.
Het is dus moeilijk om zoiets in te voeren maar het ontbreken van dit systeem heeft er wel voor gezorgd dat wereldwijd de schulden tot in de stratosfeer zijn opgeblazen. Dit is niet erg, maar wel een constatering. En dit zou nooit gebeurd zijn als er een periodieke kwijtschelding zou zijn geweest.
Een bedoeld effect van de coronacrisis lijkt te zijn dat mensen met geld nog rijker worden en mensen zonder geld nog armer.
--------------------------------------------
Ik weet niet of het een bedoeld effect is, ik denk eigenlijk van niet. Maar het is wel een effect. De Coronacrisis raakt wereldwijd de armen en de middengroepen. En dat terwijl Jeff Bezos in een week 11 miljard USD laat bijschrijven. Midden in de Coronatijd.
Hier in Thailand moesten kleine winkeltjes sluiten, waarna vele failliet gingen. Mensen werden bijna gedwongen te winkelen in 7-11, Tesco Lotus en FamilyMart, grote supermarktketens in eigendom van miljardairs. De omzetten (en winsten) van deze winkels verdubbelden of verdrievoudigden zelfs.
Een ding moeten we niet vergeten als het gaat om de vergroting van de ongelijkheid in de wereld: het komt niet door het virus. Het Coronavirus zelf is niet schuldig aan dit probleem. Dat zijn al die lockdowns. Daarmee wil ik overigens niet suggereren dat er nooit een lockdown had mogen plaatsvinden, integendeel, maar het is wel goed om bij dit soort effecten stil te staan.
Een nieuwe lockdown gaat in een ramp resulteren en daar moeten we wereldwijd dus niet aan beginnen. Ik vraag me soms wel eens af of sommige voorvechters van lockdowns misschien een heel andere agenda hebben dan het redden van oudere mensen met achterliggend lijden.
@EricDonkaew, 21 augustus 2020 at 12:05,
"Ik vraag me soms wel eens af of sommige voorvechters van lockdowns misschien een heel andere agenda hebben dan het redden van oudere mensen met achterliggend lijden."
Dergelijke vragen komen ook bij mij op m.b.t de gang van zaken rond het medicijn HCQ.
Kan dit medicijn nu wel of niet voldoende werken, tegen COVID-19,
in o.a. de eerste lijn,
in een juiste combinatie,
voor relevante doelgroepen (zonder contra indicatie)?
Dus eventueel ook voor ouderen.
Ik wil daar (als oud kiezer) de PvdA en haar wetenschappelijke bureau wel over horen.
Bijvoorbeeld hier op Joop met een discussie. En ga dan ook de discussie aan met deskundigen met een andere mening. Welke belangen verdedigt de sociaal democratie eigenlijk?
Woeki Hypo is gematigd liberaal.
@Woeki Hypo
---------------------------------------------
De werking van HCQ, al dan niet in combinatie met zink (Elens), is weliswaar niet helemaal bewezen en er kunnen ook bijwerkingen zijn, met name voor hartpatiënten.
Maar laat patiënten zelf de keuze maken, met name zij die geen hartklachten hebben. Vertel ze het eerlijke verhaal. Nagenoeg alle Covid-patiënten zijn geen kleine kinderen. Als ik in het ziekenhuis zou komen met Covid, dan zou ik - geen hartpatiënt - zeker om dit middel vragen. Ik zou het, gezien de vele goede resultaten, zeker riskeren.
Inderdaad verdacht dat dit spotgoedkope middel zo wordt tegengehouden.
Mei Li heeft natuurlijk volkomen gelijk met haar conclusie dat Corona de ongelijkheid vergroot. Daar krijgen de gebruikelijke forumleden geen speld tussen. Het enige wat ze dan nog rest is af te leiden van de analyse en de conclusie van de schrijver door haar voorstellen toe te dichten die ze niet doet.
Ik ben totaal verbijsterd over dit inzicht.
Zou het niet beter zijn om ONINBARE schulden om de 10 jaar weg te strepen op de balans van banken ?
Dan ontstaan er ook geen zombie banken, die in de EU nog aanwezig zijn.
Schulden van particulieren dien je op een gelijke manier als de VS te behandelen.
Huiseigenaren die failliet zijn leveren de sleutels in bij de bank en weg is de schuld.
Rente maakt dat dit financieel systeem onhoudbaar zal blijken.
Immers er is zo meer schuld dan er geld is op de wereld.
Ik kan hier weer gaan wijzen naar Sylvio Gesell, maar dat zoekt men zichzelf maar op.
"Als je investering mislukt moet je het geld alsnog terug betalen."
Als je een persoonlijk consumptieve lening gebruikt om een onderneming te starten dan moet je eerst maar eens een boek 'bedrijfsvoering voor dummies' aanschaffen. Bij Amazon bijvoorbeeld.
Over dat sabbatsjaar. Als je dat invoert is de langstlopende lening die je ooit kunt krijgen 7 jaar en aflopend naar het sabbatsjaar. Waarom zouden geldschieters immers een lening aangaan met een looptijd na het kwijtscheldmoment?
"Hallo bank. Ik wil graag geld lenen om een een huis te kopen."
"Dat kan. De looptijd is momenteel 3 jaar."
"3 jaar!? Kan ik geen lening met een looptijd van 30 jaar krijgen?"
"Nee. Over drie jaar worden alle leningen gereset. Als u dan terug komt kunnen we u een lening met een looptijd van 7 jaar aanbieden."
@Henri,
En dat is waarom dit soort dwaze idealistische plannetje nooit zullen werken. Er is er hier zelfs eentje die al jaren vind dat het Freigeld van Gesell de oplossing van alles is. Het dringt dus maar niet door dat het niet werkt en wel om de redenen die u noemt.
Nou weet ik niet over welke woonplaats je schrijft Mei Li, maar in Amsterdam worden alle 9 buitenbaden alleen gebruikt voor kinderen tot 17 jaar en ouders met kinderen, alle andere inwoners van onze stad zijn door dit infantiele discriminerende gemeentebeleid daar niet welkom, en moesten maar op één hoog achter de warmste week die er ooit gemeten was gaan doorbrengen.
Want voor iemand die in één van de risicogroepen valt zijn ook zijn parken, vrijplaatsen en de trein naar Zandvoort waar ze hutje mutje op elkaar zitten in een stad vol met besmette twintigers en dertigers, niet echt een plek waar je verkoeling kunt gaan zoeken.