Bijna 1500 medewerkers van de NPO hebben aan de commissie-Van Rijn verklaard het afgelopen jaar slachtoffer of getuige te zijn geweest van grensoverschrijdend gedrag. Dat deden ze na een oproep van de commissie die is ingesteld nadat de Volkskrant in november 2022 onthulde dat er sprake was van grove misstanden op de werkvloer bij DWDD. Oud-staatssecretaris Van Rijn, voorzitter van de commissie Gedrag en Cultuur Omroepen, verklaarde bij de presentatie van het onderzoeksrapport in het Instituut voor Beeld & Geluid geschrokken te zijn van de ernst en omvang van het grensoverschrijdend gedrag. Medewerkers die er slachtoffer van zijn geweest hebben daar vaak nog lange tijd last van, mede omdat ze nergens met hun klachten terecht konden dan wel zich niet gehoord voelden.
De commissie heeft geen onderzoek gedaan naar personen, dus niet naar de vraag wie de daders zijn. De onderzoekers wilden achterhalen waardoor het grensoverschrijdend gedrag zo hardnekkig kon zijn. Van Rijn wijst de hevige concurrentie die op alle terreinen speelt, tussen omroepen, commercie en publiek, en medewerkers onderling, als een van de oorzaken aan. Volgens Van Rijn is er door de wirwar van structuren ook vaak onduidelijk wie verantwoordelijk is voor het personeel. “Een onveilige werkomgeving ontstaat niet alleen door ongewenst gedrag van collega's, maar ook door een omgeving die toekijkt, een leidinggevende die het toelaat, een werkgever die niet ingrijpt en het toezicht dat faalt.”
"De kwaliteit van leiderschapsgedrag en de manier van aansturing zijn de grootste risico's op grensoverschrijdend gedrag en het voortduren daarvan. De aanpak van grensoverschrijdend gedrag start dan ook met het aanpakken van leiderschapsgedrag," stelt de commissie in een reeks aanbevelingen.
Het rapport ‘Niets gehoord, niets gezien, niets gedaan’