Het college van procureurs-generaal heeft besloten een ‘OM-Reflectiekamer Kwaliteitsontwikkeling’ in te stellen. Deze onafhankelijke commissie, die zal bestaan uit oud-rechters, advocaten, politiefunctionarissen, wetenschappers en officieren van justitie, gaat kijken hoe het Openbaar Ministerie kan leren van fouten. Dat maakt OM topman Gerrit van den Burg bekend in ZEMBLA.
De commissie gaat kijken of er patronen te ontdekken zijn in fouten die worden gemaakt door politie of het OM, zogeheten vormverzuimen. De adviezen zijn niet bindend. Daarvoor is volgens Van den Burg geen grondslag. “Maar neem van mij aan dat we ze uitermate serieus nemen.”
Afdekken van fouten Het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) deed in 2017 onderzoek naar het toezicht op politie en justitie en concludeerde dat dit toezicht tekortschiet. “Het is veel te ver doorgeschoten naar het afdekken van de fouten die zijn gemaakt”, aldus Marijke Malsch. Zij is onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR) die het WODC onderzoek uitvoerde.
Vroeger legden rechters vaak sancties op als er fouten werden gemaakt door justitie. Het Openbaar Ministerie verloor dan bijvoorbeeld het recht om iemand te vervolgen. Nu gebeurt dat nauwelijks volgens strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops: “De regels die we in ons Wetboek van Strafvordering kennen, mogen in feite geschonden worden zonder dat daar nu hele duidelijke sancties tegenover staan.”
ZEMBLA – ‘Officieren van justitie in de fout’ – donderdag 7 november – 21.10 uur bij BNNVARA op NPO 2