Even klimaat catastrofe onderwerp, en waar er normaal geen reacties zijn? Staat het er nu vol mee onder een spot prent.
Echt het is zo transparant dat ze hier, zoals de Amerikanen zo leuk zeggen,aan het astroturfen zijn, 😆
Een betere manier om CO2 permanent uit de atmosfeer te halen is het aanplanten van bossen. Daarin spelen de Nederlandse boomkwekers een belangrijke rol. Zij kweken jaarlijks miljoenen bomen, die overal in Europa worden geplant.
Maar elke methode die CO2 uit de atmosfeer haalt is het onderzoeken waard. In IJsland wordt CO2 in vulkanisch gesteente gepompt, Het eindresultaat is zandsteen.
https://www.youtube.com/watch?v=zswYl2Oe3E4
Onze grote vriend Musk heeft er een project voor gestart, waar verschillende initiatieven te vinden zijn. Een aantal lijken best haalbaar op korte termijn, en hij zet zijn geld er op in dus we zijn niet afhankelijk van overheidsdenken.
Elon Musk die de wereld er bovenop wil helpen, ja ja, maar ik denk helemaal niet dat dat zijn motivatie is. Anders zou hij wel elektrische auto's op de markt hebben gebracht die niet onnodig groot zijn en debiel snel rijden. Ook zou hij dan niet prpageren dat auto's autonoom moeten rijden, want dat kost namelijk ellendig veel energie, al die auto's die via internet met elkaar moeten communiceren. En voor Jan Snot een auto in de ruimte laten zweven (waar die ook nog eens binnen de kortste tijd tot schroot is verworden) lijkt me ook niet echt milievriendelijk. Bovendien had hij voor het geld wat hij aan de koop van Twitter heeft uitgegeven heel veel goede dingen kunnen doen voor milieu en dus klimaat...
1.000.000.000 Euro voor 1,5% van alle CO2 uitstoot in Nederland. Ik wist dat ze met geld smijten maar zoveel voor zo weinig. 22 november mensen, denk aan de armoede in de Nederland. Stem wijs.
Feiten. De cumulatieve wekelijks gemeten CO2-uitstoot van 2023 van 1 januari tot 12 augustus in vergelijking met het gemiddelde over hetzelfde deel van de jaren 2003 tot en met 2022 is 36% lager. (2023 tot 12 augustus 327,2; gemiddelde jaren 2003 t/m 2022 511,7). Bron: https://gwis.jrc.ec.europa.eu/apps/gwis.statistics/seasonaltrend
@Poppy
Deze grafiek heeft betrekking op de CO2-uitstoot door bosbranden, die is in Europa dit jaar inderdaad een stuk lager dan het gemiddelde over 2013-2022.
CO2 opslag is een bewezen techniek, en een goede zaak dat dat project nu kan starten. Ook een goede zaak dat de stikstofberekening wel degelijk specifiek voor dit geval moest worden berekend.
Toch heeft de tekenaar gelijk. De handel er achter is in certificaten. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat de uitstoot toeneemt met de hoeveelheid die de grond in gaat, het heeft alleen zin bij gelijkblijvende of afnemende uitstoot.
CO2-opslag moet niet als een vervanger worden gezien van een transitie naar duurzame energiebronnen, maar an sich is het wel een goed idee voor het klimaat om CO2 uit de lucht te halen. Ook als we stoppen met de uitstoot van broeikasgassen, zitten er nog steeds te veel in de atmosfeer.
In de toekomst kunnen we er ontzettend profijt van hebben wanneer deze technologie verder is ontwikkeld. Met behulp van CO2-opslag zouden we de aarde weer kunnen laten afkoelen. Dus het is een prima idee om met investeringen (naast investeringen in duurzame energie) CO2-opslagtechnologie uit de kinderschoenen proberen te halen.
CCS is geen permanente oplossing.
Als het toch zoveel geld moet kosten, bouw dan een waterstoffabriek in Spanje (jeugdwerkeloosheid 24 %).
Met het geproduceerde waterstof kun je de hoge temperaturen bereiken die de betreffende bedrijven nodig hebben.
Voor degenen die denken dat waterstof te duur is, met opschaling kun je prijzen bereiken van minder dan 1 dollar per kilo waterstof. Dat is al berekend.
Rekentrucje om door te kunnen knoeien. Arithmétique hollandaise noemen ze dat hier. Soms heb ik weleens mijn twijfels over het gelijk van Vollebroek, maar hier had hij m.i. absolute gelijk moeten krijgen.
Het is een wild scenario maar; waarschijnlijk moet er eerst wat miljarden veiliggesteld worden voor onze grote vrienden Shell & Co. Door werkgeversorganisatie VNO-NCW berekent dat het 10 miljard gewenst is voor de opslag van CO2 (CCS) in oude olievelden. Dit is een dermate en weinig uitgeteste techniek in de praktijk op grote schaal. Duur, waar een aanzienlijk aandeel door lekkage verloren gaat en toch in de atmosfeer komt. Eén van de machtigste in deze deal in uiteraard Shell, die al 2 miljard heeft ontvangen om hier mee te experimenteren. Bij de grootste CCS opstelling van Shell, in Canada, is gebleken dat de efficiency ongeveer 50-55% is. Dat het systeem dermate veel energie gebruikt, grijs, en dus met CO2 uitstoot, dat effectief er 10-15% effeciency is.
De koning van de fossiele industrie in Nederland wil graag de status quo houden. Als daartegenover staat dat er een progressief rijzende ETS prijs is dan kan CCS tijdelijk als "oplossing" gebruikt worden.
Dankzij veel inkomsten uit de gaswinning onder andere heeft Shell ook een miljarden omzet. Kan het makkelijk uit eigen pocket financieren maar ja dan worden de aandeelhouders chagrijnig. Dus liever de belastingbetaler ervoor laten opdraaien.
En hoeveel miljarden subsidie zijn er naar de vergroening gegaan waarvan de effectiviteit nauwelijks bewezen is, alleen de rijken van profiteren (tesla rijders) of de maatschappelijke impact niet zondermeer positief is (windmolen leed, stroomnet ontregeld) . Ik bedoel maar, overal zit wel een luchtje aan. Moedig voorwaarts dan maar!
Martien Visser zegt:
Bij de huidige CO2-prijs van €88/ton is de "subsidie" NUL, terwijl PBL & EU door steeds krappere CO2-budgetten verwachten dat de CO2-prijs nog fors zal stijgen. De kans dat er ooit subsidie zal worden uitgekeerd is daardoor zeer gering, laat staan dat het €2 miljard zal zijn.
De "subsidie" is in werkelijkheid een garantstelling, met een uitkering per jaar van maximaal 1/15 van dat bedrag, afhankelijk van de gemiddelde CO2-prijs dat jaar.
Hetzelfde systeem wordt gebruikt voor wind en zonprojecten, die bij de huidige stroomprijzen vrijwel allemaal nihil subsidie ontvangen.
'Dit is een dermate en weinig uitgeteste techniek in de praktijk op grote schaal. Duur, waar een aanzienlijk aandeel door lekkage verloren gaat en toch in de atmosfeer komt.'
Plotseling is dit een 'argument', als het ze uitkomt.. bah.
Fronabulax: Een Tesla is gemiddeld 3x schoner dan een ICE (CO2/fijnstof/NOX). Dat is gewoon meetbaar. Een gemiddelde e-scooter is 8x schoner dan een ICE-scooter (CO2/fijnstof/NOX). Hoe groener de energie mix, hoe groener het de energie voor transport.
Doordat de vraag naar EV groeit zal er meer productie komen om zaken als speciale slijtvastere banden komen. Inmiddels is het zover dat batterijfabrikanten een garantie willen geven 800k km en dat een batterij die meer 1000k km meegaat al bewezen is. De opschaling duurt nog even. De investeringen zullen renderen in meer efficiency (75-95%) t.o.v. van een ICE (20-40%) een de technische leeftijd die langer is. Minder onderdelen.
Transitie kost geld tot dat je een marktaandeel hebt. Je subsidie af kan bouwen, de vervuilende manier duurder kan maken door km heffing of ETS.
Alles wat op kleine schaal wordt geproduceerd is duur omdat het kleine aantallen betreft. Er zijn inmiddels van bijna alle merken EV's. Van middel tot groot formaat, niet alleen Tesla's. Wiens goedkoopste model 1 op 55 loopt (empg). Doe dat eens met je ICE.
CCS kost op dit moment realistisch meer dan 100 dollar per ton. Maar ja, je moet het kunnen pitchen. De echte kosten komen later.
De ETS is 105 US dollar momenteel. En zal gaan rijzen om het echte doel, minder CO2 uitstoot en innovatie naar CO2 neutrale vormen te kunnen bewerkstellingen. Beter schoon maken dan vuil opbergen.
Garantstelling of niet, men hoeft niet terug te betalen. Lood om oud ijzer.
Fronabulax:
Zie onderstaande link naar Reuters.
https://www.reuters.com/business/sustainable-business/dutch-govt-grants-24-bln-subsidies-huge-carbon-storage-project-2021-05-09/#:~:text=N)%20around%202%20billion%20euros,Liquide%20and%20Air%20Products%20(APD.