Over de hele wereld hebben meer dan 4600 demonstraties plaatsgevonden. Het is naar verluidt het grootste klimaatprotest uit de geschiedenis. In Londen verzamelden zich 100.000 demonstranten, in Edinburgh 20.000 en ook in andere Britse steden gingen stakende scholieren en medestanders de straat op. In Duitsland vonden 400 demonstraties plaats met naar schatting 1 miljoen deelnemers, waaronder een protest met 80.000 deelnemers in Berlijn. De Duitse regering heeft tientallen miljarden toegezegd in de strijd tegen klimaatverandering. In Brussel verzamelden zich 15.000 betogers. In New York een kwart miljoen.
Eerder: Op het oostelijk halfrond zijn honderdduizenden scholieren en studenten de straat opgegaan om met een staking klimaatmaatregelen te eisen. De demonstranten willen dat er over tien jaar, in 2030, geen CO2 meer wordt uitgestoten.
Aan de vooravond van een VN-top wordt er een week lang actie gevoerd tegen de lakse houding van regeringen en politici door een generatie die te maken gaat krijgen met de ingrijpende gevolgen van het opwarmen van de aarde. Het protest begon vandaag op de Pacifische eilanden. Op Kiribati, een eilandrepubliek in Oceanië met ruim 100.000 inwoners die over 25 jaar onder water raakt door het stijgen van de zeespiegel, lieten scholieren weten te willen strijden in plaats van te zinken. Vervolgens kwamen in Thailand, Nieuw-Zeeland en Australië demonstranten op de been.
Alleen al in Australië wordt het aantal deelnemers op 300.000 geschat , verdeeld over 110 gemeenten. Het werelddeel gaat een hete zomer tegemoet waarbij er ongekend hevige bosbranden worden verwacht. Australië is tegelijkertijd in hoge mate verantwoordelijk vor de opwarmingsproblemen. Het land is de grootste exporteur van steenkool en vloeibaar aardgas.
Drijvende kracht achter het wereldwijde protest is de 16-jarige Zweedse scholiere Greta Thunberg die als eerste wekelijks begon te staken om de toekomst van haar en volgende generaties te redden. Er worden demonstraties in meer dan 150 landen verwacht. In New York leidt Greta zelf een klimaatmars.
Politici keren zich tegen het protest. De Australische vicepremier Michael McCormack van de conservatieve en plattelandspartij National Party liet blijken het concept staking niet te vatten: “Dit soort bijeenkomsten moeten in het weekend gehouden worden zodat ze het bedrijfsleven niet verstoren, de scholen niet verstoren, de universiteiten storen.” Zijn regering die de belangen van de fossiele industrie dient tracht de bevolking wijs te maken dat de keuze gaat tussen banen of CO2-uitstootbeperkingen.
In Indonesië protesteerden stakende scholieren tegen het platbranden van de tropische wouden. In Thailand werd de regering opgeroepen een klimaatnoodtoestand uit te roepen. In China zijn alle klimaatprotesten verboden.