Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Claimen van schade tegen Tata Steel: het splijt de samenleving, stimuleert hebzucht en het staat verduurzaming in de weg

  •  
07-02-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2702 keer bekeken
  •  
ANP-458555921

Het is sowieso al op eieren lopen en flink wat mensen voelen zich al niet veilig bij het noemen van de naam Tata Steel in gezelschap.

“Schadeclaim van honderden miljoenen dreigt voor Tata Steel Nederland”, kopten diverse media. Voorman Jaap Venniker van stichting Frisse Wind Nu is van mening dat de vervuiler nu eindelijk eens moet betalen. Frisse Wind uit het dorp Wijk aan Zee (gemeente Beverwijk) streeft naar een gezonde leefomgeving en een veilig thuis. Volgens Venniker lijden omwonenden op allerlei manieren schade: “We betalen met onze gezondheid, maar ook met kosten voor extra schoonmaak en onderhoud aan onze huizen, aan auto’s en zonnepanelen, voor de aanschaf van ventilatiesystemen, voor extra schilderwerk en noem maar op.” Zelfs zegt Venniker, als handelaar in oude Volvo’s, dat er in dit gebied vijf keer zo veel ruitenwisserbladen dan elders worden verkocht.

Op de website van Frisse Wind is de oproep geplaatst: “Doet u mee aan de massaclaim tegen Tata Steel?” En Frisse Wind stelt dat de vervuiler, Tata Steel, moet betalen. Daarom wordt onderzocht of er een collectieve ‘no cure-no pay’ massaclaim tegen Tata Steel haalbaar is. “Als u vindt dat u recht heeft op een schadevergoeding? Meldt u zich dan vandaag kosteloos aan,” zo wordt het, als een soort kans op de hoofdprijs van de postcodeloterij, op hun website aangeboden. Wij vinden dat Frisse Wind de volgende stap zet in het ‘criminaliseren’ van alles en iedereen die bij Tata Steel werkt en pleit voor het behoud van een groen staalbedrijf.

Nu hebben wij helemaal niets tegen kritiek op Tata Steel en wij vinden dat de vergroening best wel in snellere stappen zou kunnen. En we vinden ook dat Tata Steel verantwoordelijk is voor de vervuiling van de omgeving welke gerelateerd kan worden aan het staalbedrijf. Zet zo snel mogelijk een moderne oven neer die op waterstof ijzer gaat produceren dan kan Kooksfabriek 2 sluiten! Het klinkt simpel, maar zo is het wel. De zorgplicht zit bij de gemeenteraden in de IJmond die kunnen claimen dat Tata Steel in de omgeving rond het bedrijf wordt opgeruimd.

De wijze waar mee Frisse Wind dit instrument van claimen inzet vinden wij hopeloos en kwetsend. Het polariseert verder in de IJmond en het verscherpt ‘de kampen’ die er al in Wijk aan Zee zijn. En ook in Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Het is sowieso al op eieren lopen en flink wat mensen voelen zich al niet veilig bij het noemen van de naam Tata Steel in gezelschap. Het juridisch claimen is een foute manier om Tata Steel te dwingen zo snel mogelijk ‘groen staal’ te maken en de overlast te stoppen. Bovendien brengt het ons allen niet dichter bij elkaar. Het schept valse verwachtingen en stimuleert de hebzucht onder sommige mensen, en nog belangrijker het onttrekt middelen en tijd uit het staalbedrijf die niet gebruikt kunnen worden aan verduurzaming van het bedrijf. Een onfrisse wind.

Jan van der Land, actief in het verenigingsleven Wijk aan Zee
Roel Berghuis, vakbondsbestuurder FNV bij onder andere de Nederlandse Spoorwegen en Tata Steel Nederland

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.