Het leenstelsel voor studenten heeft zijn langste tijd gehad en moet worden afgeschaft. Dat heeft ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers gezegd in een gesprek met de Volkskrant. Ook laat hij daarin weten dat zijn partij nooit wat in het leenstelsel heeft gezien.
‘In de politiek is altijd de vraag: voor wie kom je op, voor wie maak je je sterk’, zegt Segers. ‘Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie jongeren, waaromheen het veel te stil is. Voor hen wil ik me als politicus sterk maken.’
In 2015 werd de basisbeurs voor studenten vervangen door het huidige leenstelsel. Een maatregel die in theorie 1 miljard euro zou opleveren die weer in het hoger onderwijs geïnvesteerd kon worden. In de praktijk bleek achter al direct dat het stelsel studenten met hoge schulden opzadelt en dat veel jongeren als gevolg van dat vooruitzicht besloten niet te gaan studeren, met name jongeren uit gezinnen met lagere inkomens.
Segers vertelt in de Volkskrant dat zijn eigen dochters hem in het besef hebben gesterkt dat van het leenstelsel vooral een negatieve werking uitgaat:
"Dit is de eerste generatie sinds de Tweede Wereldoorlog die opgroeit met het perspectief dat ze het minder krijgen dan hun ouders. Wij zijn de sjaak, hoor ik thuis; wij krijgen geen basisbeurs, onze schulden lopen op. Daar hangt een donkere wolk boven."
In het gesprek zegt Segers zich met zijn partij meer te willen richten op millennials die volgens hem onder grote druk staan: ‘Ik zie een vermoeide, overbelaste generatie jongeren, waaromheen het veel te stil is. Juist omdat er zo veel mogelijk is, wordt de druk om te slagen groter.’ Segers noemt ook de afnemende kansen op de woningmarkt, de bezuinigingen op jeugdzorg en het toenemende aantal jongeren met burn-outklachten als punten waar hij zich zorgen om maakt.
Segers zegt ook dat die hervormingen deze regeerperiode er niet zal komen vanwege de ‘twee grote voorstanders’ in het kabinet. Het afschaffen van het leenstelsel zal dus inzet worden van de campagne voor de volgende verkiezingen. Ook zegt Segers dat de millennial-generatie de groep is die het in zich heeft ‘afscheid te nemen van het neoliberale sprookje’:
"Als de markt faalt, moet de overheid mensen beschermen en zekerheid geven. Je moet een bodem leggen waarop iedereen kan terugvallen. Wat dat betreft hebben we nog veel huiswerk."