Bij de start van het Chinese Jaar van de Tijger wordt de alarmklok geluid over het voortbestaan van het grote roofdier. Naast het stropen wordt de tijger vooral bedreigd door economische ontwikkeling: wegenaanleg, mijnbouw en ‘kikker-boerderijen’.
In het noorden van China is het totale bestand verminderd tot naar schatting rond de 20 exemplaren. Gevreesd wordt dat de tijger in het zuiden van China inmiddels al is uitgestorven. De World Conservation Society stelt dat er in heel China minder dan vijftig exemplaren leven, meldt ANP.
De afgelopen twaalf jaar is het wereldwijde bestand van wilde tijgers gehalveerd tot ongeveer 3200 exemplaren. Volgens het Wereldnatuurfonds is het uitsterven van de tijger binnen dertig jaar een feit als er niets wordt ondernomen. De organisatie heeft het beschermen van de tijger tot topprioriteit voor 2010 benoemd. Vooral in China gaat het heel erg slecht meldt The Guardian in een reportage. Chinese en Russische overheden, de Wereldbank en natuurbeschermingsorganisaties komen volgens de Britse krant in actie om de grote kat voor uitsterven te behoeden. Die samenwerking zou een unicum zijn.
Een van de maatregelen is dat de plaatselijke bevolking beter gecompenseerd wordt. De tijger is voor hen een levensgevaarlijk dier. De afgelopen drie jaar zijn er in de Chinese streek Hunchun meer dan 120 aanvallen op mensen geregistreerd. Een persoon kwam daarbij om het leven. De overheid wil de tijger voor de plaatselijke bevolking aantrekkelijker maken door het eco-toerisme te stimuleren.
Eventuele vorderingen op het gebied van bescherming worden echter bedreigd door een toename in handel. Commerciële tijgerboeren hebben meer dan 5000 exemplaren gefokt om hun lichaamsdelen te verwerken in onder meer traditionele geneesmiddelen. Zij lobbyen om het verbod op het gebruik van tijgerproducten juist te versoepelen.