'Cartoon-expo in Texas heeft niets met vrijheid van meningsuiting te maken'
De makers van het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo moeten niets hebben van Geert Wilders en zijn Amerikaanse kornuiten. De haatzaaiende anti-islam cartoon-expositie die de parlementariër naar Nederland wil halen heeft volgens hen ook niets te maken met de vrijheid van meningsuiting.
Weekblad Charlie Hebdo wenst zich niet in te laten met rechtse activisten die de aanslag op het Franse blad gebruiken voor eigen ideologisch gewin. Dat statement maakt hoofdredacteur Gerard Biard woensdag in de New York Times. Een overeenkomst tussen de aanslag in Parijs in januari en de aanslag op een cartoonexpositie dinsdag in Texas is dan ook niet te trekken, zei hij. Met zijn uitspraak distantieert Biard zich openlijk van Pamela Geller, de activiste en blogger die in Texas de expositie over de Mohammed-cartoons organiseerde.
Biard is in New York om de PEN-award in ontvangst te nemen. Na afloop verklaarde hij dat het lastig is om “leuk gevonden te worden door idioten”, doelend op de lieden achter de islamofobe bijeenkomst in Texas. “Maar ze vinden ons niet echt leuk. Ze gebruiken ons. Je kunt ze niet met ons vergelijken. Wij doen iets heel anders.”
De uitreiking van de PEN-award was voor het eerst in decennia omgeven met controverse omdat enkele vooraanstaande auteurs, zoals de Canadees Michiel Ondaatje en Nigeriaanse-Amerikaan Teju Cole, zich distantieerden van de toekenning. Volgens hen dient PEN op te komen voor auteurs die onderdrukt worden door de staat en was daarbij Charlie Hebdo geen sprake van. Zij menen ook dat satirici zich tegen de machtigen moeten keren en hun pijlen niet moeten richten op bevolkingsgroepen die al onder vuur liggen. Critici van de critici verweten de klagers op hun beurt dat ze niets begrepen van het links-anarchistische Charlie Hebdo en de Franse cultuur.
Tijdens zijn speech legde Biard nog eens uit waar het de makers om te doen is als ze de moslimfundamentalisten en hun versie van de profeet bespotten:
Ze willen niet dat we denken en lachen. We moeten denken en lachen. Ze willen niet dat we in debat gaan. We moeten in debat gaan.
Die woorden gaan opvallend ook op voor Wilders, de parlementariër wijst stelselmatig iedere uitnodiging voor maatschappelijk debat af en houdt zich schuil voor kritische journalisten. In 2011 eiste hij van de VARA-directie dat een cartoon van Joop verwijderd moest worden omdat deze voor hem beledigend zou zijn.