Bij de Russische aanval op de Oekraïense stad Charkov zijn volgens de gouverneur van die regio tientallen doden en meer dan honderd gewonden gevallen. Het Russische ministerie claimt dat de gehele stad in zijn geheel is ingenomen door het Russische leger, dat is echter niet bevestigd. Charkov wordt al dagen zwaar onder vuur genomen. Daarbij hebben Russische raketten ook woonwijken getroffen. De stad Cherson * lijkt wel te zijn gevallen. The Guardian meldt dat het treinstation en de haven afgelopen nacht al in handen van de Russische troepen is gekomen. Bij de gevechten zouden zo’n tweehonderd Oekraïeners zijn gedood.
Woensdag zouden er al Russische parachutisten in Charkov zijn geland, wat direct tot hevige gevechten leidde. De parachutisten zouden na hun landing een ziekenhuis hebben aangevallen. Na Cherson en Charkov kan de belangrijke havenstad Marioepol het volgende grote doelwit zijn. Die stad werd tegelijk met Charkov en Cherson omsingeld door het Russische leger. Er is ook een kilometerslang Russisch konvooi op weg naar hoofdstad Kyiv, maar dat staat volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie momenteel volledig stil.
Behalve Oekraïne, zou ook het naastgelegen Moldavië een doelwit zijn. Dat blijkt uit beelden van de Belarussische dictator en Poetin-vazal Alexandr Loekasjenko. Daarop is te zien hoe hij zijn veiligheidsraad toespreekt voor een kaart met daarop het strijdplan in Oekraïne. Op de kaart zijn troepenbewegingen en infrastructuurdoelen zichtbaar, een deel daarvan in de Moldavische regio Transnistrië. Een deel van de zichtbare aanvallen hebben reeds plaatsgevonden, een deel niet, waaronder een invasie van Moldavië vanuit de Oekraïense havenstad Odessa. Belarus dient vooralsnog alleen als springplank voor Russische troepen naar Oekraïne, het leger zelf vecht niet mee. Inlichtingendiensten denken dat hier binnen enkele dagen verandering in kan komen.
Polen heeft inmiddels zeker 450.000 Oekraïense vluchtelingen opgevangen. Gemiddeld steken dagelijks zo’n 100.000 Oekraïners de grens over, voornamelijk naar Polen. Een deel van hen reist door naar andere EU-landen. Eerder sprak de Verenigde Naties de vrees uit dat door de oorlog tot wel 4 miljoen Oekraïners het geweld zullen ontvluchten.
Rijke Russen vluchten ondertussen ook, maar dan met hun luxejachten naar plekken waar hun bezittingen niet in beslag genomen worden. Dat blijkt uit gegevens van scheepvaartzoekmachine Marine Traffic. Zo zijn er drie superjachten van Russische miljardairs op weg naar de Malediven dat geen uitleveringsverdrag met de Verenigde Staten heeft. Een van hen is de grootste industriemagnaat van Rusland Oleg Deripaska, die zich overigens via sociale media wel heeft uitgesproken voor vrede. Vagit Alekperov, grootste aandeelhouder van het Russische Lukoil, lijkt onderweg te zijn naar Montenegro. Dat kan een kapitale misrekening blijken: Montenegro is NAVO-lid en overweegt als EU-kandidaat de Europese sancties te steunen. Poetin zelf heeft begin januari zijn eigen superjacht al weggehaald uit de haven van Hamburg. Het bevindt zich nu in de Zwarte Zee en is door hackers van Anonymous omgedoopt in ‘FCKPTN’.
*In een een eerdere versie van dit artikel stond dat Charkov was gevallen, dat lijkt vooralsnog niet het geval te zijn.
11.00 uur: De Europese Unie heeft ingestemd met nieuwe sancties tegen Belarus vanwege de ondersteunende rol van dat land bij de Russische invasie van Oekraïne. Dat meldt The Guardian woensdagochtend. De sancties zijn gericht op economische sectoren ‘met name hout, staal en kalium’, aldus de verklaring van EU-voorzitter Frankrijk.
Eerder deze week liet een EU-woordvoerder al weten dat met behulp van nieuwe sancties tegen de regering in Minsk, de export van Belarussische goederen naar de EU verder moet worden teruggebracht. De nieuwe sancties komen bovenop de al eerder door de EU opgelegde maatregelen nadat dictator Alexandr Loekasjenko de verkiezingsuitslag in augustus 2020 ten onrechte naar zich toetrok en de protesten daartegen met grof geweld neersloeg.
12.15 uur: Directeur van Stichting Vluchteling Tineke Ceelen doet in een interview met Trouw een dringende oproep niet zomaar hulpgoederen naar de Oekraïense grens te sturen. Er zijn momenteel veel goedbedoelde inzamelingsacties bezig, maar het gros van de ingezamelde spullen zijn helemaal niet nodig en liggen er langs de grens bergen nutteloos materiaal. Ceelen vraagt mensen die willen helpen in plaats van spullen, geld te doneren:
"Het is fantastisch dat mensen spullen inzamelen, echt waar. Maar kijk even goed naar wat er nodig is. Vluchtelingen hier hebben geen behoefte aan kleding. Er is een grote vraag naar voedsel, drinkwater, tandpasta. Maar dat kunnen we veel beter hier kopen. Dus zamel in, bak koekjes, maar verkoop het in Nederland en stort het geld op Giro555. We zijn heel erg blij met de solidariteit, maar kanaliseer het richting iets waar vluchtelingen echt behoefte aan hebben."
19:45 uur:
Roman Abramovich heeft Chelsea te koop gezet. Ook heeft hij voor 1,5 miljard pond aan leningen afgeschreven die hij aan de Londense voetbalclub had verstrekt. Abramovich, die miljarden verdiende met belangen in Russische staal- en mijnbouwbedrijven, zegt dat hij de opbrengst van de verkoop wil gebruiken om “alle slachtoffers van de oorlog in Oekraïne” te helpen. De Chelsea-eigenaar geldt als een vertrouweling van Vladimir Poetin. De afgelopen dagen werd hij onder druk gezet om de Russische inval in Oekraïne publiekelijk te veroordelen. Vooralsnog heeft hij dat niet gedaan.