Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

CETA is - voor nu - een feit: Canada en EU tekenen verdrag in België

  •  
30-10-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
BELGIUM EU CANADA SUMMIT CETA

© 2016-10-30 13:02:13 epa05609710 Canadian Prime Minister Justin Trudeau (C) is welcomed by President of the European Commission, Jean-Claude Juncker (R) and EU Council President Donald Tusk (L

Het langverwachte is gebeurd: na 7 jaar onderhandelen hebben de EU en Canada zondagmiddag in Brussel het handelsverdrag, CETA, ondertekend. De Canadese premier Justin Trudeau zou eigenlijk afgelopen donderdag het verdrag ondertekenen, maar het Belgische parlement kon het niet zonder meer ratificeren: de Walen werkten tegen. Vrijdag bereikten alle 28 lidstaten dan toch een overeenkomst.
Demonstrerende tegenstanders werden in Brussel op afstand gehouden door een enorme politiemacht. Een honderdtal activisten zou geprobeerd hebben het gebouw binnen te dringen; 16 van hen zijn gearresteerd.
Na Canada en de EU, moet ook het EP zich er nog over uitspreken. Pas dan zal het verdrag volledig in werking treden, maar in aanloop naar dat moment treedt het verdrag al wel voorlopig in werking.
Dankzij de overeenkomst kan 98% van de import- en exporttarieven tussen de EU en Canada worden afgeschaft. Bedrijven kunnen hierdoor makkelijker en vooral goedkoper handel drijven. Ook is het idee dat bedrijven hiermee toegang krijgen tot elkaars overheidsopdrachten en dat producten worden ‘gestandaardiseerd’. Voorstanders van CETA menen dat de overeenkomst de internationale normen zal verhogen, zoals men wel vaker (niet altijd geheel terecht) van de vrije markt verwacht dat het voor betere kwaliteit zorgt.
Eén van de grootste kritiek op CETA (en TTIP) is het ‘arbitragehof’ dat onderdeel uitmaakt van de overeenkomst. Dat mechanisme blijft de komende jaren buiten gebruik, is eerder deze maand afgesproken. Wanneer de 38 parlement in Europa afzonderlijk CETA bespreken en er een definitieve ondertekening komt, zal besloten worden of het systeem doorgaat of niet.
"Arbitrage bij geschillen tussen multinationals en overheden is pas controversieel geworden tijdens onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten over een handelsverdrag. Het gaat om geschillenbeslechting buiten normale rechtbanken om. Tegenstanders vrezen dat multinationals zo te veel invloed krijgen en dat overheden afzien van nieuwe wetgeving uit angst voor schadeclaims van bedrijven."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.