'Door samenwerking met rechtse populisten verliest CDA populariteit onder allochtonen'
In de jaren ’90 zocht het CDA toenadering tot migranten, omdat hier een groeiend kiezerspotentieel zal. Migranten in Nederland voelen zich nu in de steek gelaten door de partij. ‘In de tijd van Van Agt en Lubbers telde iedereen volwaardig mee. De laatste jaren, met de komst van Fortuyn, Verdonk en Wilders, is daar verandering in gekomen. Het CDA is te veel op hun lijn gaan zitten’, aldus Ali Ünal, fractievoorzitter in de Rotterdamse deelgemeente Delfshaven.
Of bekijk de flash versie. De eerste CDA-Kamerkandidaat van Marokkaanse afkomst, Mustafa Amhaouch, werd lid van het CDA omdat de partij de band tussen bevolkingsgroepen probeerde te versterken. Hij vraagt zich nu af of het CDA nog geloofwaardig is.
Vroeger was het CDA vooral onder Turken erg populair. Het CDA vertolkte het sterk religieuze gevoel en het nieuwe arbeidsvolk. De afgelopen jaren heeft het CDA echter moeten inleveren dankzij haar onvriendelijke vreemdelingenbeleid. “Het CDA lijkt dat migrantenelectoraat op te geven”, aldus onderzoeker van Heelsum. De samenwerkingsverband die CDA aan wil gaan kan er toe leiden dat nog meer moslims zich zullen distantiëren van de partij.
Bij de laatste Kamerverkiezingen verloor de rechterflank van het CDA stemmen van autochtonen aan de PVV en de VVD. Deze kiezer wilt de partij nu terugwinnen en is nu prioriteit.
NRC Handelsblad laat een aantal moslims uit het CDA aan het woord:
Alaattin Erdal, CDA-lijsstrekker in de deelgemeente Charlois, Rotterdam zegt een samenwerking met de PVV alleen te kunnen gedogen indien de PVV écht meeregeert en verantwoordelijkheid draagt.
“Maar nu gaat het de verkeerde kant op. Een minderheidskabinet met gedoogsteun van de PVV die geen enkele verantwoordelijkheid draagt, maakt Wilders alleen maar groter. Verhagen moet Wilders muilkorven, anders kan hij moslims blijven beledigen. Daar kan ik niet mee instemmen. Wij zijn in Nederland toe aan rust. Die komt er niet als Wilders mensen nog meer tegen elkaar uitspeelt.”
Mustafa Amhaouch, voortzitter van de CDA-afdeling Peel en Maas in Limburg zegt:
Tot voor kort heb ik me altijd thuis gevoeld bij het CDA. Maar nu heb ik grote vraagtekens […] We gaan iemand legitimeren die een anti-islambeleid als prioriteit heeft. Ik ben een CDA’er in hart en nieren. Ik kan niet geloven dat de CDA-fractie in Den Haag unaniem voor deze onderhandelingen is […] Het CDA heeft zich altijd ingezet om bevolkingsgroepen te verbinden. Hoe kan de partij dat nog volhouden als ze met Wilders samenwerkt? Alle goedwillende moslims zullen dit grievend vinden. Wilders zet alle moslims weg als tweederangs. Dat doet mij en al die mensen die jarenlang hebben geïnvesteerd in integratie heel erg pijn. We zijn net op een punt dat de allochtone gemeenschap ook de hand in eigen boezem steekt. Maar zo verpest je alles.”