Demissionair premier Mark Rutte heeft demissionair staatssecretaris Mona Keijzer ontslagen na uitspraken over de coronapas. Binnen het kabinet en haar eigen partij werd woedend gereageerd op het interview dat Keijzer had gegeven aan De Telegraaf. Stef Blok neemt de werkzaamheden van Keijzer over. De laatste keer dat een staatssecretaris werd ontslagen is 46 jaar geleden.
Het ontslag roept nieuwe vragen op over de stabiliteit van het CDA. De vraag is wat Keijzer, die bij de laatste verkiezingen 18.031 stemmen kreeg, nu gaat doen. Gaat ze alleen verder, sluit ze zich aan bij een andere partij of vertrekt ze uit Den Haag?
Eerder: Op de dag dat de horeca en theaters moeten beginnen met het controleren van QR-codes ondergraaft demissionair CDA-staatssecretaris Mona Keijzer het draagvlak voor de coronapas. In een interview met De Telegraaf steekt ze haar partijgenoot Hugo de Jonge (Volksgezondheid) een mes in de rug: ze zegt zijn beleid niet te begrijpen, meldt de NOS.
" Ze wijst op de vaccinatiegraad van 85 procent en het uitblijven van een grote instroom in de ziekenhuizen na de volledige opening van scholen en universiteiten. “Dan denk ik: ja jongens, gaan we nou door op deze weg of gaan we het anders organiseren?”, zegt de CDA’er. “Als je in een samenleving bent beland waar je bang voor elkaar moet zijn tenzij je een bewijsje kunt laten zien, dan moet je je echt even achter je oren krabben en je afvragen: willen we deze kant op?”"
Kamerleden reageren onaangenaam verrast. D66-Kamerlid Jan Paternotte noemt Keijzers uitspraken op Twitter “heel erg raar” en wil dat ze opheldering geeft in de Kamer. Attje Kuiken (PvdA) noemt het “een trap na voor alle ondernemers die vandaag de CoronaCheck moeten invoeren”. PVV-leider Geert Wilders, zelf ook tegenstander van de coronapas, belooft een spoeddebat aan te vragen.
Keijzer raakte in maart zelf besmet met covid-19. Kort daarna bleek ook Kajsa Ollongren geïnfecteerd, waarna de kabinetsformatie in het honderd liep.