Catalaanse nationalisten doen links kabinet Spanje sneuvelen
• 15-02-2019
• leestijd 2 minuten
© cc-foto: La Moncloa https://flic.kr/p/23Ydq68
Spanje gaat op 28 april voor de derde keer in vijf jaar tijd naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De sociaaldemocratische premier Pedro Sánchez heeft de verkiezingen uitgeschreven nadat Catalaanse nationalisten, waar zijn kabinet op steunt, weigerden de begroting goed te keuren. Die weigering was niet omdat er iets mis was met de begroting maar omdat de nationalisten eisten dat in de tekst de belofte van een nieuw referendum en eventuele onafhankelijkheid van de provincie opgenomen werd. Sanchez weigerde dat met een beroep op de Grondwet.
“De Spaanse regering was bereid om te praten, om een dialoog op te starten met de Catalanen. We waren bereid om over alles te praten, binnen het kader van de grondwet. Maar buiten de grondwet? Niets,” verklaarde Sanchez
tijdens een persconferentie.
Het verzet tegen de regering Sanchez werd onder meer geleid door Manuel Valls, de voormalige premier van Frankrijk onder president François Hollande, die als kind van Spaanse vluchtelingen nu een gooi doet naar het burgemeesterschap van Barcelona.
De partij van Sanchez, Partido Socialista Obrero Español (PSOE) heeft 84 zetels in het 350 zetels tellende parlement en is voor het regeren afhankelijk van de linkse Podemos en Baskische en Catalaanse partijen.
De PSOE staat er in de peilingen het beste voor. Tegelijkertijd dreigt bij een nieuwe verkiezing de extreemrechtse partij Vox in het parlement te komen. Spanje is het land waar het fascisme, tot aan de dood van Franco in 1975, het langst aan de macht is geweest in Europa.