Een fotograaf heeft vastgelegd welke enorme schade de zeeën ondervinden van het voortdurend dumpen van afval. Op een reeks op Facebook geplaatste foto’s is te zien dat de Caribische Zee vol ligt met plastic en ander vuilnis.
Caroline Power, die zich normaliter bezighoudt met onderwaterfotografie, noemt de vervuiling voor de kust van Honduras ‘vernietigend’. Op de foto’s die ze daar maakte is het water op veel plekken niet eens meer zichtbaar vanwege de plastic flesjes, vorken en andere troep die op het oppervlak drijven. ‘Om iets waar ik zo veel van hou kapot te zien gaan is verschrikkelijk,’ zegt Power.
Hoewel de foto’s zijn gemaakt in de Caribische Zee tussen de eilanden Roatan en Cayos Cochinos, is het afval volgens milieuorganisatie Blue Planet Society niet rechtstreeks in zee gedumpt. Volgens hen is het afkomstig uit de Motagua rivier in Guatemala, wat al tijden geldt als een van de meest vervuilde gebieden in de regio. Door aanhoudende regenval is het afval via het rivierwater in zee belandt.
‘Het ontbreekt in het gebied aan een goede infrastructuur en milieukennis,’ zegt Powers. ‘Veel mensen verbranden hun afval simpelweg, of gooien het in het water.’
Als het afval eenmaal in zee ligt is het ontzettend moeilijk en duur om het er weer uit te halen. Het is zo belangrijk dat we voorkomen dat het überhaupt in zee belandt. Om daarvoor te zorgen moeten we haast maken met het verbeteren van afvalverwerking, maar ook met mensen bewust maken van het belang van duurzaamheid. Dit is óók een probleem van de ontwikkelde landen.