Grote bedrijven kunnen met een gerust hart en schoon geweten investeren in kern- en fossiele energie. Zowel gas- als kerncentrales hebben van de Europees Commissie het label ‘groen’ gekregen. Volgens de tegenstanders van het plan betekent het predicaat het einde van de geloofwaardigheid van zowel de groen-labels als de Europese Unie zelf op dit gebied.
De labels gelden als ‘een praktische gids voor grote investeerders,’ zo legt de Volkskrant uit. Wanneer investeerders hun geld in duurzame projecten beleggen, is het voordeliger om geld te lenen. De krant schrijft:
Over het opnemen van investeringen in gas- en kerncentrales in de taxonomie is lang en verhit gediscussieerd in de EU. Mede onder druk van Frankrijk (afhankelijk van kernenergie) en Duitsland (afhankelijk van gas) gaf de Commissie investeringen in deze twee sectoren een groen label. Volgens de Commissie is gas weliswaar vervuilend, maar nodig in de overgang naar duurzame energie (zon, wind, water, waterstof). Tot 2030 zijn investeringen in gascentrales daarom als groen aan te merken, aldus Brussel. Voor kerncentrales (geen CO2-uitstoot) geldt als eis voor het groene label dat er een plan komt voor de veilige opslag en verwerking van het radioactieve afval.
Volgens tegenstanders binnen zowel het Europees Parlement als milieuorganisaties, is het nieuwe label ‘een cadeautje voor de Russische president Poetin’. Door investeringen in gascentrales aantrekkelijker te maken, wordt het moeilijker gemaakt om van het Russische gas af te stappen. Daarnaast wijzen ze op de klimaatdoelen van Parijs die zo verder uit zicht raken.
In totaal stemden 278 parlementariërs tegen het etiketteringsvoorstel van de Europese Commissie. Om het voorstel te verwerpen was een meerderheid van 353 parlementariërs nodig.