Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoe Marokko democratisch protest neerslaat

  •  
05-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
De Marokkaanse overheid zou de veiligheid van haar volk moeten garanderen en datzelfde volk het recht moeten gunnen om te demonstreren, maar doet het niet
Eind oktober is in El Hoceima (Noord-Marokko) de visverkoper Mohsine Fikri  op een afschuwelijke wijze om het leven gekomen. Dat heeft kort daarna geleid tot een storm aan protesten in heel Marokko en daarbuiten. Voor veel mensen was de dood van Mohsine Fikri de spreekwoordelijke druppel die de emmer deed overlopen. Sinds dat moment zijn er aanhoudende vreedzame protesten in en buiten Marokko. Nu, twee maanden later, is er nog steeds niets waargemaakt van de beloften van de overheid om de zaak te onderzoeken en de verantwoordelijken te straffen.
De protesten, die vooral bedoeld zijn tegen machtsmisbruik door de overheid, onrecht en onderdrukking, zijn begonnen in Al-Hoceima. Sindsdien zijn de demonstraties uitgebreid naar vele andere steden in het land. Daarin eisen mensen dat er verandering komt in Marokko. Veel (jonge) Marokkanen zijn het gebrek aan toekomstperspectief, het gebrek aan goede zorg, werk, onderwijs, huisvesting en het ontbreken van het zelfbeschikkingsrecht meer dan zat.
Twee weken geleden werd een demonstratie wreed verstoord door een aantal criminelen. Zij liepen met kapmessen en zwaarden af op de vreedzame demonstranten en maakten slachtoffers. Ook werd een aanslag op het leven van de voorman van de protesten, Nasser Zafzafi, gepleegd. Voor veel mensen was dit een overduidelijk poging van de Meghzen (regime) om de demonstraties de wind uit de zeilen te nemen. De daders zijn tot nu toe nog steeds niet aangehouden, verhoord of berecht. Er gaan geruchten dat deze mensen door de Meghzen zijn ingehuurd om chaos te creëren.
Vannacht ging het weer mis. Tientallen vreedzame burgers zijn gewond geraakt in Al Hoceima. Zelfs mensen die gewoon aan het werk waren of op straat liepen kregen klappen van de ME en politie in burger. Persoonlijke bezittingen zoals telefoons en geld zijn afgepakt. Eerst werden verschillende online media uit de lucht gegooid en het internet gesaboteerd. Daarna werden mobieltjes door agenten in burger uit de handen van demonstranten gegrist. Zodat de wereld niet mee kon kijken via de live streams, hoe de ME later inhakte op de demonstranten. Vervolgens werd het plein schoon geveegd en heeft men de demonstratie letterlijk uit elkaar geslagen.
De charismatische leider van de protesten, Nasser Zafzafi, werd door omstanders snel in veiligheid gebracht omdat men vreesde voor zijn leven. Het bericht dat er een arrestatiebevel uitgegeven was voor Zafzafi en andere activisten, voorspelt niet veel goeds.
Marokkaanse Nederlanders gaan dit weekend ook de straat op en hebben een online-petitie opgesteld waarin zij verzoeken om een eind te maken aan het geweld tegen vreedzame demonstranten.
In de petitie, die gericht is aan de Marokkaanse ambassadeur in Den Haag, staat dat Marokkaanse Nederlanders zich solidair tonen met de demonstranten in Noord-Marokko en de veiligheid eisen voor Nasser Zafzafi en andere protestleiders. Men roept de Marokkaanse overheid op om haar verantwoordelijkheid te nemen en te doen waarvoor zij in het leven zijn geroepen; namelijk de veiligheid garanderen van haar volk en datzelfde volk het recht gunnen om te demonstreren.
Ook roept men de Marokkaanse overheid op om de Universele Rechten van de mens te respecteren en vraagt de Marokkaanse ambassadeur om deze boodschap over te brengen aan het centrale gezag in Rabat. Want vandaag zijn in verschillende steden in Marokko weer demonstraties gepland. Ik hou m’n hart vast.

Meer over:

marokko, opinie, wereld
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor