'Britten binnen EU houden, maar niet tegen elke prijs'
• 10-05-2015
• leestijd 2 minuten
In Buitenhof een gesprek tussen VVD-er Han ten Broeke en PvdA-er Michiel van Hulten over de grote verkiezingswinst voor de Conservatieven en een vooruitblik op het Nederlandse EU-voorzitterschap
In Buitenhof waren zondag Han ten Broeke, lid van de Tweede Kamer voor de VVD en Michiel van Hulten, voormalig Europarlementariër en oud-partijvoorzitter van de PvdA, tegenwoordig visiting fellow aan de het Europa-instituut van de London School of Economics te gast. Ze lieten hun licht schijnen op de enorme verkiezingswinst voor de Conservatieven en ook over de vraag wat dit voor Mark Rutte betekent wanneer Nederland voorzitter is van de Europese Unie.
Volgens Han ten Broeke is het belangrijk dat Europa en Nederland inzetten op het behoud van de Britten binnen de Europese Unie.
Het is in ons eigen belang, die van Europa en die van de Britten.
Volgens Van Hulten is het goed dat er duidelijkheid is over welke partij de grootste is geworden in Groot-Brittannië omdat het lange tijd een nek-aan-nekrace leek te zijn. Het betekent ook dat het referendum over ‘Brexit’ er ook daadwerkelijk gaat komen en Europa er naartoe kan werken. Han ten Broeke verwacht dat het referendum eind 2016 of begin 2017 plaats zal gaan vinden.
Het is erop of eronder voor Europa. Het is van het allergrootste belang om alle zeilen bij te zetten om de Britten bij de EU te houden.
Het behoud van de Britten moet echter wel aan voorwaarden verbonden zijn, vindt Michiel van Hulten.
Ze hebben ontzettend veel problemen veroorzaakt de afgelopen jaren. De Britten stemmen vaak dwars en houden zich vervolgens niet aan de stemmingsuitslagen. Als we weer concessies doen aan de Britten en we krijgen weer dertig jaren van getreiter, is het dan wel de moeite waard om de Britten erbij te houden?
Ook werd in Buitenhof de vraag gesteld wat de rol van Nederland moet zijn wanneer het land EU-voorzitter wordt.
Han ten Broeke:
Ik denk dat in eerste plaats de opdracht is voor de huidige Raadspresident, misschien in samenwerking met Frans Timmermans, om de Britten erbij te houden.
Ten Broeke zegt dat Rutte een goede band met Cameron heeft en een deel van de Britse agenda goed kent en zich er ook thuis bij voelt. “Ik denk dat Rutte aan de bak moet om die brugfunctie te vervullen.”
Michiel van Hulten betwijfelt of Rutte een brugfunctie zal gaan vervullen omdat er sinds het laatste Nederlandse EU-voorzitterschap er een permanente voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders is. En die zou het proces in goede banen moeten leiden. Bovendien heeft Rutte volgens Van Hulten niet de reputatie van iemand die echt voor de Europese zaak gaat.
Foto: Still uit Buitenhof