In hoeverre speelde de politieke voorkeur van de BBC-top mee bij het op non-actief stellen van presentator Gary Lineker na diens veroordeling van het Britse asielbeleid. Volgens Labour-parlementariër Zarah Sultana kan het een niet los van het ander worden gezien. Sultana wijst erop dat het schorsen van Lineker er niets mee te maken heeft dat de ooit zo betrouwbare publieke omroep onpartijdig wil blijven, maar juist dat die partijdig is.
Zo wijst ze erop dat BBC-voorzitter Richard Sharp ruim gedoneerd heeft aan de Conservatieve partijkas en de premier Boris Johnson al eens een persoonlijke lening van 800.000 pond (ruim 916.000 euro) gaf. Algemeen directeur Tim Davie stond ooit op de kieslijst voor de Conservatieve partij en in de raad van bestuur zit onder meer een voormalig politiek assistent van een Conservatieve premier.
Daarnaast meet de BBC met twee maten, zegt Sultana. Wanneer een progressief iemand als Gary Lineker op zijn privé-Twitter commentaar heeft op Conservatief beleid, is dat reden voor een schorsing. Wanneer een vastgeroeste conservatief als Jeremy Clarkson (oud-presentator Top Gear, red.) op de zender oproept om op stakende arbeiders te schieten, is dat voor de BBC geen enkel probleem. Ook was het voor de BBC niet in strijd met de zogenaamde objectiviteit van de omroep dat presentator Alan Sugar op tv opriep op de Conservatieven te stemmen en voor Andrew Neil om een bestuursfunctie te hebben bij het conservatief-rechtse tijdschrift Spectator.
Volgens Sultana is het dan ook volstrekt ongepast om Lineker te straffen voor zijn kritiek op “inhumaan” beleid, maar is het tijd om de BBC te hervormen en werkelijk onafhankelijk te laten zijn, in plaats van dat het bestuur wordt gekozen door de Conservatieve partij die de reputatie van de omroep die ooit bekend stond om zijn kunde en betrouwbaarheid om zeep heeft geholpen.