Vandaag, dinsdag 30 juni, is de laatste dag dat Boris Johnson de Europese Unie kan vragen om een verlenging van de Brexit-overgangsperiode. Omdat de Britse premier dat niet doet, kan er op 1 januari 2021, als de transitieperiode definitief afloopt, heel veel veranderen. Met name voor de Britten.
Komt er in de tussentijd geen akkoord met de EU, dan heeft dat bijvoorbeeld grote gevolgen voor hun vrijheid om zich in andere EU-landen te vestigen. Ook als er wel een akkoord komt, is de kans groot dat het vrije verkeer van personen aan banden wordt gelegd. Als de Britten niet willen dat inwoners van EU-lidstaten zich zomaar in het Verenigd Koninkrijk vestigen, dan zal dat omgekeerd ook niet kunnen.
Nog lang niet alle Britten hebben dat door, zo blijkt uit een even hilarisch als pijnlijk Twitter-relaas van de in Franse Dordogne woonachtige RS Archer. Hij verhaalt van een Brits echtpaar dat bij hem in de buurt een vakantiehuis heeft. De twee Brexit-stemmers waren van plan om zich daar over vijf jaar, na hun pensionering te vestigen – zich niet realiserend dat dat straks mogelijk helemaal niet meer kan.
Nu ze geconfronteerd worden met de mogelijke gevolgen van hun Brexit-stem zijn ze woest. Dat hun toekomstplan in duigen valt, is in hun ogen natuurlijk niet het gevolg van Brexit maar van ‘Brussel’. Een mening die wordt gedeeld door hun zoon, die ook al niet het scherpste mes in de la blijkt. Zo is hij van plan om de problemen nog deze week met de plaatselijke burgemeester op te lossen.
De Britten met het vakantiehuis in de Dordogne zijn niet de enige Leave-stemmers die zich hebben verkeken op de mogelijke gevolgen. Een jaar geleden maakte Channel 4 al eens een reportage over Britse expats die in Spanje wonen en pas na jaren begrijpen dat ze zichzelf in de voet hebben geschoten met hun Brexit-stem.