Nieuwe Brexit-regels zorgen ervoor dat duizenden delicatessen straks niet meer of moeilijker verkrijgbaar zullen zijn in het Verenigd Koninkrijk. Die waarschuwing geeft het Britse Gilde van Lekker Eten (GFF).
Vanaf woensdag moet een groot deel van het geïmporteerde voedsel voorzien zijn van een gezondheidscertificaat. Vanaf 30 april komen daar nog fysieke grenscontroles bovenop. Supermarktketens en grote voedselproducenten kunnen zich aanpassen aan de nieuwe regels, maar delicatessenzaken en kleinschalige producenten vrezen de bureaucratische rompslomp.
De verwachting is dan ook dat bijvoorbeeld de makers van bijzondere kazen de export naar het Verenigd Koninkrijk zullen staken. Daarmee dreigen de Britten terug te keren naar vroeger tijden, toen de Engelse keuken bekendstond als de slechtste keuken ter wereld. “Ik maak me zorgen dat we alleen nog maar massaproducten zullen kopen en verkopen”, zegt GFF-directeur John Farrand.
Nick Carlucci van Tenuta Marmorelle, een importeur van Italiaans eten, bevestigt dit beeld. Italiaanse leveranciers zouden geen zin meer hebben om naar het Verenigd Koninkrijk te exporteren. “Ze hebben tegen ons gezegd dat het de moeite niet waard is, dat het Verenigd Koninkrijk een te kleine markt is”, aldus Carlucci tegenover The Guardian.